Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρω πως αν ο εργοδότης θελει να παρακολουθησει το χώρο με κάμερες μπορεί αλλά πρέπει να το δηλώσει,όλα τα υπόλοιπα απαγορεύονται. Αν κάνω λάθος ας πει κάποιος που ξέρει κάτι παραπάνω. Ισχυει το ίδιο και στην περίπτωση των τηλεφώνων? Μπορεί να τεκμηριώσει κάτι τέτοιο στα πλαίσια κατασκοπείας από άλλη επιχείρηση?

Επίσης αν αυτο ισχύει και για τα e-mail,διαδίκτυο κλπ. Αν μπορεί δηλαδή να παρακολουθεί που σερφάρει ο καθένας κλπ. Το θέμα είναι  μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποος εργοδότης κα αν θα πρέπει να το δηλώνει.

Απολύθηκε συνάδελφος για την κατηγορία προώθησης προσφορών σε τρίτους ηλέκτρονικά ( ο ίδιος το αρνείται πεισματικα) και αν μπορούν να ελέγχουν που αλληλογραφεί ο καθένας λογικά δεν θα μπορεί και για τα υπόλοιπα?

  • Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οι κάμερες επιτρέπονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Παράδειγμα, παρακολουθείς ένα ταμείο αλλά όχι τον ταμία. Δε δίνεται άδεια για παρακολούθηση χώρου όπου κινούνται εργαζόμενοι. Αν ενώ δηλώσει κάποιες κάμερες τις τοποθετήσει όπως γουστάρει, δεν είναι ΟΚ.

 

Η παρακολούθηση των υπολογιστών που αναφέρεις ύστερα δε νομίζω να νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση.

http://www.sfirislaw.gr/νομικα-θεματα/h-ηλεκτρονικη-παρακολουθηση-του-εργαζ/

Δημοσ.

προώθησης προσφορών σε τρίτους ηλέκτρονικά 

 

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ?

 

Ήταν ας πούμε πωλητής της εταιρείας και προθούσε πχ προϊνοντα σε υποψήφιους πελάτες άλλους από αυτούς που του είχαν ανατεθεί ?

Δημοσ.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ?

 

Ήταν ας πούμε πωλητής της εταιρείας και προθούσε πχ προϊνοντα σε υποψήφιους πελάτες άλλους από αυτούς που του είχαν ανατεθεί ?

σημαινει προώθηση σε ανταγωνιστές  και χτύπημα καλύτερων τιμών για να πάρουν τη δουλειά. Κάτι τέτοι γίνεται μόνο με παρακολούθηση υπολογιστή. Υπάρχει λογισμικό που να μην καταγράφει browsing history στο server?

Δημοσ.

Συνήθως οι εταιρείες έχουν κεντρικό σύστημα, δηλαδή οι υπολογιστές συνδέονται και καταλήγουν σε έναν που τους ελέγχει και τροφοδοτεί. Ναι πολλά από τα δεδομένα μπορεί να τα δει από εκεί δε νομίζω ότι τίθεται θέμα παρανομίας όμως. Γενικά με κλειδιά ίσως ναι να παρακολουθεί. Στην περίπτωση του συναδέλφου σου όμως μπορεί απλά να έχουν πηγές και σε ανταγωνιστικές εταιρείες και να το έμαθαν από εκεί, αυτό είναι πιο πιθανό.

Δημοσ.

Εγώ έχω την εξής απορία, μπαίνω σε μια καετέρια και διαπιστώνω πως υπάρχουν κάμερες που κοιτάζουν... τα τραπέζια. Τί μπορώ να κάνω εκείνη τη στιγμή, μπορώ να καλέσω την αστυνομία κι αν ναι, θα γίνει κάτι αυτεπάγγελτα; Θα ελέγξει πού οδηγεί το κύκλωμ κι αν υπάρχει καταγραφή, θα ελέγξει αν υπάρχει άδεια κι αν οι κάμερες συμπίπτουν με το σκοπό που περιγράφει η άδεια, θα πάει κάποιον μέσα επί τόπου, τί;

 

Προσωπικά τους σχετικούς νόμους κτλ ΟΚ τα έχω διαβάσει, δε διαβάζω όμως τί ακριβώς μπορώ να κάνω ως πολίτης (εντός του θέματος ως εργαζόμενος) σε περίπτωση που αντιληφθώ πως παρακολουθούμαι.

 

Ως εργαζόμενος ας πούμε, έστω πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει παρακολούθηση στο PC, τί μπρώ να κάνω, ποιός θα έρθει να ελέγξει «επ'αυτοφώρω» τους υπολογιστές μια εταιρείας; Γιατί εγώ ως εργαζόμενος ούτε πλήρη πρόσβαση έχω, ενδεχομένως ούτε τις γνώσεις για να τεκμηριώσω από μόνος μου κάτι και να κάνω μήνυση, καποιος άλλος πρέπει να το κάνει για μένα.

 

 

Γιατί αν απλά κάνω εγώ μια καταγγελία ή μήνυση κι εως ότου γίνει κάποιος έλεγχος το μάθει ο ιδιοκτήτης/εργοδότης, χαίρω πολύ, πάει και τα ξηλώνει κι ούτε γάτα ούτε ζημιά, άντε να αποδείξεις μετά τί συνέβαινε. Αναρωτιέμαι πώς λειτουργεί πρακτικά η προστασία του πολίτη και του εργαζόμενου - αν λειτουργεί.

Δημοσ.

Παίρνεις την αστυνομία.

 

http://www.dpa.gr

 

 

6. Διαθέτω εμπορικό κατάστημα. Πού μπορώ να τοποθετήσω κάμερες;

Μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερες σε σημεία εισόδου/εξόδου (χωρίς όμως να λαμβάνετε εικόνα από δημόσιο χώρο), στα ταμεία και χώρους φύλαξης χρημάτων, σε αποθήκες εμπορευμάτων, καθώς και σε χώρους στάθμευσης και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Για καταστήματα πολύ μεγάλης έκτασης ή που διακινούνται εμπορεύματα μεγάλης αξίας μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες και σε χώρους όπου κινούνται πελάτες, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση, η γωνία λήψης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εστιάζει όσο λιγότερο γίνεται σε πρόσωπα, καθώς και να προτιμώνται λήψεις όσο το δυνατόν ευρύτερης οπτικής γωνίας. (βλ. και άρθρο 19 της οδηγίας 1/2011).

Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται να τοποθετήσετε κάμερες σε χώρους που εργάζεται προσωπικό και δεν έχουν πρόσβαση οι πελάτες, ή σε γραφεία εργαζομένων (βλ. και άρθρο 7 της οδηγίας 1/2011).

 

 

7. Διαθέτω εστιατόριο/μπαρ. Σε ποια σημεία μπορώ να τοποθετήσω κάμερες και σε ποια όχι;

Ισχύουν τα ίδια με όσα αναφέρονται και στην ανωτέρω ερώτηση. Ιδιαίτερα ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να καταγράφετε χώρους συνεστίασης ή αναψυχής/διασκέδασης (τραπέζια, καθίσματα, πίστα). Αναφορικά με το μπαρ, κάμερα επιτρέπεται μόνο πάνω από το ταμείο και να εστιάζει σε αυτό.  Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση καμερών στην κουζίνα ή άλλους χώρους που κινούνται μόνο εργαζόμενοι (βλ. και άρθρο 19 της οδηγίας 1/2011).

 

 

 

8. Τι θεωρείται δημόσιος χώρος; Επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών σε τέτοιους χώρους;

Δημόσιοι χώροι είναι αυτοί που προορίζονται κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα για κοινή χρήση π.χ. οδοί, πλατείες, άλση, αιγιαλός, παραλία, λιμάνια, όχθες λιμνών και ποταμών, δημόσια δάση. Περαιτέρω δημόσιος χώρος θεωρείται και κάθε άλλος, ανοικτός και ελευθέρως προσβάσιμος σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, χώρος ο οποίος  με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο (π.χ. οικοδομική άδεια) έχει τεθεί σε κοινή χρήση.  Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να ανήκουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, ειδικά πάρκα, χώροι αναψυχής, κ.λπ. Στους δημόσιους χώρους συγκαταλέγονται,τέλος, και οι σταθμοί διακίνησης επιβατών με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, κτίρια επιβατών του αεροδρομίου, κ.λπ., χώροι δηλαδή προσβάσιμοι σε απεριόριστο αριθμό ατόμων, που όμως μπορεί να είναι και κλειστοί και η είσοδος σε αυτούς ελεγχόμενη.

Τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται, κατ’ αρχήν, μόνο από δημόσιες αρχές, για τους σκοπούς και υπό τις προϋποθέσεις που προσδιορίζονται στο άρθρο 14 του ν. 3917/2011. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι, κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών σε δημόσιο χώρο από ιδιώτη για το σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών (μια τέτοια τοποθέτηση μπορεί να επιτραπεί σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις – βλ. άρθρο 6 της οδηγίας 1/2011).

  • Like 1
Δημοσ.

Μετα απο αρκετα χρονια ως προϊσταμενος σε εταιρεια security και, επισης, πολλα χρονια σε control room (το δωματιο μου απ'οπου παρακολουθουνται τα παντα) να σου πω για τις καμερες οτι πρεπει

να υπαρχει σε εμφανες σημειο πινακιδα που να αναφερει οτι υπαρχουν καμερες,

 

να υπαρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ατομο που θα εχει προσβαση στο στις καμερες και στο ιστορικο καταγραφης, το οποιο ατομο θα πρεπει να ειναι δηλωμενο με τα στοιχεια ταυτοτητος του στην αρχη προστασιας προσωπικων δεδομενων

 

να μην ειναι σκοπος της καμερα η παρακολουθηση των υπαλληλων, και γι'αυτο δεν μπορει κανενα βιντεο να ειναι αποδεικτικο στοιχειο για απολυση εκτος αν ο υπαλληλος κλεβει κατι (π.χ. δεν μπορει να απολυθει επειδη τον ειδε το αφεντικο απο την καμερα να λουφαρει)

 

τα παραπανω αρθρα εχουν ασαφειες. π.χ. σε καταστημα ρουχων απαγορευονται οι καμερες παρολο που ειναι εμπορικο.

 

για τα mail και τους υπολογιστες δεν μου χρειαστηκε ποτε και δεν ξερω κατι αλλα πιθανον να ισχυει κατι παρομοιο. Απλα σε πολλες εταιρειες πλεον οταν σε προσλαμβανουν σε βαζουν να υπογραφεις ενα συμφωνιτικο εμπιστευτικοτητας (ή καπως ετσι) που μεσες ακρες λεει μεσα πως οτιδηποτε γνωση αποκτησεις για την λειτουργια και την πολιτικη της εταιρειας απαγορευεται να τα ναφερεις σε αλλους ή να χρησιμοποιησεις αυτη τη γνωση για να βρεις δουλεια σε ανταγωνιστρια εταιρεια.

 

 

**εχω σταματησει να δουλευω στον συγκεκριμενο τομεα ααπο το 2011, μπορει κατι απο αυτα που λεω να μην ισχυει πλεον.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καταρχας ο υπαλληλος καλα εκανε κ απολυθηκε και ισως να επρεπε να του ζητησουν αποζημιωση γιατι εχασαν λεφτα...
τωρα αν ο τυπος εστειλε μειλ στους αλλους απο το μειλ του γραφειου τοτε ειναι μεγαλος στοκος και εννοειται φαινονται ολα ακομη και αν πατησε delete.
αν το στειλε απο δικο του μειλ θεωρω πως ακομη και με keylogger ειναι σχετικα δυσκολα να παρακολουθειτε το προσωπικο, αν υπαρχουν πολλοι υπαλληλοι...

Απ οσο ξερω ειναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ χωρος η  εταιρεια οποτε κανουν οτι θελουν

---------------
απο κανενα συστημα μεχρι τωρα δεν μπορεις να διακρινεις προσωπα(λογω αναλυσης)...
γι αυτο και θα δειτε εκατονταδες βιντεακια απο κλοπες στο youtube...

Επεξ/σία από kage
  • Like 1
Δημοσ.

αρχικα να πω οτι ειχα ακουσει οτι οι καμερες στους χωρους εργασιας απαγορευεται να καταγραφουν ηχο

και προφανως μπαινουν για να καταγραψουν χωρους και οχι τους εργαζομενους...

 

απο κει και περα δεν ξερω κατα ποσο νομιμο ειναι η παρακολουθηση τηλεφωνων και υπολογιστων αλλα για να γινεται και απο μεγαλες εταιριες κιολας..θεωρητικα θα επιτρεπεται...

 

ξερω απο πρωτο χερι , οτι μεγαλη εταιρια πληροφορικης στην ελλαδα (προμηθευτης δηλ) ελεγχει το τι μπαινει και το τι βγαινει απο τα εμαιλς των εργαζομενων.

 

ξερω απο πρωτο χερι παλι περιστατικο , που εργαζομενος σε αυτην την εταιρια , εστειλε απο το εμαιλ της εταιριας στο εμαιλ το προσωπικο καποιους τιμοκαταλογους προιοντων απλα για να τους μελετησει στο σπιτι του και οχι σε ωρα εργασιας... και το εμαιλ δεν εφτασε ποτε , και καλεστηκε στο γραφειο του "αφεντικου" να δωσει εξηγησεις....

 

Με λιγα λογια το τι γινεται στα πισι της εταιριας αυτης παρακολουθειται και φιλτραρεται..

 

οσο για τα τηλεφωνα..αν δεν θες να παρακολουθηθεις και να πεις κατι προσωπικο..καντο με το κινητο σου :)

Δημοσ.

Παίρνεις την αστυνομία.

 

http://www.dpa.gr

 

 

6. Διαθέτω εμπορικό κατάστημα. Πού μπορώ να τοποθετήσω κάμερες;

Μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερες σε σημεία εισόδου/εξόδου (χωρίς όμως να λαμβάνετε εικόνα από δημόσιο χώρο),

 

Αυτό τι νόημα έχει όταν σε κάθε περιστατικό πάει η αστυνομία βίντεο από μαγαζιά τριγύρω ?

  • 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά. Δεν γνωρίζω αν είναι ενεργό το θέμα αλλά ας κάνω και γω μια ερώτηση επιλύουν θέματος. 

Εργοδοτης μου μου επιβάλει να έχω ανοιχτό το gps και τα δεδομένα για να βλέπει άμα πάσα στιγμή που είμαι. ( οδηγός) Παράνομο η όχι;;;;;;

Δημοσ.
25 minutes ago, cosmicray said:

Καλησπέρα παιδιά. Δεν γνωρίζω αν είναι ενεργό το θέμα αλλά ας κάνω και γω μια ερώτηση επιλύουν θέματος. 

Εργοδοτης μου μου επιβάλει να έχω ανοιχτό το gps και τα δεδομένα για να βλέπει άμα πάσα στιγμή που είμαι. ( οδηγός) Παράνομο η όχι;;;;;;

fleet management και το κανουν πολλες εταιρειες τοποθετοντας gps στο αμαξι κατευθειαν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...