Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Τι γινεται οταν αγοραζεις απο τα βαθη της ανατολης; (Κινα) Και γενικωτερα, τι γινεται οταν η αποδειξη ειναι απο αλλη χωρα (εχουν τιμολογια στις αλλες χωρες; )

Αν η εισαγωγή γίνει από χώρα της ΕΕ μπορεί να γίνει μέσω του VIES (το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα ας πούμε στο οποίο είναι δηλωμένα τα επαγγελματικά ΑΦΜ των εταιρειών που κάνουν εισαγωγές ή/και εξαγωγές) και να αφαιρεθεί από πριν ο ΦΠΑ. Βέβαια το VIES είναι ηλεκτρονικό σύστημα και ο έλεγχος εκεί γίνεται πολύ ευκολότερα.

Αν γίνει εισαγωγή από χώρα εκτός ΕΕ, τότε περνάει τελωνείο και προστίθεται εκεί ο ΦΠΑ, καθώς το προϊόν φεύγει χωρίς ΦΠΑ από τη χώρα εισαγωγής. Κατά τον εκτελωνισμό μπορεί να ζητήσει κάποιος να κοπεί τιμολόγιο και να το περάσει στα έξοδα της επιχείρησής του.

Δημοσ.

Δηλαδη αν εχω καταλάβει καλά μπορείς να παρεις πχ απο το eBay και οταν παει τελωνείο να το χρεώσεις σε τιμολογιο απευθείας και να αφαιρεθεί το ΦΠΑ;

Sent from my iPhone using Insomnia

• Moderators
Δημοσ.

Δηλαδη αν εχω καταλάβει καλά μπορείς να παρεις πχ απο το eBay και οταν παει τελωνείο να το χρεώσεις σε τιμολογιο απευθείας και να αφαιρεθεί το ΦΠΑ;

Sent from my iPhone using Insomnia

Όταν πάει ένα προϊόν στο τελωνείο, κατά τον εκτελωνισμό πληρώνεις τον ΦΠΑ και τους δασμούς. Μπορείς (με κάποιο επιπλέον κόστος) να ζητήσεις να κοπεί τιμολόγιο κατά τον εκτελωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο πληρώνεις τον ΦΠΑ, αλλά επιστρέφεται αργότερα κατά τον συμψηφισμό.

Για να «αφαιρεθεί» ο ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό (και να μην πληρωθεί καν) πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία (νομίζω λέγεται «απαλλαγή ΦΠΑ» ή κάπως έτσι) και έχει αρκετή χαρτούρα. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η εισαγωγή να είναι από κάποιο ποσό και πάνω (νομίζω 3.000 ευρώ, δεν είμαι σίγουρος).

Δημοσ.

Και στις εισαγωγές από "τρίτες" ΄χώρες το ίδιο ισχύει. Πληρώνεις δασμούς και ΦΠΑ και στο τρίμηνο γίνεται συμψηφισμός του ΦΠΑ.

Απαλλαγή ΦΠΑ υπάρχει σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις εταιριών (πχ. Ναυτιλιακές).

Δημοσ.

Ας ρωτήσω κι εγώ κάτι για μελλοντική χρήση που το είχα πάντα απορία. 

Αν πχ πάρω ένα μηχάνημα ενός συγγενή μου με απόδειξη κλπ κλπ για όλα τα προγράμματα, το μηχάνημα κλπ κλπ ή αγοράσω ένα μεταχειρισμένο, καλύπτομαι από την ύπαρξη απόδειξης (που συνήθως είναι σε άλλο όνομα) αν το δουλεύω στην επιχείρηση μου; Ή πρέπει όλα να είναι με τιμολόγιο; 

Αν τα είχα πριν ξεκινήσω την επιχείρηση νόμιμα και δεν σκοπεύω να τα μεταπωλήσω ως προϊόντα;

Δημοσ.

Ας ρωτήσω κι εγώ κάτι για μελλοντική χρήση που το είχα πάντα απορία. 

Αν πχ πάρω ένα μηχάνημα ενός συγγενή μου με απόδειξη κλπ κλπ για όλα τα προγράμματα, το μηχάνημα κλπ κλπ ή αγοράσω ένα μεταχειρισμένο, καλύπτομαι από την ύπαρξη απόδειξης (που συνήθως είναι σε άλλο όνομα) αν το δουλεύω στην επιχείρηση μου; Ή πρέπει όλα να είναι με τιμολόγιο; 

Αν τα είχα πριν ξεκινήσω την επιχείρηση νόμιμα και δεν σκοπεύω να τα μεταπωλήσω ως προϊόντα;

Για να μην μπερδεύεσαι οτι υπάρχει μέσα στην επιχείρηση σου πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο αγοράς στο αφμ της επιχείρησης

Δημοσ.

