Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα XP έχουν πάρει παράταση για ενάμιση χρόνο. Οπότε πολλά μπορούν να συμβούν έως τότε. Πιθανώς να δημιουργούνται updates για τις εξειδικευμένες λειτουργίες των ATM. 

• Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

αυτο δεν το πειστευω...δεν γινεται τα ΑΤΜ να δουλευαν με το τριπιτιρι απο θεμα ασφαλειας που λεγεται windows xp

ετσι ειναι.με windows xp ειναι .το εχω δει απο πρωτο χερι .απλα οτι εχουν windows xp δεν σημαινει οτι κανεις οτι θες κτλ.

Δημοσ.

Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται είναι γιατί έτσι δε χρειάζεται να πληρώσουν ξεχωριστά support για drivers των hardware κρυπτογραφικών συσκευών και καρτών δικτύων που χρησιμοποιούν.

Ωστόσο γιατί όχι unix-οειδή ή linux;

Άλλωστε τα main-frame των τραπεζών είναι unix.

Πάντως οι τράπεζες νομίζω είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία σε σχέση με την τεχνολογία και αρκετά παράξενη.

Αφενός έχουν έναν γιγαντιαίο φόρτο εργασίας που είναι ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνος (για αυτό όλα τα κεντρικά των τραπεζών είναι unix με εξειδικευμένο προσωπικό να τα χειρίζεται).

Αφετέρου όμως δεν είναι οργανισμός. Είναι επιχείρηση. Δε τη νοιάζει να πάει τα πράγματα μπροστά. Τη νοιάζει να έχει κέρδος. Και μόνο αυτό. Κέρδος.

Κάνει επενδύσεις στην τεχνολογία μόνο όταν είναι απολύτως αναγκασμένη (είτε για λόγους ανταγωνισμού είτε για λόγους ασφάλειας είτε εσωτερικής παραγωγικοτητας).

Για αυτό μπορείς να δεις συστήματα αρχαία σε windows 2000 να τρέχουν ακόμα σε μια τράπεζα και ταυτόχρονα να έχει επενδύσει άπειρα λεφτά στο να φτιάξει τρομερά εξελιγμένο e-banking, γιατί δε μπορεί να κάνει αλλιώς.

Νομίζω πως τεχνολογικά οι τράπεζες είναι μια υβριδική εως ανώμαλη κατάσταση και δε νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον τραπεζικό κόσμο ως παράδειγμα για το τι γίνεται ή πρέπει να γίνεται στην τεχνολογία.

Συμφωνώ με τα παραπάνω και προσθέτω:

Τα ΑΤΜ είναι απλά τερματικά. Η δουλειά γίνεται από τους κεντρικούς σέρβερς των τραπεζών. Οι οποίοι σίγουρα δεν δουλεύουν με λειτουργικά της microsoft.

Το hardware των περισσότερων  ΑΤΜ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα είναι συμβατό και γρήγορο μόνο με Windows XP γιατί είναι παλιό και καραδοκιμασμένο. Λογικό είναι από την σκοπιά των κατασκευαστών ATM  να είναι διστακτικοί με την αναβάθμιση σε hardware και software για λόγους ασφαλείας, αξιοπιστίας, και οικονομίας.

Άλωστε κακά τα ψέματα, ένα ΑΤΜ πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα (ειδικά τα εξωτερικά) σε όλες τις θερμοκρασίες με οποιοδήποτε φόρτο εργασίας και να εμποδίζει κάθε παρέμβαση τρίτων. Αυτά προϋποθέτουν πολύ μεγάλο χρόνο εξέλιξης και τεράστια επένδυση.

Προσωπικό έχω κάνει downgrade τον φορητό μου από windows 7 σε Windows XP Χ64. Έχω περισσότερη ελεύθερη μνήμη, γρηγορότερη εκκίνηση και μεγαλύτερες δυνατότητες να πειράζω το registry. 

Τα XP είναι θρύλος τελεία και παύλα και ας με θεωρούν αρκετοί νεκρόφιλο. 

Δημοσ.

if it works don't fix it λέει μια παροιμία, και αυτό εφαρμόζεται από όλους όσους έχουν κάπου XP και "κάνουν" τη δουλειά τους. 

Απλά η MS είπε, if it works shut it off, they'll buy a new one.

Ναι αλλά όχι δικό σας. Καλά θα κάνουν οι περισσότεροι θα τα αφήσουν ώς έχουν μέχρι να περάσουν σε κάποια έκδοση linux εφόσον δεν τους θέλει η Microsoft. Δεν είναι μόνο τα xp που "πρέπει" (τους έπρεψαν) να αλλάξουν αλλά και το hardware και δεν υπάρχει σάλιο ούτε στις τράπεζες αυτή την εποχή..

• Like 1
Δημοσ.

Βασικά που πήγαν τα touch screen ATM? Όλα με κουμπιά είναι.

Και όμως τα καλύτερα ATM (και μάλλον τα μόνα) τα χε η citibank παλιά πριν πάρει πούλους απο Ελλάδα.

Ήταν αφής, γρήγορα, έβλεπες και το υπόλοιπο κατευθείαν χωρίς να πατάς με κουμπιά

απο πληροφορίες υπολοίπου -->άλλη συναλλαγή ή άκυρο--> ανάληψη--> ποσό--> απόδειξη (?)κτλπ.

Και ήταν εποχές 2000 αρχές.

Τώρα της εθνικής και των άλλων τραπεζών είναι προϊστορικά...

Δημοσ.

Και τις είχα για έξυπνες τις τράπεζες. Από όλα τα λειτουργικά που θα μπορούσαν να έχουν (ακόμη και κάποιο custom ειδικά για αυτές) διάλεξαν τα windows xp;

Η επιτομή της ασφάλειας!!

• Like 1
Δημοσ.

εδω xp εχουν και οι υπολογιστες των ταμειων αλλα και των γραφειων στην τραπεζα. τουλαχιστον σε alpha και eurobank. για αλλες δεν ξερω.

Δημοσ.

Μη προσβάσιμο ειναι. Δεν καταλαβαίνω γιατί πέφτετε από τα σύννεφα. Από όργανα μετρήσεων μέχρι ιατρικά μηχανήματα, οι κατασκευαστές εμπιστεύονταν και εμπιστεύονται τα windows.

Μια γαστροσκοπηση πηγα να κανω και οταν ακουσα τον ηχο εναρξης των windows ανατριχιασα...

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...