Προς το περιεχόμενο

αγορά ψηφιακής φωτογραφικής


01000111

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα!

 

Ενδιαφέρομαι ν' αγοράσω ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και θα 'θελα να εξετάσω διάφορα ζητήματα.

 

α') Θα ήθελα να βγάζει καθαρές φωτογραφίες, αν μη τι άλλο σ' ένα μέγεθος χαρτιού Α3. Απ' όσο βλέπω από σχόλια, τα 10ΜΡ είναι υπεραρκετά. Όταν λέω "καθαρές", εννοώ μια πιστότητα χρωμάτων και μια κάποια ευκρίνεια. Ειδικά σε κόμπακτ είναι σύνηθες το ξάσπρισμα των φωτογραφιών, η "ομίχλη" σε απόμακρα σημεία και λίγος θόρυβος.

 

β') Να είναι το μάξιμουμ 350 ευρώ. Αρχική μου διάθεση ήταν για κάτω από 300, αλλά μάλλον είναι ουτοπικό. Για να προλάβω ανάλογα σχόλια: τα 350 ευρώ είναι ήδη πάρα πολλά για μένα, οπότε δεν κουμαντάρω ούτε 20 ευρώ παραπάνω.

 

γ') Μέχρι πρότινος είχα την  Olympus E510 και ήμουν αρκετά ευχαριστημένος (θα μπορούσα να 'μαι και περισσότερο). Αυτή παρέδωσε πνεύμα όμως μετά από 4 περίπου χρόνια χρήσης. Συνεπώς θα 'θελα και κάποια που να μην είναι τόσο λιγάθινη. Να μη με αγχώνει η υγρασία της Κέρκυρας ή μια ψιχάλα. Βασικά να μη χρειαστεί να ξαναψάξω για φωτογραφική σε 4 χρόνια.

 

δ') Να έχει προφανώς 50άρη φακό (δε ξέρω το αντίστοιχο νούμερο για τις ψηφιακές), αλλά και λίγο ζουμ κι ευριγώνιο. Επίσης να 'χει χειροκίνητες ρυθμίσεις ταχύτητας, διαφράγματος και ISO. Ακόμα να έχει σημειακή εστίαση. Όχι με το χέρι απαραίτητα, αλλά η επιλογή του σημείο εστίασης να γίνεται από μένα κι όχι κεντρικά ή κατά μέσο όρο. Όταν λέω "όχι με το χέρι", εννοώ πως μου χρησιμεύει (ίσως περισσότερο) αυτό το κολπάκι που μισοπατάς το κουμπί της λήψης, η φωτογραφική εστιάζει και ακολούθως τη στρέφεις όπου να 'ναι.

 

Επί του α':

  1. Σ' αυτή τη συζήτηση ειπώθηκε κάτι περί διαφράγματος, φακού και CCD. Μπορεί κανείς να με πληροφορήσει περί αυτών, με τρόπο κατατοπιστικό για έναν αδαή σαν κι εμένα; Υπάρχει κάτι στις περιγραφές των προϊόντων που ν' αναφέρεται στα κρύσταλλα του φακού ή στην ύπαρξη CCD;
  2. Αυτές οι απαιτήσεις με οδηγούν υποχρεωτικά σε SLR; Ρωτάω διότι δεν είναι στις απαιτήσεις μου η δυνατότητα αλλαγής φακού κι ως εκ τούτου δε θα 'θελα να την πληρώσω, αν αυτή δε σημαίνει κάτι εμφανώς παραπάνω ως προς την ποιότητα.
  3. Αν και έχω διάθεση για φωτοσοπιές, δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο. Αυτές που βγάζουνε raw απαιτούν την επεξεργασία μετά;

 

Επί του β':

  1.  Πιστεύετε πως τα 350 ευρώ ανταποκρίνονται σε μια ποιότητα φωτογραφικής σαν την Olympus E510, που είχα;
  2. Έχω βρει κάποιες φωτογραφικές, αλλά θα 'θελα την αξιολόγησή σας, ως προς τα παραπάνω. Την Sony A3000 και την Nikon D3100. Έχω βρει και κάποιες compact σαν την Nikon F320 ή την Fujifilm S4500, οι οποίες είναι ελκυστικές ως προς το ζουμ τους (δεν είναι προαπαιτούμενο, αλλά δε με χαλάει κιόλας), αλλά δε ξέρω αν έχουν τ' αυτονόητα (πχ χειροκίνητες ρυθμίσεις ταχύτητας και διαφράγματος, σημειακή εστίαση, ρυθμίσεις ISO κτλ) κι επίσης δε ξέρω αν πληρούν τις α' προϋποθέσεις.

 

Επί του γ':

Έχω μία αδιάβροχη και με άλλα ατού ανθεκτικότητας φωτογραφική, την Sony DSC-TF1. Ποιοτικά είναι ολίγον τι χάλια, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες έχω αυτήν. Οπότε θέλω μία καλούτσικη, που απλά να "σηκώνει" λίγο συνθήκες ελληνικής επαρχίας.

 

 

Άλλα ζητήματα:

  1. Επί του τι φωτογραφίζω, μη με ρωτήσετε: Βγάζω ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι. Από ζουζούνια, μέχρι τοπία κι από πορτρέτα μέχρι σκουπίδια.
  2. Δε χρειάζομαι προγράμματα στη φωτογραφική. Ασχολούμαι καιρό, οπότε τα καταφέρνω με το manual.
  3. Ρυθμίσεις ευκρίνειας, αντίθεσης και έντασης χρώματος, δεν είναι απαραίτητες. Αν με πιάκει η πρεμούρα, θα καταφύγω στο φώτοσοπ εκ των υστέρων.

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας κι εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!

Επεξ/σία από 01000111
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για dslr να ξέρεις ότι η αντοχή σε υγρασία, βροχή, σκονη κ.λ.π είναι χαρακτηριστικά των ακριβών μοντέλων και σε πολλές περιπτώσεις αυτό και τα κάποια παραπάνω κουμπιά ελέγχου είναι η διαφορά που κοστίζει αρκετά λεφτά. Οπότε το budget σου είναι περιορισμένο και δεν νομίζω ότι αρκεί. Δεν μιλάω για 1-2 ψιχάλες κατα λάθος αλλά για φωτογράφιση χωρίς να σε νοιάζει τι καιρό κάνει (χρειάζεται βεβαια εκτός από σώμα και ο αντίστοιχος φακός). 1-2 ψιχάλες όλες αντέχουν ίσως και λίγο παραπάνω αλλά για το αρκετά παραπάνω κοστίζει. Πιο φθηνή λύση κάποια μτχ pentax k-30 αλλά και αυτή με τον απλό φακό θα ξεπεράσει το budget σου.

Πολύ παλιότερες μπορεί και σε άλλες μάρκες να βρείς αν και φακό ζουμ που να αντέχει σε καιρικές συνθήκες φθηνό(100 ευρώ) δεν ξερω σε άλλη εταιρεία. Αν οι αναγκες σου είναι λιγότερες υπάρχουν και κάποιες "ειδικές" αδιάβροχες σακούλες που ταιριάζουν σε όλες σχεδόν τις μηχανες

Επεξ/σία από TAKE5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αντοχή δε μ' ενδιαφέρει σε τόσο ακραίο βαθμό. Απλά μη τα "φτύσει" με λίγη νησιώτικη υγρασία, αυτό επιθυμώ. Και φυσικά δε μιλάμε ότι ενδιαφέρομαι να θυσιάσω την ποιότητα της φωτογραφίας για την αντοχή της μηχανής.

 

Για τα άλλα να στοχεύσω σε slr ή κάνει και compact; Οι διαφορές στην τιμή είναι μη αμελητέες, γι' αυτό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν έχω ζήσει σε νησί σαν την Κερκυρα αλλά έχω την αίσθηση ότι καμμία "κανονική" μηχανή δεν θα αντέξει περισσότερο από την 510 που ειχες καθώς η έντονη υγρασία  είναι μάλλον πολύ πιο επικίνδυνη από 2 ψιχάλες. Ισως θα πρέπει ότι και να πάρεις να μάθεις να το συντηρείς μετά από βόλτες σε τέτοιες συνθήκες. Καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον "επαγγελματία" του νησιου που έχει εμπειρία από τέτοιες συνθηκες

Επεξ/σία από TAKE5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...