Προς το περιεχόμενο

PC σε ρολο προενισχυτη homecinema

Chris2756

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχει ιδιοκτήτη να συζητήσεις ο κοτσόβολος ? το public ? Το mediamarkt ?

Διαβάζεις στα ποστ που τον στέλνω ή φαντάζεσαι ?

Θα πουλάει το καλώδιο 500 ευρώ και θα έχει άσχετο πωλητή?

Υπάρχει μια λογική γενικά στο forum ότι όλοι οι πωλητές είναι άσχετοι.

Υπάρχουν μαγαζιά που δεν είναι άσχετοι…

Σαφώς και υπάρχουν μαγαζιά όπου οι πωλητές - λογικά - δεν είναι άσχετοι (αν και το γεγονός ότι ένα κατάστημα πουλάει ακριβά είδη, δε συνεπάγεται απαραίτητα και την άριστη γνώση των πωλητών του, αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο).

Μόνο που ο t.s. ρώτησε εδώ, στο forum, όχι σε μαγαζί και περιμένει απαντήσεις από εμάς, όχι από τον πωλητή τού τάδε εξειδικευμένου καταστήματος. Μπορεί και να έχει ρωτήσει ήδη σε κατάστημα και να θέλει κάποιες επιπλέον απόψεις. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να πάει σε κατάστημα προς στιγμήν για χίλιους δυο λόγους. 

Εμείς λοιπόν που τού απαντάμε - ανώνυμα - δε μπορούμε να αποδείξουμε ούτε τις γνώσεις, ούτε την εμπειρία, ούτε το βαθμό επαφής μας με το κάθε αντικείμενο, αλλά ούτε και ο ίδιος έχει τρόπο να διαπιστώσει κάτι από αυτά. Λέμε απλώς τη γνώμη μας, αναφέρουμε τις όποιες εμπειρίες μας, κάποιοι υποστηρίζουμε ίσως ότι έχουμε κάποια εξειδικευμένη γνώση, αλλά έγκειται αποκλειστικά στην κρίση τού t.s. το αν θα δεχθεί ως αληθή αυτά που λέμε και το αν θα θεωρήσει ασφαλές να ακολουθήσει τις προτάσεις μας.

Δεν ξέρω αν έχεις διαπιστώσει ότι γενικά στο forum επικρατεί η λογική πως όλοι οι πωλητές είναι άσχετοι, αλλά εγώ αυτή τη λογική τού «γενικά», που τσουβαλιάζει τούς πάντες και τα πάντα, δεν την υιοθετώ. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί άσχετοι πωλητές. Ήμουν πωλητής λιανικής σε καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών επί 20 χρόνια στην Ελλάδα και συνάντησα περισσότερους απ' όσους μπορείς να φανταστείς, τόσο από σχετικούς όσο και από άσχετους. Να είσαι βέβαιος δε για το ότι, ακριβώς όπως υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις άσχετων πωλητών, σε καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά υπολογιστές, έτσι υπάρχουν και αντίστοιχες περιπτώσεις σε καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά συστήματα ήχου-εικόνας και όχι μόνο σε γενικού φάσματος ηλεκτρομάγαζα, τύπου Κωτσόβολου.

Εδώ δεν μιλάμε για εσφαλμένη οδηγία, μιλάμε για το αν μια κάρτα ήχου μπορεί να αντικαταστήσει ένα προενισχυτή, και εμφανίζεσαι/παρουσιαζεσαι ως τεχνικός (το δηλώνεις), και ότι από τεχνικής απόψεως μπορεί να γίνει κτλ

Κατ' αρχήν θα ήταν καλό, όταν διαβάζεις κάτι, να μην καταλαβαίνεις το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει. Δες άλλη μία τι είπα, μπας και το κατανοήσεις τώρα. Η πρώτη κιόλας πρόταση τού post μου, είναι αυτή:

«Δεν είναι απόλυτο αυτό και δεν το λέω έχοντας ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, αλλά από προσωπική εμπειρία.»

ή όχι;

Διάβασες αυτή την πρόταση και κατάλαβες ότι παρουσιάζομαι ως τεχνικός - και μάλιστα ...το δηλώνω(!)... - ενώ λέω απολύτως σαφώς και συγκεκριμένα, ακριβώς το αντίθετο. Πάει αυτό...

Από 'κει και πέρα: Η κάρτα ήχου, όσο κι αν συνεχίζει να σού φαίνεται απίστευτο, αχώνευτο ή εξωγήινο και όσο κι αν για κάποιο περίεργο λόγο σού χαλάει τη διάθεση, από τεχνικής απόψεως, συνδεσμολογίας και χαρακτηριστικών, μπορεί μια χαρά να λειτουργήσει ως προενισχυτής και να οδηγήσει έναν τελικό, διότι - ας το πούμε καμιά πεντακοσαριά φορές ακόμα, μπας και γίνει επιτέλους αντιληπτό -  μεταξύ άλλων είναι και προενισχυτής. Όταν συνδέεται σε οποιοδήποτε σετ p.c. speakers, έναν τελικό ενισχυτή οδηγεί, τον ενσωματωμένο στο εσωτερικό τους. Μικρής ισχύος και φθηνότερης υλοποίησης μεν, τελικό ενισχυτή δε, ο οποίος είναι αυτός που διεγείρει τα ηχεία.

Όπως θα έπρεπε να γνωρίζεις δε, το αν ένας προενισχυτής μπορεί να οδηγήσει έναν τελικό, δεν εξαρτάται ούτε στον ελάχιστο βαθμό,  ούτε από την ισχύ τού τελικού, ούτε από την ποιότητά του, ούτε από το αν ο προενισχυτής είναι φθηνός, μέσου κόστους, ή πανάκριβος. Η ποιότητα ήχου που θα παραχθεί, σαφώς και εξαρτάται και από την ποιότητα τού προενισχυτή. Από τεχνικής απόψεως όμως, οποιοσδήποτε τελικός οδηγείται από οποιονδήποτε προενισχυτή, άρα και από μια κάρτα ήχου, η οποία - τι να κάνουμε τώρα που έτσι είναι τα πράγματα; - είναι και προενισχυτής. Σαφώς λοιπόν και μπορεί να αντικαταστήσει - τουλάχιστον ως βασική λειτουργία - τον ανεξάρτητο προενισχυτή. Το αν και κατά πόσο ο ακροατής κρίνει το αποτέλεσμα ως ικανοποιητικό, είναι υποκειμενικός παράγοντας. Το εφικτό όμως τού πράγματος, καθώς και η παντελής απουσία οποιουδήποτε ρίσκου για την υγεία των συσκευών - με δεδομένο το σωστό και προσεκτικό χειρισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος, είτε μιλάμε για on board κάρτα ήχου, είτε για hi-end προενισχυτή που κοστίζει ένα παπόρι λεφτά - είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Το εφάρμοσα ο ίδιος για χρόνια χωρίς να αντιμετωπίσω το παραμικρό πρόβλημα, είδα να το εφαρμόζουν κι άλλοι επίσης χωρίς προβλήματα, αλλά φαίνεται ότι όλοι εμείς είμαστε απλώς ...κωλόφαρδοι, που δεν καταλήξαμε με καμμένα μηχανήματα...

Παρεμπιπτόντως δε, με επαγγελματίες τεχνικούς τού χώρου, είχα τακτικότατη επαφή αυτά τα 20 χρόνια που εργαζόμουν στην Ελλάδα. Ούτε ένας απ' αυτούς, ούτε μία φορά, δε μού είπε ότι ρισκάρω κάτι με τη συγκεκριμένοι σύνδεση (την οποία, παρεμπιπτόντως, δεν αποφάσισα κάποιο ωραίο πρωί να την κάνω μόνος μου, πειραματιζόμενος με το αν θα πάρω τα μηχανήματά μου αγκαλιά. Τεχνικούς ρώτησα πριν το δοκιμάσω. Αλλά τι ξέρουν αυτοί;...)

Δεν μιλάμε για κάποιο λάθος που κάνεις σε ένα ποστ, κάτι που δεν είδες, κάτι που έγραψες βιαστικά, προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα κανόνα ότι κάρτα ήχου = προενισχυτή.

Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω κανένα κανόνα. Αναφέρω κάτι το οποίο είναι πραγματικότητα, εξηγώντας με όσο πιο απλά λόγια μπορώ και το γιατί είναι πραγματικότητα. Εσύ από την πλευρά σου, το μόνο που έχεις κάνει μέχρι τώρα είναι να καταστροφολογείς και να στέλνεις τον t.s. να ρωτήσει τούς πωλητές ...καλωδίων των €500,00. Στον κόπο να εξηγήσεις το λόγο για τον οποίο δεν είναι πραγματικότητα αυτό που λέω, δεν μπήκες μέχρι τώρα. Λες και ξαναλές «κάρτα ήχου + τελικός = λάθος», το οποίο προτείνεις να γίνει αποδεκτό, απλώς επειδή ...το λες. Ο καθένας διαβάζει, αξιολογεί και κρίνει...

Φυσικά και είναι λάθος από ηθικής πλευράς, γιατί αυτός που έχει έναν τελικό ενισχυτή, το σύστημα του δεν κάνει 100/200 ευρώ, κάνει 1000+ ή 5000+ κτλ Δηλαδή να διαβάσει κάποιος το κείμενο και να κάψει ένα ηχείο που μπορεί να κάνει ποιο πολλά από το αμάξι σου…

Κατ' αρχήν, καλό θα ήταν να επιστρέψεις στην τιμολογιακή πραγματικότητα! Η ύπαρξη απλώς και μόνο ενός τελικού ενισχυτή, δε συνεπάγεται απαραιτήτως σύστημα κάποιων χιλιάδων €. Δεν είναι όλοι οι τελικοί, ούτε Mark Levinson, ούτε Classe Omega. Εν προκειμένω, μιλάμε για τη Rotel, μια εταιρεία καθαρά mid-level, οι τιμές των τελικών τής οποίας, αρχίζουν από κάτι κατοστάρικα και ουδεμία σχέση έχουν με τα επίπεδα τιμών των ονομάτων που προανέφερα και των παρεμφερών τους. Σαφώς και δε σημαίνει ότι ο κάτοχος ενός Rotel ή κάποιου ανάλογου τελικού, δε νοιάζεται για το αν θα τον κάψει, αλλά ας αρχίσουμε να προσγειωνόμαστε σιγά-σιγά...

Όσο αφορά δε αυτόν που έχει συσκευές ακριβότερες από το αμάξι μου, να είσαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να βασιστεί σε τυχαίες γνώμες αγνώστων, για το τι θα κάνει μ' αυτά. Όπως πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά για να τις αποκτήσει, έτσι θα πληρώσει και τον ειδικό για να ασχοληθεί από κοντά και άμεσα με το όποιο πρόβλημά του.

Για τα περί «ηθικής πλευράς» τώρα, τα είπα και πριν, αλλά απάντηση δεν πήρα. Ας δοκιμάσω ξανά, τσάμπα είναι:

1) Δεν ακολουθούμε πιστά, ούτε στα τυφλά, το οτιδήποτε μας προτείνουν ως λύση. Εξετάζουμε προτεινόμενες λύσεις, τις αξιολογούμε, διασταυρώνουμε την αξιοπιστία τους και κατόπιν πράττουμε, αλλά η ευθύνη τής όποιας απόφασης, βαρύνει πρώτα απ' όλους εμάς τους ίδιους, διότι είμαστε σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι για τις αποφάσεις μας. Δε μας έβαλε κανείς το μαχαίρι στο λαιμό. Είναι σα να ρωτάω γνώμες για το ποια τηλεόραση να πάρω, να αγοράζω αυτή που μου προτείνουν οι περισσότεροι, χωρίς προηγουμένως να την έχω δει ο ίδιος να παίζει και μετά να ζητάω τα ρέστα απ' όσους μού την πρότειναν, διότι ...δε μ' αρέσει η εικόνα της.

2) Δε μού είπες: Αυτόν που - ανωνύμως, ως άγνωστος απέναντι σε άγνωστο - θα σού δώσει μια σωστή συμβουλή μέσα από ένα forum, ακολουθώντας την οποία θα λύσεις ένα ενδεχόμενο πρόβλημά σου, ή θα κάνεις μια επιτυχημένη αγορά, τον πληρώνεις για τη βοήθεια που σού έδωσε; Εκείνος δε σού ζητάει αμοιβή. Ό,τι σού προτείνει, σού το προτείνει μόνο από καλή διάθεση να σε βοηθήσει. Εσύ, έστω και μόνο από φιλότιμο, τού προτείνεις να τον ανταμείψεις για ότι πέτυχες χάρη στην πρότασή του, τη συμβουλή του, ή την ιδέα του; Αν ναι, πάω πάσο.

Αν όχι όμως, με ποια λογική ζητάς τα ρέστα και καταλογίζεις ευθύνες, σε κάποιον που σού δίνει μια εσφαλμένη συμβουλή, την οποία ακολούθησες χωρίς να ελέγξεις την ορθότητά της, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσεις τελικώς πρόβλημα; Έχετε κάποιας μορφής οικονομική σχέση, ή συμφωνία, η οποία τον δεσμεύει απέναντί σου; Εκτός κι αν ακολουθούμε τη φιλοσοφία: «Το θετικό αποτέλεσμα δικαιούμαστε να το απαιτούμε δωρεάν από τους πάντες, ενώ για το αρνητικό μας χρωστούν...»

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 88
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Στο θέμα του πωλητή για να μην ξεφύγω από το θέμα του Ts, μπορεί να βρει ενημερωμένο πωλητή, στα καταστήματα που του λέω να πάει υπάρχει, τεχνικός, ηλεκτρολόγος,  εγκαταστάτης, ηλεκτρονικός κτλ σε ένα μαγαζί μπορεί να τα κάνει ένας όλα αυτά και να είναι και ιδιοκτήτης, σε άλλο μπορεί να έχει 5 υπάλληλους. Μαγαζιά που ασχολούνται με επαγγελματικό ήχο / high end, δεν ξέρω η κάθε πόλη/νομος τι έχει, ρωτάς και βρίσκεις το κατάλληλο μαγαζί, μπορεί να είναι ξεχωριστά μαγαζιά, μπορεί εκεί που μένει ο Ts να υπάρχει μόνο ένα μαγαζί. Αν ψάξει θα βρει...

Εδώ στο forum υπάρχει από αρκετούς η λογική, ότι εμείς τα ξέρουμε όλα και οι πωλητές δεν ξέρουν τίποτα, προτείνουν συσκευές αν πας να επέμβεις θα σε βγάλουν άσχετο, θα σε τρολάρουν κτλ, δίνουν λινκ σε συγκεκριμένα σκρουτζομαγαζα και λοιπά καταστήματα, στην ουσία αναλαμβάνουν αυτοί να κάνουν τον πωλητή. Εγώ στέλνω τον κόσμο οπού χρειάζεται σε φυσικό κατάστημα, πρέπει να πάει, να δει, να ακούσει την γνώμη ενός πωλητή, και μετά να έρθει στο forum αν θέλει, και να συνεχίσει την συζήτηση. Εγώ δεν κερδίζω κάτι, δεν πουλάω κάτι, άλλα είναι αμαρτία όταν κάποιος έχει πρόβλημα, να μην του πεις που να πάει. Τώρα όσοι πάνε στα πολυκαταστήματα για να κερδίσουν 5 ευρώ από προσφορά, και μιλάνε με έναν πωλητή που μιλάει με άλλους 10 καλά να πάθουν, δεν είναι άσχετοι οι πωλητές, άσχετος είναι αυτός που πάει σε αυτά τα καταστήματα…

Σε πιστεύω στο θέμα του τεχνικού, μπορεί να διάβασα λάθος, αλλά πρόσεξε το κείμενο μου προς τον graphist83 (δεν έχω κάτι με το παιδί), έσβησε μια παράγραφο που ήταν λάθος, και αναφερόταν στα ωμ, έγραψα την απάντηση και έλειπε η παράγραφος, είχε κάνει edit, εγώ το κείμενο το άφησα όπως το έγραψα. Εδώ όπως έχω πει ξανά, όταν κάνει κάποιος edit το κείμενο πρέπει από το πρώτο δευτερόλεπτο να φαίνεται ότι έγινε edit…

Ο παραλληλισμός με τα ηχεία του υπολογιστή είναι άστοχος, δεν είναι τελικός, είναι ολοκληρωμένος γιατί έχει volume κτλ, ότι θα βρεις κάπου ηχεία υπολογιστή με ένα απλό on/off  θα βρεις, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα δουλεύουν έτσι. Περά από αυτό ο κατασκευαστής ηχείων γνωρίζει τις προδιαγραφές καρτών ήχου/onboard δεν βγάζει set για pc στην τύχη.

Εσύ λοιπόν βάση εμπειρίας και γνώσης έχεις κάνει διάφορες συνδέσεις σε συστήματα ήχου, το ότι δεν έχεις κάνει ζημιά είναι όντως τυχαίο ή είσαι πολύ προσεκτικός ή ακολουθάς ασφαλή μεθοδολογία άλλων ή έχεις πολλές γνώσεις στο αντικείμενο ή βγάζεις εσύ την μεθοδολογία. Δεν μπορείς όμως να βγάλεις γενικό κανόνα, εκεί είναι το όλο θέμα, δεν μπορείς να θεωρήσεις όλους τους τελικούς το ίδιο, όλες τις κάρτες ήχου το ίδιο κτλ

Ασχολήσου με high-end συστήματα(αν δεν ασχολείσαι ήδη) και θα δεις ότι δεν μπορεί ο οποισδήποτε προενισχυτής να οδηγήσει οποιοδήποτε τελικό, ήχος θα βγει, το θέμα είναι πως θα βγει. Εκεί σταμάτα η θεωρία και έρχεται η πράξη, μιλάμε για μηχανήματα που έχουν περάσει τόνους τεστ, άλλα εσύ που ψάχνεις την σωστή λύση, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάζεις πχ προενισχυτές. Έχεις υποτίθεται τον σωστό τελικό + ηχεία και βάζεις όλους τους γνωστούς σου να φέρουν στο σπίτι σου, τους προενισχυτές τους, και μετά από ατέλειωτες ώρες αφού έχεις ακούσει την ίδια μουσική 500 φορές για να βρεις τις διαφορές, δεν μπορείς να βρεις άκρη. Εσύ και οι υπόλοιποι έχουν άλλη άποψη, δεν βρίσκεις άκρη πότε. Εκεί δεν μετράμε θεωρίες/μετρησεις κτλ μετρά αυτό που ακούς, άλλα ακούς καθιστός, άλλα στο πάτωμα, άλλα στα 3 μέτρα κτλ Αν σε ρωτήσει κάποιος την επομένη μέρα, είναι καλός αυτός ο προενισχυτής με τον τάδε τελικό, δεν ξέρεις τι θα του πεις και ας είσαι κάτοχος και των 2 συσκευών. Και όσο αναφορά το θέμα κάρτας ήχου, ρώτα αυτή την στιγμή κάποιον γνωστό σου που είναι ακόμη στον χώρο, πόσοι χρησιμοποιούν κάρτα ήχου σε high-end συστήματα, ήταν μόδα και πέρασε…

Με λίγα λογία ανάλογα τα βιώματα/γνωσεις που έχει ο καθένας επάνω στο είδος, έχει διαφορετική άποψη στο θέμα. Γιαυτο βλέπεις και διαφωνώ, όταν τα βλέπουμε όλα οριζόντια και πάμε να βγάλουμε γενικό κανόνα, δεν μπορώ να συμφωνήσω. Δεν σε κρίνω αυτή την στιγμή ο καθένας λέει την άποψη του, όχι όμως γενικεύσεις, γιατί πάντα υπάρχει η εξαίρεση, και όπως σου έδειξα παραπάνω το λινκ από την google αναζήτηση, μπορεί να μπει κάποιος στο θέμα μας να το διαβάσει, και να κάνει ζημιά. Για την συζήτηση μπορώ να δεχτώ προσωρινά ότι υπάρχει ο κανόνας, αλλά σκέψου την εξαίρεση και την ζημιά που θα πάθει. Όσο βλέπω ότι η άποψη μου σταδιακά με τα χρόνια αλλάζει προ της σωστή πλευρά (έτσι θεωρώ), και αντιλαμβάνομαι διαφορετικά τον ήχο/ποιοτητα κτλ, αναθεωρώ απόψεις που είχα παλιότερα, τόσο δυσκολεύομαι να βγάλω έναν γενικό κανόνα, σκέψου πόσο δύσκολο ακόμα γίνεται όταν υπάρχει η λέξη παραμόρφωση και λάθος οδήγηση συσκευής. Με λιγότερη σκέψη και σε μικρότερη ηλικία ίσως να μπορούσα ποιο εύκολα να βγάλω έναν γενικό κανόνα, άλλα μόνο με την ιδέα ότι φεύγω από μια κάρτα ήχου αναλογικά, σε έναν τελικό (χωρίς volume), θεωρώ ότι ο μέσος χρήστης θα κάνει ζημιά, κάποιοι θα προλάβουν να ακούσουν ήχο, κάποιοι θα κλάψουν και άλλοι θα γέλανε γιατί γλύτωσαν πχ 1000 ευρώ.

Στο θέμα της ηθικής αναφέρθηκα στο προηγούμενο ποστ.

Τώρα στο θέμα κάρτας ήχου που διαφώνησα με τον mod, είναι ο ορισμός, εγώ δεν θεωρώ κάρτα ήχου μια συσκευή που συνδέεται στον υπολογιστή κάνει 500 πράγματα και έχει επάνω μια κάρτα ήχου. Μια τετοια συσκευή που έχει βγει για αυτή την δουλειά μπορεί να κάνει προενίσχυση σωστή για ένα τελικό, άλλα δεν είναι κάρτα ήχου. Κάρτα ήχου είναι η onboard και οποιαδήποτε κάρτα που αναλαβαίνει το θέμα ήχου από ένα pc, μπορεί να κάνει, 5000 ευρώ είναι κάρτα ήχου. Ένας προενισχυτής που έχει επάνω μια κάρτα ήχου, δεν είναι κάρτα ήχου, είναι προενισχυτής. Ένα Synthesizer που έχει επάνω μια κάρτα ήχου, λέγεται Synthesizer όχι κάρτα ήχου (άστοχο παράδειγμα).

Πιστεύω ότι έχει καλύψει απόλυτα ο καθένας τις απόψεις του, και παραμένουν πάντα απόψεις…

Ο παραλληλισμός με τα ηχεία του υπολογιστή είναι άστοχος, δεν είναι τελικός, είναι ολοκληρωμένος γιατί έχει volume κτλ, ότι θα βρεις κάπου ηχεία υπολογιστή με ένα απλό on/off  θα βρεις, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα δουλεύουν έτσι. Περά από αυτό ο κατασκευαστής ηχείων γνωρίζει τις προδιαγραφές καρτών ήχου/onboard δεν βγάζει set για pc στην τύχη.

Η ύπαρξη ρυθμιστικού έντασης, δεν προϋποθέτει ολοκληρωμένο ενισχυτή, άρα ούτε και ύπαρξη σταδίου προενίσχυσης. Το «volume» που βλέπεις πάνω στα p.c. speakers, είναι ρυθμιστικό εξερχόμενης ισχύος, πράγμα το οποίο υπάρχει σε όλους τους τελικούς ενισχυτές (στους περισσότερους βρίσκεται στο πίσω μέρος και όχι στην πρόσοψη, γι' αυτό και δεν το βλέπεις) και αφορά τον έλεγχο τού πόση ισχύ μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια τα εκάστοτε ηχεία. Επηρεάζει μεν τελικώς, το πόσο «δυνατά» ακούς - όπως θα την επηρέαζε και η επέμβαση στο ρυθμιστικό ενός ανεξάρτητου τελικού, αλλά δεν πρόκειται για «volume control» με την έννοια που υπάρχει σ' έναν προ, ή ολοκληρωμένο ενισχυτή.

Αν μπορούσες με κάποιο τρόπο (γίνεται, αλλά απαιτεί γνώση και ακρίβεια στο τι κάνεις, για να μην κάνεις ζημιά), να παρακάμψεις το στάδιο προενίσχυσης στην έξοδο ενός c.d. player και να το συνδέσεις απευθείας στα p.c. speakers, θα διαπίστωνες ότι, όσο κι αν ανέβαζες το υποτιθέμενο «volume» τους, δε θα άκουγες σχεδόν τίποτα, διότι τα p.c. speakers δεν ενσωματώνουν στάδιο «προ» στον ενισχυτή τους, παρά μόνο - ορισμένα - ειδικά στην πιθανή έξοδο για ακουστικά που διαθέτουν. Για να σού το πω μ' ένα απλό παράδειγμα: Αν συνδέσεις ένα συμβατικό πικ απ (τα καλώδια ίδια είναι, αλλά έχει πολύ χαμηλότερη στάθμη εξόδου από ένα c.d. player) στην είσοδο των p.c. speakers, χωρίς να παρεμβάλεις προενισχυτή κεφαλής, αποκλείεται να πάρεις ικανοποιητική ένταση.

Την προενίσχυση την αναλαμβάνει η πηγή και όχι ο ενισχυτής των ηχείων, ο οποίος επαναλαμβάνω, είναι μικρός, φθηνός, χαμηλών προδιαγραφών και τιμής, αλλά τελικός και όχι ολοκληρωμένος. Γι' αυτό και - όπως σού είπα νωρίτερα - αν συνδέσεις ένα c.d. player, απευθείας πάνω σ' ένα stand alone τελικό (στα RCA που προορίζονται για τον προενισχυτή), θα παίζει κανονικότατα και χωρίς κανένα πρόβλημα, ή ρίσκο για κάποια από τις συσκευές. Απλώς θα αυξομειώνεις την ένταση από το ίδιο το c.d. player, μέσω του ρυθμιστικού που όλα τα c.d. player διαθέτουν, είτε πάνω στη συσκευή, είτε στο remote control, είτε και στα δύο.

Είναι πολλοί οι κάτοχοι πανάκριβων συσκευών, οι οποίοι, εφόσον ενδιαφέρονται να ακούν από μία και μόνο πηγή (π.χ. c.d.), εφαρμόζουν αυτή τη λύση, παρακάμπτοντας τη δαπάνη αγοράς ανεξάρτητου προενισχυτή και ρίχνοντας όλο το διαθέσιμο budget τους, σε ακόμα καλύτερο τελικό, πηγή και ηχεία. Το έχω δει σε σπίτια πρώην πελατών, το έχω επιβεβαιώσει από επαγγελματίες, το έχω δοκιμάσει και ο ίδιος, με άριστα αποτελέσματα, χωρίς να διακινδυνεύσω ούτε στο ελάχιστο την υγεία κάποιας από τις συσκευές μου, όπως δεν τη διακινδύνευσαν και όλοι όσοι το έκαναν.

Όσο για την επιλογή των - χαμηλότερων, συγκριτικά με τις ανεξάρτητες συσκευές ήχου - προδιαγραφών στα p.c. speakers, αυτή γίνεται για λόγους κόστους, όχι για λόγους ασφαλείας. Γίνεται για να μπορεί ο μέσος χρήστης - που αποτελεί και την αγορά που ενδιαφέρει περισσότερο, κατασκευαστές ηχείων επιπέδου creative, logitech και genius - να αγοράσει με €300.00 π.χ. ένα σετ ηχείων που θα τον ικανοποιεί σχεδόν απόλυτα, δεδομένου ότι ακούει συμπιεσμένη μουσική στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν με τα ίδια λεφτά δε μπορεί να περάσει ούτε έξω από κατάστημα hi end ηχείων, πράγμα που δε θα είχε και νόημα άλλωστε.

Τελειώνοντας, να σε ρωτήσω κάτι; Ξέχνα τους πωλητές και τους όποιους ειδικούς τής αγοράς, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι είναι άριστοι γνώστες τού αντικειμένου. Έχεις δει ποτέ σε manual τού κατασκευαστή οποιουδήποτε τελικού, φθηνού, μέσου ή και πανάκριβου, στη σελίδα με τα διάφορα «safety warnings» - εκεί που αναφέρονται τα προφανή, όπως το να μη συνδεθεί με λάθος τάση ρεύματος, να μη λειτουργεί με καλυμμένες τις οπές εξαερισμού και να μην τού αδειάζεις ...φραπόγαλο στο εσωτερικό - να αποτρέπεται ο χρήστης από τη σύνδεση με κάρτα ήχου; Εγώ πάντως δεν έχω δει ποτέ και είμαι από αυτούς που το manual κάθε συσκευής, ακόμα κι αν έχω καταπιαστεί με αμέτρητες τής ίδιας κατηγορίας, το κάνω φύλλο και φτερό, πριν την ενεργοποιήσω. Αν υπήρχε έστω και το ελάχιστο ποσοστό πιθανότητας πρόκλησης προβλήματος - και το να ρίξεις νερά μέσα στον ενισχυτή, ελάχιστες πιθανότητες έχει, εκτός κι αν είσαι εκ φύσεως αδιάφορος, απρόσεκτος, ή απλώς ...βλάκας και παίζεις μπουγέλα με τους φίλους σου στο σαλόνι, οπότε δεν πιάνεσαι από πουθενά (παρ' όλα αυτά, ο κατασκευαστής προσπαθεί να προστατέψει ακόμα κι εσένα...) - δε νομίζεις ότι θα αναφερόταν μεταξύ όλων και αυτό, δεδομένου τού εφικτού τής σύνδεσης;  

Εσύ λοιπόν βάση εμπειρίας και γνώσης έχεις κάνει διάφορες συνδέσεις σε συστήματα ήχου, το ότι δεν έχεις κάνει ζημιά είναι όντως τυχαίο ή είσαι πολύ προσεκτικός ή ακολουθάς ασφαλή μεθοδολογία άλλων ή έχεις πολλές γνώσεις στο αντικείμενο ή βγάζεις εσύ την μεθοδολογία. Δεν μπορείς όμως να βγάλεις γενικό κανόνα, εκεί είναι το όλο θέμα, δεν μπορείς να θεωρήσεις όλους τους τελικούς το ίδιο, όλες τις κάρτες ήχου το ίδιο κτλ

Όπως είπα ξανά, το προσωπικό μου, δεν είναι το μόνο παράδειγμα εφαρμογής τής συγκεκριμένης συνδεσμολογίας και χρήσης. Έχω πολλά, οπότε δε μιλάμε για «τύχη» σε καμιά περίπτωση. Την προσοχή και την ασφαλή μεθοδολογία τα θεωρώ δεδομένα, αλλά δεν είναι και τίποτα δύσκολο το να τα κάνεις πράξη. Μετρημένα κουκιά είναι, συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένη συνδεσμολογία. Ακόμα και να ...προσπαθήσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις λάθος, ή να προξενήσεις πρόβλημα. Από την άλλη μεριά, αυτός που είναι αδιάφορος και εκ φύσεως απρόσεκτος, πρόβλημα μπορεί να προξενήσει και σ' ένα ...walkman. Δε χρειάζεται να ασχοληθεί με προ και τελικούς.

Ο «γενικός κανόνας» που παρουσιάζω εγώ, δεν είναι γέννημα τού μυαλού μου. Είναι αποδεδειγμένο εμπράκτως ότι ισχύει και, βάσει απόλυτων τεχνικών χαρακτηριστικών, θα ήταν παράλογο και παράδοξο το να μην ισχύει.

Ασχολήσου με high-end συστήματα(αν δεν ασχολείσαι ήδη) και θα δεις ότι δεν μπορεί ο οποισδήποτε προενισχυτής να οδηγήσει οποιοδήποτε τελικό, ήχος θα βγει, το θέμα είναι πως θα βγει.

Και όσο αναφορά το θέμα κάρτας ήχου, ρώτα αυτή την στιγμή κάποιον γνωστό σου που είναι ακόμη στον χώρο, πόσοι χρησιμοποιούν κάρτα ήχου σε high-end συστήματα, ήταν μόδα και πέρασε…

Ας μη λέμε συνεχώς τα ίδια: Άλλο θέμα το αν σε ικανοποιεί η ποιότητα τού ήχου που παίρνεις από ένα συγκεκριμένο συνδυασμό συσκευών και τελείως άλλο το αν είναι τεχνικά εφικτός αυτός ο συνδυασμός. Μη ικανοποιημένος από την ποιότητα, μπορεί να είσαι και από την απόδοση ενός stand alone σετ προενισχυτή και τελικού και να σε ικανοποιεί ένας διαφορετικός συνδυασμός μοντέλων. Αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις σου, από το τι «κάθεται» καλύτερα στο αυτί σου και δεν είναι μετρήσιμο.

Το αν μπορεί όμως οποιοσδήποτε προενισχυτής να οδηγήσει οποιονδήποτε τελικό, από τεχνικής πλευράς, είναι ζήτημα συγκεκριμένων τεχνικών χαρακτηριστικών, τα οποία είναι δεδομένα και μετρήσιμα με απόλυτα νούμερα: Ή υπάρχουν, ή δεν υπάρχουν. Δεν υφίσταται ο δρόμος «πιθανώς να υπάρχουν» και οι κάρτες ήχου, ακόμα και η φθηνότερες, οι ενσωματωμένες στις μητρικές, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα καλύπτουν, ακριβώς όπως τα καλύπτει και ο κάθε ανεξάρτητος προενισχυτής.

Εν τω μεταξύ, ακόμα δεν έχω καταλάβει πως ανακατέψαμε τον όρο hi end στη συζήτηση. Ούτε εγώ τον ανέφερα πρώτος, ούτε ο t.s. έχει κάποιο hi end τελικό. Τι σημασία έχει δε το «πόσοι» εφαρμόζουν μια λύση; Ο καθένας επιλέγει τη λύση που τον εξυπηρετεί και τον ικανοποιεί, δεδομένου πάντα ότι τεχνικά δεν είναι εσφαλμένη. Ναι, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο, ο κάτοχος τού τελικού τής Mark Levinson που κοστίζει μια περιουσία, να μην επιλέγει να τον οδηγεί με το τσιπάκι τής realtek που κοστίζει ...€5,00! Δεν απορρίπτει όμως αυτή τη λύση, λόγω φόβου να μη δημιουργήσει ζημιά στον τελικό. Την απορρίπτει διότι - εκτός κι αν είναι κανένας νεόπλουτος που δεν έχει ιδέα τι αγόρασε, αλλά το πήρε με μόνο κριτήριο το ότι ήταν ακριβό - έχει απαιτήσεις στον ήχο, τις οποίες είναι αδύνατο ακόμα και να πλησιάσει έστω, ένα τέτοιο τσιπάκι. Την απορρίπτει διότι αυτός, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο, να δεχτεί να ακούσει ...mp3 σ' αυτά τα μηχανήματα. Ακόμα και στα flac, το αυτί του εντοπίζει προβλήματα.

Ο κάτοχος μιας Bentley, θα πήγαινε ποτέ να αγοράσει από τη λαϊκή ...ψάθινα καλύμματα, με χάντρες, κρόσσια και χαϊμαλιά, για τα καθίσματα τού αυτοκινήτου του, αν δεν ήταν βλαμμένος; Κατά τον ίδιο τρόπο, η πλειοψηφία των κατόχων hi end συσκευών, δεν ακούει μουσική από το p.c., άρα και δε χρησιμοποιεί την κάρτα ήχου ως προενίσχυση. Όχι διότι δεν είναι τεχνικά εφικτό, ή διότι ρισκάρει το σύστημά του, αλλά απλώς διότι με την επιλογή αυτή το υποβιβάζει. Έχοντας ένα συμβατικό τελικό όμως, για να εντοπίσεις διαφορά ποιότητας - με ασυμπίεστο υλικό, όχι με mp3 και λοιπά πετσοκομμένα format ήχου - μεταξύ τής προενίσχυσης μέσω μιας κάρτας των €100,00 - €150,00 (σαν αυτές που προτάθηκαν στον t.s. από κάποιους χρήστες) κι ενός προενισχυτή των €400,00, πρέπει να έχεις «αυτί» που το διαθέτουν μετρημένοι στα δάχτυλα άνθρωποι και πάλι δύσκολο είναι.  

Με λιγότερη σκέψη και σε μικρότερη ηλικία ίσως να μπορούσα ποιο εύκολα να βγάλω έναν γενικό κανόνα, άλλα μόνο με την ιδέα ότι φεύγω από μια κάρτα ήχου αναλογικά, σε έναν τελικό (χωρίς volume), θεωρώ ότι ο μέσος χρήστης θα κάνει ζημιά, κάποιοι θα προλάβουν να ακούσουν ήχο, κάποιοι θα κλάψουν και άλλοι θα γέλανε γιατί γλύτωσαν πχ 1000 ευρώ.

Το «αναλογικά», για ποιο λόγο το τονίζεις; Δυνατότητα ψηφιακών συνδέσεων στις συσκευές ήχου, έχουμε εδώ και πολύ λίγα χρόνια, συγκριτικά με το πόσα περιοριζόμασταν στις αναλογικές και δεν κάψαμε τα μηχανήματά μας (στο παράδειγμα που σού έφερα πριν, τής σύνδεσης τού c.d. player απευθείας στην είσοδο τού τελικού, σε αναλογική σύνδεση αναφερόμουν, αλλά μάλλον δεν το διευκρίνισα). Διότι μιλάς για έλλειψη volume control υποθέτω...

...ποιος σού είπε ότι δεν έχεις volume control στην κάρτα ήχου; Φυσικά και έχεις! Απλώς, ακριβώς επειδή μιλάμε για συσκευή που δε λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά εξαρτάται άμεσα από ένα λειτουργικό σύστημα (software), το ελέγχεις μέσω software. Εντολή αυξομείωσης δίνεις, με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα που θα είχες περιστρέφοντας ένα ποτενσιόμετρο, απλώς τη δίνεις μέσω ενός προγράμματος.

Τώρα στο θέμα κάρτας ήχου που διαφώνησα με τον mod, είναι ο ορισμός, εγώ δεν θεωρώ κάρτα ήχου μια συσκευή που συνδέεται στον υπολογιστή κάνει 500 πράγματα και έχει επάνω μια κάρτα ήχου. Μια τετοια συσκευή που έχει βγει για αυτή την δουλειά μπορεί να κάνει προενίσχυση σωστή για ένα τελικό, άλλα δεν είναι κάρτα ήχου. Κάρτα ήχου είναι η onboard και οποιαδήποτε κάρτα που αναλαβαίνει το θέμα ήχου από ένα pc, μπορεί να κάνει, 5000 ευρώ είναι κάρτα ήχου. Ένας προενισχυτής που έχει επάνω μια κάρτα ήχου, δεν είναι κάρτα ήχου, είναι προενισχυτής. Ένα Synthesizer που έχει επάνω μια κάρτα ήχου, λέγεται Synthesizer όχι κάρτα ήχου (άστοχο παράδειγμα).

Το τι θεωρείς εσύ, εγώ, ή ο καθένας, ελάχιστη - έως ανύπαρκτη - σημασία έχει. Μια υλοποίηση η οποία, πάνω στην ίδια πλακέτα, ενσωματώνει ανεξάρτητα κυκλώματα, το καθένα εκ των οποίων αναλαμβάνει συγκεκριμένη εργασία, από που κι ως που ακυρώνει την ύπαρξη και τη λειτουργικότητα, μεμονωμένα καθενός από αυτά; Ένα απολύτως πλήρες κύκλωμα προενίσχυσης, υπάρχει σε κάθε κάρτα ήχου. Όπως υπάρχει σε ορισμένες και κάποιο ειδικό για την αποκωδικοποίηση πολυκάναλου ήχου π.χ.

Πού είναι το πρόβλημα; Η κοινή πλακέτα είναι που μας χαλάει το γλυκό; Επειδή δηλαδή μια κάρτα ήχου μπορεί να κάνει δέκα δουλειές - επαναλαμβάνω: χρησιμοποιώντας ανεξάρτητο κύκλωμα για κάθε μία απ' αυτές - σημαίνει ότι η κάθε δουλειά ανεξάρτητα, δε γίνεται όπως πρέπει; Ο προενισχυτής εκεί βρίσκεται. Τι θα κάνουμε; Θα παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει, επειδή στη βάση στην οποία στηρίζεται, πατάνε και κάμποσα ακόμα τσιπάκια, που κάνουν το καθένα και άλλη δουλειά;

Φυσικά και είναι και προενισχυτής η κάρτα ήχου. Απλώς δεν είναι μόνο προενισχυτής, αλλά αυτό δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο, το αν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιος. Το αν υπάρχει είναι αυτό που μας απασχολεί. Όχι το αν κοντά σ' αυτόν, υπάρχει και κάτι άλλο. Εγώ δηλαδή, αν έχω ένα all in one mini stereo, δε μπορώ να το χρησιμοποιώ για να ακούω αποκλειστικά c.d., διότι με περιορίζει το γεγονός ότι ενσωματώνει και ραδιόφωνο και θύρα usb, τα οποία ίσως και να μη χρησιμοποιώ γενικά, αλλά δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να τα αξιοποιήσω;

Στο θέμα της ηθικής αναφέρθηκα στο προηγούμενο ποστ.

Αναφέρθηκες μεν, μόνο εν μέρει δε...

...στην ερώτηση που σού έθεσα δεν απάντησες: Σ' αυτόν που θα θεωρήσεις ότι με τις λάθος προτάσεις του - ασχέτως τού αν εσύ όφειλες να ελέγξεις την ορθότητά τους, πριν αποφασίσεις να τις ακολουθήσεις - σε οδήγησε στο να έχεις πρόβλημα, καταλογίζεις ευθύνες και θεωρείς ότι πρέπει να πληρώσει για την αποκατάστασή του.

Εκείνον που σού έκανε σωστές προτάσεις, βοηθώντας σε να λύσεις ένα πρόβλημά σου, ή κατευθύνοντάς σε προς μια καθ' όλα επιτυχημένη αγορά, τον πληρώνεις; Ή στην περίπτωση αυτή υπάρχει διαφορά, διότι τα λεφτά βγαίνουν από τη δική σου τσέπη;

Πιστεύω ότι έχει καλύψει απόλυτα ο καθένας τις απόψεις του, και παραμένουν πάντα απόψεις…

Οι απόψεις, σαφώς και παραμένουν πάντα απόψεις. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά όμως, δεν είναι απόψεις, είναι δεδομένα. Αν για ένα αμάξι που έχει ABS, εγώ λέω ότι δεν έχει, διότι ...έτσι μ' αρέσει, δικαίωμά μου είναι. Οι τροχοί του όμως, θα συνεχίσουν να μη μπλοκάρουν σε φρενάρισμα πανικού. Το τι λέω εγώ τώρα, είναι άλλη ιστορία...

• Like 1

Φίλε βασικά τι έκανα edit και δεν το θυμάμαι? 3 ποστ έχω όλα και όλα. Τι ακριβως έγραψα λάθος για τα ohm?? Μήπως με μπερδεύεις με κάποιον άλλο???

Δεν λες κάτι λάθος με τα ohm, (η μάλλον το λες περίπου σωστά) σχετικά με την συμπεριφορά ενισχυτών - ηχείων,σε συνάρτηση με την ωμική αντίσταση ανάμεσα τους. Αλλα δεν εχει καμιά σχέση με την ερώτηση του TS για το εαν μπορεί να συνδέσει το pc του με τον τελικό. Εαν ήταν να επιλέξει ηχεία - ενισχυτή και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες τους στο έπακρο, τότε ναι. Εφόσον τα έχει ηδη, δεν μας ενδιαφέρει. Ποσο μάλλον οταν έχει ενα πολύ δυνατό τελικό. Αυτό είπα μόνον. Οτι δεν παίζουν ρόλο τα hm, στην παρούσα φάση, οχι γενικώς.

Να προσθέσω οτι δεν απαξιώνω όλους τους πωλητές η επαγγελματίες του χώρου. Υπάρχουν οχι μόνο πωλητές, αλλά και χομπιστες που εχω συναντήσει που εχουν αξιοζήλευτες γνώσεις και εμπειρίες. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία δείχνει μετριότητα σε γνώσεις και υπερβολικη βούληση καθαρά για πώληση και κέρδος.

Τελος να πω οτι δεν γεννιέσαι με την γνώση, αλλά την αποκτάς. Ειναι στο χέρι του καθενός να την αποκτήσει. Φτάνει να αγάπα αυτό που κάνει και να το κυνηγά.

Πάμε λιγο και στο τεχνικό κομματι που εχω τις ενστάσεις μου, μετά τα προειπωμενα. (και τα γραφώ οικειοθελώς καθώς δεν κερδίζω κάτι να κατεβάζω σεντόνια ποστ)

Σύνθετη αντίσταση πηνίου φωνής..

