WoodSell3r Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2014 Καλησπέρα και καλή χρονιά, Πριν καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα laptop, συγκεκριμένα το multirama jfl 92. Δεν είχα δώσει σημασία ώσπου ήρθε μια μέρα και είπα να το ανοίξω για καθαρισμό και συντήρηση και να περάσω καθαρό λειτουργικό. Η ψύκτρα ήταν μέσα στη σκόνη και την καθαρίσα για αρκετή ώρα. Μετά έβγαλα τον αλουμινένιο σκελετό πάνω στον οποίο ακουμπάει ο επεξεργαστής και παρατήρησα ότι οι μπλε θερμοαγωγίμες σιλικονες είχαν λιώσει για τα καλά.Τις άλλαξα με νέες που έκοψα στο μέγεθος τους από μια ποσότητα 10cm * 10cm που είχα πάρει παλιά από ebay πάχους 1 χιλιοστό και γκρι χρώματος. Παρατήρησα ότι και η λέπτη πάστα που υπάρχει κολλημενη για την απαγωγή της θερμοκρασίας από τον επεξεργαστή είχε λιώσει όποτε την καθαρισα καλά και πέρασα μια κοινή θερμοαγώγιμη πάστα που χρησιμοποιώ στον desktop. Κουμπωσα τον σκελετο και ενω ανοιγω τον υπολογιστη, το ανεμιστηρακι δουλευει που και που, φανταζομαι αναλογα με τη θερμοκρασια που ανεβαζει ο σκελετος για την απαγωγη αλλα ο υπολογιστης σβηνει μονος του στα ξαφνικα. Τωρα εχω φορτωσει το hirens και σε idle έχω θερμοκρασίες 44 και 50 στον επεξεργαστη και στη καρτα γραφικων αντιστοιχα αλλα οταν παω να αποσυμπιεσω ενα οποιοδηποτε προγραμμα η θερμοκρασια του επεξργαστη ανεβαινει αποτομα και φτανει τους 84!!!Κοιταξα μηπως ο σκελετος της ψυτκτρας δεν εχει κουμπωσει καλα αλλα μια χαρα τον βλεπω και βιδωμενο καλα πανω στη μητρικη. Εχω ομως τους ενδοιασμους μου σχετικα με τις σιλικονες και την παστα που εβαλα. Ειχα ψαξει και πιο παλια να βρω ετοιμη ψιλη παστα σε στιλ διαφανειας 0.3 χιλιοστων για επεξεργαστες φορητων αλλα δε βρηκα κατι. Μπορω να ανεβασω και φωτογραφιες με τον σκελετο για να γινει καλυτερα κατανοητο. Οποιαδηποτε γνωμη ειναι δεκτη
00 George 00 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2014 Από την στιγμή που δεν πατάει καλά η ψήκτρα θα έπρεπε συνέχεια να έχει ψιλές θερμοκρασίες και ακόμα ψηλότερες όταν ζορίζεται , στον δικό σου δεν συμβαίνει αυτό και είναι καλό σημάδι. θυμάσαι πριν τον καθαρίσεις τη θερμοκρασίες έβγαζε ;
WoodSell3r Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Λοιπον οι θερμοκρασιες στον επεξεργαστη ηταν φυσιολογικες, σε φουλ χρηση γυρω στους 52. Η καρτα γραφικων ομως επιανε θερμοκρασια και την ανεβαζε απο 60 στους 67 σιγα σιγα και εφτανε μεχρι και 75. Τωρα εβγαλα τον σκελετο της ψυκτρας και αφαιρεσα την θερμοαγωγιμη παστα που ειχα βαλει (απο εκεινα τα κλασσικα κινεζικα κουτακια με το βιδωτο καπακι τα οποια βαζω σε desktop pc) οποτε εχω τρια κομματακια σιλικονης στον σκελετο ( στη δευτερη φωτογραφια του σκελετου φαινονται τα τμηματα στα οποια τοποθετουνται οι σιλικονες, στο μεσσαιο στη περιοχη του επεξεργαστη εχω καθαρισει την παστα και εβαλα εκει ενα τετοιο κομματι σιλικονης). Πλεον οι θερμοκρασιες σε ηρεμια ειναι 36 - 43 για τον επεξεργαστη και 50 για την καρτα γραφικων.Οταν τρεχω ομως ακομα και το πιο ελαφρυ προγραμμα σε mini windows η θερμοκρασια του επεξεργαστη ανεβαινει για πλακα στους 70 και φτανει μεχρι και τους 97. Η καρτα γραφικων παραμενει σε λογικα επιπεδα ωστοσο στους 55 βαθμους. Υπαρχει περιπτωση να ειναι τοσο κακης ποιοτητας οι σιλικονες που εβαλα ή είναι κατι άλλο;
Acepower Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Τα θερμοαγώγιμα pads χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που υπάρχει κενό μεταξύ ψύκτρας και CPU ή GPU, ώστε να συμπληρώσουν το εν λόγω κενό και να έρθει σε επαφή η ψύκτρα με τη CPU/GPU. Στο δικό σου μηχάνημα χωρίς καθόλου pads, εάν τα αφαιρέσεις δηλαδή, η ψύκτρα πατάει καλά; Εφαρμόζει απόλυτα επάνω στις CPU και GPU;Εάν ναι, τότε παράλειψε τα και εφάρμοσε μόνο μία καλή πάστα όπως η Arctic Silver 5 σε CPU και GPU.
