Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το ότι το βαφτίζεις εσύ "παράδοξο και νομικά ανυπόστατο" δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας.

Ε τότε «το ότι εσύ δε το βαφτίζεις δεν σημαίνει πως δεν είναι κιόλας». Ε; :-D

Τη σελίδα του υπουργείου την είδες τί γράφει, πώς επιμένεις; Αναφέρει «ακρόαση οδηγού». Χωρίς βεβαιωμένη παράβαση στο πρόσωπο του οδηγού επί τόπου, ποιός θα χάσει το δίπλωμα και θα φάει τους πόντους, ο ιδιοκτήτης; Έχω γράψει από νωρίτερα πως ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην έχει καν δίπλωμα. Μάλλιασε το πληκτρολόγιό μου, ένα απλό πράγμα λέω. :P

Υ.Γ. Μάλιστα, δε το ήξερα αυτό για τις συγκεκριμένες πινακίδες. θα προσέχω κανά βράδυ, μη παρκάρω κατά λάθος σε αναπήρου σα τον άλλο και γελάει το παρδαλό μετά. :-D

Δημοσ.

Ε τότε «το ότι εσύ δε το βαφτίζεις δεν σημαίνει πως δεν είναι κιόλας». Ε; :-D

Με τη διαφορά ότι εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι ισχύει αυτό που ισχυρίστηκες, και όχι εγώ που ΔΕΝ το ισχυρίστηκα :P

Τη σελίδα του υπουργείου την είδες τί γράφει, πώς επιμένεις; Αναφέρει «ακρόαση οδηγού».

Και λοιπόν? Η σελίδα που παρέθεσες αναφέρεται σε "μικτά κλιμάκια", που αποτελούνται από 2 τεχνικούς, έναν τροχαίο και έναν της νομαρχίας. Οι παραβάσεις που βεβαιώνουν αυτά τα κλιμάκια είναι τεχνικής φύσεως, δεν έχουν σχέση με τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα που μπορεί να τις βεβαιώσει ο τροχαίος και μόνος του.

Χωρίς βεβαιωμένη παράβαση στο πρόσωπο του οδηγού επί τόπου, ποιός θα χάσει το δίπλωμα και θα φάει τους πόντους, ο ιδιοκτήτης; Έχω γράψει από νωρίτερα πως ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην έχει καν δίπλωμα. Μάλλιασε το πληκτρολόγιό μου, ένα απλό πράγμα λέω. :P

Έχει απαντηθεί ήδη η ερώτηση σου, στέρηση διπλώματος για 10 ημέρες θα έχει αυτός που θα δηλώσει ότι το πάρκαρε όπου το πάρκαρε. Και στέρηση των στοιχείων του οχήματος για 10 ημέρες θα έχει το όχημα. Αν δεν εμφανιστεί ούτε ο οδηγός(ο οποίος πολύ σωστά όπως παρατήρησες μπορεί να μην είναι ο ιδιοκτήτης), ούτε ο ιδιοκτήτης με την άδεια και τις πινακίδες παραμάσχαλα, τι νομίζεις θα γίνει? Δεν θα έχει μπλεξίματα ο ιδιοκτήτης?

Δημοσ.

Τί να αποδείξω, πως δε γίνεται άλλος να οδηγεί κι αλλουνού δίπλωμα να θέλουν να πάρουν επειδή δε τον βρηκαν; Μα αυτό ακριβώς δημιουργεί και την απορία μου, θα απολογηθώ για την απορία μου τώρα!

Έχει απαντηθεί ήδη η ερώτηση σου, στέρηση διπλώματος για 10 ημέρες θα έχει αυτός που θα δηλώσει ότι το πάρκαρε όπου το πάρκαρε. Και στέρηση των στοιχείων του οχήματος για 10 ημέρες θα έχει το όχημα. Αν δεν εμφανιστεί ούτε ο οδηγός(ο οποίος πολύ σωστά όπως παρατήρησες μπορεί να μην είναι ο ιδιοκτήτης), ούτε ο ιδιοκτήτης με την άδεια και τις πινακίδες παραμάσχαλα, τι νομίζεις θα γίνει? Δεν θα έχει μπλεξίματα ο ιδιοκτήτης?

ΟΚ.

Είσαι βέβαιος πως αυτή η απάντηση κι η σιγουριά με την οποία εκφέρεσαι είναι σωστή και δεν είναι δική σου υπόθεση; Εγώ δηλαδή ως οδηγός κι ως Έλληνας πολίτης μπορώ να έχω αυτή την απάντηση ως μπούσουλα, πως δηλαδή αν κάνω εγώ μια παράβαση όπως αυτή που περιγράφτηκε εδώ, θα τρέχουν τον ιδιοκτήτη του οχήματος και θα σώσω εγώ το δίπλωμά μου; Σε ρωτάω διότι με ενδιαφέρει, αν είναι υπεύθυνη η απάντησή σου και δε τη φαντάστηκες, πες μου να ξέρω. Το έγραψα και νωρίτερα, εγώ ο PCharon είμαι τέτοια περίπτωση, οδηγώ αυτοκίνητο σε όνομα άλλου. Δίπλωμα εγώ έχω εδώ και 14 χρόνια περίπου, αλλά αυτό δε το ήξερα, πρώτη φορά το ακούω. Δε κάνω τη πλάκα μου εδώ πέρα, ούτε παίζω, ρωτάω.

Δημοσ.

Τί να αποδείξω, πως δε γίνεται άλλος να οδηγεί κι αλλουνού δίπλωμα να θέλουν να πάρουν επειδή δε τον βρηκαν; Μα αυτό ακριβώς δημιουργεί και την απορία μου, θα απολογηθώ για την απορία μου τώρα!

Να αποδείξεις τον ισχυρισμό σου, το ότι είναι παράδοξο και νομικά ανυπόστατο να κυνηγήσουν τον ιδιοκτήτη του παρανόμως παρκαρισμένου αυτοκινήτου. Ισχυρισμός είναι αυτό, και όχι απορία.

ΟΚ.

Είσαι βέβαιος πως αυτή η απάντηση κι η σιγουριά με την οποία εκφέρεσαι είναι σωστή και δεν είναι δική σου υπόθεση; Εγώ δηλαδή ως οδηγός κι ως Έλληνας πολίτης μπορώ να έχω αυτή την απάντηση ως μπούσουλα, πως δηλαδή αν κάνω εγώ μια παράβαση όπως αυτή που περιγράφτηκε εδώ, θα τρέχουν τον ιδιοκτήτη του οχήματος και θα σώσω εγώ το δίπλωμά μου; Σε ρωτάω διότι με ενδιαφέρει, αν είναι υπεύθυνη η απάντησή σου και δε τη φαντάστηκες, πες μου να ξέρω. Το έγραψα και νωρίτερα, εγώ ο PCharon είμαι τέτοια περίπτωση, οδηγώ αυτοκίνητο σε όνομα άλλου. Δίπλωμα εγώ έχω εδώ και 14 χρόνια περίπου, αλλά αυτό δε το ήξερα, πρώτη φορά το ακούω. Δε κάνω τη πλάκα μου εδώ πέρα, ούτε παίζω, ρωτάω.

Ακριβώς έτσι, επειδή το όργανο που βεβαίωσε την παράβαση δεν είναι δυνατόν να ξέρει ποιος το πάρκαρε στη θέση ΑμέΑ, θα κυνηγήσουν τον ιδιοκτήτη. Φυσικά και θα σώσεις το δίπλωμα σου αν η τροχαία δεν μάθει ποτέ ότι εσύ το πάρκαρες εκεί.

Πες μου και εσύ κάτι όμως. Βλέπεις πχ το δικό μου αυτοκίνητο(χωρίς να μπορέσεις να δεις ποιος οδηγεί) να σου κάνει μια ζημιά στο δικό σου αυτοκίνητο ή στο μηχανάκι σου ή στον φράχτη σου ή οπουδήποτε αλλού. Τι θα κάνεις? Δεν θα κάνεις τίποτα επειδή δεν είδες ποιος οδηγούσε? Ή θα ζητήσεις ευθύνες από εμένα σαν ιδιοκτήτη? ;)

Δημοσ.

Να σου θυμίσω λίγο την απορία μου:

Δική μου απορία, ποιανού δίπλωμα κι άδεια θα αφαιρέσουν και σε ποιόν θα κόψουν τους πόντους, αφού ο οδηγός ήταν απών; λολ

Το πρόστιμο κόπηκε στον αριθμό κυκλοφορίας, θα το φάει ο ιδιοκτήτης, δεν έγραψε κανείς το αντίθετο πουθενά στο θέμα. Ο ιδιοκτήτης βαρύνεται για τις οικονομικές ζημιές που προκαλεί το όχημά του.

Εγώ αναφέρθηκα στην αφαίρεση διπλώματος και στο point system, αυτά λέω πως δεν αφορούν τον ιδιοκτήτη και βεβαιώνονται μόνο σε επί τόπου ελέγχους με τον οδηγό παρόν - αυτός είναι ο δικός μου ισχυρισμός και βασίζεται στο ότι ο ΚΟΚ αναφέρεται στον οδηγό του οχήματος κι ως οδηγό ορίζει:

Oδηγός: Πρόσωπo τo oπoίo oδηγεί κάθε είδoυς όχημα ή ζώα μεμoνωμένα ή σε αγέλες και πoίμνια ή ζώα όταν χρησιμoπoιoύνται για έλξη, για τη μεταφoρά πρoσώπων ή πραγμάτων ή ίππευση.

Άρα ο ΚΟΚ, πολύ λογικά, ορίζει τις ποινές αφαίρεση διπλώματος/πόντοι για τον παραβάτη οδηγό, όχι για τον ιδιοκτήτη του οχήματος! Ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι η γιαγιά μου που δεν έχει δίπλωμα αλλά την έβαλα να πάρει αυτοκίνητο στο όνομά της για να το οδηγώ εγώ, μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο κτλ. Το ανάποδο είναι και παράδοξο και νομικά ανυπόστατο, όπως καταλαβαίνω εγώ.

Τί διαφορετικό αντιλαμβάνεσαι ή γνωρίζεις και τί εννοείς «θα κυνηγήσουν τον ιδιοκτήτη» για το δίπλωμα και τους βαθμούς ποινής, που ρώτησα;

Δημοσ.

Να σου θυμίσω λίγο την απορία μου:

Να σου ξαναθυμίσω και εγώ με τη σειρά μου πως η απορία σου απαντήθηκε ήδη, τώρα αν δεν σου αρέσει η απάντηση ή αν δεν την βρίσκεις λογική, είναι άλλο θέμα. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνεσαι.

Το πρόστιμο κόπηκε στον αριθμό κυκλοφορίας, θα το φάει ο ιδιοκτήτης, δεν έγραψε κανείς το αντίθετο πουθενά στο θέμα.

Σωστά.

Ο ιδιοκτήτης βαρύνεται για τις οικονομικές ζημιές που προκαλεί το όχημά του.

Κάνεις λάθος, δεν ισχύει πάντα αυτό που έγραψες. Ας πούμε ότι δανείζω εγώ σε σένα το αυτοκίνητο μου το οποίο είναι ασφαλισμένο κανονικά, και εσύ είσαι νηφάλιος τη στιγμή που στο παραδίδω. Μετά εσύ όμως μεθάς, και προκαλείς πολύ μεγάλες υλικές ζημιές. Σε αυτή τη περίπτωση η ασφαλιστική θα αποζημιώσει για τις ζημιές, αλλά μετά θα στραφεί στον μεθυσμένο οδηγό(δηλαδή σε σένα) για να τα πάρει πίσω. Δες ένα σχετικό άρθρο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63105309

Εγώ αναφέρθηκα στην αφαίρεση διπλώματος και στο point system, αυτά λέω πως δεν αφορούν τον ιδιοκτήτη και βεβαιώνονται μόνο σε επί τόπου ελέγχους με τον οδηγό παρόν - αυτός είναι ο δικός μου ισχυρισμός και βασίζεται στο ότι ο ΚΟΚ αναφέρεται στον οδηγό του οχήματος κι ως οδηγό ορίζει:

Oδηγός: Πρόσωπo τo oπoίo oδηγεί κάθε είδoυς όχημα ή ζώα μεμoνωμένα ή σε αγέλες και πoίμνια ή ζώα όταν χρησιμoπoιoύνται για έλξη, για τη μεταφoρά πρoσώπων ή πραγμάτων ή ίππευση.

Άρα ο ΚΟΚ, πολύ λογικά, ορίζει τις ποινές αφαίρεση διπλώματος/πόντοι για τον παραβάτη οδηγό, όχι για τον ιδιοκτήτη του οχήματος! Ο ιδιοκτήτης μπορεί να είναι η γιαγιά μου που δεν έχει δίπλωμα αλλά την έβαλα να πάρει αυτοκίνητο στο όνομά της για να το οδηγώ εγώ, μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο κτλ. Το ανάποδο είναι και παράδοξο και νομικά ανυπόστατο, όπως καταλαβαίνω εγώ.

Αυτά αφορούν ΚΑΙ τον ιδιοκτήτη μια και αυτός είναι ο μοναδικός ίσως άνθρωπος που γνωρίζει ποιος έκανε την παράβαση(στην περίπτωση που δεν την έκανε ο ίδιος). Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι αυτός που πρέπει να παραδώσει το δίπλωμα του και να χρεωθεί τους πόντους ή να υποδείξει αυτόν που οδηγούσε. Γιατί σου είναι δύσκολο να το καταλάβεις? Το αυτοκίνητο όσο και να το βασανίσουν δεν πρόκειται να μαρτυρήσει τον οδηγό που το πάρκαρε παράνομα, μόνο μέσω του ιδιοκτήτη μπορεί να βγάλουν άκρη για το ποιος οδηγούσε.

Τί διαφορετικό αντιλαμβάνεσαι ή γνωρίζεις και τί εννοείς «θα κυνηγήσουν τον ιδιοκτήτη» για το δίπλωμα και τους βαθμούς ποινής, που ρώτησα;

Το τι διαφορετικό αντιλαμβάνομαι, νομίζω ότι το έχω γράψει αναλυτικά.

Όσο για το τι γνωρίζω, με είχαν καλέσει στο παρελθόν από το τμήμα φωτογραφικών παραβάσεων της τροχαίας γιατί είχε φωτογραφίσει το ραντάρ το αυτοκίνητο μου να κινείται με υπερβολική ταχύτητα. Εκεί με ρώτησαν αν οδηγούσα εγώ, είπα ναι και βεβαίωσαν στο δικό μου όνομα το πρόστιμο(πόντους δεν είχε). Αυτή είναι η πιο σχετική(με αυτά που συζητάμε) προσωπική εμπειρία που έχω.

Όσο για το "θα κυνηγήσουν τον ιδιοκτήτη", εννοώ πως θα του κάνουν δικαστήριο στην περίπτωση που δεν πάει να παραδώσει τα στοιχεία του αυτοκινήτου και το δίπλωμα του/δεν πάει να δηλώσει ποιος οδηγούσε.

• Like 1
Δημοσ.

Γιατί σου είναι δύσκολο να το καταλάβεις?

Δε μπορούσα να χωνέψω τη ρουφιανιά.  :P

Φαίνεται να έχεις δίκιο. Μόλις βρήκα μία υπουργική απόφαση του 2007 όπου αναφέρει τα παρακάτω σχετικά με τις παραβάσεις που διαπιστώνονται μόνο από τον αριθμό κυκλοφορίας. Σε επιβεβαιώνει και λύνει και την απορία περί διαδικαστικού. Το βάζω εδώ το σχετικό απόσπασμα γιατί θα το βρει ενδιαφέρον όποιος έπεσε πάνω σε τούτο το θέμα. Χαίρομαι που επιμείναμε για να βγει η άκρη. Πραγματικά δε το γνώριζα, τελικά υπάρχει τρόπος αν δανείσεις το αυτοκίνητό σου να αποποιηθείς, ενδεχομένως και το ίδιο το ποσό της κλήσης, ούτε καν το οικονομικό, αν πας και δηλώσεις το όνομα του οδηγού. Ρουφιανιά του κερατά βέβαια, πάντως γίνεται απ'όσο κατάλαβα και για να βγάλουν αυτή τη λεπτομερή υπουργική απόφαση προφανώς υπήρχε πρόβλημα με το διαδικαστικό ακριβώς γι αυτό το θέμα που συζητήσαμε (κλήση μόνο από αριθμό).

...«Εάν η βεβαίωση της παράβασης γίνει μόνο με βάση τον αριθμό κυκλοφορί-

ας του οχήματος, τότε η σχετική έκθεση επιδίδεται με δημόσιο έγγραφο στον φε-

ρόμενο ως ιδιοκτήτη αυτού και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, σε έναν από τους

συνιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που ο αναφερόμενος στο προηγούμενο εδάφιο

ιδιοκτήτης ισχυριστεί ότι δεν ήταν αυτός ο παραβάτης-οδηγός, για τη συγκεκρι-

μένη παράβαση, υποχρεούται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών

από την ημερομηνία επίδοσης της πιο πάνω έκθεσης να υποβάλει υπεύθυνη δή-

λωση του ν. 1599/86 στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του ή στην

Υπηρεσία όργανο της οποίας βεβαίωσε την παράβαση, στην οποία να δηλώνει

ότι δεν είναι αυτός ο παραβάτης-οδηγός, καθώς και το ονοματεπώνυμο και τη

διεύθυνση κατοικίας του συγκεκριμένου οδηγού, στον οποίο είχε παραχωρήσει

τη χρήση του οχήματος. Τα παραπάνω ισχύουν και σε περιπτώσεις όπου τα οχή-

ματα είναι μισθωμένα είτε από εταιρίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, είτε από

εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Σε περίπτωση που δεν υποβάλει την παραπάνω δήλωση στην καθοριζόμενη

προθεσμία, παραβάτης λογίζεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Επί συνιδιοκτητών

όπου το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 50%, παραβάτης λογίζεται αυτός, το όνο-

μα του οποίου αναγράφεται πρώτο στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, εκτός

αν ο έτερος συνιδιοκτήτης με υπεύθυνη δήλωσή του αποδεχθεί ότι διέπραξε αυ-

τός την παράβαση. Επί συνιδιοκτητών με διαφορετικό ποσοστό ιδιοκτησίας ο

καθένας, παραβάτης λογίζεται αυτός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησί-

ας του οχήματος ή επί εταιριών ο νόμιμος εκπρόσωπός της.»

Δημοσ.

ρουφιανιά του κερατά δεν θα το έλεγα. Λογικά αυτός που πήρε το αμάξι σου και έκανε μαλακία δεν είναι και άγνωστος. Ή κάνας κολλητός σου θα είναι που του δάνεισες το αμάξι, ή κάνας συγγενής, ο εγγονός της γιαγιάς ή ο γιός του πατέρα ξερωγώ. Απόμόνος του θα πάει να πληρώσει την κλήση και να δώσει δίπλωμα, και θα πρέπει να σου πληρώνει και ταξί για όσες μέρες δεν έχεις αυτοκίνητο εξαιτίας του.

Ο αδερφός της γνιέκαζμ μια φορά είχε λάβει κλήση στο σπίτι, από ραντάρ, για ταχύτητα. Είχε αρκετούς πόντους φαγωμένους από πρόσφατες παραβάσεις (μπουμπούκι), και πήγε η γνιέκαμ και δήλωσε ότι οδηγούσε αυτή, για να μην του πάρουν το δίπλωμα του βλάκα.

Δημοσ.

Ρουφιανιά του κερατά βέβαια

Ούτε κατά διάνοια δεν θα το έλεγα ρουφιανιά αυτό. Αντιθέτως θα αποκαλούσα μαλάκα τον ιδιοκτήτη που δεν θα έδινε τα στοιχεία του παραβάτη-οδηγού και θα την πλήρωνε ο ίδιος μόνο και μόνο επειδή το βλέπει σαν ρουφιανιά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...