Τα  μεγάφωνα περιέχουν στο εσωτερικό τους πηνία φωνής, τα οποία διαρρέονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Ουσιαστικά τα ohm του κάθε μεγάφωνου προκύπτουν από την σύνθετη αντίσταση που ιδίου του πηνίου που συνάντα το ρεύμα για να το διαπεράσει.

Ο καθε ενισχυτής βλέπει αυτό το φορτίο στην έξοδο του και ανάλογα με αυτο δίνει και την αντίστοιχη ισχύ. Πχ ενας ενισχυτής εχει την δυνατότητα να δωσει 100W rms στα 8Ω, ιδανικά στα 4Ω θα εδινε 200W. Αυτό ομως δεν συμβαίνει καθώς ειτε το efficiency του ενισχυτή δεν μπορεί να ειναι ακριβός 100% (ανάλογα την κλάση), άλλο τοσο εξαρτιέται και απο το πόσο μεγάλα τροφοδοτικά εχει. Συνήθως σε low με mid level προτάσεις δεν μπαίνουν τόσο θηριώδη τροφοδοτικά. Βασικά το ίδιο είπες και συμφωνούμε, απλα το αναλύω.

Αυτο που πρέπει να ξέρουμε ειναι οτι όταν ενα μεγάφωνο εχει χαμηλή αντίσταση, τοσο πιο πολυ ζορίζεται ο ενισχυτής, αρα προσοχή στα ηχεία με πολυ λιγα ohm. Στην αντίθετη περίπτωση δεν ειναι τοσο επικίνδυνο.

Μονο που στα οικιακά ηχεια και ενισχυτές, δεν συνατουμε ποτε κραυγαλέα νούμερα σε αντιστάσεις. αρα και ποτε δεν ασχολούμαστε με αυτήν την παράμετρο. Αντιθέτως ομως στο PA που παιζουμε με πολλα ηχεια, η αντίσταση μας ενδιαφέρει παρα πολυ καθώς εκει θέλουμε να παραλληλίζουμε  ηχεια για να παιζουμε με λιγότερους ενισχυτές και να απλουστεύουμε την εγκατάσταση.

Ενημερωτικά η Η αντίσταση διαιρείται όταν συνδέουμε τα ηχεία μας παράλληλα, ενω προστίθεται οταν τα συνδέουμε σε σειρά.

Σχετικά με τα Watt.

Αναφέρθηκες οτι πρεπει να προσέχουμε στην επιλογή ενισχυτη - ηχεία σε συνάρτηση με την ισχυ του καθενός. Πολυ σωστά. ΝΑ σου αναφέρω ομως οτι η τακτική να επιλεγείς (εσυ και οι φιλοι σου) ελαφρώς μικρότερο ενισχυτή απο τα ηχεία ειναι λάθος. Σε ολα τα καλα hi -end συστήματα, αλλα και στα PA, παντα επιλέγουμε μεγαλύτερους ενισχυτές απο τα ηχεια. Το παν σε ενα καλο σύστημα ειναι να υπαρχει αφθονο ρευμα. Μάλιστα στο hi-end που αναφέρεσαι συνεχώς το κεφάλαιο ''ρεύματα'' θίγεται παρα πολυ..

Ο λογος που προτιμούμε αυτο το setup ειναι πολύ απλός. (η μαλλον θα τον εξηγήσω οσο απλα μπορώ).

Τα ηχεια αναγράφουν δυο τιμές με μετρήσεις σε watt RMS (δηλαδή μετρημένα στο εύρος 20 - 20.000Hz). Η μια ειναι η continuous και η αλλη η Peak η αλλιώς max.

Η πρώτη τιμή αφοα την μεγιστη ισχυ που μπορει να διαχειριστεί κανονικά ενα ηχείο, συνεχώς χωρίς καποιο πρόβλημα. Η δεύτερη τιμη, υποδεικνύει την ισχυ που μπορεί να διαχειριστεί ενα μεγάφωνο στιγμιαία η για ελάχιστο χρονικό διαστημα, πριν το πηνίο του καεί.

Επι παραδείγματι έχουμε έναν ενισχυτή 100rms και ενα ηχειο 60w rms με μεγίστη υσχυ 90W. Εαν για καποιο λογο ο χρήστης αρχισει να δινει volume στον ενισχυτή, κάποια στιγμη το ηχειο θα αρχισει να ξεπερνά τα ορια για τα οποια εχει κατασκευαστεί. Αυτο θα αρχίσει να δινει παραμόρφωση. Το ηχειο κατα πασα πιθανότητα ομως δεν θα καει. Οχι ευκολα. Ακόμα και εαν μας ξεφύγει το volume το ηχειο θα αντεξει με χρι να επαναφέρουμε την ταξη.

Παμε σε ενα αλλο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε οτι εχουμε εναν ενισχυτή 60rms και ενα ηχειο 200rms. πιστεύετε οτι μπορούμε να το κάψουμε???? Για πλάκα....

Το ηχειο μεχρι τα πρωτα watt του ενισχυτη θα παιξει απλα καλα. Επειδή ομως εχει απαιτησεις σε ρευμα και εχει και περιθώρια να παίξει, ο χρήστης του συστήματος θα συνεχίζει να δινει volume χωρις φοβο.. Αυτο που θα γινει ειναι να στεγνώσουν κάποια στιγμή τα τροφοδοτικά του ενισχυτή. Εμεις οως οσο δινουμε volume απο τον προενισχυτη, αυτο που κάνουμε ουσιαστικά είναι να υπεροδηγουμε την είσοδο του ενισχυτη. Αυτο εχει ως αποτέλεσμα το ψαλιδισμο της ημίτονης καμπύλης η οποία πια τεινει σε ευθεια. Αυτο σημαίνει οτι πλέον ο ενισχυτής δινει ρεύμα DC στα μεγάφωνα. Αυτο που θα συμβει ειναι η στιγμιαία υπερθέρμανση των πηνίων και το αναπόφευκτο λιώσιμο τους. Ολα αυτά πολύ γρήγορα και στιγμιαία.

Για αυτο η ισχύς στα καλα συστήματα ειναι αρετή. Τοσο για την ασφάλεια του οσο και την σωστη οδηγηση των μεγάφωνων μας σε ολες τις συνθήκες. Σε ολες τις περιπτώσεις απαιτείται σωστός χειρισμός οπως αρμόζει σε οποιοδήποτε μηχάνημα.

Ολα αυτα τα αναφέρω για να γινουν κατανοητά καποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και λογικά. Στην ηλεκτρονική δεν ειναι τοσο άπλα. Στην τελική όμως το θεμα ειχε μια απλη ερώτηση και κατέληξε σε κόντρα γνώσεων. Ανούσιο...

Δεν δηλώνω οτι ειμαι ο γκουρού του ήχου και καλύτερος των όλων. ΟΥΤΕ ΚΑΝ. Απλα η επαγγελματική μου εμπειρία σε αυτο το χώρο μου επιτρέπει να εχω μια άποψη πλήρως αποδεδειγμένη έμπρακτα απο το εγκαταστατικο κομματι καθημερινώς.

Φιλε chris αν θες να αξιοποιήσεις εστω προσωρινά τον ενισχυτή αλλα να πάρεις ενα πιο σωστό αποτέλεσμα, μια πρόχειρη λυση ειναι να προμηθευτείς μια επαγγελματική κονσόλα οπως η BEHRINGER UB802. Θα σου δωσει την δυνατότητα να συνδέσεις 2 συσκευές πανω της (DVD - Radio την TV σου) και να εχεις και ενα υποτηπωδες EQ. Ηχητικα θα εισαι μια χαρα.

Στο μέλλον την πουλάς ανετα η την κρατάς με τον τελικο για κανα παρτάκι και στήνεις ενα σωστό cimema.

Φιλικα παντα

Μαριος

Av Group

• Like 1

Αν και διαφωνώ με αρκετά που ειπώθηκαν, άλλα δεν έχω τον χρόνο τώρα να απαντήσω (στο επόμενο ποστ θα απαντήσω), καιρός είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα, και να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Θα βγάλω ένα άσσο από το μανίκι, και θα βγάλω άχρηστες τo 99% των καρτών ήχου/onboard που κυκλοφορούν. Συνήθως τα καλά κείμενα τα γράφω τα μεσάνυχτα, αλλά είπα να γράψω ένα το απόγευμα, για να δώσω χρόνο στους φίλους να απαντήσουν…

Για να πάρουμε ήχο αναλογικά από μια κάρτα ήχου/onboard, χρησιμοποιούμε (συνήθως) jack 3,55 mm unbalanced, έτσι παίρνουμε 2 κανάλια ήχου. Το πρόβλημα είναι  για να πάρουμε 2 κανάλια ήχου, χρειαζόμαστε 4 καλώδια, 2 για κάθε κανάλι. Το jack όμως μπορεί να συνδεθεί με τρία καλώδια, όχι 4, και για να δώσει με 3 καλώδια 2 κανάλια ήχου, χρησιμοποιεί την γείωση.

Γείωση  = θόρυβος, φύσημα, παράσιτα, παραμόρφωση σήματος = χαλάει η ποιότητα του ήχου. Εκτός ότι χαλάει την ποιότητα του ήχου, ανάλογα τις συνδέσεις που έχουμε κάνει και πολλά άλλα, μας περνάει θόρυβο από άλλες συσκευές που έχουμε πχ στο σπίτι, που έχουν κοινή γείωση με το σύστημα μας, στα ηχεία.

Έτσι έχουμε του παρακάτω διάλογους:

“Κούλαααα ακούω ποιότητα κλείσε το μπλέντερ”, “κούλαααα δεν σου έχω πει μην πειράζεις τα dimmer”, “κούλαααα θα με αφήσεις επιτέλους να ακούσω μπετόβεν?” Εκτός ότι χάνουμε ποιότητα, κάποια στιγμή χάνουμε και την κούλα… :P :P :P

Έτσι λοιπόν το 99% των καρτών ήχου που κυκλοφορούν είναι άχρηστες για οδήγηση ενός τελικού ενισχυτή. Άφησα 1%, όχι γιατί είναι πραγματικό, άλλα για να μην υποκύπτει στα όρια του στατιστικού λάθους… :P

Υπόψην ότι το καρέ του άσσου έχει 4 άσσους… :)

Ακούστε και στο παράδειγμα αναφοράς που έχω ποστάρει αρκετές φορές, έκτος των άλλων προβλημάτων, υπάρχει και φύσημα… Φύσημα σε επαγγελματικό studio ? :o

Ακουστέ τον ορισμό της παραμόρφωσης, θέλετε να παίζει έτσι το σύστημα σας ? Κανένα πρόβλημα…

Δύο κανάλια ήχου απαιτούν δύο καλώδια και μια γειωση. Στα P.A χρησιμοποιείται balanced τρόπος σύνδεσης. Στα consumer οικιακά η γειωση είναι κοινή για όλα τα κανάλια ήχου. Αν μπορούσες να ανοίξεις πότε κάποιον ενίσχυτη όπως τον rotel θα παρατηρούσες ότι η γειωση είναι κοινη για όλα τα κανάλια σε μια ραγα πάνω στην πλακέτα. Άρα άκυρος ο ισχυρισμός για τα 4 καλώδια και τη υπεροχή των ανεξάρτητων rca. Και τo jack μπλενταζ γειωση έχει για την αποφυγή ground loop noise.

Αυτό που δεν καταλάβαινεις είναι ότι κανείς δεν λέει ότι η κάρτα ήχου αντικαθιστά ισάξια ένα προενισχυτη. Αυτό που θέλει ο ts είναι να μάθει εάν μπορεί με έναν οικονομικό τρόπο να αξιοποιήσει έναν ενίσχυτη που κάθεται και σκονίζεται.Έστω και μεσόβεζικο. Δεν ζήτησε να έχει την τελεία υπερπιστοτητα. Αν το ήθελε και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει, τότε κανείς δεν ασχολιόταν με τις κάρτες ήχου.

Για πες και τις ενστάσεις σου τώρα, η μάλλον ρώτα αυτούς που στα λένε. Μόνο τεκμηρίωσε τα τεχνικα, ώστε να μαθαίνουμε εάν κάνουμε κάποιο λάθος. Μην ξεχάσουμε και αύτα που ξέρουμε..

• Like 2

Graphist83 με αυτά που γράφεις πιστεύω ότι δεν έχεις καμία σχέση με το αντικείμενο, όταν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι βάζεις θόρυβο από την πηγή στο σύστημα, κάτι που δεν κάνει ο προενισχυτής, τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα ή προσπαθείς να τα μπερδέψεις…

Graphist83 με αυτά που γράφεις πιστεύω ότι δεν έχεις καμία σχέση με το αντικείμενο,

Ο Χριστός, η Παναγία, ο Βούδας, Ο Μανιτού και ο Αλλάχ παρέα!!! Δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, αυτός που μιλάει συγκεκριμένα και μόνο με παράθεση τεχνικών στοιχείων...

...κι έχεις σχέση εσύ, που μας λες να δεχτούμε την ...άποψή σου ως γεγονός (διότι ...έτσι!), όταν 8 στις 10 φορές δεν παρουσιάζεις ούτε ένα τεχνικό δεδομένο και από τις 2 που απομένουν, τη μία αναφέρεσαι σε κάτι 100% άσχετο με το θέμα (Ohm...) και την άλλη παρουσιάζεις ως δεδομένα, πράγματα τα οποία απλώς δεν ισχύουν (jack, rca, γειώσεις και δε συμμαζεύεται...)

όταν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι βάζεις θόρυβο από την πηγή στο σύστημα, κάτι που δεν κάνει ο προενισχυτής, τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα ή προσπαθείς να τα μπερδέψεις…

1) Θόρυβο - τουλάχιστον σε ακουστά, σε βαθμό να καθιστούν προβληματική την ακρόαση, επίπεδα, δεδομένων των συμβατικών μηχανημάτων - δε βάζεις, σε καμία περίπτωση, με τη χρήση τής κάρτας ήχου.

2) Ποιος σου είπε ότι ο ανεξάρτητος προενισχυτής - ασχέτως κατηγορίας, ποιότητας κ.τ.λ. (διότι δεν το διευκρινίζεις, απλώς σε καλύπτει να είναι τέτοιος...) - δεν βγάζει και θόρυβο και παραμόρφωση και ότι άλλο μπορεί να βάλει το μυαλό σου; Όλα - μα όλα, όμως! - θέμα ποιοτικής ή μη υλοποίησης είναι και δεν έχει καμία - μα καμία, όμως! - σχέση, το αν αυτή η υλοποίηση λέγεται stand alone προενισχυτής, κάρτα ήχου, ή ...πολυμίξερ.

3) Τον έπιασες στα πράσα τον graphist! Άντε να βρει τώρα τρύπα να κρυφτεί...

...προσπαθεί(!) να μπερδέψει τα πράγματα, λέγοντας ότι η δουλειά που συζητάμε γίνεται και με κάρτα ήχου, διότι ...με computer hardware parts ασχολείται επαγγελματικά ο άνθρωπος (τα πουλάει ο τύπος, τον δίνω στεγνά!) κι έχει συμφέρον να προωθεί τις πωλήσεις καρτών. Εσύ μείνε πιστός στην πεποίθησή σου και μην ακούς κανέναν! Αν διαρρεύσει από πουθενά, ότι η δουλειά του είναι η μελέτη και η εγκατάσταση συστημάτων ήχου και εικόνας, προσπέρνα το. Περί συκοφαντίας πρόκειται...  

Για πες και τις ενστάσεις σου τώρα, η μάλλον ρώτα αυτούς που στα λένε. Μόνο τεκμηρίωσε τα τεχνικα, ώστε να μαθαίνουμε εάν κάνουμε κάποιο λάθος. Μην ξεχάσουμε και αύτα που ξέρουμε..

Τράβα ρε να παίξεις σε καμιά άλλη παραλία με το κουβαδάκι σου! Σε ξεμπρόστιασε πλέον! Ποιους πας να κοροϊδέψεις;

• Like 2

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα από τα γραφόμενα κανενός. .. Πιο πάνω έγραψα. ....

Αυτό που δεν καταλάβαινεις είναι ότι κανείς δεν λέει ότι η κάρτα ήχου αντικαθιστά ισάξια ένα προενισχυτη. Αυτό που θέλει ο ts είναι να μάθει εάν μπορεί με έναν οικονομικό τρόπο να αξιοποιήσει έναν ενίσχυτη που κάθεται και σκονίζεται.Έστω και μεσόβεζικο. Δεν ζήτησε να έχει την τελεία υπερπιστοτητα. Αν το ήθελε και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει, τότε κανείς δεν ασχολιόταν με τις κάρτες ήχου.

Να κάνει την δουλειά του θέλει, όχι να στήσει σύστημα αναφοράς για την Τ Η Χ.....Θα έχει ένα μέτριο αποτέλεσμα από το καθόλου που έχει τώρα. Το παραδεχόμαστε δεν το κρύβουμε.

Graphist83 με αυτά που γράφεις πιστεύω ότι δεν έχεις καμία σχέση με το αντικείμενο, όταν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι βάζεις θόρυβο από την πηγή στο σύστημα, κάτι που δεν κάνει ο προενισχυτής, τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα ή προσπαθείς να τα μπερδέψεις…

Το εάν είμαι άσχετος η όχι άστο να το κρίνουν άλλοι. Τουλάχιστον εχω κάνει και μερικά έργα για τα οποία είμαι υπερήφανος. Τόσο σε μαγαζιού, όσο και σε σπίτια. Δεν με αγγίζουν τα κακεντρεχη σχόλια ενός αγνώστου..Πάντως όταν διαφωνούμε κάπου καλό είναι και να το τεκμηριωνουμε. Έτσι η τάπα θα είναι ολοκληρωμένη. Σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που κανείς είναι να μοιράζεις μισαλλοδοξία.

Τράβα ρε να παίξεις σε καμιά άλλη παραλία με το κουβαδάκι σου! Σε ξεμπρόστιασε πλέον! Ποιους πας να κοροϊδέψεις;

Ασε ρε φιλε κουράστηκα,, δεν έχει νόημα να ασχοληθώ άλλο. Αφού νόημα δεν βγαίνει τσάμπα άλλο δεν γράφω. Οποίος κατάλαβε, κατάλαβε. Υγ. Πότε θα 'ρθεις Αθήνα, χρωστάς λουκάνικα σχαρας και βοτκες. .. Και διπλή δόση γιατί μου την είπες με τους ναυτιλους. ..

Φίλε βασικά τι έκανα edit και δεν το θυμάμαι? 3 ποστ έχω όλα και όλα. Τι ακριβως έγραψα λάθος για τα ohm?? Μήπως με μπερδεύεις με κάποιον άλλο???

Δεν λες κάτι λάθος με τα ohm, (η μάλλον το λες περίπου σωστά) σχετικά με την συμπεριφορά ενισχυτών - ηχείων,σε συνάρτηση με την ωμική αντίσταση ανάμεσα τους. Αλλα δεν εχει καμιά σχέση με την ερώτηση του TS για το εαν μπορεί να συνδέσει το pc του με τον τελικό. Εαν ήταν να επιλέξει ηχεία - ενισχυτή και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες τους στο έπακρο, τότε ναι. Εφόσον τα έχει ηδη, δεν μας ενδιαφέρει. Ποσο μάλλον οταν έχει ενα πολύ δυνατό τελικό. Αυτό είπα μόνον. Οτι δεν παίζουν ρόλο τα hm, στην παρούσα φάση, οχι γενικώς.

Να προσθέσω οτι δεν απαξιώνω όλους τους πωλητές η επαγγελματίες του χώρου. Υπάρχουν οχι μόνο πωλητές, αλλά και χομπιστες που εχω συναντήσει που εχουν αξιοζήλευτες γνώσεις και εμπειρίες. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία δείχνει μετριότητα σε γνώσεις και υπερβολικη βούληση καθαρά για πώληση και κέρδος.

Τελος να πω οτι δεν γεννιέσαι με την γνώση, αλλά την αποκτάς. Ειναι στο χέρι του καθενός να την αποκτήσει. Φτάνει να αγάπα αυτό που κάνει και να το κυνηγά.

Πάμε λιγο και στο τεχνικό κομματι που εχω τις ενστάσεις μου, μετά τα προειπωμενα. (και τα γραφώ οικειοθελώς καθώς δεν κερδίζω κάτι να κατεβάζω σεντόνια ποστ)

Σύνθετη αντίσταση πηνίου φωνής..

Τα  μεγάφωνα περιέχουν στο εσωτερικό τους πηνία φωνής, τα οποία διαρρέονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Ουσιαστικά τα ohm του κάθε μεγάφωνου προκύπτουν από την σύνθετη αντίσταση που ιδίου του πηνίου που συνάντα το ρεύμα για να το διαπεράσει.

Ο καθε ενισχυτής βλέπει αυτό το φορτίο στην έξοδο του και ανάλογα με αυτο δίνει και την αντίστοιχη ισχύ. Πχ ενας ενισχυτής εχει την δυνατότητα να δωσει 100W rms στα 8Ω, ιδανικά στα 4Ω θα εδινε 200W. Αυτό ομως δεν συμβαίνει καθώς ειτε το efficiency του ενισχυτή δεν μπορεί να ειναι ακριβός 100% (ανάλογα την κλάση), άλλο τοσο εξαρτιέται και απο το πόσο μεγάλα τροφοδοτικά εχει. Συνήθως σε low με mid level προτάσεις δεν μπαίνουν τόσο θηριώδη τροφοδοτικά. Βασικά το ίδιο είπες και συμφωνούμε, απλα το αναλύω.

Αυτο που πρέπει να ξέρουμε ειναι οτι όταν ενα μεγάφωνο εχει χαμηλή αντίσταση, τοσο πιο πολυ ζορίζεται ο ενισχυτής, αρα προσοχή στα ηχεία με πολυ λιγα ohm. Στην αντίθετη περίπτωση δεν ειναι τοσο επικίνδυνο.

Μονο που στα οικιακά ηχεια και ενισχυτές, δεν συνατουμε ποτε κραυγαλέα νούμερα σε αντιστάσεις. αρα και ποτε δεν ασχολούμαστε με αυτήν την παράμετρο. Αντιθέτως ομως στο PA που παιζουμε με πολλα ηχεια, η αντίσταση μας ενδιαφέρει παρα πολυ καθώς εκει θέλουμε να παραλληλίζουμε  ηχεια για να παιζουμε με λιγότερους ενισχυτές και να απλουστεύουμε την εγκατάσταση.