Για να μην μπερδεύεσαι οτι υπάρχει μέσα στην επιχείρηση σου πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο αγοράς στο αφμ της επιχείρησης

Δλδ αν θέλω να χρησιμοποιώ τον προσωπικό μου υπολογιστή ως επαγγελματικό εργαλείο αυτό απαγορεύεται; Το ίδιο και το κινητό μου, και τα έπιπλα; Δεν αναγνωρίζονται παλαιότερες κτήσεις νόμιμα αγορασμένες;

Επίσης, δεν μπορώ να αγοράζω τα πάντα με τιμολόγιο καθώς δεν θα δικαιολογηθούν όλες οι δαπάνες και είναι λογικό.  

Δημοσ.

Δλδ αν θέλω να χρησιμοποιώ τον προσωπικό μου υπολογιστή ως επαγγελματικό εργαλείο αυτό απαγορεύεται; Το ίδιο και το κινητό μου, και τα έπιπλα; Δεν αναγνωρίζονται παλαιότερες κτήσεις νόμιμα αγορασμένες;

Επίσης, δεν μπορώ να αγοράζω τα πάντα με τιμολόγιο καθώς δεν θα δικαιολογηθούν όλες οι δαπάνες και είναι λογικό.  

Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τον προσωπικό σου υπολογιστή πχ για έκδοση αποδείξεων η αποθηκη, το κινητό ειναι άσχετο, για τα έπιπλα και τα συναφή σαφώς και πρέπει να εχεις τιμολόγια, για δικο σου καλο.

Οσο για το δευτερο σκέλος της ερωτηση σου, ε εννοείτε οτι, αν πιασουν 1 κιλο τυρι μέσα σε μαγαζι με ρούχα ή με ενα παντελόνι μεσα σε ενα μαγαζί με τυρια, τοτε σαφώς αυτοί οι δυο δεν χρειάζονται τιμολόγια :-D 

Στην αντίστροφη περίπτωση όμως επιβάλλετε τα εν λόγω προϊόντα να συνοδεύονται από τιμολόγια.

Οτι μπαίνει θέλει τιμολόγιο και οτι βγαίνει απόδειξη ή τιμολόγιο

Δημοσ.

Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τον προσωπικό σου υπολογιστή πχ για έκδοση αποδείξεων η αποθηκη, το κινητό ειναι άσχετο, για τα έπιπλα και τα συναφή σαφώς και πρέπει να εχεις τιμολόγια, για δικο σου καλο.

Οσο για το δευτερο σκέλος της ερωτηση σου, ε εννοείτε οτι, αν πιασουν 1 κιλο τυρι μέσα σε μαγαζι με ρούχα ή με ενα παντελόνι μεσα σε ενα μαγαζί με τυρια, τοτε σαφώς αυτοί οι δυο δεν χρειάζονται τιμολόγια :-D 

Στην αντίστροφη περίπτωση όμως επιβάλλετε τα εν λόγω προϊόντα να συνοδεύονται από τιμολόγια.

Οτι μπαίνει θέλει τιμολόγιο και οτι βγαίνει απόδειξη ή τιμολόγιο

Δεν μπορώ να πάρω μια καρέκλα από το σπίτι μου και να την πάω στο μαγαζί μου δλδ; Γιατί για το καλό μου;Επίσης, άσχετα με μένα ένας που εργάζεται από το σπίτι του τι θα κάνει; Θα αγοράσει όλα τα έπιπλα με τιμολόγιο; Ένας που αγοράζει μια επιχείρηση, θα πρέπει να δει αν τα έπιπλα κι οι λάμπες έχουν τιμολόγιο; Τέλος, αν έχω ταμειακή και δεν έχω φορολογικό μηχανισμό ή αποθήκη Δεν μπορώ να στέλνω email πχ σε πελάτη από το κινητό ή τον προσωπικό υπολογιστή μου γιατί δεν τον έχω με τιμολόγιο; Τα λες στα σοβαρά τώρα αυτά;
Δημοσ.

Δεν μπορώ να πάρω μια καρέκλα από το σπίτι μου και να την πάω στο μαγαζί μου δλδ; Γιατί για το καλό μου;Επίσης, άσχετα με μένα ένας που εργάζεται από το σπίτι του τι θα κάνει; Θα αγοράσει όλα τα έπιπλα με τιμολόγιο; Ένας που αγοράζει μια επιχείρηση, θα πρέπει να δει αν τα έπιπλα κι οι λάμπες έχουν τιμολόγιο; Τέλος, αν έχω ταμειακή και δεν έχω φορολογικό μηχανισμό ή αποθήκη Δεν μπορώ να στέλνω email πχ σε πελάτη από το κινητό ή τον προσωπικό υπολογιστή μου γιατί δεν τον έχω με τιμολόγιο; Τα λες στα σοβαρά τώρα αυτά;

Οταν γινεις έμπορος θα καταλαβεις το καλο σου

Ειναι εισερχόμενος φπα τον οποιον συμψηφίζεις με εμπορεύματα (μιλαω για καταστήματα και επιχειρήσεις, οχι για σπιτια)

Σαφως και οι λάμπες εχουν τιμολόγια, οπως τα κωλόχαρτα και τα πάντα.

Δημοσ.

Οταν γινεις έμπορος θα καταλαβεις το καλο σου

Ειναι εισερχόμενος φπα τον οποιον συμψηφίζεις με εμπορεύματα (μιλαω για καταστήματα και επιχειρήσεις, οχι για σπιτια)

Σαφως και οι λάμπες εχουν τιμολόγια, οπως τα κωλόχαρτα και τα πάντα.

Έχω ατομική επιχείρηση με χοντρική και λιανική. 

Το ΦΠΑ πράγματι συμψηφίζεται αλλά και αυτό είναι μεγάλο ΑΛΛΑ, σε περίπτωση ελέγχουν είναι στη διακριτική ευχέρεια του ελεγκτή να δεχτεί το έξοδο. Και το λέω αυτό μετά πόνου γιατί σε έλεγχο δεν μου αναγνώρισαν πχ τόνερ για εκτυπωτή που είχε αγοραστεί με τιμολόγιο. Επίσης, δεν μου αναγνώρισαν τη χρήση ελεύθερου λογισμικού καθώς σύμφωνα με αυτούς θα έπρεπε να το έχω δηλώσει και να έχω τιμολόγιο για αυτό (τους εξήγησα ωστόσο τι πάει να πει linux και είχα τυπωμένη την άδεια στα αγγλικά και τελικά γλίτωσα το πρόστιμο). 

Επίσης δεν ρώτησα πάνω τι είναι καλό; Ρώτησα τι είναι νόμιμο. Είναι νόμιμο να σου παραχωρήσουν ένα νόμιμα αγορασμένο με απόδειξη μηχάνημα; Είναι νόμιμο να πάρεις έπιπλα από το σπίτι σου για το γραφείο σου; Ή να χρησιμοποιήσεις έναν υπολογιστή για γραμματειακή υποστήριξη (αν και για να κόβεις αποδείξεις μπορείς, αν η αγορά έγινε πριν την έναρξη της δραστηριότητας σου, εφόσον βέβαια διαθέτεις νόμιμα αγορασμένα μηχανισμό);

υγ όταν έγραψα για σπίτι, εννοούσα τμήμα οικίας που έχει παραχωρηθεί για εμπορική δραστηριότητα (πχ ένας γραφίστας ή ένας προγραμματιστής που δουλεύει νόμιμα από το σπίτι του και κόβει απόδειξη και τιμολόγιο παρ. υπηρεσιών). Αυτοί τι θα κάνουν θα πετάξουν το σύστημα τους που έκανε 2 χιλ. επειδή το αγόρασαν με απόδειξη; Ή θα πετάξουν το γραφείο του παππού τους επειδή δεν έχει τιμολόγιο. 

Δημοσ.

Μπορείς να περασεις προσωπικα ειδη στην επιχειρηση. Αν ειναι δικο σου κοβεις Δελτιο αποστολης, απο το σπιτι σου στο μαγαζι σου

Αν ειναι απο αλλον ιδιωτη κοβεις δελτιοαποστολης/τιμολογιο  χωρις φπα αλλα πληρωνεις χαρτοσημο νομιζω 2,4% η 3,Χ%

Προσοχη!!!! Αν το λαπτοπ λειπει απο το μαγαζι (πχ το πηρες σπιτι) και δεν εχεις κοψει δελτιο-αποστολης (οτι το παγιο απουσιαζει) τοτε τρως προστιμο :) δεν ειναι πλεον προσωπικο ειδος αλλα παγιος εξοπλισμος της επιχειρησης

Δημοσ.

Κι αν έχεις ραντεβού εκτός γραφείου, στον χώρο του πελάτη; Θα κόβεις δελτίο για το πήγαινε, δελτίο για το έλα; 

Επίσης, σε ποιό σημείο σταματά αυτό; Τι δικαιολογείται να έχεις στην επιχείρηση και τι όχι με τιμολόγιο; 

Πχ το τόνερ που ανέφερα που δεν έγινε δεκτό ως δαπάνη είναι εξόφθαλμα δαπάνη. 

Αν είχα τιμολόγιο για την γλάστρα και το φυτό και τις λάμπες και το κωλόχαρτο; Θα πλήρωνα πρόστιμο και για αυτά. 

Συμφωνώ ότι για να πάρεις ένα προσωπικό αντικείμενο στην επιχείρηση, εφόσον δεν είναι η έδρα της το σπίτι σου, χρειάζεται δελτίο αποστολής. Αλλά σε ποια το εφαρμόζουμε αυτό; Σε ένα τάμπλετ; Σε ένα κινητό; Σε έναν φορητό; (ποιά άλλωστε σήμερα η διαφορά των τριών ;)

Εγώ προσωπικά έχω έναν υπολογιστή που χρησιμοποιώ για όλες τις εργασίες που αφορούν στην επιχείρηση (πλην της αλληλογραφίας) και ένα κινητό και ένα τάμπλετ. 

Με το τάμπλετ κάνω και εργασίες της επιχείρησης, και με το κινητό, ίσως και περισσότερες από ότι με τον υπολογιστή. Έχω επίσης ένα λάπτοπ για fb κλπ κλπ. 

Μπήκε μέσα ο εφοριακός. Ρώτησε ποιό είναι το μηχάνημα εργασίας, έφερε έναν τύπο από την Μπι Ες Ει και έψαξαν το μηχάνημα, είδε τα τιμολόγια δαπάνης, ήμουν πιστωτικός (μόλις είχα ξεκινήσει) και τσουπ πρόστιμο για το τόνερ, και παρολίγο πρόστιμο για το λογισμικό. 

Το τάμπλετ και τον φορητό τους θεώρησαν και ορθά προσωπικούς υπολογιστές. 

• Moderators
Δημοσ.

Προσοχη!!!! Αν το λαπτοπ λειπει απο το μαγαζι (πχ το πηρες σπιτι) και δεν εχεις κοψει δελτιο-αποστολης (οτι το παγιο απουσιαζει) τοτε τρως προστιμο :) δεν ειναι πλεον προσωπικο ειδος αλλα παγιος εξοπλισμος της επιχειρησης

Μην τα πετάτε έτσι παιδιά. Ήμαρτον, δηλαδή. Θα ψάξει κανείς για κάτι σχετικό και θα παραπληροφορηθεί πλήρως με αυτά που γράφετε. Εννοείται ότι το λάπτοπ μπορεί να απουσιάζει από την έδρα (ή το υποκατάστημα), ως φορητό είδος. Εννοείται ότι μπορώ να αγοράσω λάπτοπ για την επιχείρησή μου και να το παραχωρήσω π.χ. στον πωλητή υπάλληλό μου που όλη μέρα δουλεύει εκτός του καταστήματος.

Σε γενικές γραμμές ότι βρίσκεται μέσα στο κατάστημα πρέπει να συνοδεύται από τιμολόγιο. Φυσικά κάτι τέτοιο, αφενός δεν είναι λογικό, αφετέρου δεν είναι και δυνατό. Αυτό που έχει σημασία και κοιτάζει κάποιος πιθανός έλεγχος είναι τα εργαλεία, τα μηχανήματα και οι πρώτες ύλες με τα οποία δημιουργείς τον τζίρο του καταστήματός σου. Το να έχεις ένα πισί να παίζεις candy crush δεν το ελέγχει κανένας. Αν όμως έχεις λογιστικό πρόγραμμα ή φορολογικό μηχανισμό, τότε πρέπει αυτά να συνοδεύονται από τιμολόγια αγοράς ή από άδειες χρήσης.

Αν σου έχει παραχωρήσει κάποιος γνωστός σου κάποιο πισί (με το οποίο βγάζεις κέρδος), πρέπει να μπορείς να αποδείξεις ότι έχεις την άδεια του για να το χρησιμοποιείς. Μπορεί π.χ. να στο κάνει χρησιδάνειο με μηδενικό μίσθωμα.

Όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί εάν έχεις έδρα το σπίτι σου, δεν πρόκειται να σε ελέγξει κανένας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...