Προς το περιεχόμενο

Intel Edison: Ένας υπολογιστής σε μέγεθος SD κάρτας


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι να έλεγε η intel ? Έφτιαξα pc σε μέγεθος sd card και τρέχει win 95? Win 2000 ?

 

Είπε τρέχει Linux, έτσι αόριστα, Linux τρέχει και το καρότσι με τις τέσσερις ρόδες στο Άρη (της Nevada).

 

Βγήκαν και οι 3 τελευταίοι των μοικανών του Linux, να υπερασπιστούν το Linux, και να παραδώσουν μαθήματα λειτουργικού, που διδάκτικαν στα αρχαία πανεπιστήμια της Ελλάδος ή γκουγκλαραν στη μασονική αναζήτηση δικτύου. Όσοι δεν έζησαν την όλη πορεία του υπολογιστή δεν έχουν τίποτα να πουν, μπορούν μόνο να ακούνε, αν θέλουν να μάθουν κάτι, όχι από μένα, αλλά από αυτούς που διαβάζουν το φόρουμ και δεν ποστάρουν, γιατί βαριούνται να μπουν σε αντιπαράθεση με τους 5 ξερόλες που ποστάρουν.

 

Είτε το θέλετε είτε όχι το Linux πέθανε, πέθανε εδώ και χρόνια γιατί δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τα windows, άσχετα αν ήταν καλό λειτουργικό ή όχι, δεν είχε υποστήριξη από τους κατασκευαστές σε θέματα drivers, η ms είχε υποστήριξη και γιαυτό έφτασε εκεί που είναι. Ενώ η μάχη ήταν ανάμεσα σε win και Linux, ηρθε το android από το πουθενά και τους προσπέρασε. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει προγραμματιστής που να μην ασχολείται με android, εκεί είναι το ψωμί.

Εγώ ξεκίνησα με έναν από τους Η/Υ που είχαν μια έκδοση basic για λειτουργικό και έστελνες εντολές assembly στα εξειδικευμένα ολοκληρωμένα τους,αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω που το πας.

Το linux δεν συναγωνίστηκε ποτέ το windows,είναι δυο παντελώς διαφορετικά πράγματα, το ένα είναι ανοιχτού κώδικα και δεν χρεώνετε και το άλλο είναι όσο-δεν-πάει-άλλο κλειστού κώδικα και δίνεις(λέμε τώρα) καμιά 100€ το λιγότερο μόνο για να το δουλέψεις.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει επί πληρωμής προγραμματιστής που να μην ασχολείται με android,ναι σαφώς σιγά την ανακάλυψη,όπως πριν μερικά χρόνια συνέβη το ίδιο για τα smartphone πριν αυτό για τα ipod  κτλ κτλ μόδες πάντα υπάρχουν πρέπει να δείξει αν θα παραμείνει ή όχι.

Και ενώ όλοι ασχολούνται με το android, η Intel προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της με αρχαία x86 λειτουργικά, γιατί άραγε ? Γιατί από εκεί έβγαλε λεφτά και από εκεί βγάζει. Χωρίς x86 λειτουργικά, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις 100 watt cpu, 250 watt gpu. Με 5 watt tegra k1 κάνεις άνετα την δουλεία σου σε android, με τα λίγα δις εφαρμογών που κυκλοφορούν, και άσε τους δούλους των win/Linux με υποσταθμο της δεη να προσπαθουν να κάνουν την δουλειά τους. Το android δεν μπορεί να σε καλύψει απόλυτα σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά σε 2-3 χρόνια θα μπορείς να κάνεις την δουλειά σου.

Αυτό το διδάχτηκες σε ένα από αυτά τα αρχαία πανεπιστήμια της Ελλάδος ή το γκουγκλαρες στη μασονική αναζήτηση δικτύου;;;

Για δες ο haswell τι κατανάλωση έχει,για ψάξε η επόμενη γενιά haswell τι κατανάλωση θα έχει.

Το λειτουργικό δεν έχει καμία σχέση με το αν θες εσύ να παίζεις παιχνίδια που τραβάνε πέρα από τα όρια τους της δυνάμεις ενός Η/Υ...

Ο μόνος λόγος που οι φορητές συσκευές δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση είναι ότι είναι φορητές και δεν ανακαλύφθηκε ακόμα δυνατή μπαταρία.

Σε 2-3 χρόνια με τους νέους haswell, και γενικά όλα τα SoC που σχεδιάζονται, θα μπορείς να τρέχεις windows 8.1 σε ότι μικρούλα συσκευή θέλεις και εκεί είναι που θα φανεί αν θα μπορέσει να αντέξει το android ή όχι,

Ναι με ένα στικάκι των 70 ευρώ, θα μπορείς να τρέχεις την επιχείρηση σου, και η λέξη υπολογιστής θα μείνει μόνο για μεγάλες ή εξειδικευμένες επιχειρήσεις και για λίγους ενεργοβόρους – καμένους gamers. Στην κίνα υπάρχουν επιχειρήσεις που δουλεύουν με android touch screens και κάνουν δουλειές που δεν μπορεί να φανταστεί το μυαλό σας.

 

Δεν ψωνίζω από public αλλά πέρασα μια βόλτα τις γιορτές, όπως και από άλλα καταστήματα του είδους, δεν κοίταζε κάνεις smartphone/pc, όλοι κοίταζαν για tablet, μπορείτε εσείς οι τελευταίοι των μοικανών να πάτε με το αρχαίο σας pc έξω από ένα κατάστημα και να κάνετε μια παρουσίαση του linux, θα νομίζουν οι πελάτες ότι προωθείται κανένα εξοπλιστικό σύστημα πυραύλων της Ρωσίας.

 

Τα σοβιετικού τύπου λειτουργικά/προγράμματα (ακα linux/catalyst) τελείωσαν :)

Και εδώ στην ελλάδα υπάρχουν εταιρίες με pentium3 και windows 98 που δεν μπορείς να φανταστείς...

Fashion victims που ακολουθούν και αγοράζουν ότι νεο βγαίνει δεν σημαίνει απολύτως τίποτα,οι συσκευές των ~70$ θα έχουν άλλες χρήσεις και οι συσκευές των 200-300$ και βάλε θα έχουν άλλες χρήσεις,ότι τώρα τρέχουν android γιατί αυτό είναι το μέγιστο που μπορούν να σηκώσουν δεν σημαίνει ότι πάντα θα είναι έτσι.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Διαβάζοντας αυτό https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT#Supported_platforms είχε τρελή επιτυχία.

Τι ήθελες δηλαδή να κάνει;

Το Linux τρέχει σε περισσότερες αρχιτεκτονικές και με πολύ χαμηλές απαιτήσεις σε hardware.

Μπορώ να βάλω Windows στο router μου; Ή απάντηση είναι όχι, μπορώ να βάλω linux;

Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα υπάρχει και τόσο software από πίσω που μπορώ να κάνω παπάδες.

Linux = ευελιξία

 

Αμαν αυτό το wikipedia...

 

Δεν παίζουμε υπερατου να συγκρίνουμε κάρτες. Οποιοσδήποτε πυρήνας λειτουργικού είναι microkernel και έχει σχεδιαστή όπως τα NT μπορεί να γίνει ported πολύ πιο εύκολα απο τύπου monolithic (δλδ unix/linux). Θεωρία λειτουργικών είναι. Και στην πληροφορική η θεωρία είναι και πράξη.

 

Χαμηλες απαιτήσεις σε hardware....ναι λογικό, αν πετσοκόψω και κάνω recompile τον kernel και κρατήσω μόνο οτι ακριβώς χρειαζομαι λογικό ειναι να μου φτάνει και ενας 8086 με 128Κ ram για τρέξω ενα router. Για πoιές απαιτήσεις λοιπον λές...επανελημένα εχω δεί windows 8 (και 8.1 τον τελευταιο καιρό) να έχουν χαμηλότερο cpu utilization σε παλια netbook(atom nxxx) και ξεχασμένα Pentium4 desktops απο οτι με διανομές linux.

 

Και συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Το ένα κλειστού κωδικά και ανήκει σε μια εταιρεία οποτε και θα γίνει ported μόνο οπου κρίνει αυτή οτι είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο για εκείνη, και το άλλο είναι open source που σημαίνει οτι όποιος έχει όρεξη και γνώσεις το κάνει port όπου αυτός θέλει.... έτσι, γιατί είδε την Ζαν Ντ' Αρκ το βράδυ στον ύπνο του να τρέχει linux σε microcontroller ρομποτικού που ξεφλουδίζει ντομάτες!!!

 

Και όσο για την ευελιξία άσε. Και το windows περιβάλλον μια χαρα ευελιξία έχει. Οι περισσότεροι που γκρινιάζετε για την ευελιξία στα windows και ούτε τις μισές δυνατότητες τους δεν ξέρετε. Πόσο μάλλον σε linux...εδω δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τις δυνατότητες παραμετροποίησης του λειτουργικού σαν σύνολο απο το software που υπάρχει για αυτό. 

 

...Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα υπάρχει και τόσο software από πίσω που μπορώ να κάνω παπάδες.

Linux = ευελιξία

 

 

 

 

 

 

Έχεις ακούσει πχ για το OpenWrt;  :-)

Δεν νομίζω..

 

 

Και το OpenWrt τι; Σου απάντησα πιο πάνω. Υπάρχουν embedded εκδόσεις και στα windows. Και αν Microsoft είχε δώσει το source σίγουρα κάποιοι πυροβολημένοι θα είχανε κάνει το αντίστοιχο. Η εταιρεία κρίνει οτι δεν έχει συμφέρον να δώσει τον κώδικα του πυρήνα για τέτοιες εφαρμόγες και αρα δεν το κάνει...το αν ειναι σωστό ή λαθος εμπορικά δεν θα κάτσω να το εξετάσω εγώ, system administrator είμαι όχι οικονομικός αναλυτής.(στο καφέ και στα φορουμ μπορεί να λέμε οτι το ταδε θα ήταν σωστό και θα είχε κέρδος....αλλα αυτές οι αναλύσεις είναι μονο γι'αυτό, για το καφέ και προσωπική καταναλωση του καθένός).

 

 

 

Το linux ειναι ενα λειτουργικο που εξελιχθηκε ως επι το πλείστον απο την πανεπιστημιακη κοινότητα και τον κάθε μουρλο πληροφορικάριο για να γίνει αυτό που είναι. Δεν μπορείς να το συγκρίνεις με ένα εμπορικό λειτουργικό το οποίο έχει περιορισμούς λογο νομικών και στρατηγικών επιλογών. Αν πιστευεις οτι γίνεται κάνε σύγκρισή του linux με εμπορικες εκδόσεις Unix όπως ΙΒΜ ΑΙΧ και z/OS, HP UX, SCO Unix κτλπ. και θα δεις οτι και εκει το linux φαίνεται να υπερτερει....αλλα όπως είπα, φαίνεται... Αφηστε το linux στην ησυχια του να είναι αυτο που ειναι και μην προσπαθείτε να βγάλετε σαν το υπερτατο λειτουργικο γιατι αυτό δεν υπάρχει....όλα είναι εξαρτηση του τι θές να κάνεις, ποιές οι απαιτήσεις και οι περιορισμοι (οχι του λειτουργικού).

 

 

 

Και επειδή πολύ off-topic βγήκαμε και φταίω και εγω για αυτό...στο θέμα μας. Board σαν αυτό που παρουσίασε η Intel έχει πολλές εφαρμογές. Οχι για το τελικό καταναλωτή, δεν θα παει ο τελικός χρήστης να πάρει το Edison για να αλλαξει τον προσωπικό του υπολογιστή. Αλλα πιστευω πως αρκετοι κατασκευαστες θα το χρησιμοποιήσουν για να δώσουν δυνατότητες σε τηλεοράσεις, handheld devices ή ακόμα και σε εξυπνες συσκευές σπιτιου (βλεπε περιεργα ψυγεία και κουζίνες :P ). Εκει βρίσκουν εφαρμογές τέτοια boards. Ναι εντάξει μπορεί μερικές εκατοντάδες πυροβολλημενοι (βλέπε πιο πάνω για Ζαν Ντ Αρκ :P) στον κόσμο να το πάρουν για να "παίξουν" αλλα έτσι κι'αλλιως δεν απευθήνετε σαν προϊόν γι'αυτούς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω Notebook με Atom σε dual boot και βλέπω πώς πάνε τα windows.....

