Προς το περιεχόμενο

Βαθμός πτυχίου:που μετρά και σε τι χρειάζεται?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

11 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Προσωπικά σε καμία συνεντευξη δε με έχουν ρωτήσει βαθμό πτυχίου (εκτος από το μεταπτυχιακό που βασικά με ρώτησαν για ποιο λόγο αργησα να παρω πτυχίο, και αν και με 6.5 με πήραν και έβγαλα πολύ καλό βαθμό). Όπου με εχουν απορρίψει ήταν γιατι στην ερώτηση αν έχω παιδια απάντησα θετικά. γενικά όμως έχει σχέση και με τη σχολή, ημουν τμήμα φυτικής παραγωγής ΤΕΙ  (δεν ξέρω γιατι κάποιοι το υποτιμάτε αλλά πολύ πιο ενδιαφέρον είναι από τη διοίκηση επιχειρήσεων, ηταν στις πρωτες επιλογές μου μετα το ΓΠΑ και μπήκα 1η), για να πάρουμε 5 σε κάποιο μάθημα έπρεπε να γραψουμε για 8, στην ορκομωσία που ήμασταν απόφοιτοι απο 3 χρόνια γιατι καθυστερησε ο μεγαλύτερος βαθμός ήταν 7.8, ο χαμηλότερος 5.1. αντίθετα στο τμήμα ανθοκομίας είχαν όλοι σχεδον από 7 και πάνω μεχρι 9.8.  για το ζωικής δε θυμαμαι. Το ίδιο και στο Πανεπιστημιο, φυσικο, χημικό μαθηματικό με πολύ ζόρι περνάνε το 6, βιολογικων εφαρμογών  πιανουν πολύ πιο έυκολα βαθμούς και παιδαγωγικά βγαζουν αβέρτα αριστούχους.

Τώρα για καλά μεταπτυχιακά ή για κλάδους με μεγάλο ανταγωνισμό σίγουρα ένας πτυχιούχος με καλό βαθμό έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί 

όταν έκανα αίτηση για μεταπτυχιακό είχα στα υποψιν δυο, από το ίδιο πανεπιστήμιο αλλά απο διαφορετικά τμήματα. στο ένα που τελικά με πήραν έκοψαν μόνο 2, αν και δεν είχε συμπληρωθεί ο αριθμός. στο άλλο επαιρναν μόνο 5 ατομα και έιχε εξετάσεις, ασχετα δηλαδή με τι βαθμό είχες πάρει πτυχίο. Με είχαν πάρει ήδη στο πρώτο οπότε δεν μπήκα σε διαδικασία για το άλλο. 

Ακριβώς, ως μαθηματικός, την ίδια περίπου εμπειρία είχα και εγώ.

Βαθμός πτυχίου μου της σειράς μου ήταν κάπου 5.74 αλλά ο πιο ψηλός ήταν 6.6.

Ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει σπουδάζω σε θετική σχολή και νομίζει ότι το πεντάρι είναι το απόλυτο λόου. Για αυτό και όλοι οι παραπάνω λένε ότι μετράνε τα χαρτιά κλπ.

Bitch, παρακολούθα μισή ώρα Πραγματική Ανάλυση - Τοπολογία - Γραμμική Άλγεβρα και μετά έλα πες με για βαθμό πτυχίου.

Ευτυχώς οι εξεταστές τα ξέρουν αυτά και κοιτάνε και άλλα πράγματα (μαθήματα που παρακολουθησες, κλάδο αν πήρες κλπ).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 139
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επίσης τα πανεπιστήμια του εξωτερικού πολλές φορές ζητάνε ένα standardised test (GRE/GMAT) που είναι πιο αντικειμενικό κριτήριο. Έχω βαθμό 6.75, πολυτεχνείο, με GMAT 710 και όπου έκανα αίτηση με πήραν σε λίγες μέρες. Ε τώρα αμα μιλάμε για απαρχαιωμένα μεταπτυχιακά ελληνικών πανεπιστημίων που το καθηγητάτο θέλει 8+ και συνεντεύξεις κλπ, ίσως ο βαθμός μετράει πιο πολύ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, JohnGTA είπε

Ακριβώς, ως μαθηματικός, την ίδια περίπου εμπειρία είχα και εγώ.

Βαθμός πτυχίου μου της σειράς μου ήταν κάπου 5.74 αλλά ο πιο ψηλός ήταν 6.6.

Ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει σπουδάζω σε θετική σχολή και νομίζει ότι το πεντάρι είναι το απόλυτο λόου. Για αυτό και όλοι οι παραπάνω λένε ότι μετράνε τα χαρτιά κλπ.

Bitch, παρακολούθα μισή ώρα Πραγματική Ανάλυση - Τοπολογία - Γραμμική Άλγεβρα και μετά έλα πες με για βαθμό πτυχίου.

Ευτυχώς οι εξεταστές τα ξέρουν αυτά και κοιτάνε και άλλα πράγματα (μαθήματα που παρακολουθησες, κλάδο αν πήρες κλπ).

Δεν διαφωνώ με όσα υποστηρίζεις στην προηγούμενη ανάρτησή σου, χρειάζεται όμως να κάνω μία διευκρίνηση:

Είναι γνωστό πως οι μαθητές με τις υψηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά από την 1η τάξη της Μέσης Εκπαίδευσης δεν προσανατολίζονται κατ’ ανάγκην (και όλοι) προς τις Θετικές Σχολές.

Οι 4-5 καλύτεροι συμμαθητές μου στα μαθηματικά, αν και συνέχισαν να τα αγαπούν δεν πορεύτηκαν προς αυτές. Το ίδιο έκανα και εγώ που πήρα βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό όταν φοιτούσα στην 1η τάξη της Μέσης Εκπαίδευσης.

9 ώρες πριν, ProponitisTouKanape είπε

Επίσης τα πανεπιστήμια του εξωτερικού πολλές φορές ζητάνε ένα standardised test (GRE/GMAT) που είναι πιο αντικειμενικό κριτήριο. Έχω βαθμό 6.75, πολυτεχνείο, με GMAT 710 και όπου έκανα αίτηση με πήραν σε λίγες μέρες. Ε τώρα αμα μιλάμε για απαρχαιωμένα μεταπτυχιακά ελληνικών πανεπιστημίων που το καθηγητάτο θέλει 8+ και συνεντεύξεις κλπ, ίσως ο βαθμός μετράει πιο πολύ.

Συμμαθητής μου (στη Μ.Ε.), που τελείωσε την Ιατρική με «καλώς», έγινε δεκτός για μεταπτυχιακό από πολύ καλό Γαλλικό πανεπιστήμιο. Και τελικά έγινε και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Επεξ/σία από filipN

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Στις 7/8/2020 στις 10:11 ΠΜ, filipN είπε

Δεν διαφωνώ με όσα υποστηρίζεις στην προηγούμενη ανάρτησή σου, χρειάζεται όμως να κάνω μία διευκρίνηση:

Είναι γνωστό πως οι μαθητές με τις υψηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά από την 1η τάξη της Μέσης Εκπαίδευσης δεν προσανατολίζονται κατ’ ανάγκην (και όλοι) προς τις Θετικές Σχολές.

Οι 4-5 καλύτεροι συμμαθητές μου στα μαθηματικά, αν και συνέχισαν να τα αγαπούν δεν πορεύτηκαν προς αυτές. Το ίδιο έκανα και εγώ που πήρα βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό όταν φοιτούσα στην 1η τάξη της Μέσης Εκπαίδευσης.

Συμμαθητής μου (στη Μ.Ε.), που τελείωσε την Ιατρική με «καλώς», έγινε δεκτός για μεταπτυχιακό από πολύ καλό Γαλλικό πανεπιστήμιο. Και τελικά έγινε και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Δεν αντιλέγω καθόλου.

Εγώ απλά ανέφερα το κλίμα των θετικών σχολών. Αυτό που είπες ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη🙂

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο βαθμός του προπτυχιακού προφανώς μετράει σε κάποιες περιπτώσεις. Θα σας πω που έχει μετρήσει απτά προς το παρον ο βαθμός πτυχίου μου. Παρουσιάζω κάποια πράγματα ως γεγονότα, όχι για να περιαυτολογήσω. Όταν λέω πχ "μέτρησε εκεί"  το λέω για να δώσω ένα παράδειγμα του που μέτρησε, όχι για να κάνω self shoulder pat. 

Αιτήσεις μεταπτυχιακών:

1. Σε ορισμένα τοπ Πανεπιστήμια απλά δεν κάνεις αίτηση αν δεν έχεις από ένα βαθμό και πάνω. Δεν είσαι καν υποψήφιος για το μεταπτυχιακό τους. Έγινα δεκτός σε όλα τα τοπ προγράμματα της Ευρώπης.
  2. Συστατικες επιστολές. Το Α και το Ω. Το άπο ποιον θα τις πάρεις και φυσικά το τι θα λένε μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμη σημαντικότερο από τον βαθμό σου. Αλλά μάντεψε. Αυτός του οποίου η γνώμη μετράει τόσο πολύ προφανώς και θα σε ρωτήσει τον βαθμό σου και προφανώς θα σε κρίνει και βάσει αυτού. Και δεκάρια να έχεις στο μάθημα ανθρώπου με αυτή την επιρροή, αν κατα τ' άλλα δεν είσαι ένας από τους τοπ του προγράμματος σου (είτε στο πρόγραμμα σου τοπ σημαίνει  7 είτε σημαίνει  9.5), θα σου δώσει και την αντίστοιχη συστατική (αν σου δώσει). Σημειωτέον είχα καθηγητή που μου ζήτησε ξεκάθαρα (και το εκτίμησε όταν το δέχθηκα) να μην κάνω αιτήσεις σε κάποια μεταπτυχιακά που για μένα ηταν δεύτερη επιλογή αντικειμένου (και back up επιλογές πανεπιστημίων) για να μην τον αναγκάσω να γράψει χειρότερες συστατικές για άλλους του φοιτητές που ήξερε ότι αυτά ηταν τα προγράμματα που είχαν ως πρώτη επιλογή. 
  3. Αιτήσεις υποτροφιών: Πάλι σε ορισμένες δεν κάνεις καν αίτηση αν δεν περνάς κάποιο μέσο όρο και τυπικά δεν έχεις ελπίδες αν δεν είσαι ένας απ΄ τους τοπ του πανεπιστημίου. Συγκέντρωσα από 3 υποτροφίες αρκετά λεφτά για να καλύψουν όλα τα έξοδά μου σε τοπ Μεταπτυχιακό (δίδακτρα και living costs) άνετα και αναγκάστηκα να απορρίψω και μια άλλη υποτροφία λόγω υπερκάλυψης. Και παλι στις υποτροφιες οι συστατικές μετράνε.

Δουλειές:

1. Μου είναι αδύνατον να πω αν και πόσο ρόλο έχει παίξει ο βαθμός προπτυχιακού μου άμεσα στην εργασία μου. Αν δηλαδή τυπικά ο εργοδότης μου κοίταξε τον βαθμό προπτυχιακού μου. Αμφιβάλλω. Αυτό που ξέρω είναι ότι έμμεσα μέτρησε αφού με οδήγησε στο μεταπτυχιακό και την υποτροφία τα οποία σίγουρα με βοήθησαν. Από την στιγμή όμως που θα έχεις ένα τοπ όνομα και αντικείμενο μεταπτυχιακού στο βιογραφικό σου, ο εργοδότης δεν νομίζω ότι κοιτάει το πριν. Όπως αν έχεις 5 χρόνια εμπειρία σε μεγαλη εταιρεία/οργανισμο δεν θα ασχοληθεί ούτε με το μεταπτυχιακό σου. Ουσιαστικά ο εργοδότης βλέποντας το ότι το τάδε τοπ Πανεπιστήμιο σε πήρε εκεί με υποτροφία, δεν ασχολείται γιατι του αρκεί το signal που εκπέμπει το γεγονός ότι πήγες εκεί με υποτροφία. Σου λέει δηλαδή "Είναι αρκετά καλός ώστε πχ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να τον πάρει στο τάδε ανταγωνιστικό πρόγραμμα με υποτροφία" . Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πολύ καλύτερο και πιο έμπειρο από εμένα (τον εργοδότη) στο να κρίνει διαφορετικά πτυχία/βαθμούς από διαφορετικά προγράμματα/χώρες και να κάνει επιλογές, οπότε εγώ βασίζομαι σε αυτό το σινιάλο. Δεν σπαταλώ πόρους να καταλάβω αν Οικονομικά στην Τσεχία με μέσο όρο Β+ είναι καλύτερο/χειρότερο από Διοικηση επιχειρήσεων στο ΠΑΠΕΙ με μέσο όρο 8. 
  2. 3 διαφορετικοί τοπ καθηγητές με κονέ στην αγορά εργασίας προσφέρθηκαν (χωρίς καν να τους ρωτήσω) να με συνδέσουν με εταιρείες εφόσον αποφάσιζα για οποιοδήποτε λόγο να μείνω Ελλάδα και να πιάσω δουλειά. Δεν ξερω ποσο καλα κατι τετοιο θα δουλευε αλλα αυτο που ξέρω είναι ότι μου είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι αν θέλω δουλειά στον τομέα μου, βρίσκω, και γρήγορα. (Αυτά έτος 2014-2015).

Για όσους υποθέτουν ότι ο βαθμός δεν μετράει στην αγορά εργασίας επειδή η εμπειρία τους είναι ότι κανείς δεν τους ρωτάει: Δεν μιλάμε για το αν θα κάνει διαφορά το 5.4 με το 5.7. Αυτός που θα είναι τοπ στο προπτυχιακό του θα φροντίσει να είναι ξεκάθαρο αυτό στο βιογραφικό του και ίσως θα φροντίσει να οδηγήσει εάν μπορέσει και την συζήτηση στο γεγονός αυτό. Μπορεί αυτόν που τελείωσε σε 7 χρόνια με νοοτροπια 'έλα να πάρουμε το 5 να περάσουμε'  να μην τον ρωτήσει κανείς ή και ο ίδιος να θέλει να αποφύγει το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αυτός που τελείωσε στα 4 χρόνια με νοοτροπια 'γουστάρω το αντικείμενο, στρώνομαι και δουλεύω και φαίνεται στο αποτέλεσμα και τώρα θέλω να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου εφαρμόζοντας αυτό που έμαθα και γουστάρω στην εταιρία σας με αυτόν και τον άλλο τρόπο' θα φροντίσει στην συνέντευξη να είναι ξεκάθαρο το τι πέτυχε και τι σημαίνει αυτό που πέτυχε. Θα μπορεί με πολύ φυσικό τρόπο να αιτιολογήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων χωρίς φανφαρες και γύρω γύρω. Και αν κοπείς επείδη πηραν κάποιον με μεγαλύτερο μέσο όρο κανείς δεν θα σε πάρει τηλεφωνο να σου πει 'δεν σας διαλέξαμε γιατι δεν ειχατε καλο μέσο όρο...' Ένα 'δυστυχώς επιλέξαμε κάποιον άλλο, καλή επιτυχία για το μέλλον' θα πούν και τέλος. Πάντα μιλάω για αγορά εργασίας μετά το πτυχίο... Δεν λέω ότι θα κοιτάνε βαθμό πτυχίου στα 40 σου οταν εχεις 10 χρονια εμπειρια...

Επεξ/σία από Babis_allos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...