Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα Commodore 64, μοντέλο του 1986, αν δεν κάνω λάθος λέγεται C64C, όπως διάβασα στην wikipedia, και δεν είναι το κλασικό μοντέλο Commodore 64, είναι νεώτερο. Από την εποχή που το είχα και έπαιζα, μου έχει μείνει μόνο ο ίδιος ο υπολογιστής και τα παιχνίδια σε κασσέτες, τίποτα άλλο, ούτε το μόνιτορ, ούτε χειριστήριο, ούτε κασσετόφωνο και κυρίως ούτε καλώδια. Θέλω να δω με την βοήθειά σας κατά πόσον είναι εφικτό να βρω τρόπο να το συνδέσω σε μια σύγχρονη τηλεόραση. Μόνο τότε θα μπω στην διαδικασία να αγοράσω τα υπόλοιπα εξαρτήματα που λείπουν, αλλιώς δεν έχει νόημα. Έχω κάνει μόνος μια μικρή έρευνα, απ'ό,τι καταλαβαίνω χρειάζεται κάποιος μετατροπέας, τουλάχιστον ένας σίγουρα, αλλά δεν ξέρω τα ονόματα, τί να ψάξω ακριβώς, ούτε για ποια από τις θύρες πρέπει να κοιτάξω. Είναι μια RF, VIDEO, και SERIAL. Είδα σε ένα βίντεο στο YouTube ότι κάποιος χρησιμοποιήσε ένα μετατροπέα σήματος και το έβαλε στην υποδοχή RF, αλλά δεν μπορούσα να δω καθαρά την άλλη απόληξη του μετατροπέα. Ένας άλλος χρησιμοποίήσε μετατροπέα VIDEO σε S-VIDEO, αλλά η τηλεόρασή μου δεν έχει υποδοχή S-Video.  Κάποιος άλλος ανέφερε ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μετατροπέα S-Video σε SCART, να χρησιμοποιήσεις δηλ. δύο μετατροπείς, Video σε S-Video από τον Commodore και S-Video σε SCART μετά για την τηλεόραση. Κάποιος άλλος είπε ότι κάποια νεώτερα μοντέλα Commodore δεν είναι καθόλου συμβατα με τις νέες τηλεόρασεις και χρειάζονται πρώτα μετατροπή της υποδοχής VIDEO που είναι με 8 τρυπίτσες σε εκείνην που είναι με 5 και ότι έτσι σίγουρα θα μπορεί να δείξει το σήμα στις καινούργιες τηλεοράσεις. Με άλλα λόγια: Ο χαμός! Αν κάποιος ξέρει και το έχει κάνει όλο αυτό τον παρακαλώ πολύ να μας διαφωτίσει- ίσως υπάρχουν και άλλοι ταλαίπωροι, γιατί εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά πλέον. Σας δείχνω και τις φωτογραφίες να δείτε περί τίνος πρόκειται.

Σας ευχαριστώ πολύ.

1477541_10152091328407863_388038663_n.jp

1531863_10152091327147863_943413582_n.jp

Δημοσ.

Νομίζω πως και να καταφέρεις να το συνδέσεις σε σύγχρονη τηλεόραση, δεν θα βλέπεις τίποτα λόγω χαμηλής ανάλυσης.

Αν θες πάντως να παίξεις λίγο για το χάπι του παρελθόντος, δοκίμασε κάποιον emulator.

Δημοσ.

το  RF  ειναι rca απο την μια και βυσμα κεραιαςς απο την αλλη και συντονιζει σε καπιο καναλι αναλογα\

• Like 1
Δημοσ.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η 5η ετήσια έκθεση παλαιών υπολογιστών, στην οποία περιλαμβανόντουσαν και παρόμοια κομμάτια.

Μπορείς να τους τηλεφωνήσεις και είτε να τον δώσεις, για να έχεις την ικανοποίηση ότι μπορεί να αξιοποιηθεί είτε να τους ρωτήσεις για τις απορίες σου.

Πάντως, συμφωνώ με τον liopyr ότι δεν έχει νόημα να τον συνδέσεις με σύγχρονη τηλεόραση.

• Like 1
Δημοσ.

Αυτά που σου "είπανε" είναι μπαρμπούτσαλα. Είναι πολύ εύκολο να βγάλεις το σήμα C64 σε οποιαδήποτε σύγχρονη τηλεόραση. Το βίσμα 8-pin που έχει στο πίσω μέρος είναι ο τρόπος που θα το κάνεις και φυσικά όχι το RF.

Ένα απο τα pins σε αυτό το βίσμα είναι composite και δεν χρειάζεται κανενός είδους μετατροπή. Απλά χρειάζεται η τηλεόραση σου να έχει composite in (συνήθως είναι ένα κίτρινο RCA τύπου βίσμα στο πίσω μέρος της τηλεόρασης) ή είσοδο SCART,

Έτοιμα καλώδια υπάρχουν στο ebay που μπορείς να αγοράσεις http://www.ebay.co.uk/itm/Commodore-64-C64-128-High-Quality-Scart-Lead-TV-Cable-/250953027414?pt=UK_VideoGames_VideoGameAccessories_VideoGameAccessories_JN&hash=item3a6df74f56

ή αν πιάνει λίγο το χέρι σου μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου.

http://zxjim.blogspot.gr/2011/08/commodore-64-s-videoscart.html

Ειδικά ο C64 είναι ότι πιο εύκολο να βγάλεις σήμα σε τηλεόραση σε σύγκριση με άλλα παλιά μηχανήματα της τότε εποχής. Και δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα με τις καινούργιες τηλεοράσεις. Έχω και εγώ C64 και δείχνει μια χαρά σε ότι LCD TV το έχω συνδέσει.

• Like 2
Δημοσ.

Αυτά που σου "είπανε" είναι μπαρμπούτσαλα. Είναι πολύ εύκολο να βγάλεις το σήμα C64 σε οποιαδήποτε σύγχρονη τηλεόραση. Το βίσμα 8-pin που έχει στο πίσω μέρος είναι ο τρόπος που θα το κάνεις και φυσικά όχι το RF.

Ένα απο τα pins σε αυτό το βίσμα είναι composite και δεν χρειάζεται κανενός είδους μετατροπή. Απλά χρειάζεται η τηλεόραση σου να έχει composite in (συνήθως είναι ένα κίτρινο RCA τύπου βίσμα στο πίσω μέρος της τηλεόρασης) ή είσοδο SCART,

Έτοιμα καλώδια υπάρχουν στο ebay που μπορείς να αγοράσεις http://www.ebay.co.uk/itm/Commodore-64-C64-128-High-Quality-Scart-Lead-TV-Cable-/250953027414?pt=UK_VideoGames_VideoGameAccessories_VideoGameAccessories_JN&hash=item3a6df74f56

ή αν πιάνει λίγο το χέρι σου μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου.

http://zxjim.blogspot.gr/2011/08/commodore-64-s-videoscart.html

Ειδικά ο C64 είναι ότι πιο εύκολο να βγάλεις σήμα σε τηλεόραση σε σύγκριση με άλλα παλιά μηχανήματα της τότε εποχής. Και δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα με τις καινούργιες τηλεοράσεις. Έχω και εγώ C64 και δείχνει μια χαρά σε ότι LCD TV το έχω συνδέσει.

Ευχαριστώ πάρα πολύ gtsamour, θα το πάρω αυτό που μου δείχνεις. Δεν είμαι ειδικός, αλλά φαίνεται και το προφανές άλλωστε: καλώδιο από σήμα video σε SCART. Η τηλεόρασή μου έχει την κίτρινη υποδοχή που λες, μαζί με με την λευκή και την κόκκινη, το composite δηλ. αλλά θα πάρω το SCART που μου δείχνεις για να είμαι βέβαιος.

Δημοσ.

Αν θες πάντως να παίξεις λίγο για το χάπι του παρελθόντος, δοκίμασε κάποιον emulator.

Ναι το ξέρω, χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια emulators και για τον C64 και για ZX Spectrum. Και επειδή έχω ασχοληθεί πολύ μου ξύπνησε τώρα και η επιθυμία να χρησιμοποιήσω το αληθινό μηχάνημα που έχω ακόμα, το Commodore, γιατί το άλλο το Spectrum, το πούλησα ο βλάκας, για να αγοράσω το Commodore. Τότε δυστυχώς δεν υπήρχε η πολυτέλεια να έχεις δύο και τρεις κομπιούτερ. Ή το ένα, ή το άλλο θα είχες.

Ελπίζω μόνο να μην πάθω καμιά ηλεκτροπληξία...Έχω πάνω από 20 χρόνια να το χρησιμοποιήσω και δεν τολμώ να το βάλω στην πρίζα.

Δημοσ.

Ε οχι ομως και στο ebay για ενα καλωδιακι... http://www.skroutz.gr/c/700/audio-video-kalodia.html?from=catspan&keyphrase=svideo+to+scart

Άκυρος εντελλώς... το καλώδιο αυτό είναι εξειδικευμένο για C64, δεν είναι ένα generic καλώδιο σαν αυτά που δείχνεις.

Kostantinos1974 είτε σε composite στο κίτρινο βίσμα το συνδέσεις είτε στο scart είναι το ίδιο. Το pin20 του scart είναι για σήμα composite οπότε composite έχεις πάλι και με το scart. Kαι γω το ίδιο ακριβώς καλώδιο έχω με τη διαφορά ότι το έφτιαξα μόνος μου.

Κάνε μια δοκιμή και βάλτο στην πρίζα και χωρίς το καλώδιο να δείς αν τουλάχιστον ανάβει το φωτάκι στα αριστερα. Λογικά αν το άφησες ΟΚ 20 χρόνια πρίν, ΟΚ θα είναι και τώρα. Βέβαια αν θέλεις να εξακολουθήσει να είναι ΟΚ πρέπει να του κάνεις ένα service και με αυτό εννοώ αλλαγή πυκνωτών για αρχή και για συνέχεια άλλο τροφοδοτικό γιατί και παλιά το original ήταν ορολογιακή βόμβα.

Δες εδώ αυτό που εφτιαξα εγώ με συνδυασμό δύο τροφοδοτικών κατάλληλου V που αγόρασα και ξεκοίλιασα..

Πριν

p1020656iy2.th.jpgimag0086d.th.jpg

Μετά

imag0090tr.th.jpgimag0088pt.th.jpgimag0084o.th.jpg

Δημοσ.

Zx spectrum +2 ο πρώτος μου υπολογιστής... Με.. Κασέτα...

Με πηγές χρόνια πίσω......

Καλή επιτυχία στο εγχείρημα. Ποστάρε καμιά φωτό όταν το πετύχεις.

Αποστολή από το GT-I9100 με τη χρήση Insomnia App

Δημοσ.

Άκυρος εντελλώς... το καλώδιο αυτό είναι εξειδικευμένο για C64, δεν είναι ένα generic καλώδιο σαν αυτά που δείχνεις.

Kostantinos1974 είτε σε composite στο κίτρινο βίσμα το συνδέσεις είτε στο scart είναι το ίδιο. Το pin20 του scart είναι για σήμα composite οπότε composite έχεις πάλι και με το scart. Kαι γω το ίδιο ακριβώς καλώδιο έχω με τη διαφορά ότι το έφτιαξα μόνος μου.

Κάνε μια δοκιμή και βάλτο στην πρίζα και χωρίς το καλώδιο να δείς αν τουλάχιστον ανάβει το φωτάκι στα αριστερα. Λογικά αν το άφησες ΟΚ 20 χρόνια πρίν, ΟΚ θα είναι και τώρα. Βέβαια αν θέλεις να εξακολουθήσει να είναι ΟΚ πρέπει να του κάνεις ένα service και με αυτό εννοώ αλλαγή πυκνωτών για αρχή και για συνέχεις άλλο τροφοδοτικό.

Το δοκίμασα και...δεν ανάβει. Το είχα και σίγουρο κιόλας. Αρα η παραπάνω συζήτηση έχει θεωρητικό ενδιαφέρον μόνο. Ευχαριστώ πολύ πάντως.

Κάποιος μου είχε πει ότι τα κομπιούτερ μοιάζουν λίγο με τα αμορτισέρ των αυτοκινήτων, η πλήρης αδράνεια τα βλάπτει...

Δες εδώ αυτό που εφτιαξα εγώ με συνδυασμό δύο τροφοδοτικών κατάλληλου V που αγόρασα και ξεκοίλιασα..

Πριν

p1020656iy2.th.jpgimag0086d.th.jpg

Μετά

imag0090tr.th.jpgimag0088pt.th.jpgimag0084o.th.jpg

Μπράβο πολύ καλή δουλειά έκανες εκεί!

Δημοσ.

Μπορεί να φταίει το τροφοδοτικό και όχι το μηχάνημα. 

Μπορεί απλά να έχει κοπεί το καλώδιο στο φισάκι που μπαίνει στην πρίζα και να μην παίρνει ρεύμα. Ξεβίδωσέ το και τσέκαρε αν είναι κομμένο ένα απο τα δύο.

Nαι η πλήρης αδράνεια μπορεί να τα βλάψει αλλά όχι σε σημείο να είναι εντελλώς νεκρά... οι πυκνωτές χαλάνε βασικά.

Δημοσ.

Μπορεί να φταίει το τροφοδοτικό και όχι το μηχάνημα. 

Μπορεί απλά να έχει κοπεί το καλώδιο στο φισάκι που μπαίνει στην πρίζα και να μην παίρνει ρεύμα. Ξεβίδωσέ το και τσέκαρε αν είναι κομμένο ένα απο τα δύο.

Nαι η πλήρης αδράνεια μπορεί να τα βλάψει αλλά όχι σε σημείο να είναι εντελλώς νεκρά... οι πυκνωτές χαλάνε βασικά.

Δεν έχω καμία γνώση, ή πείρα στα ηλεκτρολογικά, οπότε καλό είναι να μην το πειράξω νομίζω. Ίσως ανοίξω το τροφοδοτικό να ρίξω μια ματιά πώς είναι μέσα, αν υπάρχει κάποια εμφανής βλάβη, αλλά και πάλι δεν μπορώ να πειράξω τίποτα.

Δημοσ.

Τι γνώσεις πρέπει να'χεις για να ανοίξεις το λευκό φις που μπαίνει στην πρίζα και να δείς αν έχει κοπεί ένα απο τα δύο καλώδια....

Καλή τύχη στο να ανοίξεις το τροφοδοτικό (είναι κολλημένο). Όσον αφορά το να δείς αν έχει εμφανή βλάβη... μάλλον δεν κοιταξες καθόλου τις φωτογραφίες που πόσταρα πιο πάνω.... τι θα δείς μέσα σε ένα τούβλο ρητίνης...

Α επίσης κοίτα μήπως έχει καεί η ασφάλεια στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού... είναι πολύ πιθανό. Μακάρι να είναι αυτό γιατί απλά την αλλάζεις, είναι σαν γυάλινη κάψουλα και πουλάνε παντού.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...