Προς το περιεχόμενο

Φακοί για τουριστική φωτογραφία


defacer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρες,

 

Σχεδιάζω ταξιδάκι στην ευρώπη σε μεγάλη πόλη και σκέφτομαι τι φακοί θα μου χρειαστούν για να βγάλω και καμιά ενδιαφέρουσα φωτο.

 

Αυτή τη στιγμή έχω μια D7000 με prime Nikkor 35 f/1.8 και μπορώ εύκολα να δανειστώ τον Sigma 18-125 f/3.5-5.6. Θα είναι το πρώτο ταξίδι της D7000, οπότε δεν έχω εμπειρία από πρώτο χέρι. Σκέφτομαι πως:

  • ο prime θα είναι σίγουρα χρήσιμος από το απόγευμα και μετά (ενδεχομένως και μέρα μεσημέρι αν έχει σύννεφα και είσαι σε κάποιο συγκριτικά σκοτεινό σημείο) όπως επίσης και σε εσωτερικούς χώρους
  • ο Sigma παίζει να βολέψει αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος, δεν ξέρω κατά πόσο θα χρησιμεύσει το ζουμ μέσα στην πόλη, σε πάρκα, αξιοθέατα κλπ
  • ίσως θα ήταν χρήσιμο να βρω κι έναν wide zoom για τα αξιοθέατα
  • αλλά από την άλλη υπερβολή να κουβαλάω 3 φακούς, για διακοπές πάω όχι για δουλειά

Σχόλια/προτάσεις από πιο έμπειρους; Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από defacer
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είχα το ίδιο πρόβλημα σε Canon. Ιδανικές επιλογές θεωρώ ήταν 10-22 και 15-85 (650 ευρώ ο καθένας βέβαια). Περισσότερο δεν θα χρειαστείς ΠΟΤΕ! Το 10-22 σίγουρα θα ήταν must επιλογή για το 80% των τοπίων.

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με τον prime τι θες να βγαζεις? αν θες να βγαζεις μεγαλα τοπια πιστευω ειναι απαγορευτικο το μεγαλο f γιατι θα εχεις πολυ ρηχο βαθος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Sigma 18-125 f3.8-5.6 HSM OS εννοείς μάλλον καθώς ο παλαιότερος f3.5 είναι εως f6.3 στο tele ακρο. Ο παλιός είχε αρκετά θέματα σε QC και κυκλοφορούσαν πολλές μετριες κόπιες οπότε προσοχή αν είναι αυτός. Ο νέος είναι μια χαρά για καθημερινή χρήση βολικός σε ευρος γρήγορος και αθόρυβος σε af και αρκετά οξύς. Αν είναι και τσάμπα(δανεικός) δεν το συζητάω καλύτερα να επενδύσεις αν θέλεις και έχεις budget αλλού.

Το τι κουβαλά ο καθένας σε ταξίδι είναι θέμα συνήθειας. Οι 3 φακοί δεν είναι πολλοί αν το έχεις συνηθίσει θα έλεγα είναι μάλλον  κατω από το συνηθισμένο όριο (λείπει και ένας τελε ζουμ τουλάχιστον). Δεν λέω ότι είναι ευκολο αλλά δεν είναι και υπερβολικό. Το wide ή extra wide κάδρο δεν είναι ευκολο να το ξέρεις. Επίσης έχεις το "μειονέκτημα" του κροπ σώματος δηλαδή ένας φακός που θα σε καλυπτε σε FF (πχ ο 17-35 Νικον) σε crop είναι απλώς normal. Δεν ξέρω πόσο σκέφτεσαι την μεταπήδηση κάποια στιγμή σε FF σώμα γιατί αν ναι είναι σημαντικός παράγοντας. Επίσης δεν ξέρω αν έχεις την κατάλληλη τσάντα, αν υπάρχει τρίποδο καλό και ελαφρύ για ταξίδι και άλλα τέτοια

 

Οπως καταλαβαίνεις λείπουν αρκετά (και budget κυριώς) ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει πραγματικά μια πρόταση. Αν με ρωτούσες διάλεξε απλά ποιον wide φακο θα έπαιρνες σε crop σώμα θα απαντούσα τον Sigma 8-16 όποιο και αν ήταν το σώμα. Φακός που ανοίγει νέους ορίζοντες που λένε

Επεξ/σία από TAKE5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με τον prime τι θες να βγαζεις? αν θες να βγαζεις μεγαλα τοπια πιστευω ειναι απαγορευτικο το μεγαλο f γιατι θα εχεις πολυ ρηχο βαθος.

 

Εμένα και τη σύντροφο, πράγματα μέσα σε μουσεία όπου δεν επιτρέπεται φλας. Τουλάχιστον ετσι το σκέφτομαι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω αυτο που εχω συμπερανει απο τη, μικρη σχετικα με αλλους εδω, εμπειρια μου με dslr σε ταξιδι, ειναι πως σε τουριστικα μερη θα εχεις προβλημα στη σκατζα των φακων. καλο ειναι να εχεις εναν που να καλυπτει μεγαλο ευρος.

 

επισης, συνηθως σε ταξιδι δεν εχεις τον απειρο χρονο να πειραματιστεις με γωνιες ληψεις και εστιακα βαθη (οποτε θα πρεπει να αλλαξεις φακο), ειδικά στο εξωτερικο.

 

οι πολλοι φακοι με εχουν βολεψει σε βολτες στην αθηνα η στο χωριο μου. εκει δεν εχω προβλημα. αλλα σε ταξιδια στο εξωτερικο σε πολεις που δυσκολα θα ξαναπαω, αν θελω να δω και 5 πραγατα χωρις να ειμαι συνεχεια με 2-3 φακους ανα χειρας και να αλλαζω, δε βολευει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Sigma 18-125 f3.8-5.6 HSM OS εννοείς μάλλον καθώς ο παλαιότερος f3.5 είναι εως f6.3 στο tele ακρο.

Μάλλον θα έκανα τυπογραφικό, θα το τσεκάρω για σιγουριά αλλά κατά 99% εννοώ τον καινούριο.

 

Το τι κουβαλά ο καθένας σε ταξίδι είναι θέμα συνήθειας. Οι 3 φακοί δεν είναι πολλοί αν το έχεις συνηθίσει θα έλεγα είναι μάλλον  κατω από το συνηθισμένο όριο (λείπει και ένας τελε ζουμ τουλάχιστον). Δεν λέω ότι είναι ευκολο αλλά δεν είναι και υπερβολικό.

Δεν είμαι photography geek. Είμαι geek και θέλω να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, αλλά ακριβώς επειδή είμαι έμπειρος geek ξέρω ότι κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους να ωριμάσουν. Αν στην πρώτη μου επαφή το παρατραβήξω πιστεύω πως δε θα το ευχαριστηθώ τελικά. Δε θα με πειράξει να πω εκ των υστέρων ότι θα μπορούσα να τα κάνω καλύτερα (θα τα κάνω την επόμενη φορά!) αλλά θα με πειράξει να πω ότι ασχολούμουν συνέχεια με το κιτ και δεν το ευχαριστήθηκα σαν τουρίστας. Εσύ προφανώς μιλάς έχοντας εμπειρία και το καταλαβαίνω αυτό που λες, απλά έχω την αίσθηση πως δεν είμαι ακόμα εκεί.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που δε σκέφτομαι καν για τελε ζουμ, δεν έχω θελήσει ποτέ στη ζωή μου μέχρι τώρα να βγάλω τέτοια φωτό. Θα περιμένω πρώτα να το θελήσω και βλέπουμε.

 

Το wide ή extra wide κάδρο δεν είναι ευκολο να το ξέρεις. Επίσης έχεις το "μειονέκτημα" του κροπ σώματος δηλαδή ένας φακός που θα σε καλυπτε σε FF (πχ ο 17-35 Νικον) σε crop είναι απλώς normal. Δεν ξέρω πόσο σκέφτεσαι την μεταπήδηση κάποια στιγμή σε FF σώμα γιατί αν ναι είναι σημαντικός παράγοντας. Επίσης δεν ξέρω αν έχεις την κατάλληλη τσάντα, αν υπάρχει τρίποδο καλό και ελαφρύ για ταξίδι και άλλα τέτοια.

Ο geek τη σκέφτεται αλλά εγώ προσπαθώ να τη βγάλω απ' το μυαλό μου. Ας είμαστε ρεαλιστές: ακόμα δεν έχω μελετήσει όλο το manual της D7000, είναι πολύ νωρίς να σκέφτομαι για FF.

 

Εχω σκεφτεί ξεχωριστά το ενδεχόμενο να πάρω FF φακό για future proofing αν κάνω το άλμα (εφόσον στη χειρότερη τον πουλάω κιόλας) αλλά και πάλι σαν αρχάριος στο σπορ μου φαίνεται ότι I 'm getting way ahead of myself να μιλάω για τετραψήφια νούμερα σε φακούς.

 

Τσάντα, τρίποδα κλπ δεν έχω απολύτως τίποτα. Κάποια βασικά πράγματα μπορώ να τα βρω δανεικά μαζί με τον Sigma, οπότε σε συνδυασμό με τη λογική μη προτρέχεις δε με έχουν προβληματίσει πολύ. Κατά την άποψή σου θα έπρεπε να προσέξω κάτι συγκεκριμένο;

 

Οπως καταλαβαίνεις λείπουν αρκετά (και budget κυριώς) ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει πραγματικά μια πρόταση. Αν με ρωτούσες διάλεξε απλά ποιον wide φακο θα έπαιρνες σε crop σώμα θα απαντούσα τον Sigma 8-16 όποιο και αν ήταν το σώμα. Φακός που ανοίγει νέους ορίζοντες που λένε.

Το budget δεν έχει τόση σημασία γιατί σίγουρα θα βάλω στοπ εγώ πριν βάλει η τράπεζα. Αν θεωρήσω πως κάποιο έξοδο ταιριάζει στην περίπτωσή μου μπορώ να το κάνω. Δε σκοπεύω όμως να δώσω ένα κάρο λεφτά επειδή μπορεί κάποια μέρα αν και εφόσον κλπ να μου φανεί χρήσιμο, οπότε η λογική μου είναι "μπορώ να με πείσω πως αξίζει; αν ναι, το παίρνω". Αν παρόλα αυτά θέλεις να ακούσεις νούμερο, ας πούμε 500.

 

Όχι ότι με καίει να ξοδευτώ. Αν μου έλεγες "μια χαρά είσαι μ' αυτά που έχεις" δε θα είχα πρόβλημα. :)

 

Θα ψαχτώ για τον 8-16, εκ πρώτης όψεως μου ακούστηκε τραγικά wide αλλά μιας και είμαι crop μπορεί και να μην είναι. I wouldn't know.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με τον 18-125 και ένα καλό και ελαφρύ τρίποδο(μην το υποτιμάς θα ψάχνεις πεζούλι να ακουμπήσεις την μηχανή για βγάλεις μια νυχτερινή με τα φωτα της πολης)  που να προσαρμοζεται στην αδιαβροχη τσάντα που θα μεταφέρεις τον εξοπλισμό είσαι παραπάνω από μια χαρά δεν το συζητάω. Λαπτοπ ή τέτοια θα κουβαλήσεις μαζί? Προσοχή το backup των φωτο, μην περιμένεις να γεμίσει μια καρτα για να την αλλάξεις και τέτοια είναι "συμβουλες" Προσωπικά εχω 2 τσάντες σε τέτοια ταξιδια μια που απλώς μεταφερω τον εξοπλισμό μου στο ταξίδι και μια για το δρόμο. Εχω συνήθως παραπάνω βέβαια εξοπλισμό.

Από εκεί και πέρα μια και δεν πας για safari στην Αφρική αλλά σε μια πόλη της Ευρώπης ο ευρυγώνιος είναι IMHO πιο χρήσιμος αν υπάρχει budget. Το 200 του τελε από το 125 είναι λιγα χιλιοστά crop. Τα 500 μτχ που βρισκεις περίπου τον 8-16 θα σου φαίνονται πολλά. Για τη προοπτική του ομως δεν υπάρχει αντίστοιχος (ούτε σε FF)

 

Edit εννοείτε ότι τα περι δύσκολίας να "γεμίσει" ένας σχετικά αρχάριος υπερευγρυγώνιο κάδρο εξακολουθούν να ισχύουν οπότε εφόσον πρόκειται για το πρώτο ταξίδι με τέτοιο εξοπλισμό δεν θα το συνηστούσα να γίνει η αγορά τώρα και να δοκιμασθεί απευθείας στο ταξίδι. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο φακό ώστε να τον συνηθίσεις. Τσαντα και τρίποδο είναι πιο σημαντικά και πάλι αν έχεις τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις και σε καμμιά βόλτα πριν φύγεις ώστε να αρχίσεις να συνηθίζεις την χρήση τους ακόμα καλύτερα

Επεξ/σία από TAKE5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω ρωμη ειχα τον 35ρη και δν μπορουσα να φωτογραφισω τπτ.

βιεννη πηγα με τον τιμιο 18--55 και γενικα με καλυψε, και παρισι/νεα υορκη ειπα δεν την ξαναπαταω και πηρα τον 10-22 !

 

ολοι εχουν τα υπερ και τα κατα τους, δεν μπορεις να καλυψεις ολες σου τις αναγκες με 1, αλλα επισης ειναι βλακεια να κουβαλας 2 + φακους.. βρες καποιον που να σου καλυπτει τις περισσοτερες αναγκες.. δλδ στο παραδειγμα σου εγω θα επαιρνα τον sigma.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ρε σεις κανα σχετικά-οικονομικό ευρυγώνιο για ταξιδι τι προτείνετε?

 

 

οικονομικο

vroxopoulou.jpg

 

 

Επεξ/σία από andreapaog328
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εγω ρωμη ειχα τον 35ρη και δν μπορουσα να φωτογραφισω τπτ.

βιεννη πηγα με τον τιμιο 18--55 και γενικα με καλυψε, και παρισι/νεα υορκη ειπα δεν την ξαναπαταω και πηρα τον 10-22 !

 

Σε βόλεψε?

 

Εγω είχα κάνει τη μαλακία και πήρα 18-250 sigma. Καταπληκτικός, αλλά όχι για τουριστική φωτογραφία. Δουλευε συνέχεια στο 18 αφού είδα όλες τις φωτό έπειτα. Σκατά δηλαδή.

 

Μάλλον και εγω τώρα θέλω και άλλον ένα, τον 10-22 ή 8-16. Ο δευτερος με τραβάει περισσότερο βέβαια.

 

ps Σε ένα ιδανικό κόσμο θα ήθελα και έναν Canon Mp 65mm Macro lens!!!

Επεξ/σία από sphinxgr
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

tokina 11-16 pro dx 2 μια πολυ καλη λυση για ευρωγωνιο. οχι και τοσο οικονομικη βεβαια...

 

γενικα θεωρω οτι θα ναι καλο να χεις εναν ευρυγωνιο μαζι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

tokina 11-16 pro dx 2 μια πολυ καλη λυση για ευρωγωνιο. οχι και τοσο οικονομικη βεβαια...

 

γενικα θεωρω οτι θα ναι καλο να χεις εναν ευρυγωνιο μαζι

Και γω κάπου εκεί καταλήγω σιγά σιγά: έναν ευρυγώνιο (πρώτα απ' όλα μάλιστα) και μετά είτε τον 35 prime είτε ένα γενικής χρήσης zoom (στην προκειμένη τον sigma που είναι τζάμπα). Ή ίσως και τους 3 αν και θα ήθελα να το αποφύγω.

 

Με τον 18-125 και ένα καλό και ελαφρύ τρίποδο(μην το υποτιμάς θα ψάχνεις πεζούλι να ακουμπήσεις την μηχανή για βγάλεις μια νυχτερινή με τα φωτα της πολης)  που να προσαρμοζεται στην αδιαβροχη τσάντα που θα μεταφέρεις τον εξοπλισμό είσαι παραπάνω από μια χαρά δεν το συζητάω. Λαπτοπ ή τέτοια θα κουβαλήσεις μαζί? Προσοχή το backup των φωτο, μην περιμένεις να γεμίσει μια καρτα για να την αλλάξεις και τέτοια είναι "συμβουλες" Προσωπικά εχω 2 τσάντες σε τέτοια ταξιδια μια που απλώς μεταφερω τον εξοπλισμό μου στο ταξίδι και μια για το δρόμο. Εχω συνήθως παραπάνω βέβαια εξοπλισμό.

Από εκεί και πέρα μια και δεν πας για safari στην Αφρική αλλά σε μια πόλη της Ευρώπης ο ευρυγώνιος είναι IMHO πιο χρήσιμος αν υπάρχει budget. Το 200 του τελε από το 125 είναι λιγα χιλιοστά crop. Τα 500 μτχ που βρισκεις περίπου τον 8-16 θα σου φαίνονται πολλά. Για τη προοπτική του ομως δεν υπάρχει αντίστοιχος (ούτε σε FF)

 

Edit εννοείτε ότι τα περι δύσκολίας να "γεμίσει" ένας σχετικά αρχάριος υπερευγρυγώνιο κάδρο εξακολουθούν να ισχύουν οπότε εφόσον πρόκειται για το πρώτο ταξίδι με τέτοιο εξοπλισμό δεν θα το συνηστούσα να γίνει η αγορά τώρα και να δοκιμασθεί απευθείας στο ταξίδι. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο φακό ώστε να τον συνηθίσεις. Τσαντα και τρίποδο είναι πιο σημαντικά και πάλι αν έχεις τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις και σε καμμιά βόλτα πριν φύγεις ώστε να αρχίσεις να συνηθίζεις την χρήση τους ακόμα καλύτερα

Λοιπόν έχουμε και λέμε.

 

1. Ο sigma τελικά είναι ο 18-125 f/3.5-5.6 DC (χωρίς OS και HSM), ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο είναι πως αφού έχω και τον 35 prime, όσον αφορά το μακρύ του δεν πιστεύω πως θα τον χρησιμοποιήσω και πολύ. Μπορεί να κάνω λάθος.

 

2. Κάποια πρόταση για καλό και ελαφρύ τρίποδο; Για τρίποδες οι γνώσεις μου φτάνουν μέχρι το ότι έχουν 3 πόδια και βιδώνεις επάνω τη μηχανή.

 

3. Laptop δεν το βλέπω, τζάμπα κουβάλημα μιας και θα έχω tablet. Η D7000 παίρνει 2 κάρτες και έχω συνολικά 3x16GB που θα ξεκινήσουν άδειες, μιλάμε για πάνω από 1000 φωτό σε raw η μία κάρτα οπότε πρόβλημα χώρου δεν υπάρχει.

 

4. Ο ευρυγώνιος...

 

Έψαξα και μετά από συνοπτικές διαδικασίες απέκλεισα τον Nikkor 12-24 f/4 ως πανάκριβο. Στη συνέχεια στη σύγκριση Nikkor 10-24 vs Tokina 11-16 -- και μάλιστα τον I, όχι τον ΙΙ γιατί βάσει reviews δε βλέπω κάποια ουσιαστική για μένα διαφορά -- οι δύο πιο σημαντικές για μένα διαφορές είναι αμφότερες επιχειρήματα υπέρ του Tokina: καλύτερη ποιότητα κατασκευής και σημαντικά φτηνότερος (490 από amazon.de, δεν ξέρω γιατί οι δικοί μας σε ληστεύουν τόσο άσχημα). Οπότε Tokina.

 

Αυτό αφήνει απέξω τον Sigma 8-16 για τον οποίο πραγματικά δεν ξέρω... παρόλο που γι' αυτό που κάνει λένε πως είναι εξαιρετικός, έχει κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τον Tokina (κυρίως ποιότητα κατασκευής και είναι πιο αργός). Επιπλέον το παραπάνω που σου δίνει σε δυνατότητες είναι μόνο στο ultra wide, πράγμα που δεν ξέρω κατά πόσο θα με απασχολήσει στο μέλλον (γιατί τώρα δε με απασχολεί σίγουρα).

 

Μετά απ' αυτά σκέφτομαι να πάρω τον Tokina, να κουβαλήσω τον 35 και για τον sigma να το ξανασκεφτώ αν θα μου χρειαστεί όντως. Ίσως να βγω βόλτα στην πόλη εδώ και να κάνω πως φωτογραφίζω τα δικά μας για να πάρω μια ιδέα αν θα μου χρειαστεί καθόλου το ζουμ πέρα από τα 35.

 

Thoughts?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικα κανεις δε μπορει να σου πει αν θα χρειαστεις το ζουμ ή οχι. Εγω πχ παντα στις διακοπες μου βγαζω φωτογραφιες με ζουμ. Οποτε αν το θες ο sigma θα ναι μονοδρομος ενω. Ο νικον ειναι φακος κυριως για πορτραιτα κι αν εχω λαθος ας με διορθωσουν οι κατοχοι.

 

Για τριποδο απο τις πιο γνωστες-καλες μαρκες ειναι τα Manfrotto & Benro. Πρεπει να κοιταξεις τις προδιαγραφες να μπορει να σηκωσει το βαρος της μηχανης με τον φακο που θα χει πανω της. Καλο ειναι να χει και θηκη, τιμη πανω απο 50€ εκτος αν κοιταξεις και σε μεταχειρισμενο

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...