capthookb Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Εδώ και λίγο καιρό έχω την εν λόγω μητρική που έχει dual bios. Το κουτί μου είναι κάπως παλιό και μάλλον έχει μπεί σκόνη στο κουμπάκι του Power On, με αποτέλεσμα καμιά φορά να κολάει. Δηλαδή όταν το πατάω μέσα, μένει πατημένο, ο υπολογιστής ξεκινά για λίγα δευτερόλεπτα και μετά ξανασβήνει, κάτι που είναι λογικό. Όταν όμως γίνεται αυτό, η επόμενη φορά που θα ξεκινήσει κανονικά, θα εμφανιστεί μήνημα στην οθόνη από το bios που εμφανίζει μια μπάρα προόδου 0-100% και αναφέρει πως το κύριο bios είναι corrupted και πως γίνεται αντιγραφή από το backup bios στο main. Όλες οι ρυθμίσεις μπαίνουν στο default μετά και κάνει reboot και ξεκινά από την αρχή κανονικά. Γιατί γίνεται αυτό; Έχει πρόβλημα η μητρική; 20 χρόνια τώρα με άλλες μητρικές, δε μου έχει συμβεί να γίνει corrupted το bios ακόμα και μετά από udpates που είχα κάνει κατά καιρούς.
poulinos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Εδώ και λίγο καιρό έχω την εν λόγω μητρική που έχει dual bios. Το κουτί μου είναι κάπως παλιό και μάλλον έχει μπεί σκόνη στο κουμπάκι του Power On, με αποτέλεσμα καμιά φορά να κολάει. Δηλαδή όταν το πατάω μέσα, μένει πατημένο, ο υπολογιστής ξεκινά για λίγα δευτερόλεπτα και μετά ξανασβήνει, κάτι που είναι λογικό. Όταν όμως γίνεται αυτό, η επόμενη φορά που θα ξεκινήσει κανονικά, θα εμφανιστεί μήνημα στην οθόνη από το bios που εμφανίζει μια μπάρα προόδου 0-100% και αναφέρει πως το κύριο bios είναι corrupted και πως γίνεται αντιγραφή από το backup bios στο main. Όλες οι ρυθμίσεις μπαίνουν στο default μετά και κάνει reboot και ξεκινά από την αρχή κανονικά. Γιατί γίνεται αυτό; Έχει πρόβλημα η μητρική; 20 χρόνια τώρα με άλλες μητρικές, δε μου έχει συμβεί να γίνει corrupted το bios ακόμα και μετά από udpates που είχα κάνει κατά καιρούς. μηπως επειδη κλεινει αποτομα οταν κολλαει το κουμπι θεωρει οτι εγινε failed overclocking οποτε στο λεει αυτο?σε καποια asus πχ οταν τ εκλεινες αποτομα στην εικονα του bios σου πηγαινε σε Restore defaults.οποτε εγω αυτο που θα εκανα θα ηταν α.να φτιαξω το κουμπι. β.να κανω και ενα bios update και στα 2 bios. 1
capthookb Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Ναι, θα το φτιάξω το κουμπί. Απλά μου κάνει εντύπωση. Δεν είναι μόνο οτι κάνει restore defaults για κάποιο λόγο, αλλά αντιγράφει το bios από το δεύτερο τσιπάκι..
poulinos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 μαλλον θεωρει οτι για καποιο λογο υπαρχει προβλημα με το bios και για αυτο δεν ξεκινησε το Pc.και εφοσον εχει δευτερο bios αντι να κανει απλα restore defaults στο αντιγραφει κιολας.δεν ξερω αν υπαρχουν επιλογες μεσα στο bios για να το ρυθμισεις αυτο αλλα αν φτιαξεις το κουμπι θα εισαι οκ.προληπτικα κανε και ενα bios update και στα 2 bios για να εισαι Uptodate.
capthookb Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Έχουν βγάλει ένα update το οποίο είναι beta. Θα περιμένω λέω λίγο και μόλις γίνει stable θα το βάλω. Περίεργο πάντως, αλλά κατά τα άλλα δουλεύει μια χαρά το μηχάνημα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες poulinos.
poulinos Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2014 μαλλον ειναι προληπτικη ενεργεια απο το Mobo το ιδιο. β.μπορει το beta Να μεινει για παντα beta κα να μην βγει ποτε offcial
capthookb Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2014 Το κουμπί το έφτιαξα εδώ και λίγο καιρό. Του έριξα σπρέυ επαφών με λάδι και δεν κολάει πλέον, δουλεύει κανονικά. Δεν ξαναέκανε τη διαδικασία του σβησίματος και update του bios από το δεύτερο chip, αλλά αργούσε να ξεκινήσει. Δηλαδή από το power on μέχρι να ακουστεί το μπιπ του όλα είναι οκ της μητρικής. Σήμερα έκανα και το update του bios, από F2 σε F6, και η καθυστέρηση χειροτέρεψε. Μέτρησα πριν, 45 δευτερόλεπτα από το που πατάω το κουμπί να ξεκινήσει μέχρι να ακουστεί το μπιπ (και να δώσει σήμα στην οθόνη, να ανάψουν τα led της κάρτας δικτύου κτλ. Αφαίρεσα και τους δίσκους, μήπως την έχει ακούσει κάποιος, αλλά δεν είδα διαφορά. Επίσης, έχω έναν ssd στον οποίο έχω εγκαταστήσει linux boot manager καθώς και το σύστημα μου. Έχω dual boot όμως windows, που είναι σε partition σε κάποιο hdd σκληρό και το 99.9% των περιπτώσεων μπαίνω σε linux. Έτσι και μπω σε windows, με το που θα κάνω restart δεν εμφανίζεται ο ssd και ξαναμπαίνει αυτόματα σε windows (γιατί δε βλέπει τον boot loader του linux, αφού δε βλεπει το σκληρό). Αν κλείσω το μηχάνημα και το ανοίξω, το σκληρό τον βλέπει αλλά πρέπει να μπω να αλλάξω το boot order από το σκληρό των windows στον ssd. Περίεργα πράγματα.. edit: Τελικά έβγαλα και ξαναέβαλα τις 2 pci που έχω και το πρόβλημα της καθυστέρησης λύθηκε. Όσο για τον ssd θα κοιτάξω μήπως έχει κανένα firmware update, γιατί είδα πως συμβαίνει αυτό με κάποιους ssd, αλλά άλλων κατασκευαστών (εγώ έχω ocz agility 3 -60 gb)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα