Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σε όλους.

Πολλές φορές έχω παρατήσει ότι πολλά video από το "θείο" έχουν τη μορφή xvid,mkv, avi κλπ. Διαβάζοντας λίγο καταλαβα ότι η διαδικασία γίνεται με βάση το rendering.

Επειδή δεν έχω κάνει ποτέ τη διαδικασια αυτή είναι δυνατόν να μου εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς γίνεται. Δηλαδή αν έχω ένα DVD και συναμα τα προγράμματα kdenlive και handnraker τη διαδικασία απαιτειται για τη δημιουργια ενός mkv αρχείου;

Επίσης, τι γίνεται με την ποιότητα εικονας κατά τη μετατροπή;

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Δεν λέγεται rendering αυτό αλλά μετατροπή ή converting ή transcoding.

Για τη μετατροπή δίνεις στο ανάλογο πρόγραμμα που θα μετατρέψεις το path όπου βρίσκεται το αρχίκό βίντεο ή τα αρχεία του dvd και του ορίζεις που να το σώσει και σε τι μορφή.

Η διαδικασία είναι lossy δηλαδή απωλεστική και θα χάσεις ένα μέρος της ποιότητας της αρχική εικόνας και ήχου αλλά όταν πρόκειται να μετατρέψεις από το αρχαίο φορμάτ του dvd (mpeg 2) σε κάποιο σύγχρονο (xvid, h264 κτλ) θα κερδίσεις σε μέγεθος αρχείου.

Δημοσ.

Δεν λέγεται rendering αυτό αλλά μετατροπή ή converting ή transcoding.

Για τη μετατροπή δίνεις στο ανάλογο πρόγραμμα που θα μετατρέψεις το path όπου βρίσκεται το αρχίκό βίντεο ή τα αρχεία του dvd και του ορίζεις που να το σώσει και σε τι μορφή.

Η διαδικασία είναι lossy δηλαδή απωλεστική και θα χάσεις ένα μέρος της ποιότητας της αρχική εικόνας και ήχου αλλά όταν πρόκειται να μετατρέψεις από το αρχαίο φορμάτ του dvd (mpeg 2) σε κάποιο σύγχρονο (xvid, h264 κτλ) θα κερδίσεις σε μέγεθος αρχείου.

Thanks,

Το αρχείο που προκύπτει έτσι πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, οπότε αν κατάλαβα καλά μετα πρεπει να ακολουθήσει ριπαρισμα;

Δημοσ.

Thanks,

Το αρχείο που προκύπτει έτσι πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, οπότε αν κατάλαβα καλά μετα πρεπει να ακολουθήσει ριπαρισμα;

αν απο dvd γινει σε avi το μεγεθος του αρχειου θα μειωθει και θα χασεις σε ποιοτητα(αναλογως τι Format θα το κανεις παντα).αν προσπαθησεις πχ ενα avi να το κανεις dvd η να το κανεις κατι αλλο το μεγεθος του αρχειου θα μεγαλωσει αλλα δεν θα ειναι καλυτερο σε ποιοτητα αφου η πληροφορια αυτη δεν υπαρχει πλεον.απλα θα εχεις ενα μεγαλυτερο αρχειο χωρις νοημα.

ειναι οπως με τα μουσικα cd η με τις φωτογραφιες.το μουσικο cd το κανεις Mp3 και χανεις λιγακι.

τις φωτογραφιες τις κανεις σε jpg και μικραινουν σε μεγεθος αλλα χανουν σε ποιοτητα.βεβαια η διαφορα στην ποιοτητα μπορει να ειναι πολυ μικρη και να μην φαινεται με το ματι σε πολλες περιπτωσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραία,

θα ήθελα να αναφέρω το κάτωθι παράδειγμα.

Έστω ένα DVD το οποίο περιέχει μια ταινία και έχει μέγεθος 7 gigabytes. Όπως είπαμε παραπάνω, συνήθως θα έχει format mpeg 2. Σκοπός είναι να κάνουμε το αρχείο μικρότερο, αλλά και να διατηρήσουμε την ποιότητά του.

Το πρόγραμμα Handbrake είναι ουσιαστικά ένας transcoder. Ως output έχει δύο επιλογές, είτε mp4 είτε mkv(που αν κατάλαβα καλά είναι εμφωλευμένα αρχεία). Το παραπάνω έχει τρεις επιλογές για video codec: Η.264, MPEG-4 και MPEG-2. Με βάση τα προαναφερθέντα η καλύτερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσεις το H.264 αν δε θέλεις να χάσεις σε ποιότητα, αλλά το αρχείο που θα προκύψει θα είναι μεγαλύτερο (πχ 30 γιγα).

Ερώτηση 1: Στον "Κόλπο της Τορτούγας" κάποιος μπορεί να δει πως υπάρχουν video υψηλής ποιότητας (π.χ. 720p ή 1080p) τα οποία τυγχανουν να είναι και μικρά σε μέγεθος, π.χ. 1,7 gigs, 2gigs κλπ. Πώς μπορούν και μειώνουν τόσο πολύ το μέγεθος και κρατάνε και την ποιότητα σε ικανοποιητικό βαθμό;

Ερώτηση 2: Το kdenlive είναι ένα γενικό πρόγραμμα επεξεργασίας video το οποίο έχει την ικανότητα να δημιουργήσει .mkv χωρίς να "χάσει" ποιότητα. Απ' ότι καταλαβαίνω πρέπει να είναι παρόμοια διαδικασία με αυτή του handbrake, ένα απλό transcoding δηλαδή. Το ίδιο πρόγραμμα έχει επίσης τη δυναtότητα να κάνει rendering, δηλαδή μια διαδικασία η οποία επί της ουσίας "κολλάει"  διάφορα layers εικόνας, βίντεο και ήχου σε ένα συγκεκριμένο format, π.χ., m2t. Θα ήθελα να μου πείτε αν ο συλλογισμός μου είναι σωστός. Επίσης υπάρχει κάτι αντίστοιχο του kdenlive free για windows (εκτός του Windows Movie Maker).

Ευχαριστώ και Καλή Χρονιά!

Επεξ/σία από Eru Iluvatar
Δημοσ.
Με βάση τα προαναφερθέντα η καλύτερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσεις το H.264 αν δε θέλεις να χάσεις σε ποιότητα, αλλά το αρχείο που θα προκύψει θα είναι μεγαλύτερο (πχ 30 γιγα).

Το αρχείο για να γίνει τόσο μεγάλο θα πρέπει να κάνεις κάτι λάθος εσύ.

Πάνε στην καρτέλα video και στο quality βάλε την επιλογή avg Bitrate και 2-pass encoding στο πλαίσιο βάλε 1500kbps και θα πάρεις ένα αρχείο ίδιο με αυτά που λες,μικρό σε μέγεθος και με πολύ καλή ποιότητα.

Δημοσ.

Το αρχείο για να γίνει τόσο μεγάλο θα πρέπει να κάνεις κάτι λάθος εσύ.

Πάνε στην καρτέλα video και στο quality βάλε την επιλογή avg Bitrate και 2-pass encoding στο πλαίσιο βάλε 1500kbps και θα πάρεις ένα αρχείο ίδιο με αυτά που λες,μικρό σε μέγεθος και με πολύ καλή ποιότητα.

Ευχαριστώ "Ξωτικό", με αυτές τις ρυθμίσεις δοκίμασα σε ένα mp4 video που κατάβασα γύρω στα 48,5 mb και μπόρεσα να έχω ένα τελικό στα 38,9 mb, οπότε το ratio είναι γύρω στα 1,25.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του mp4, τι γίνεται όμως με το video format; Συμπιέζεται ακόμα περισσότερο;

Δημοσ.

Ευχαριστώ "Ξωτικό", με αυτές τις ρυθμίσεις δοκίμασα σε ένα mp4 video που κατάβασα γύρω στα 48,5 mb και μπόρεσα να έχω ένα τελικό στα 38,9 mb, οπότε το ratio είναι γύρω στα 1,25.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του mp4, τι γίνεται όμως με το video format; Συμπιέζεται ακόμα περισσότερο;

Τι ακριβώς εννοείς με αυτό;;;

Τα 1500Kbps είναι ρύθμιση για το mp4/h264 που βγάζει πολύ καλή ποιότητα,για dvd δηλαδή mpeg-2 πρέπει να είναι το λιγότερο 6000kbps, όσο λιγότερα kbps βάλεις τόσο ποιο μικρό θα γίνει το αρχείο,αλλά τόσο περισσότερο χάνει και σε ποιότητα,πρέπει να κάνεις πειράματα αν θες να βρεις το κατώτερο όριο με την ποιότητα της οποίας μπορείς να ζήσεις.

Με το mediainfo πάνε view->text και βάλε την αρχική ταινία που θες να μετατρέψεις για να δεις πόσα kbps έχουν,άλλο να μετατρέψεις ένα dvd που η συμπίεση του είναι ελάχιστη και άλλο μια ταινία από το δίκτυο που έχει συμπιεστεί ήδη.

Δημοσ.

Τι ακριβώς εννοείς με αυτό;;;

Τα 1500Kbps είναι ρύθμιση για το mp4/h264 που βγάζει πολύ καλή ποιότητα,για dvd δηλαδή mpeg-2 πρέπει να είναι το λιγότερο 6000kbps, όσο λιγότερα kbps βάλεις τόσο ποιο μικρό θα γίνει το αρχείο,αλλά τόσο περισσότερο χάνει και σε ποιότητα,πρέπει να κάνεις πειράματα αν θες να βρεις το κατώτερο όριο με την ποιότητα της οποίας μπορείς να ζήσεις.

Με το mediainfo πάνε view->text και βάλε την αρχική ταινία που θες να μετατρέψεις για να δεις πόσα kbps έχουν,άλλο να μετατρέψεις ένα dvd που η συμπίεση του είναι ελάχιστη και άλλο μια ταινία από το δίκτυο που έχει συμπιεστεί ήδη.

Εννοούσα τα dvd που περιέχουν ταινίες. Απ' ότι ξέρω αυτά είναι αρκετά μεγάλα (πάνω από 7 γιγα, δεν έχω κάποιο στην κατοχή μου αυτή τη στιγμή). Αυτό που θέλω όμως να καταλάβω είναι πως μπορούν οι "πειρατές" και δημιουργούν καλής ποιότητας αρχεία που συνάμα έχουν μικρό σχετικά μέγεθος (π.χ. 1,7 γιγα). Ελπίζω να έγινα κατανοητός τώρα.

Δημοσ.

Εννοούσα τα dvd που περιέχουν ταινίες. Απ' ότι ξέρω αυτά είναι αρκετά μεγάλα (πάνω από 7 γιγα, δεν έχω κάποιο στην κατοχή μου αυτή τη στιγμή). Αυτό που θέλω όμως να καταλάβω είναι πως μπορούν οι "πειρατές" και δημιουργούν καλής ποιότητας αρχεία που συνάμα έχουν μικρό σχετικά μέγεθος (π.χ. 1,7 γιγα). Ελπίζω να έγινα κατανοητός τώρα.

Αυτό που είπα πριν,τα dvd έχουν 6000 με 9000kbps κατά κανόνα, αν το μετατρέψεις σε οτιδήποτε μορφή αλλά με 1500kbps τα 6gb θα γίνουν 1,5gb αν βάλεις 800kbps θα γίνει 800mb,μπορείς δηλαδή να το αφήσεις σε μορφή dvd αλλά με χαμηλότερο kbps και θα μικρύνει το αρχείο,επειδή όμως είναι αρχαία και «κακή» μορφή το dvd(mpeg-2) αν το χαμηλώσεις κάτω από 6-5000 θα φανεί αμέσως η διαφορά,στα νεότερα όπως το h264/mpeg4/divx μπορείς να πας στα 1500 και χαμηλότερα με σχετικά αποδεκτή ποιότητα.
Δημοσ.

Αυτό που είπα πριν,τα dvd έχουν 6000 με 9000kbps κατά κανόνα, αν το μετατρέψεις σε οτιδήποτε μορφή αλλά με 1500kbps τα 6gb θα γίνουν 1,5gb αν βάλεις 800kbps θα γίνει 800mb,μπορείς δηλαδή να το αφήσεις σε μορφή dvd αλλά με χαμηλότερο kbps και θα μικρύνει το αρχείο,επειδή όμως είναι αρχαία και «κακή» μορφή το dvd(mpeg-2) αν το χαμηλώσεις κάτω από 6-5000 θα φανεί αμέσως η διαφορά,στα νεότερα όπως το h264/mpeg4/divx μπορείς να πας στα 1500 και χαμηλότερα με σχετικά αποδεκτή ποιότητα.

OK, κατάλαβα. Ένα mpeg-2 αρχείο 7 γίγα αν το κάνω encoding με Η.264 στα 1500 kbps μπορεί να μετατραπεί σε ένα νέο αρχείο των 1,5 γίγα τύπου mkv η mpeg-4.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...