 

Μπορείς να πετσοκόψεις τα windows όπως λες; Όχι.

 

Δεν μιλάμε για το ποιο είναι το υπέρτατο λειτουργικό αυτό είναι στην κρίση και στις ανάγκες του καθενός.

 

Το ένα σου δίνει ελευθερία να το κάνεις ότι θες και το άλλο όχι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Μπορείς να πετσοκόψεις τα windows όπως λες; Όχι.

 

Ohhh yes...κάτι έγραψα ποιο πάνω. http://technet.microsoft.com και http://msdn.technet.com και διάβασμα...

 

Δεν έχει recompile τον kernel γιατί είναι closed source και είναι διαφορετική αρχιτεκτονική απο το linux, αλλα το τελίκο αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Μπορείς να κάνεις custom-minimal εγκαταστάσεις, και αν έχεις όρεξη κάνεις και εκει πολλά. Μέχρι και εγκατάσταση με μόνο command prompt μπορείς να κάνεις ή/και μόνο τα απαραίτητα device drivers και services απο εποχη windows 2000 (για ποιο πριν δεν γνωρίζω αλλα εχω την εντύπωση οτι κάτι μπορούσες και πάλι).

 

 

 

 

 

Το ένα σου δίνει ελευθερία να το κάνεις ότι θες και το άλλο όχι.

 

 

Ξαναδιαβασε τι έγραψα στο προηγούμενο post. Είπαμε το linux είναι φτιαγμένο γι'αυτό. Είναι άλλος ο σκοπός του.

 

Τα ΝΤ είναι κλειστού κωδικα. Α, και μαντεψε τι; Στις commercial εκδόσεις Unix επίσης δεν μπορείς να κάνεις recompile τον kernel !!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ohhh yes...κάτι έγραψα ποιο πάνω. http://technet.microsoft.com και http://msdn.technet.com και διάβασμα...

Είδα και από αλλού αλλά δεν εντυπωσιάστηκα. 

 

Ξαναδιαβασε τι έγραψα στο προηγούμενο post. Είπαμε το linux είναι φτιαγμένο γι'αυτό. Είναι άλλος ο σκοπός του.

Ε γιαυτό το λόγο βλέπουμε τέτοιες ειδήσεις.

 

Τα ΝΤ είναι κλειστού κωδικα. Α, και μαντεψε τι; Στις commercial εκδόσεις Unix επίσης δεν μπορείς να κάνεις recompile τον kernel !!!

Δεν ξέρω για τις commercial αλλά σε όλα τα projects που αναφέρομαι δεν τρέχουν commercial εκδόσεις.

Το Linux έχει επιτυχία σε τέτοια πράγματα γιατί είναι ευέλικτο, δωρεάν και Open Source αλλά δεν λέω ότι κάποιες εταιρίες δεν το εκμεταλλεύονται και  βγάζουν προϊόντα τους με κλειστό κώδικα.

 

Εντάξει εσύ προτιμάς windows  και εγώ Linux κ.α. αλλά το να υπάρχουν απόψεις ότι το LInux είναι για τρελούς επιστήμονες τι να πει κανείς;;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τρέχει linux, αρα δεν κάνει τιποτα, αν έτρεχε windows κάτι θα έκανε.

 

Με ενα στικάκι android (70 ευρώ) κάνεις σχεδόν τα πάντα, άργησε η intel.

wtf are you talking about... Μάλλον το ανάποδο ήθελες να πεις..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 11 μήνες μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...