Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To γνωστο προβλημα* ειναι οτι: μπορει μεν να δει και 8GB,
αλλα δυστυχως στη πραξη, δεν γινεται με ολες τις μνημες...
:cry:

*Εdit:
Αρχικα επισημως η Intel εδινε 4GB max support:
http://www.intel.com/content/www/us/en/chipsets/mainstream-chipsets/g41-express-chipset.html
Dual-Channel DDR3 memory support   
Delivers up to 17 GB/s (DDR3 1066 dual 8.5 GB/s) of bandwidth and 4 GB maximum supported
memory size for faster system responsiveness and support of 64-bit computing.

Μετα τη διορθωσαν μεν, αλλα..δεν το διορθωσε:
https://communities.intel.com/thread/24443

All the board manufacurers list 8GB max too
Οποτε, εν πολλοις ειναι trial & error φαση :-(

Επεξ/σία από TheDevilMayCare
  • Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 82
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Επειδή έχω τη συγκεκριμένη μητρική έχω διαπιστώσει ότι είναι αρκετά δύστροπη και επιλεκτική με τις ddr3 μνήμες ...

Δεν έχει σημασία αν οι μνήμες φτάνουν στα 1333 ή στα 1600 mhz αλλά το voltage (1,5 volt) και το τσιπάκι της μνήμης.

Από kingston έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία στα 4g τις KVR1333D3N9K2/4G και σε 8g τις KHX1600C9D3P1K2/8G, και τα δύο σετάκια στα 1,5 volt default. Με αυτές τις μνήμες, λειτουργεί άψογα. Είχα δοκιμάσει και τις OCZ platinum και κάποιες άλλες kingston, στα 1,65 volt, αλλά μου έκανε γυμνάσια και χόρτασα BSoD...

Έχω πάρει και εγώ μία τέτοια μητρική, την GA-G41M-COMBO rev.2.0 και έχω δοκιμάσει 3 διαφορετικές μνήμες ddr3 4g χωρίς καμία επιτυχία 1: Corsair XMS3 CMX4GX3M1A1333C9, 2: KINGSTON KVR16N11S8/4, 3: KINGSTON KHX1600C9D3P1K2/8G (KIT 2X4GB). Τις τελευταίες μάλιστα τις ανέφερε και ο blitzNikos σε προηγούμενο post του, λέγοντας μάλιστα ότι του δούλεψαν απροβλημάτιστα, και βασιζόμενος εκεί είπα να τις πάρω και εγώ μήπως και δούλευε. Εμένα όμως εξακολουθεί να κάνει το γνωστό πρόβλημα με τα συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα "σφυρίγματα-beep" προσπαθώντας να bootάρει χωρίς αποτέλεσμα φυσικά.

Φίλε blitzNikos, μπορείς να μας αναφέρεις πια rev (εκδοση) είναι η μητρική σου, και αν έχεις κάνει κάποιες ρυθμίσεις μέσω του bios για να σου λειτουργήσουν οι μνήμες; Επίσης ποιά έκδοση bios έχει η μητρική σου;

Οι μόνη που είχε καταφέρει να δουλέψει ήταν μια παλιά corsair ddr3 2GB που είχα δανειστεί από φίλο (δεν θυμάμαι μοντέλο, θα την ξαναδανειστώ όμως για να σας πώ). Αρχιζω να πιστεύω και εγώ ότι η μητρική δεν υποστιρίζει 8GB πρακτικά, αλλά 4GB (2x2GB), και μάλλον με βλέπω να καταφεύγω σε μία τέτοια λύση.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Από το pc με αυτή τη μητρική σας γράφω τώρα, με τις KVR1333D3N9K2/4G!

Τόσο με αυτές, όσο και με τις KHX1600C9D3P1K2/8G, η μητρική λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς καμμία ειδική ρύθμιση από το bios.

Επαναλαμβάνω ότι και τα δύο ζευγάρια μνήμες γράφουν στο σώμα τους, "1,5v"

Λοιπόν η μητρική μου, σύμφωνα με το cpuz έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

motherboard

model G41M-Combo

chipset intel G41 Rev. A3

southbridge intel 82801GB (ICH7R) Rev. A1

LPCIO IT 8718

bios

version F3

date 06/09/2010

Δημοσ.

Δεν ξέρω τί γίνεται ρε γαμώτο, μάλον έχεις την rev 1.3 (από το Α3) λογικά. Η δικιά μου ειναι η rev.2.0, και όταν τον είχα ανοίξει με την δανεική μνήμη, φορούσε το τελευταίο διαθέσιμο bios από την gigabyte (to FB). Μα τί γίνεται, πιο καινούρια μητρική υποτίθεται και δεν παίζει τις μνήμες.... θα προσπαθήσω να κάνω downgrade το bios στην προηγούμενη εκδοσή του FA (τα release notes λένε για το τελευταιο FB: Adjust DDR over voltage function). Ίσως να έχω καλύτερη τύχη με το παλιό...

Όλες οι μνήμες που δοκίμασα έγραφαν επάνω 1,5V.

Δημοσ.

Από το pc με αυτή τη μητρική σας γράφω τώρα, με τις KVR1333D3N9K2/4G!

Τόσο με αυτές, όσο και με τις KHX1600C9D3P1K2/8G, η μητρική λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς καμμία ειδική ρύθμιση από το bios.

Kingston ram δεν ειναι αυτες? Συνηθως εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να κατσουν σωστα....

Δημοσ.

Από περιέργεια το έψαξα λίγο παραπάνω

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&ved=0CGkQFjAI&url=http%3A%2F%2Fmoonlightknighthk.wordpress.com%2F2013%2F05%2F27%2Freview-gigabyte-ga-g41m-combo-rev-2-0-socket-775-motherboard%2F&ei=Mnf1UsKULeKQ0QWJ34DgDg&usg=AFQjCNFLHoGTj_donVs8Jl_KNN4NityoWw&bvm=bv.60983673,d.d2k&cad=rja

"For DDR3, we run into what I’d call the G41 8GB DDR3 mystery – both the motherboard printed manual and the Intel G41 specifications state that up to a total of 4GB DDR3 is supported, but the motherboard web specifications state that up to 8GB (4GB x 2) is supported.  Since there are reports of success of using 4GB x 2 DDR3 on other G41 motherboards, I’d believe the Intel specifications are too conservative."

Από ένα πρόχειρο ψάξιμο στο διαδίκτυο η εικόνα που σχημάτισα είναι ότι για τις GA-G41M-COMBO rev.1.3/1.4 υπάρχουν αρκετές θετικές αναφορές ότι λειτουργούν χωρίς πρόβλημα με 2x4=8g ddr3. Αντίθετα για την GA-G41M-COMBO rev.2,0 κάπου διάβασα ότι παρουσιάζει προβλήματα με τo τελευταίο bios στον ελεγκτή μνήμης για τις ddr3 μνήμες ...

Ίσως η αλλαγή bios δώσει λύση στο πρόβλημα.

Τελικά, μπερδεμένη κατάσταση ... :confused: :blink:

Δημοσ.

καλό μεσημέρι!

Λοιπόν υπάρχουν νεότερα σχετικά με το ... G41 8GB DDR3 mystery!!!

Επειδή έχω κάμποσους επεξεργαστές 775 και γενικά έχω βολευτεί με αυτό το socket, έχω αποθηκευμένες για backup μερικές μητρικές και ανάμεσά τους μια δεύτερη, αχρησιμοποίητη, GA-G41M-COMBO, στο κουτί της.

Την κατέβασα λοιπόν από το ντουλάπι και είδα ότι είναι rev.2.0 :devil:

Την έβαλα σε ένα κουτάκι που έχω για δοκιμές με έναν cpu E5700 και δοκίμασα και τιους δύο συνδιασμούς μνημών που έχω αναφέρει και η μητρική ξεκίνησε κανονικότατα και στις δύο περιπτώσεις και διάβασε τα 4 και 8g αντίστοιχα, χωρίς να χρειαστεί να κάνω οποιαδήποτε ρύθμιση από το bios, το οποίο, μάλιστα, είναι το τελευταίο για την rev.2.0, to FB ... :shifty: :-D

Μετά από αυτή τη διαπίστωση ίσως πρέπει να ψαχτείς για κάποιο πρόβλημα σε επίπεδο hardware: ελαττωματική μητρική ή μνήμες ή κάτι άλλο που δημιουργεί πρόβλημα ...

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά δεν σου κάνουν οι KINGSTON KHX1600C9D3P1K2/8G, ... με ενδιαφέρουν για να τις βάλω στη δεύτερη G41!!! :P :mrgreen:

φιλικά

Νίκος

• Like 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ Νίκο για όλο το ψάξιμο και το χρόνο που έχεις διαθέσει. Και εμένα στο manual της μητρικής που είχε μέσα, έλεγε up to 4GB max. Οι μνήμες πιστεύω πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα, γιατί όπως ανέφερα και σε προηγούμενο post έχω δοκιμάσει 3 διαφορετικές των 4GB, όλες με το ίδιο πρόβλημα, και ήταν ολοκαίνουριες, από το κουτί τους. Επίσης η μητρική, βάζοντας μια ddr3 corsair 2GB δανεική από φίλο (αν θυμάμαι καλά έτρεχε στα 1333Mhz), άνοιξε κανονικά. Αύριο θα την ξαναδανειστώ να παίξω με το bios λίγο να δώ μπας και κάνω τίποτα. Και εμένα όταν είχε ανοίξει είδα ότι είχε το τελευταίο BIOS πάνω (FB), γιαυτό έλεγα μήπως με το παλιό παίξει. Θα δείξει η νεκροψία. Αυτό που είπες με την rev 1.3, 1.4, είχα δεί και εγώ πολύ θετικά σχόλια, ενώ για την rev2.0 δεν είχα βρεί κάτι. Όσον αφορά για τις μνήμες αν δεν κάνω δουλειά, φυσικα και θα σε έχω υπόψην μου.

Ευχαριστώ και πάλι!

Δημήτρης.

Δημοσ.

Δανείστικα την μνήμη και πάλι, άλλαξα το bios και εβαλα το παλιό (FA) χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Προσπαθώ τώρα να παίξω με overclock δεν έχω καταφέρει να κάνω τίποτα. Επίσης δοκίμασα να δώσω χειροκίνητα και λίγο παραπάνω τάση στις μνήμες (1,60 kai 1,70V) πάλι τίποτα. Με το που κουμπώνω τις Kingston (αυτές στις φωτογραφίες) αρχίζει τα σφυρίγματα. Δεν μπορώ να καταλάβω... Φίλε Νίκο, δες σε παρακαλώ και τις δικές σου μνήμες, έχουν κάτι το διαφορετικό από τις δικές μου;

post-214112-0-58617800-1391951447_thumb.jpg

post-214112-0-87322900-1391951460_thumb.jpg

Δημοσ.

Οι δικές μου έχουν τον ίδιο βασικό κωδικό, αλλά είναι ASSY IN CHINA.

Δεν είμαι ειδικός, αλλά υποψιάζομαι ότι οι κινέζοι χρησιμοποιούν άλλο τσιπάκι από τους ταιβανέζους και γι' αυτό υπάρχει ασυμβατότητα ...

Δημοσ.

Τελικά δεν κατάφερα τίποτα. Τόσο μιζέρια πια; Έλεος! Δεν αποκλείεται να έχουν άλλη μάρκα chips πάνω, αν και δεν είναι σίγουρο. Με έχει σκάσει αυτή η μητρική! :shock:  Μόνο με την δανεική ανοίγει (Corsair VS2GB1333D3 2GB). Επίσης να αναφέρω ενημερωτικά ότι ο επεξεργαστής μου είναι ο Core2Duo E6850 3.0Ghz. Τέλος, πήγα να δοκιμάσω τις KINGSTON στο PC του φίλου από τον οποίο δανείστηκα την 2GB, πάνω σε μια ASUS P5QC και είχα τα ίδια αποτελέσματα. Ούτε αυτός ξεκινούσε είτε με το ένα module, έιτε με το άλλο, είτε με τα δυό μαζί. Προφανώς ούτε με αυτόν ήταν συμβατές οι μνήμες. Δεν έψαξα εκεί bios update και τα συναφή, απλά μια γρήγορη δοκιμή έκανα. Μάλλον δεν θα παίξει εύκολα με 2x4GB όπως ήθελα, καθώς φαίνεται να μην της αρέσουν τα modules των 4GB, και στο τέλος με βλέπω να καταλήγω με 2x2GB=4GB. Εξάλλου, δεν είμαι και διατεθειμένος να δώσω άλλα χρήματα για μνήμες και να μου μείνουν ψάχνωντας μετά να τις πουλήσω. Εδώ στο νησί κιόλας δεν έχουμε και μεγάλη ευκολία στο να βρίσκουμε ότι θέλουμε, πόσον μάλον και για δοκιμές, αφού σχεδόν όλα τα φέρνουν με παραγγελία. Μόνο αν βρεθεί καμιά από κανέναν γνωστό θα δοκιμάσω πάλι. Η τελευταία δοκιμή που μένει να κάνω είναι να βάλω τις KINGSTON σε μια πιό καινούρια μητρική, για να σιγουρέψω 1000% ότι οι μνήμες είναι ΟΚ, αν και δεν έχω αμφιβολία για αυτό.

Δημοσ.

Για να το καλύψουμε απόλυτα το θέμα, αφού μου είναι εύκολο, δοκίμασα τις αντίστοιχες δικές μου KINGSTON KHX1600C9D3P1K2/8G σε ένα άλλο pcάκι που έχω φτάξει στη μικρή μου κόρη, με μια ASUS P5QC και έναν Q9650 (κανονικά την έχω με ddr2 4x2=8g, g,skill pc2 8500). Λοιπόν, το συστηματάκι ξεκίνησε αμέσως, χωρίς κανένα πρόβλημα, δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα, ούτε καν να κάνω τη διαδικασία clear RTC RAM in CMOS που συνηθίζεται όταν αλλάζουμε μνήμες, βγάζοντας και ξανατοποθετώντας το σχετικό jumberάκι ή τη μπαταρία ... :devil:

Άρα, αφού οι δικές σου μνήμες δεν δουλεύουν ούτε σε ASUS P5QC, που είναι P45 και άρα πολύ σταθερότερη από τη G41, μάλλον φταίνε οι μνήμες και όχι η μητρική. :cry:

Θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις να τις δοκιμάσεις και σε άλλες μητρικές: Αν δεν παίζουν πουθενά δεν είναι απλά θέμα ασυμβατότητας αλλά ελαττωματικών μνημών, οπότε πας για RMA. :mad:

btw σε ποιό νησί είσαι? :P

Δημοσ.

Ειμαι Σύρο φίλε Νίκο. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τις δοκιμές που κάνεις! Νομίζω κάνουμε καλό troubleshooting πιστεύω ε; :) Λές να στείλουμε κάνα βιογραφικό στην GIGABYTE? :P Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω τις μνήμες και σε άλλη μητρική. Όταν έχω νεότερα θα ενημερώσω.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

εχω την ιδια μητρικη και αναλογο θεμα.. θα ππω αυριο στοιχεια που θα με κοιταξω διεξοδικα.. ηθελα να βαλω Hyper X γκρι 2Χ4 γκιγκα αλλα τζιφος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...