Ενημερωτικά η Η αντίσταση διαιρείται όταν συνδέουμε τα ηχεία μας παράλληλα, ενω προστίθεται οταν τα συνδέουμε σε σειρά.

Σχετικά με τα Watt.

Αναφέρθηκες οτι πρεπει να προσέχουμε στην επιλογή ενισχυτη - ηχεία σε συνάρτηση με την ισχυ του καθενός. Πολυ σωστά. ΝΑ σου αναφέρω ομως οτι η τακτική να επιλεγείς (εσυ και οι φιλοι σου) ελαφρώς μικρότερο ενισχυτή απο τα ηχεία ειναι λάθος. Σε ολα τα καλα hi -end συστήματα, αλλα και στα PA, παντα επιλέγουμε μεγαλύτερους ενισχυτές απο τα ηχεια. Το παν σε ενα καλο σύστημα ειναι να υπαρχει αφθονο ρευμα. Μάλιστα στο hi-end που αναφέρεσαι συνεχώς το κεφάλαιο ''ρεύματα'' θίγεται παρα πολυ..

Ο λογος που προτιμούμε αυτο το setup ειναι πολύ απλός. (η μαλλον θα τον εξηγήσω οσο απλα μπορώ).

Τα ηχεια αναγράφουν δυο τιμές με μετρήσεις σε watt RMS (δηλαδή μετρημένα στο εύρος 20 - 20.000Hz). Η μια ειναι η continuous και η αλλη η Peak η αλλιώς max.

Η πρώτη τιμή αφοα την μεγιστη ισχυ που μπορει να διαχειριστεί κανονικά ενα ηχείο, συνεχώς χωρίς καποιο πρόβλημα. Η δεύτερη τιμη, υποδεικνύει την ισχυ που μπορεί να διαχειριστεί ενα μεγάφωνο στιγμιαία η για ελάχιστο χρονικό διαστημα, πριν το πηνίο του καεί.

Επι παραδείγματι έχουμε έναν ενισχυτή 100rms και ενα ηχειο 60w rms με μεγίστη υσχυ 90W. Εαν για καποιο λογο ο χρήστης αρχισει να δινει volume στον ενισχυτή, κάποια στιγμη το ηχειο θα αρχισει να ξεπερνά τα ορια για τα οποια εχει κατασκευαστεί. Αυτο θα αρχίσει να δινει παραμόρφωση. Το ηχειο κατα πασα πιθανότητα ομως δεν θα καει. Οχι ευκολα. Ακόμα και εαν μας ξεφύγει το volume το ηχειο θα αντεξει με χρι να επαναφέρουμε την ταξη.

Παμε σε ενα αλλο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε οτι εχουμε εναν ενισχυτή 60rms και ενα ηχειο 200rms. πιστεύετε οτι μπορούμε να το κάψουμε???? Για πλάκα....

Το ηχειο μεχρι τα πρωτα watt του ενισχυτη θα παιξει απλα καλα. Επειδή ομως εχει απαιτησεις σε ρευμα και εχει και περιθώρια να παίξει, ο χρήστης του συστήματος θα συνεχίζει να δινει volume χωρις φοβο.. Αυτο που θα γινει ειναι να στεγνώσουν κάποια στιγμή τα τροφοδοτικά του ενισχυτή. Εμεις οως οσο δινουμε volume απο τον προενισχυτη, αυτο που κάνουμε ουσιαστικά είναι να υπεροδηγουμε την είσοδο του ενισχυτη. Αυτο εχει ως αποτέλεσμα το ψαλιδισμο της ημίτονης καμπύλης η οποία πια τεινει σε ευθεια. Αυτο σημαίνει οτι πλέον ο ενισχυτής δινει ρεύμα DC στα μεγάφωνα. Αυτο που θα συμβει ειναι η στιγμιαία υπερθέρμανση των πηνίων και το αναπόφευκτο λιώσιμο τους. Ολα αυτά πολύ γρήγορα και στιγμιαία.

Για αυτο η ισχύς στα καλα συστήματα ειναι αρετή. Τοσο για την ασφάλεια του οσο και την σωστη οδηγηση των μεγάφωνων μας σε ολες τις συνθήκες. Σε ολες τις περιπτώσεις απαιτείται σωστός χειρισμός οπως αρμόζει σε οποιοδήποτε μηχάνημα.

Ολα αυτα τα αναφέρω για να γινουν κατανοητά καποια πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και λογικά. Στην ηλεκτρονική δεν ειναι τοσο άπλα. Στην τελική όμως το θεμα ειχε μια απλη ερώτηση και κατέληξε σε κόντρα γνώσεων. Ανούσιο...

Δεν δηλώνω οτι ειμαι ο γκουρού του ήχου και καλύτερος των όλων. ΟΥΤΕ ΚΑΝ. Απλα η επαγγελματική μου εμπειρία σε αυτο το χώρο μου επιτρέπει να εχω μια άποψη πλήρως αποδεδειγμένη έμπρακτα απο το εγκαταστατικο κομματι καθημερινώς.

Φιλε chris αν θες να αξιοποιήσεις εστω προσωρινά τον ενισχυτή αλλα να πάρεις ενα πιο σωστό αποτέλεσμα, μια πρόχειρη λυση ειναι να προμηθευτείς μια επαγγελματική κονσόλα οπως η BEHRINGER UB802. Θα σου δωσει την δυνατότητα να συνδέσεις 2 συσκευές πανω της (DVD - Radio την TV σου) και να εχεις και ενα υποτηπωδες EQ. Ηχητικα θα εισαι μια χαρα.

Στο μέλλον την πουλάς ανετα η την κρατάς με τον τελικο για κανα παρτάκι και στήνεις ενα σωστό cimema.

Φιλικα παντα

Μαριος

Av Group

Mαριε σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου, οπως και ολα τα παιδια που μπηκαν στον κοπο να πουν την γνωμη τους. Αυτη η προταση μαλλον ειναι η πιο βολικη προς το παρον για την περιπτωση μου, μεχρι να δω τι θα κανω τελικα.

Πότε θα 'ρθεις Αθήνα, χρωστάς λουκάνικα σχαρας και βοτκες. .. Και διπλή δόση γιατί μου την είπες με τους ναυτιλους. ..

Όλο το προγραμματίζω κι όλο το αναβάλλω. Βλέπεις, από 'κει που ξεκίνησα για εδώ άνεργος, κατέληξα να τρέχω και να μη φτάνω...

Πάντως τα χρέη μου τα αναγνωρίζω ;)  και την επόμενη φορά που θα βρεθώ προς τα 'κει - το βλέπω κατά το Μάρτιο - θα φέρω μαζί μου μερικά εκλεκτά δείγματα, αγνής, ρωσικής παράδοσης! Από λουκάνικα και τα σχετικά δεν είμαι και ο πλέον ειδικός - όλο και κάπου θα βρούμε, υποθέτω - αλλά από ...καύσιμα(!), ήμουν που ήμουν χωμένος από μικρός στα βάσανα, ήρθα στους τρελούς και το τερμάτισα!

Το insomnia να 'ναι καλά και θα λάβεις εγκαίρως p.m. για να προετοιμαστείς ψυχολογικά...

Για να πάρουμε ήχο αναλογικά από μια κάρτα ήχου/onboard, χρησιμοποιούμε (συνήθως) jack 3,55 mm unbalanced, έτσι παίρνουμε 2 κανάλια ήχου. Το πρόβλημα είναι  για να πάρουμε 2 κανάλια ήχου, χρειαζόμαστε 4 καλώδια, 2 για κάθε κανάλι. Το jack όμως μπορεί να συνδεθεί με τρία καλώδια, όχι 4, και για να δώσει με 3 καλώδια 2 κανάλια ήχου, χρησιμοποιεί την γείωση.

Γείωση  = θόρυβος, φύσημα, παράσιτα, παραμόρφωση σήματος = χαλάει η ποιότητα του ήχου. Εκτός ότι χαλάει την ποιότητα του ήχου, ανάλογα τις συνδέσεις που έχουμε κάνει και πολλά άλλα, μας περνάει θόρυβο από άλλες συσκευές που έχουμε πχ στο σπίτι, που έχουν κοινή γείωση με το σύστημα μας, στα ηχεία.

Εδώ όποιος θέλει να απαντήσει με ένα σωστό επιχείρημα, να αποδείξει το αντίθετο, αν υπάρχει και αν το βρει...

Για το τραγούδι στο youtube, κανένα σχόλιο μέχρι τώρα, το έχω ποστάρει 3 φορές…

Ωστόσο δεν σχολιάζει κανείς το τραγούδι γιατί το φύσημα που έχει είναι από κακή γείωση/λάθος συνδεσμολογία κτλ, έτσι για να καταλαβαίνει και όποιος διαβάζει το νήμα, τι απαντήσεις δίνει ο καθένας, που κατευθύνει την συζήτηση, εκ τους ασφαλούς, γιατί γνωρίζει ότι εδώ μέσα δεν ποστάρουν high-end χρήστες…

Εδώ όποιος θέλει να απαντήσει με ένα σωστό επιχείρημα, να αποδείξει το αντίθετο, αν υπάρχει και αν το βρει...

Δεν υπάρχει θέση και χώρος για «επιχειρήματα» στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχουμε ιδεολογική, ούτε φιλοσοφική αντιπαράθεση εδώ. Υπάρχει χώρος, μόνο για τεχνικά χαρακτηριστικά και δεδομένα, τα οποία έχουν παρατεθεί αμέτρητες φορές. Το ότι παριστάνεις πως δεν τα βλέπεις, ή το ότι τα ...αμφισβητείς διότι έτσι σ' αρέσει, δε σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλοι την ίδια τακτική, ούτε ότι θα επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια πράγματα.

Παρεμπιπτόντως, στο συγκεκριμένο που ρωτάς, σού απάντησε ήδη ο graphist, απολύτως συγκεκριμένα. Γιατί ρωτάς ξανά; Να νικήσεις τη βαρεμάρα σου παλεύεις, ή δεν το είδες; Δες το τώρα λοιπόν. Αντιγράφω κατά λέξη, το τμήμα από το post τού graphist όπου απαντά ακριβώς σ' αυτό:

Δύο κανάλια ήχου απαιτούν δύο καλώδια και μια γειωση. Στα P.A χρησιμοποιείται balanced τρόπος σύνδεσης. Στα consumer οικιακά η γειωση είναι κοινή για όλα τα κανάλια ήχου. Αν μπορούσες να ανοίξεις πότε κάποιον ενίσχυτη όπως τον rotel θα παρατηρούσες ότι η γειωση είναι κοινη για όλα τα κανάλια σε μια ραγα πάνω στην πλακέτα. Άρα άκυρος ο ισχυρισμός για τα 4 καλώδια και τη υπεροχή των ανεξάρτητων rca. Και τo jack μπλενταζ γειωση έχει για την αποφυγή ground loop noise.

Αλλά τι ξέρει αυτός; Αφού είπαμε: Δεν έχει σχέση με το αντικείμενο...

Ωστόσο δεν σχολιάζει κανείς το τραγούδι γιατί το φύσημα που έχει είναι από κακή γείωση/λάθος συνδεσμολογία κτλ, έτσι για να καταλαβαίνει και όποιος διαβάζει το νήμα, τι απαντήσεις δίνει ο καθένας, που κατευθύνει την συζήτηση, εκ τους ασφαλούς, γιατί γνωρίζει ότι εδώ μέσα δεν ποστάρουν high-end χρήστες…

Σε προηγούμενο post σου, μίλησες για «φύσημα σε επαγγελματικό studio». Ποιος - εκτός από 'σένα, εσύ δεν πιάνεσαι (από πουθενά όμως...) - αναφέρθηκε σε ...επαγγελματικά studio, στο παρόν thread; Αυτός που αναφέρθηκε και στο ...hi end υποθέτω, δίνοντάς σου αφορμή να μιλάς για άσχετα με το θέμα μας ζητήματα: Κανείς! Από 'κει και πέρα:

Πώς ακριβώς το γνωρίζεις το υπογραμμισμένο; Είδες τη συνδεσμολογία/διαπίστωσες την ...κακή (παλιοχαρακτήρας η δικιά σου...) γείωση των μηχανημάτων με τα οποία έγινε η συγκεκριμένη ηχογράφηση, ή πρόκειται για άλλο ένα συμπέρασμα που πρέπει να δεχτούμε ως δεδομένο, διότι το γέννησε το ελεύθερο πνεύμα σου;

Για να το πάω δε ακόμα πιο μακριά: Πώς είσαι σε θέση να γνωρίζεις ότι το όποιο πρόβλημα ακούς, οφείλεται σε λάθη συνδεσμολογίας, ή σε χρήση ακατάλληλων συσκευών και όχι π.χ. στο ότι ήταν κακής ποιότητας ο ήχος τού συγκεκριμένου αρχείου - το οποίο ο Θεός ξέρει πού το βρήκε, αν το επεξεργάστηκε και πώς - που ανέβασε ο συγκεκριμένος χρήστης στο youtube;

Και για να το τερματίσω: ...Στέλλα Καλλή; Σοβαρά τώρα; Τι περιμένεις να σχολιάσουμε δηλαδή; Να ασχοληθούμε με το αν η έλλειψη ...ποιότητας (πώς αντέχω, ο άνθρωπος;...) στα σκυλέ αριστουργήματα τού Φοίβου, οφείλεται σε λάθος συνδεσμολογία, ή στο ότι τής Στελίτσας δεν τής πέτυχε το «κλαρίνο» στον ηχολήπτη;

Πάλι καλά να λέμε, που δε μας έβαλες καμιά Βέρα Λάμπρου δηλαδή, να έχουμε τίποτα ρεύσεις νυχτιάτικα...

Πάντως, για να μη σε αδικώ, οφείλω να ομολογήσω κάτι: Η αναφορά σου στα studio, δε στερείται παντελώς νοήματος και ουσίας. Όπως την κόβω τη Στελίτσα, όντως με studio πρέπει να σχετίζεται. Εγώ σε πήρα απ' τα μούτρα, διότι θεώρησα δεδομένο ότι εννοούσες «studio ηχογράφησης»...

...διευθυνσούλα, τιμές και τι προγράμματα προσφέρει, ξέρουμε;

Για το τραγούδι στο youtube, κανένα σχόλιο μέχρι τώρα, το έχω ποστάρει 3 φορές…

Το γεγονός και μόνο, ότι βάζεις ένα βιντεάκι (χαρακτηρίζοντάς το κιόλας «παράδειγμα ...αναφοράς»!!!) από το youtube (όπου και οι πέτρες ξέρουν, ότι από πλευράς ήχου δε βρίσκεις χειρότερη ποιότητα όσο και να ψάξεις...) και μας λες ότι το φύσημα που ακούμε σ' αυτό (εγώ, για να λέμε την αλήθεια...ρούφηγμα άκουσα, αλλά ίσως να φταίει το ότι είδα τη φάτσα κι έβγαλα συμπέρασμα...πορνόμυαλο, τι να πεις; ) οφείλεται σε λάθος συνδεσμολογία, είναι αρκετό για να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε στα σοβαρά τα λεγόμενά σου.

Αν το είχα προσέξει νωρίτερα - το πόσταρες και ...τρεις φορές ο καημένος, αλλά πού φιλότιμο για να το εκτιμήσουμε; - θα είχα αποφύγει τόσες σελίδες ανούσιας αντιπαράθεσης. Παρασύρθηκα όμως, βλέπεις, από το αίσθημα ...ασφάλειας που με πλημμύρισε, γνωρίζοντας ότι εδώ μέσα δε θα πετύχω κανέναν ...hi end χρήστη, για να με κάνει ρόμπα...

• Like 1

Δεν έχει σχέση η συνδεσμολογία του τελικού ενισχυτή, με το φύσημα που θα εισάγεις στον τελικό από την πηγή. Είναι 2 διαφορετικά πράγματα…

Αν δώσω ψηφιακά από την κάρτα ήχου σε έναν προενισχυτή, και από τον προενισχυτή αναλογικά στον τελικό του Ts, θα έχω πολύ λιγότερο θόρυβο από ότι αν δώσω αναλογικά από την κάρτα ήχου στον ενισχυτή, και όλα αυτά λόγω unbalanced αναλογικού σήματος.…

Όσο για το τραγούδι στο youtube δεν είδες ότι είναι official upload από το studio ηχογράφησης…

Το τραγούδι έχει πρόβλημα και στο cd…

Το πρόβλημα είναι από το studio, δεν είναι κάποιο τυχαίο studio, ούτε φθηνό…

Μια σειρά λαθών φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα, και δυστυχώς δεν το άκουσε κάνεις πριν βγει στην κυκλοφορία ή το κατάλαβαν όταν ήταν ήδη αργά…

Όπως ακούς το τραγούδι στο βιντεακι, κάπως έτσι παίζει και σε ένα σύστημα πολλών κιλοβάτ με ισοσταθμισμένο ήχο πχ ένα club…

Στον πρώτο άσσο ο graphist83 πήγε πάσο, εσύ τουλάχιστον έκανες τσεκ… :P

To φύσημα δεν προκύπτει απο γείωση. Ειναι αποτέλεσμα υψηλού gain, κακής ρύθμισης τονικότητας, η απο μετατροπή απο αναλογικό σε ψηφιακό και αντίστροφα, και τελος φύσημα εχουμε συνήθως σε ηχογραφήσεις ADD ή ΑΑD. Σπανίως φύσημα ακούμε και απο συσκευή που σφάλει λειτουργικά και χρίζει service (το που είναι ανούσιο να πω).

Παω στοίχημα θα εχεις τα πρίμα τέρμα στον ενισχυτή σου και τα μισα κομμάτια που ακούς θα έχουν φύσημα.... Θα έχουν φάει κατάρες πολλά στούντιο :-D :-D :-D

Θόρυβος απο γείωση καθώς και επαγωγικοί θόρυβοι ground loop ακούγονται με την μορφή ημίτονου σαν βούισμα. Καμιά σχέση με φύσημα.

Σου είπα οτι το σήμα στερεο θελει 2 καλώδια για το σήμα (right και left) και μια γείωση που κανει και χρέη return. Ειτε ξεχωριστή ειτε κοινή ειναι το ιδιο. Αρκεί να ειναι συνεστραμμένη. (μπλενταζ).

Το jack όμως μπορεί να συνδεθεί με τρία καλώδια, όχι 4, και για να δώσει με 3 καλώδια 2 κανάλια ήχου, χρησιμοποιεί την γείωση.

Το πιστεύεις τωρα αυτο... Πατάτα ολκής λες..2 σήματα εχει και 1 γείωση. Τα καλά jack εχουν και χοντρό διηλεκτρικό και foil για επιπλέον προστασία..

stereojack-2xRCA.jpg

tumblr_mc9gib3y521qf00w4.jpg

Κατανοητό τώρα..

Αν δώσω ψηφιακά από την κάρτα ήχου σε έναν προενισχυτή, και από τον προενισχυτή αναλογικά στον τελικό του Ts, θα έχω πολύ λιγότερο θόρυβο από ότι αν δώσω αναλογικά από την κάρτα ήχου στον ενισχυτή, και όλα αυτά λόγω unbalanced αναλογικού σήματος.…

Δηλαδή αντε και το αποφάσισε να αγοράσει ενα καλό προενισχυτη επειδή τελικά θελει να ακούσει εσένα σονυ και καλά και τις θεωρίες σου.

Μιλάς τελείως στον αέρα......Ο ενισχυτής του ανθρώπου ειναι αυτός εδώ.....

Rotel_RB-985_bk_lh_695x394_pixels.gif

Πες μου σε παρακαλώ... Βλέπεις καμία αναλογική balanced???????

Μονο RCA βλέπω μάντεψε....Unbalanced.. Τοτε τι στο κάλο εχεις λυσσάξει να το λες συνεχεία και συνεχεία???

Πες οτι αγοραζει εναν πολυ καλο προεν πολυκαναλο με DSP οπως τον Rotel RSP-1572

Rotel_RSP-1572_bak.jpg

Για πες βλεπεις καμια balanced εξοδο?? (κοστιζει 1800€ δεν ειναι και πολυ hi-end). Αν συνδεσει ενα CD player οπως αυτο εδω:  Denon DCD-2010AE (κοστιζει περιπου  1700€ )

PER.504427_1.jpg

Και το συνδέσει με unbalanced rca θα βγάλει θόρυβο????

Μην μου πεις μονο ψηφικα και οτι το rca δεν ειναι αποδεκτός τρόπος σύνδεσης. Θα μπορούσε να είναι πικαπ hi-end. Γιατι ενα το rca δεν ηταν αποδεκτό, δεν έβγαζαν οι hi-endαδες rca σαν και αυτο....Κλαψτε...http://www.ihoekfrasi.gr/productsDetails.asp?catID=74&prID=3611

Balanced σύνδεση απαιτείται στις μεγάλες αποστάσεις (βλέπε PA) μεγαλύτερη των 5 με 6 μέτρων.

Τα ακριβά μηχανήματα είναι αλλού πάπα ευαγγέλιο..

Τελικα θα πάρει μάλλον κονσόλα για να εχει και EQ όποτε μην το συνεχίζεις. Δεν υπάρχει λόγος να παραπληροφορούμε και αλλο.

Επίσης είναι αξιο απορίας γιατι μας παραθετεις ενα σωρό τυχαίες και άστοχες πληροφοριες ΑΣΧΕΤΕΣ με το θέμα???

Εγω ξέρω.

Έχεις λιώσει στο διάβασμα στο ίντερνετ, πολυ πιθανό να εχεις αγοράσει (η να σου εχουν αγοράσει μικρο σε κοβω) κάποιο σύστημα και ξαφνικά νιώθεις ειδήμων...

Μονό μια φιλικη συμβουλή, με πορδές αυγα δεν βάφουμε. Έχεις ακόμα δρόμο, Μάθε να αποδέχεσαι τα λάθη (όπως και εγω όταν εχω σφάλει) θα μάθεις πολυ περισσότερα. Οσο το συνεχίζεις τόσο τρολλ δείχνεις οτι είσαι..

και μας λες ότι το φύσημα που ακούμε σ' αυτό (εγώ, για να λέμε την αλήθεια...ρούφηγμα άκουσα, αλλά ίσως να φταίει το ότι είδα τη φάτσα κι έβγαλα συμπέρασμα...πορνόμυαλο, τι να πεις; ) ...

Κλαίω χαχαχαχα :-D :-D :-D :-D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...