WoodSell3r Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Λογικα θα εφαρμοζει ως ενα βαθμο αλλα οχι καλα σε ολη την επιφανεια δεδομενου οτι εργοστασιακα η ψυκτρα ειχε δικα της pads τα οποια με τον καιρο ελιωσαν.Τα pads που εβαλα ειναι 1χιλιοστου ενω υπαρχουν και αλλα μικροτερου παχους που προφανως κανουν καλυτρερη δουλεια καθως η αποσταση μεχρι την ψυκτρα ειναι η μιση (σε περιπτωση pad 0.5 mm). Αλλα να ανεβαζει αποτομα τετοια θερμοκρασια με την πιο ελαφρια διεργασια που παω να τρεξω δεν το βλεπω λογικο. Δηλαδη, σε idle εχω καλη απαγωγη αλλα μετα να βαραει αστραπιαια τετοια θερμοκρασια μου φαινεται περιεργο. Και απο την αλλη, στη καρτα γραφικων εχω μια χαρα καλες τιμες αν και προκεται για μια geforce 8800 απο εκεινες που συχνα πυκνα καιγονται. Ίσως ο επεξεργαστής είναι στα τελευταία του ; Ή κάτι αλλο;
Acepower Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Όχι, επεξεργαστή στα τελευταία του δεν έχω ποτέ δει, βασικά είναι το τελευταίο που χαλάει σε έναν υπολογιστή. Το πιθανότερο αίτιο είναι κακής ποιότητας thermal pad και thermal paste. Βγες έξω τώρα που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και πάρε για αρχή μια Arctic Silver 5 και δοκίμασε χωρίς τα pads. Σε ένα Acer Aspire 1700 που είχε pads μια χαρά τα έβγαλα και άφησα σκέτη την πάστα και δουλεύει πολύ καλά και κρύο κρύο μάλιστα. Εξακρίβωσα πρώτα όμως ότι πατάει καλά η ψύκτρα και χωρίς τα pads του...
WoodSell3r Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Καλως, θα επανελθω συντομα με νεοτερα.
WoodSell3r Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Λοιπον, έβγαλα τα pads και πέρασα την πάστα και με το s&m που τρέχω για να το ζοριζω η θερμοκρασια του επεξεργαστη τερματιζει στους 51 βαθμους! Τελικα οτι πληρωνεις παιρνεις Ωστοσο η καρτα γραφικων ανεβαζει θερμοκρασια χωρις να την χανει, αυτη τη στιγμη ειναι στους 78 και συνεχιζει να ανεβαινει.Να δοκιμασω να περασω παστα και στη ψυκτρα των γραφικων και να αφαιρεσω και απο εκει τα pads ;
Acepower Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Ε βέβαια, μαζί πάνε αυτά! Ειδικά η GPU μπορεί να πάθει ζημιά από υπερθέρμανση. Αποδεικνύεται ότι η πάστα που έβαλες αρχικά και τα pads ίσως, ήταν της πλάκας τελικά...
00 George 00 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Η δοκιμή δεν βλάπτει , εφόσον κατάλαβες και είδες θετικά αποτελέσματα στην πρώτη περίπτωση ( CPU ) πειραματίσου και στην γραφικών , αν δεν φέρεις τα αποτελέσματα που ελπίζεις ξανά κάνεις τον παλιό τρόπο.
WoodSell3r Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Ε βέβαια, μαζί πάνε αυτά! Ειδικά η GPU μπορεί να πάθει ζημιά από υπερθέρμανση. Αποδεικνύεται ότι η πάστα που έβαλες αρχικά και τα pads ίσως, ήταν της πλάκας τελικά... Μάλλον ναι, έτσι το έκοψα και εγώ, κινεζιές! Η δοκιμή δεν βλάπτει , εφόσον κατάλαβες και είδες θετικά αποτελέσματα στην πρώτη περίπτωση ( CPU ) πειραματίσου και στην γραφικών , αν δεν φέρεις τα αποτελέσματα που ελπίζεις ξανά κάνεις τον παλιό τρόπο. Πλεον σε 100% load απο το s&m η cpu φτανει τος 59 και πεφτει. Το θέμα είναι πως για να αλλαξω τη παστα στη καρτα γραφικων πρεπει να βγαλω πληκτρολογιο και λοιπα μερη οπως και τη ψυκτρα του επεξεργαστη και ειναι ψιλομπελας αλλα θα το δοκιμασω για να μη μου μεινει απο θερμοκρασια. Βεβαια στο νετ βρηκα σε μια σελιδα πως η καρτα γραφικων εχει και pads στη κατω πλευρα της, ετσι οπως ακουμπαει με την μητρικη στο σοκετ που κουμπωνει, για να μην ακουμπανε τα ολοκληρωμενα με την μητρικη. Εκει τι να βαλω, πάστα ή pad; Για pad το κοβω αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
Acepower Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 ...η καρτα γραφικων εχει και pads στη κατω πλευρα της, ετσι οπως ακουμπαει με την μητρικη στο σοκετ που κουμπωνει, για να μην ακουμπανε τα ολοκληρωμενα με την μητρικη. Εκει τι να βαλω, πάστα ή pad; Για pad το κοβω αλλα δεν ειμαι σιγουρος. Εκεί ίσως να το άφηνες όπως είναι, διότι αυτά τα pads, αν έχει, δεν είναι στην ουσία θερμοαγώγιμα, αλλά λειτουργούν απλώς σαν μαξιλαράκια, ώστε όπως το είπες, να μην ακουμπά η κάρτα γραφικών στην μητρική.
WoodSell3r Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Ναι ετσι το φανταστηκα και εγω, οποτε θα βαλω τα pads που εχω, μιας που δε κανουν για τη χρηση που προοριζονται Ακομα σκεφτηκα κατι αλλο, αν κοψω το κιτρινο καλωδιο απο το φανακι, το φαν θα λειτουργει συνεχεια ασχετως με τις τιμες θερμοκρασιας που στελνουν οι αισθητηρες; Το λαπτοπ προοριζεται ετσι και αλλιως για σταθερο μεσα στο σπιτι οποτε δε με πειραζει να ακουω συνεχεια το ανεμιστηρακι και να εχω ακομα καλυτερες τιμες θερμοκρασιας. Στην ουσια θα μεινει μονο με το κοκκινο και το μαυρο καλωδιο για ταση και γειωση αντιστοιχα.
00 George 00 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δεν ξέρω για το καλώδιο και τη αποτελέσματα θα έχει , στο BIOS πάντως πρέπει να έχει εντολή που να δουλεύει Full Load το ανεμιστηράκι , καλύτερο από το να κόψης το καλώδιο .
Acepower Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2014 Εμ όταν είναι σταθερό σε ένα "ήσυχο" σπίτι το laptop, υπάρχει πρόβλημα με το θόρυβο, ειδικά τις νυχτερινές ώρες που το συνεχές βουητό είναι ικανό να σου σπάσει τα νεύρα, ενώ όταν το έχεις σε κίνηση, π.χ. σε μία καφετέρια, σε θορυβώδες περιβάλλον εργασίας κλπ, το βουητό από το ανεμιστηράκι καλύπτεται και δεν ενοχλεί τόσο... Περιττό κατά τη γνώμη μου το κόψιμο του καλωδίου, αν μετά την αλλαγή πάστας, προσθέσεις μια καλή αλουμινένια βάση και καθαρίζεις τους αεραγωγούς με πίεση αέρα, σε βενζινάδικο ή από φιάλη πεπιεσμένου αέρα, κάθε τρεις μήνες και πάνω, ανάλογα με τη χρήση.Αν το αποφασίσεις πάντως, βεβαιώσου ότι είναι το κίτρινο καλώδιο, πριν το κόψεις, στα acer πχ είναι το άσπρο που πρέπει να κοπεί με τα άλλα δύο να έχουν χρώμα κόκκινο και κίτρινο. @00 George 00: Είναι αρκετά σπάνιο να υπάρχει τέτοια επιλογή στο bios, αλλά δεν χάνει τίποτα να το ελέγξει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα