Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια παιδιά,

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι και όποιος γνωρίζει απαντάει.Λύκειο πάω, φέτος τελειώνω ,σκέφτομαι για Πληροφορική και ασχολούμαι μόνος μου και με μαθήματα 2.5 χρόνια με γλώσσες προγραμματισμού (Ξεκίνησα με C, μετά Python και επειδή έκανα μικρές για εξάσκηση εφαρμογές C# για VS). Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πιο RDBMS να ξεκινήσω να μαθαίνω για να έχω σαν βασική επιλογή. Έχω λίγη εμπειρία απο τον MMSQL(Mang. Studio) και MySQL (Workbench) αλλά θέλω κάποιο να έχω σαν βασική επιλογή ωστε να εμβαθύνω τις γνώσεις μου και όχι λίγο απ' ολα.

Θα ήθελα απαντήσεις απο άτομα που έχουν δουλέψει πάνω σε καποιο απο αυτά ή κάποιο άλλο π.χ Oracle, postgresql. 

 

-Να μου πεί  π.χ Αν θες να ασχοληθείς με web επέλεξε αυτό γιατί κτλ κτλ

-Αν θες μια βάση απλά για να φορτώνεις datasets μεγάλα για ανάλυση τους και χρειάζεσαι να είναι γρήγορη αυτό ..

-Αν ....

- ...

 

Καταλάβατε; :)  Οχι εξατομίκευμένες γνώσεις αρχάριος είμαι δεν θα καταλάβω! ποια τα πλεονεκτήματα κάποιου RDBMS. Τι χάνω χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο.Τι χρησιμοποιούν όσοι το θέλουν για τον τάδε σκοπό.

 

Δεν είναι ανάγκη να απαντήσει κάποιος σε όλα τα ερωτήματα οτιδηποτε ξέρεις και θα βγεί μια βασική εικόνα.

 

 

Venceremos

Δημοσ.

Η ουσία είναι σε αυτή την ηλικία να μάθεις θεωρία βάσεων δεδομένων, standard SQL αλλά και πλέον NoSQL. Δεν έχει κανένα νόημα να σου πει κανείς συγκεκριμένο RDBMS γιατί αυτό που γίνεται συνήθως είναι ότι προσαρμόζεσαι στις ανάγκες του εκάστοτε συστήματος.

 

Ακόμα και να ασχολείσαι μόνο με web development π.χ. το κάθε web application έχει τα δικά του χαρακτηριστικά/απαιτήσεις. Άρα επιλέγεις κάθε φορά αυτό που ταιριάζει στη συγκεκριμένη εφαρμογή.

 

Άρα εγώ θα σου έλεγα, ξεκίνα με MySQL που είναι πολύ κοντά σε standard sql και έχει ωραίο περιβάλλον εργασίας, και μια NoSQL όπως η MongoDB με το MongoVUE για περιβάλλον διαχείρισης.

  • Like 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα...

 

Καταρχάς συμφωνώ με όσα λέγονται για θεωρία RDBMS, δηλαδή πρέπει να μάθεις τί σημαίνει κανονικοποίηση, πώς σχεδιάζουμε το σχήμα μιας βάσης και SQL γλώσσα για αναζήτηση δεδομένων απευθείας από τους πίνακες με το βέλτιστο δυαντό τρόπο. Αυτά είναι κοινά σε όλα σε RDBMS αφού η δομή των δεδομένων είναι ίδια...

 

Από εκεί και πέρα η MySQL χρησιμοποιείται σε συντριπτική πλειοψηφία σε web sites. Ο λόγος είναι απλός..Είναι δωρεάν..Οι προγραμμαστές που ασχολούνται με τη δωρεάν scripting γλώσσα PHP δεν θα πληρώσουν για εμπορικές βάσεις δεδομένων με licenses...

 

Ο SQL Server και η Οracle χρησιμοποιούνται σε εμποριοκές εφαρμογές (ERP, CRM κλπ). Μεταξύ των 2 η Oracle θεωρείται πιο "στιβαρή" βάση ικανή να αντέξει μεγάλα μεγ'εθη βάσεων, ενώ παίζει και σε λειτουργικά εκτός windows (AIX, διανομές Linux κλπ).

Η prostgresql είναι μια πολύ καλή δωρεάν βάση, ικανή να "αντέξει" μεγάλους όγκους δεδομένων..Έχει παρόμοιες δυνατότητες με την Oracle.. Παρόλα αυτά η αγορά των εμπορικών εφαρμογών τώρα στηρίζεται σε ένα 90% (αν όχι περισσότερο) σε SQL Server & Oracle.

 

 

H NoSQL είναι νέα δομή βάσης στο προσκήνιο...Στην ουσία δεν είναι RDBMS, αφού τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται σε πίνακες που συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά σε τεράστια αρχεία τύπου XML με σειριακό ας πούμε τρόπο.. Η φιλοσοφία είναι διαφορετική αφού για μια RDBMS απαιτείται η αγορά ενός server που θα φιλοξενήσει όλη τη βάση, μία NoSQL βάση μπορεί να γίνει host σε ένα cluster (ομάδα) από servers που δουλεύουν όλοι μαζί για την υποστήριξη της βάσης... Έτσι για μια RDBMS που θέλεις να κάνεις upgrade, απλά αγοράζεις μεγαλύτερο server, στην περίπτωση της NoSQL απλά προσθέτεις ένα ή παραπάνω servers στο cluster. Επειδή στηρίζεται σε servers που δουλεύουν μαζί, "υπόσχεται"  zero downtime της βάσης, αφού αν χάσεις ένα server από το group, συνεχίζουν να δουλεύουν οι άλλοι μέχρι να αντικατασταθεί. Προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλη εμπορική εφαρμογή...

Δεν αποκλέιεται στο μέλλον, αν και οι επενδύσεις που εχουν κάνει οι εταιρείες στα RDBMS καθιστούν "απαγορευτική" τη στροφή στην υιοθέτηση της νέας φιλοσοφίας γιατί θα χαθούν πολλά χρήματα..

  • Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

εγω απο την αλλη θα προτεινα Sql Server κυριως λογω της "επεκτασιμοτητας" της. Με την εννοια πως η επεκταση των βασεων δεδομενων ειναι το reporting και το Business Intelligence.

Και σε αυτο το κομματι η microsoft (γνωμη μου παντα) ειναι ποιο μπροστα. Βεβαια οντως η Oracle θεωρειται ποιο στιβαρη βαση για μεγαλους ογκους δεδομενων. Αλλα με τις τιμες του Hardware να εχουν παρει την κατηφορα αυτο δεν αποτελει ιδαιτερα σημαντικο θεμα για μεσαιο-μεγαλες εταιρειες. (πριν απο 10 χρονια μια βαση 100GB θεωρουνταν μεγαλη, σημερα οχι).

Πολυ καλη ανταποκριση στην αγορα εργασιας εχουν και οι πιστοποιησεις της MS. (MCTS,MCP κτλ).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...