Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

moukoublen, το παιδί ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Όχι απλά 'είχε ιδέες' σκόρπιες μέσα στο κεφάλι του, αλλά είχε πλάνο, είχε σκίτσα, και τα είχε όλα 'στο χαρτί'...

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν η εφαρμογή που σου έφτιαξε είναι πολύ χάλια, τότε πολύ πιθανόν αυτός που θα την αναλάβει να θέλει να την φτιάξει από την αρχή, οπότε ο source που θα σου έδινε θα ήταν άχρηστος.

Πρώτα βρες προγραμματιστή να δει την εφαρμογή σου και μετά δες αν θα πάρεις τον source,

Όπως ειπώθηκε κακώς που δεν το ξεκαθάρισες από την αρχή αλλά αυτά ο πελάτης συνήθως δεν τα ξέρει. Τυπικά έχει δίκιο να στα ζητάει, αλλά αν σκεφτείς και ότι δεν έφτιαξε καλή εφαρμογή τότε έχεις και εδύ δίκο, γιατί πρέπει αφού πληρώνεις να μπορείς να κάνεις την δουλειά σου.

Δημοσ.

Καλημέρα και παλι. Υπενθυμίζω πως η εφαρμογή δε φτιάχτηκε για μένα αλλά για ενα φίλο. Εγώ είμαι ο ui designer της εφαρμογής. Απλά επειδή ξέρω τον dev και ξέρω τι... 'Αγκαθι' είναι, λυπάμαι για το παλληκαρι που πλήρωσε τόσα λεφτά και δε μπορεί να βγάλει άκρη. Εγώ μπήκα στο προγραμμα αφού είχαν ξεκινήσει αυτοί συνεργασία και δεν ήξερα τι είχε προηγηθεί.

Και ναι έχετε δίκιο που έπρεπε να υπογράψει κάτι, αλλά κι αυτό είναι δικός μαχαίρι. Πρέπει να είναι αόριστα συγκεκριμέν, γιατί όλοι οι devs ξέρετε πως οταν σας έρχεται ενα project με 30 οθόνες και αναλυτική περιγραφή ούτε εσείς ξέρετε τι θα εμφανιστεί, παράδειγμα ποιο κουμπακι θα ξεχαστεί, τι πρέπει να μπει πρόσθετα κτλ. Το βλέπω κι εγώ σου δικό μου κομμάτι οπότε πόσο μάλλον στο δικό σας.

Στο δια ταύτα, το παιδί είναι σε διαπραγματεύσεις μαζί του, ας ελπίσουμε οι θα πανε όλα καλά. Από ότι μου λέει βρήκε άλλον dev αλλά δε θέλει να πανε τελείως χαμένα τα χρήματα του και δεν έχει άδικο. Τουλάχιστον ας έβγαινε κάτι σωστό στον αέρα να μπορέσει σε πρώτη φάση να προσεγγίσει εταιρείες, αλλά έτσι όπως είναι το app ούτε αυτό μπορει

Δημοσ.

Τουλάχιστον ας έβγαινε κάτι σωστό στον αέρα να μπορέσει σε πρώτη φάση να προσεγγίσει εταιρείες, αλλά έτσι όπως είναι το app ούτε αυτό μπορει

Εδώ είναι και το ζητούμενο.

Και επειδή δεν έχω καταλάβει πλήρως.

Ο εργοδότης ήθελε ένα app με το οποίο θα προωθήσει τη δουλειά του; Ένα app εργαλείο για τον ίδιο;

Ή είχε μια ιδέα για ένα εμπορικό app (π.χ. instagram) αλλά επειδή δεν είναι προγραμματιστής ήθελε κάποιος άλλος να του το φτιάξει και μετά να είναι δικό του;

Το δεύτερο ξαναλέω έχει πολλά προβλήματα ως στρατηγική (μάλιστα κατ εμε είναι πλήρως προβληματικό) και καλύτερο είναι σε αυτή την περίπτωση να φτιάχνεις μια εταιρεία και να προσλάμβάνεις developers ή ο,τι άλλο θες και ο,τι φτιάχνεται είναι ιδιοκτησία της εταιρείας.

Δημοσ.

Πολύ προβληματικό και εκτός από προσλήψεις σχεδόν πάντα χρειάζεται και ένας technical co-founder, εκτός κι αν το ηλεκτρονικό τμήμα της μπίζνας είναι απειροστά μικρό. Γιατί αν η μπίζνα περιλαμβάνει τεχνικούρα και συ δε μπορείς ούτε καν να αξιολογήσεις τη δουλειά αυτών που θα την κάνουν...

• Like 1
Δημοσ.

Ο κώδικας δεν εννοείται end of story.

Ειδικά σε μεγάλες εφαρμογές οι εταιρίες είτε παρέχουν το source code ( αλλαζει η τιμή κατά πολύ ) είτε όχι σε περίπτωση που θέλουν να διαφυλάξουν κάποια κόλπα τους είτε ως πολιτική. Αυτο είναι λογικό.

Σε μικρές εφαρμογές φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά αλλα και εκεί πρέπει να συμφωνηθεί καθώς ποτέ δεν είναι δεδομενο κάτι.

• Like 1
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

...σωστά κατάλαβες. Αυτό που εννοώ είναι πως, απο τη στιγμή που η εφαρμογή σέρνεται, δεν αξίζει μία (και ας πληρώθηκε για 2200). Τι να πω, δεν ξέρω... εδώ έχω κατασυγχιστεί εγώ.

Το παράδειγμα για τα windows είναι λίγο ατυχές, γιατί εκεί πας και αγοράζεις την εφαρμογή windows. Αν πλήρωνες για να σου τα φτιάξουν custom, δε θα έπρεπε να σου ανήκει τότε ο source?

Γενικά όμως, μέχρι στιγμής μόνο εικασίες έχουμε, κανένας δε μπορεί να πει με σιγουριά τι γίνεται στην πραγματικότητα νομικά. Ναι, συμφωνώ πως η σκακιέρα είναι στημένη λάθος για τον εργοδότη, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται.

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, το ιδανικό ειναι να φτάσουν σε μια λύση με κοινή συναίνεση και να τελειώσει η ιστορία εκει. Σύμφωνα με τα χαλια που έχει η εφαρμογή αυτή τη στιγμή θα έλεγα να δοθεί ο κώδικας και ο προγραμματιστής να εύχεται να μη δυσφημιστεί. Η εφαρμογή είναι ήδη στο appstore, απορώ που δε ντρέπεται ο αθεόφοβος που έβαλε και το όνομα του επάνω. Δε θέλω να αποκαλύψω το όνομα της εφαρμογής, αλλά πρόκεται για εφαρμογή τύπου instagram και ένα θα σας πω... πέρα από τα crash-αρίσματα... πρέπει να σταματήσει το scrolling για να ξεκινήσει να φορτωθεί content. Και όταν αυτό το content βγει εκτός οθόνης scrollar-οντας, δεν cach-άρεται.. ξαναφορτώνεται εκ νέου όταν ξαναμπεί στην οθόνη.... ΕΛΕΟΣ. Χαλάει όλο το flow

Τί να πω

Είσαι λ'άθος σε όλα. Δεν αγοράζεις τα Windows καταρχάς , αγοράζεις την ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ.

Σε καμία περίπτωση ο πηγαίος κώδικας δεν ανήκει στον πελάτη εαν δεν υπάρχει τέτοιος όρος στο συμβόλαιο.  Υπάρχουν διάφοροι τύποι συμβολαίων με freelancers .1) ο πελάτης παραγγέλνει μια εφαρμογή αλλά κατέχει μόνο άδεια χρήσης σε δικά του μηχανήματα

2) ο πελάτης αγοράζει και τα αποκλειστικά δικαιώματα να πουλήσει την εφαρμογή χωρίς πηγαίο κώδικα (κάτι που συνήθως περιλαμβάνει κόστος συντήρησης-επέκτασης από τον freelancer που την έφτιαξε. 3) Ο πελάτης κατέχει 50-50 τα δικαιώματα πώλησης της εφαρμογής με τον freelancer 4) Ο πελάτης αγοράζει τα δικαιώματα του πηγαίου κώδικα και τον κάνει ότι θέλει  και άλλα πολλά και διάφορα. Τίποτα δεν ισχύει εαν δεν υπάρχει στον συμβόλαιο και αυτά περί νομοθεσίας στην Αμερική δεν ισχύουν (ως freelancer στο λέω με πελάτες στης Αμερική και 2 από αυτούς δικηγόροι).

Δεύτερον πριν αρχίσετε να κατηγορείτε κάποιον να ξέρετε και τι έχει προηγηθεί. Μου έχει τύχει πελάτης Έλληνας (όλως τυχαίως πάντα με Έλληνες υπάρχουν προβλήματα) που ήθελε να φορτώνει σε μια aspx σελίδα γύρω στα 4 TABS με 20 datagrid το κάθε ένα, καμιά κατοσταριά γραφήματα . Όταν του είπα ότι θα σέρνεται επέμενε να γίνει έτσι . Πρόβλημα δικό του. Πάλι ο ίδιος ζήτησε η web εφαρμογή να είναι πλήρως λειτουργική σε tablets . όταν ξεκίνησα να φτιάχνω συγκεκριμένο layout αυτός συνέχεια έκανε παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να χαλάσει τα πάντα και  η εφαρμογή να γίνει μη λειτουργική στα tablets.

Τρίτον η σκακιέρα δεν είναι λάθος στημένη για τον εργοδότη. Πόσα χρόνια έχεις στην πλάτη σου και πόσες φορές έχεις φάει τα μούτρα σου με ελληναράδες πελάτες-δήθεν-τα-ξέρω-όλα-όχι-θα-γίνει-όπως-σου-λώε-ε΄γω-και-ας-είναι-λάθος-με-την-διεθνή-λογιστική-εσύ-είσαι-developer-αλλά-εγώ-είμαι-MANAGER!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...