_filippos_ Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 Γεια σας. Θέλω να δημιουργήσω μια θεματική σελίδα και θέλω να ειναι δυναμική. Πχ να έχει μέλη και το κάθε μέλος/user να εχει την δικιά του σελίδα/profile (με πληροφορίες για τον κάθε χρήστη... πχ τι διακρίσεις έχει πάρει, σε ποια κατηγορία αγώνων ανήκει κτλ κτλ ) - να ενημερώνω την σελίδα με διάφορα άρθρα , δηλαδή να εχει δημοσιογραφικό ύφος - με κοινωνική δικτύωση (πχ share facebook, tweeter κτλ) - δυνατότητα σχολίων κάτω απο κάθε δημοσιευμένο άρθρο και όλα αυτά όμως θέλω να τα σχεδιάσω με ένα στυλ που να ΜΗΝ θυμίζει blog αλλά μια κανονική ενημερωτική σελίδα ή σελίδα συλλόγου σε ποιο δημοσιογραφική όμως. Συνεπώς θέλω να έχω ελευθερία ως προς το γραφιστικό/σχεδιαστικό κομμάτι ενώ η επέμβασή μου στο προγραμματιστικό κομμάτι (development) να περιοριστεί στην εγκατάσταση Server/mysql κτλ. Έκανα φυσικά έρευνα και τα πιο δημοφιλή και φαινομενικά αξιόπιστα που βρήκα ειναι τα εξής: - Drupal: Φαίνεται να εχει μεγάλη κοινότητα και να αναπτύσσεται συνεχώς με προεκτάσεις (plugins) και ενημερώσεις ως προς την ασφάλεια (security updates) και απ'οτι είδα ορισμένες σελίδες δεν θυμίζουν καθόλου Blog αλλά κανονικές επαγγελματικές που σ'αυτό στοχεύω κι εγώ. - Wordpress: Το γνωρίζω απο παλιά αλλά όσες δουλειές εχω δει βγάζουν την αίσθηση του Blog και δεν ειναι αυτός ο στόχος μου - Joomla: Ενδιαφέρον φαίνεται αλλά για κάποιο λόγο δεν με πείθει τόσο όσο το drupal. Έχει δοκιμάσει κανείς κάποιο απο τα παραπάνω ή κάποιο άλλο για να μου πει την γνώμη του; Ή κάποια άλλη πρόταση. Ευχαριστώ!!
sougiasdj Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 Όλα τα μεγάλα CMS καλύπτουν και με το παραπάνω τις απαιτήσεις σου. Βέβαια κάτι που δε διευκρίνισες είναι πόσο πολύ θέλεις να ασχοληθείς με το κομμάτι του development/ theming; Υπάρχουν αρκετά theme /templates για όλα τα CMS. Μερικά key points: Το Drupal είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο CMS. Όμως αν θες να το παραμετροποιήσεις θα χρειαστείς πολύ δουλειά(Πέρα απο το κομμάτι views/panels) . Βέβαια εκει έρχονται τα έτοιμα templates και σώζουν τηn κατάσταση. Το διαχειριστικό κομμάτι στο Drupal είναι αμα το συνηθίσεις απίστευτο όμως για νέους χρήστες είναι αρκετά πολύπλοκο (Απαραίτητα Administrator Menu Addon Module). To wordpress είναι η μέση λύση που συνδυάζει εμφάνιση ευχρηστία και πολλές δυνατότητες. Joomla: enough said.. [Ανέφερα πολύ λίγα, μιας και είναι ενα πολύ γενικό θέμα. ]
_filippos_ Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 ευχαριστώ για την απάντηση Κι εγώ αυτό κατάλαβα... και μάλλον προς το drupal κλείνω. Προσπαθώ να βρω βιβλιογραφία ή ebook για theming
lion2486 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2014 Εγώ προσωπικά έχω ασχοληθεί με το Wordpress και με έχει πείσει. Δυνατότητες υπάρχουν πολλές και είναι πολύ απλό στη διαχείριση και από άλλους. Είμαι σίγουρος πως αν έχει όρεξη να ασχοληθείς σε όλα θα βρεις τη λύση που ψάχνεις.
kostenko Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2014 Γιατί όμως? (Δεν έχω καμία πρόθεση ειρωνείας, απλά με ενδιαφέρει και μένα η σωστή επιλογή CMS, και μέχρι στιγμής το βρήκα πολύ καλό.) To Drupal με δυσκόλεψε αρκετά και δεν ασχολήθηκα πολύ. Όλα τα μεγάλα CMS καλύπτουν και με το παραπάνω τις απαιτήσεις σου. Βέβαια κάτι που δε διευκρίνισες είναι πόσο πολύ θέλεις να ασχοληθείς με το κομμάτι του development/ theming; Υπάρχουν αρκετά theme /templates για όλα τα CMS. Μερικά key points: Το Drupal είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο CMS. Όμως αν θες να το παραμετροποιήσεις θα χρειαστείς πολύ δουλειά(Πέρα απο το κομμάτι views/panels) . Βέβαια εκει έρχονται τα έτοιμα templates και σώζουν τηn κατάσταση. Το διαχειριστικό κομμάτι στο Drupal είναι αμα το συνηθίσεις απίστευτο όμως για νέους χρήστες είναι αρκετά πολύπλοκο (Απαραίτητα Administrator Menu Addon Module). To wordpress είναι η μέση λύση που συνδυάζει εμφάνιση ευχρηστία και πολλές δυνατότητες. Joomla: enough said.. [Ανέφερα πολύ λίγα, μιας και είναι ενα πολύ γενικό θέμα. ]
geomagas Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2014 Να πω κι εγώ μια γνώμη. Με joomla δεν έχω ασχοληθεί. Ακούω από άλλους ότι είναι "δύστροπο" σε διάφορα θέματα, αλλά δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να εκφέρω άποψη. Στη σύγκριση Drupal/WordPress ψηφίζω WordPress ανεπιφύλακτα. Ξέχνα τα blogs, αυτά ίσχυαν παλιά για το WordPress (παρόλο που αν στοχεύει κάποιος σε blog, συνεχίζει να είναι το καλύτερο). Το WordPress είναι πιο απλό και ελαφρύ. Αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για πολύ ψάξιμο, όταν θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις τα plugins σου. Κυκλοφορούν τόσα πολλά, και είναι φυσικό να υπάρχει και πολύ "σκουπιδαριό". Έχει μεγάλη ποικιλία από αξιόλογα free themes, οπότε είναι πιο πιθανό να βρεις κάτι που θα είναι αρκετά κοντά σε αυτό που φαντάζεσαι, χωρίς να χρειαστεί να το αγοράσεις/φτιάξεις. Αλλά το μεγάλο "ατού" του είναι στην ανάπτυξη. Αν θέλεις να φτιάξεις ένα plugin ή ένα child theme, το API του είναι ασύγκριτα πιο απλό και κατανοητό, και το documentation πολύ πιο εύχρηστο και πλούσιο.
gdimi Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2014 Έχοντας ασχοληθεί και με τα τρία cms έχω τις εξής παρατηρήσεις: drupal: μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα χωρίς κώδικα, έχει μεγάλη κοινότητα και πολλά modules. Το πρόβλημα είναι όταν αρχίσεις την διαχείριση και όταν λέω διαχείριση εννοώ : upgrades, bug/conflict resolv, τυχόν έξτρα επέκταση που χρειάζεται παραπάνω από 2-3 modules. Το upgrading είναι απλά..εφιαλτικό.. αν δεν έχεις γνώσεις από γραμμή εντολών, καλή τύχη με το drush, το εργαλείο που σου κάνει τη ζωή..εύκολη..και μιλάω σοβαρά πως σου κάνει τη ζωή εύκολη. Αλλιώς καλά uploads, ενεργοποιήσεις, κ.ο.κ.Ας υποθέσουμε τώρα πως έχεις βάλει τα modules σου, έχεις φτιάξει content types, taxonomy, views, panels κλπ κλπ και ξαφνικά...ουπς κάτι δεν παίζει σωστά..ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ! Ακόμη και αν έχεις γνώσεις προγραμματισμού, θα πέσεις πάνω στον ογκόλιθο του drupal framework...σα να μαθαίνεις από την αρχή το symphony ένα πράγμα. Αν τώρα πας να κάνεις 2-3 upgrades και ξαφνικά κάτι σπάσει, είτε θα πρέπει να δεις τις αλλαγές και να ψάξεις την άκρη του νήματος, ή να περιμένεις κάποιο patch ή να κάνεις revert στην παλιά έκδοση. Δεν λέω πως δεν αξίζει το drupal, ίσα ίσα, έχω φτιάξει ωραία πράγματα. Αλλά αν το δω από τη μεριά χρόνου, ε, έχασα ΠΟΛΥ χρόνο. Κέρδισα μερικές άσπρες τρίχες όμως xDWordpress: εύκολα πράγματα, το στήνεις, βάζεις 4-5 plugins που έχεις ήδη δοκιμάσει, αν χρειαστεί κάτι να γράψεις δεν χρειάζεται να μάθεις τα αλαμπουρνέζικα του drupal. Γρήγορο, απλό στη διαχείριση, αλλά δεν έχει τα εργαλεία του drupal ώστε να μπορείς να κάνεις σύνθετα πράγματα όπως μια view που θα τραβά δεδομένα από κάποιο content type και ένα panel με πολλές τέτοιες views πχ. Ως εκ τούτου ή θα βρεις το plugin που θα υλοποιεί το functionality που θες, είτε θα το γράψεις μόνος σου Joomla: εδώ έχουμε ένα κλασσικό παράδειγμα κακής φήμης, άσχετο που από το 1.5, χάρην στο οποίο οφείλει την ιδιαίτερα κακή του φήμη, μέχρι το 3.2 έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Προσωπικά όταν έχω ένα απλό site προτιμώ ένα joomla 3.x ή 2.5 παρά ένα drupal. Σίγουρα δεν έχει την απλότητα του wordpress, ούτε το δομημένο σύστημα του drupal στην επεξεργασία των δεδομένων του site. Έχει όμως μεγάλη κοινότητα, και άπειρα components/plugins/modules. και ένα τελευταίο: scalability-> { drupal: κακό αστείο..αν έχετε όρεξη να στήσετε σε έναν σέρβερ το barracuda, εμπρός, θα έχετε πλήρη suit διαχείρισης (aegir) πολλαπλών drupal εγκαταστάσεων, memcache κλπ κλπ. Άρα θέλετε και έναν sysadmin να το στήσει/παραμετροποιήσει και να κάνει debugging. Οποιαδήποτε άλλη λύση και σε ένα μεσαίο site με επισκεψιμότητα 1000 άτομα τη μέρα και η χελώνα θα σας αφήσει χιλιόμετρα πίσω.. wordpress: δεν έχω και πολύ εμπειρία από περίπλοκα site σε wordpess με μεγάλη επισκεψιμότητα, οπότε αν κάποιος έχει ας το γράψειjoomla: αν έχετε ένα μεγάλο site με μέτρια επισκεψιμότητα, τότε όχι μόνο θα έχετε πρόβλημα, αλλά σίγουρα με το default caching δε θα σωθείτε..ετοιμαστείτε για debugging ... debugging...debugging... και το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να βάλετε χέρι στον κώδικα και να στήσετε ένα περιβάλλον κατάλληλο με nginx, apc, memcache κλπ κλπ ελπίζω να βοήθησα..κάπως...
_filippos_ Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 απ'ότι βλέπω όλα έχουν τα θετικά και αρνητικά τους. Αυτό που μ'ενδιαφέρει εμένα ειναι να μπορώ να σχεδιάσω όπως θέλω εγώ την σελίδα και να μην είμαι περιορισμένος στα default του κάθε template. Και να αποφύγω το development, σε μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά που γράφεις για το drupal , περι debuging κτλ εαν κάτι πάει στραβά μου ακούγονται λιγάκι αγχωτικά. Δεν εχω θεμα με τις δυσκολίες αλλά με τον χρόνο Κλείνω προς drupal μαλλον. Μια ερώτηση... το όλο σύστημα με updating, debuging κτλ ανήκει στα χωράφια του γραφίστα;
mtsouk Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Το updating, debugging κ.λπ. είναι θέμα του Administrator και όχι του γραφίστα. Επίσης, τα συχνά backup θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη. Το drush είναι υπέροχο! Συνηθίζεται, να υπάρχει και μια 2η εγκατάσταση του site σε άλλο μηνάνημα (ακόμα και τοπικό) ώστε να γίνονται οι δοκιμές εκεί πριν πάνε στο live site – είναι πολύ σημαντικό αυτό. Γενικά μιλώντας: όσο περισσότερο θέλεις να επέμβεις στο CMS, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να πρέπει να μάθεις να γράφεις και κώδικα. Αν πας μόνο με τα default, τότε θα αποφύγεις τον κώδικα αλλά το site σου θα μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα... Drupal και από εμένα λοιπόν 1
_filippos_ Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Γενικά μιλώντας: όσο περισσότερο θέλεις να επέμβεις στο CMS, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να πρέπει να μάθεις να γράφεις και κώδικα. Αν πας μόνο με τα default, τότε θα αποφύγεις τον κώδικα αλλά το site σου θα μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα... Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Εξάλλου τα πιο όμορφα κ επαγγελματικά website που εχω δει και που δηλώνουν οτι βασίζονται σε drupal ειναι αυτά που έχουν ¨πειραχτεί" στο έπακρον. CSS και HTML γνωρίζω οπότε δεν υπάρχει θέμα απο αυτή την άποψη. Το μονο που μένει είναι η λογική πίσω απο το drupal και η αρχιτεκτονική του (σε επίπεδο σχεδιαστικό πάντα και όχι προγραμματιστικό) πχ blocks, pages και πως συνδιάζονται όλα αυτά σε μια σελίδα με τον τρόπο που θέλω εγώ και όχι το εκάστοτε theme. Γι αυτό και ψάχνω για βιβλιογραφία online.
mtsouk Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2014 Δες και αυτό: http://drupalize.me/ (Δωρεάν πάντως στο επίπεδο που ψάχνεις, δύσκολα θα βρεις.)
orlox Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2014 Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Εξάλλου τα πιο όμορφα κ επαγγελματικά website που εχω δει και που δηλώνουν οτι βασίζονται σε drupal ειναι αυτά που έχουν ¨πειραχτεί" στο έπακρον. CSS και HTML γνωρίζω οπότε δεν υπάρχει θέμα απο αυτή την άποψη. Το μονο που μένει είναι η λογική πίσω απο το drupal και η αρχιτεκτονική του (σε επίπεδο σχεδιαστικό πάντα και όχι προγραμματιστικό) πχ blocks, pages και πως συνδιάζονται όλα αυτά σε μια σελίδα με τον τρόπο που θέλω εγώ και όχι το εκάστοτε theme. Γι αυτό και ψάχνω για βιβλιογραφία online. Php γνωριζεις; Εγω θα σου προτεινα να κοιταξεις να βρεις ενα σωστο template οσο πιο κοντα σε αυτο που θες και ας ειναι οποιοδηποτε απο τα 3α CMS.
sougiasdj Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2014 (επεξεργασμένο) Τα 3 είναι CMS .Εχουν τα θετικα και τα αρνητικά τους. Απ'οσα κατάλαβα θα σου πρότεινα το Wordpress. Όσο για το Drupal είναι μεγάλη συζήτηση. Το Views που απο το D8 θα ειίναι και στο core είναι μόνο ένα απο τα μεγάλα του προτερήματα. Το οτι με μερικά hooks μπορείς να στήσεις λειτουργίες μέσα σε λεπτά που σε αντίθετη περίπτωση θα ήθελαν πολλά c/p και debug. Όμως φυσικα και υπάρχουν δυσκολίες, σε μια παρουσίαση του D7 το 2011 υπήρχε ενα σχεδιάγραμμα μεταξύ του Joomla WP και του Drupal, το σχεδιάγραμμα εμφάνιζε σε άξονες χρονου και γνώσης τα 3 αυτα CMS μπορείτε να φανταστείτε πιο CMS είχε την πιο μεγάλη καμπύλη. Το drush λύνει τα χέρια όμως απαιτεί ssh το οποίο δε προσφέρεται συχνά σε shared hosting. Οι αναβαθμίσεις του Drupal είναι ένα απο τα μεγαλύτερα αγκάθια και ελπίζω στο D8 να εξαλειφθεί. Απο άποψη ασφάλειας και ταχύτητας δε νομίζω το Drupal να υστερεί κάπου. Προσφέρει συμπίεση cache και πολλά ακόμα. Επεξ/σία 13 Φεβρουαρίου 2014 από sougiasdj
vacilis Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2014 Το wordpress θα ειναι ο,τι πρέπει γι' αυτο που ζητας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα