Abudi Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Καλησπέρα φόρουμ. Έχω ένα πρόβλημα με τον χρόνο που bootάρει ο υπολογιστής μετά από format. Ορίστε μερικά στοιχεία: Ο υπολογιστής βασικά έχει δυο δίσκους έναν Intel 520 series 120gb SSD κι έναν Western Digital Caviar Black 1 TB HDD. Το setάρισμα που είχε γίνει στον υπολογιστή από αγοράς του είχε ως αποτέλεσμα εντυπωσιακά boot-up. Ενδεικτικά να σας πω ότι ο υπολογιστής εμφάνιζε τις 4 κουκίδες των Windows 7 οι οποίες δεν προλάβαιναν να σχηματίσουν την κλασσική σημαία και ήδη έμπαινε στα Windows. Η αποδοση αυτη, δεν άλλαξε κατά τον ένα χρόνο χρήσης.Αποφάσισα, λόγω διάφορης "σαβούρας" που είχε μαζευτεί, να κάνω format. Αποσυνέδεσα τον HDD κι έκανα boot απο το cd των windows. Εμφανίστηκαν 2 partitions στον ssd. Ένα 100mb κι ένα με όλη την υπόλοιπη χωρητικότητα. Έκανα διαγραφή και τα 2 και εγκατέστησα τα Windows στον ολόκληρο πλέον δίσκο. Έκανα όλες τις ενημερώσεις, έβαλα τα ίδια βασικά προγράμματα αλλά παρατηρώ το εξής: πλέον οι 4 κουκίδες προλαβαίνουν και σχηματίζουν τη σημαία και μάλιστα μένουν εκεί για 1-2 δευτερόλεπτα (θυμίζω ότι πριν, ίσα που φαίνονταν). Επίσης, στο boot device priority παρατηρώ για πρώτη φορά ένα Windows Boot manager το οποίο αν το βάλω σε δεύτερη θέση ας πουμε και στην πρώτη τον SSD, βγάζει μετά το μήνυμα "instert a Boot CD or change boot priority" ΄η κάτι παρόμοιο. Και επίσης πλέον, λέει "Starting Windows" αντί για το ελληνικό μήνυμα που θυμάμαι να έχει πριν, στο σημείο με τις κουκκίδες και νομίζω σχετίζεται με αυτόν τον boot manager. Θέλω να μου πείτε αν είναι κάτι που προσέχουμε κατά το format SSD, αν από την περιγραφή μου βλέπετε να έχω κάνει κάτι λάθος κ.ο.κ Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
SPANK Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Εχεις βάλεις τους δίσκους σου σε ahci mode στο bios ? Δες επισης ορισμένες ρυθμίσεις εδω που θα βοηθήσουν τον δίσκο σου / το λειτουργικό να κανει boot γρηγορότερα http://www.insomnia.gr/topic/337668-ssd-tips-tweaks-trim-support/
Abudi Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Εχεις βάλεις τους δίσκους σου σε ahci mode στο bios ? Δες επισης ορισμένες ρυθμίσεις εδω που θα βοηθήσουν τον δίσκο σου / το λειτουργικό να κανει boot γρηγορότερα http://www.insomnia.gr/topic/337668-ssd-tips-tweaks-trim-support/ Έτσι ήταν ανέκαθεν αλλά τώρα το ξανακοίταξα και όντως είναι σε AHCI. Τα άλλα τα κοίταξα αλλά καθώς δεν τα είχα κάνει προηγουμένως, δε θα τα κάνω τώρα ώστε να επικεντρωθώ σε άλλες λύσεις. Αφού το λύσω, θα ξεκινήσω με αυτά. Για το Boot manager έχεις να πεις κάτι; Γιατί το εμφανίζει τώρα; Μήπως εκεί οφείλεται η καθυστέρηση;
TheELF Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Αποφάσισα, λόγω διάφορης "σαβούρας" που είχε μαζευτεί, να κάνω format. Αποσυνέδεσα τον HDD κι έκανα boot απο το cd των windows. Επίσης, στο boot device priority παρατηρώ για πρώτη φορά ένα Windows Boot manager το οποίο αν το βάλω σε δεύτερη θέση ας πουμε και στην πρώτη τον SSD, βγάζει μετά το μήνυμα "instert a Boot CD or change boot priority" ΄η κάτι παρόμοιο. Ενδέχεται αυτό το «Windows Boot manager» να είναι το Mbr του 1tb ,δοκίμασε να βγάλεις τον ssd ή να επιλέξεις απευθείας τον 1tb από το bios για να το εξακριβώσεις. Βάλε και μόνο του τον ssd να δεις αν έχει mbr ή αν και τότε σου βγάλει το «instert a Boot CD or change boot priority» Στην τελική σιγουρέψου ότι πέρασες σωστά τους driver της μητρικής σου και ιδίως τον driver του sata controller.
Abudi Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 NEWSBRAKE!Φίλοι. Ακολούθησα ό,τι κατάλαβα από τη συμβουλή του @TheELF και έκανα τα εξής:1)Απενεργοποιώ pc 2) Κόβω ρεύμα 3)Ανοίγω side-cover 4)Βγάζω SATA-cable από HDD. 5) Ανοίγω ρεύμα 6) Ανοίγω pc 7)OMFG!!!!! Γρηγορότερα από πριν! Ίσα που εμφανίζονται οι κουκκίδες!!!!! 8) Κάνω restart 9) "DEL-DEL-DEL-DEL-DEL" 10) Μπαίνω στο BIOS. 11) Αλλάζω το boot priority και βάζω πρώτα τον SSD. 12) Save and exit 13) Insert boot cd και λοιπά 14) Restart 15) GO TO 9 16) Boot priority --> Boot manager 17) GO TO 12 18) GO TO 7 19) GO TO 1 20) Βάζω SATA κλπ κλπ κλπ μόλις το ανοίγω με τον HDD, πάλι η ίδια καθυστέρηση. Για πειτε!
Abudi Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Εδώ να προσθέσω την εξής μέτρηση. Χρόνος από το πάτημα του power-button ως την οθόνη των λογαριασμών χρήστη: - Με τον HDD ----> 25+ sec - Χωρίς τον HDD ---> 20-21 sec. Όλη αυτή η διαφορά εμφανίζεται στο "Starting Windows". Στην πρώτη περίπτωση έχω πλήρη σχηματισμό της "σημαίας" και στη δεύτερη μια στροφή κάθε σφαίρας γύρω στο ένα τέταρτο του κύκλου
TheELF Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2014 Σε αυτήν την οθόνη «ελέγχονται» (περιμένει το λειτουργικό να δώσουν σημάδια ζωής) όλα τα μέσα αποθήκευσης για αυτό αργεί, ο 1tb απλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο. Αν δεν το έκαμνε πριν και το κάνει τώρα δοκίμασε κάνα defrag μπας και κάνει κάτι ψιλά.
Abudi Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2014 Σε αυτήν την οθόνη «ελέγχονται» (περιμένει το λειτουργικό να δώσουν σημάδια ζωής) όλα τα μέσα αποθήκευσης για αυτό αργεί, ο 1tb απλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο. Αν δεν το έκαμνε πριν και το κάνει τώρα δοκίμασε κάνα defrag μπας και κάνει κάτι ψιλά. Το defrag δε διόρθωσε τίποτα. Η καθυστέρηση αυτή δεν υπήρχε πριν. Ήμουν πολύ κοντά στους χρόνους SSD-only. Τί μπορεί να συμβαίνει; Το έχω διαβάσει και αλλού, σε ξένα forum αλλά δεν είδα απαντήσεις. Επίσης, γιατί να εμφανιστεί τώρα ο Windows boot manager; Πριν δεν τον είχα καθόλου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα