Προς το περιεχόμενο

εγκαταστήσεις linux mint με usb σε laptop

koliman

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλημέρα παιδιά , θέλω να κάνω format ένα laptop μου και να βάλω ως linux mint η κάποια άλλη elfria έκδοση τον linux γιατί το laptop είναι πολύ αρχαίο!! 

Το πρόβλημα είναι ότι λυπεί η cdiera από πάνω και δη ξέρω πως να το κάνω μέσω του usb... έψαξα στο google για διαφορους τρόπους αλλα κανένας δεν λειτούργησε μπορεί να κάνω και εγώ κάτι λάθος.. :/

Μήπως μπορείτε να με κατευθύνεται παίδες ? ευχαριστώ προκαταβολικά!

Επίσης το laptop γενικά δεν bootarei από τον σκληρό ένας seagate 2.5 40gb , και να μπορώ να λειτουργώ το wifi driver του με τα linux.

Αρκετά κουραστικός έγινα :P 

Καλή σας μέρα
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να κάνεις boot από το usb κατεβάζεις το iso της διανομής που θες. Στην δικιά σου περίπτωση του mint(αν και έχω αμφιβολίες αν θα σε βολέψει αφού είναι αρχαίο το laptop).

Χρησιμοποιείς ή το unetbootin ή το universal usb installer για να το περάσεις στο usb.

Ξεκινάς το laptop από το usb. Συνήθως υπάρχει ρύθμιση στο bios για usb hdd. 

Γενικά είσαι λίγο ασαφής ως προς το δεύτερο σκέλος. Τι εννοείς οτι δεν bootαρει από τον σκληρό; Για wifi χρησιμοποιείς κάποια εξωτερική κάρτα ή την ενσωματωμένη;

Αν μας έλεγες ποιο laptop είναι θα σε βοηθούσαμε καλύτερα. Μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη διανομή που να σε βολέψει πιο πολύ.

• Like 1

είμαι στην σχολη τώρα αν μπορείς να κανεις "σουδρομι" να με helpareis λιγάκι η να m πεις κάνα σκύρε fb να μιλήσουμε πιο άνετα. τέλος πάντων μόλις φτάσω σπίτι θα σου για τι επρόκειται

Πρώτα-πρώτα καλύτερα να μιλάμε ελληνικά. Δεύτερα-δεύτερα γράψε μας:

- τα χαρακτηριστικά του laptop και ειδικά επεξεργαστή και μνήμη

- τι ακριβώς δοκίμασες ήδη και δεν δούλεψε (για να μην σου ξαναλέμε τα ίδια)

- αν το laptop δεν έχει CD και δεν εκκινεί από τον σκληρό τότε έχεις πρόβλημα οπότε εξήγησέ το λίγο περισσότερο αυτό για να δούμε αν μπορούμε να πάμε παρακάτω.

• Like 1

καλημέρα συγγνώμη που άργησα έτυχε κάτι. Λοιπόν το laptop είναι το Acer Aspire 1350 αρκετά παλιό μοντέλο  , τώρα πια έκδοση λες να βάλω ? με τα drivers τι θα γίνει που δεν έχω τα cd ? ειδικά το wifi.Για το "βοοταρισμα" που είπα πιο πάνω "ξεχνατο" βρήκα άλλο σκληρό που είναι ok :) 

--------------------------------

έχω δοκιμάσει να το κάνω format με linux mint, αλλα μου έβγαζε μαύρη οθόνη και κάτι στα ισπανικά δη κατάλαβα k πολλά και το άφησα και είπα να ρωτήσω εδώ

Ψάχνοντας στο internet για το laptop σου βρήκα αυτή τη σελίδα http://alatest.com/reviews/laptop-reviews/acer-aspire-1350-series/po3-32187516,30/#details που λέει ότι από μνήμη RAM μπορεί να έχεις 256MB ή 512MB ενώ για επεξεργαστή 1.67GHz ή 1.8GHz ή 2.13GHz ή 2.2GHz ή 2GHz οπότε επειδή γκάμα είναι μεγάλη δεν μπορώ να σου προτείνω με σιγουριά κάτι. Μπορείς να δεις και να μας πεις για μνήμη και επεξεργαστή;

Αν έχεις 256MB οι επιλογές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και μάλλον δύσκολες για αρχάριο.

Αν έχεις 512ΜΒ οι επιλογές θα είναι περισσότερες.

Το άλλο που ρωτάς για τους drivers: το Linux δεν είναι το ίδιο με τα Windows, μία από τις βασικές τους διαφορές (από την πλευρά του χρήστη) είναι ότι στο Linux οι drivers είτε θα είναι μέσα στη διανομή σου από την αρχή, είτε θα είναι πολύ δύσκολο να τους βάλεις. Πάντως το ότι δεν έχεις τα CD δεν έχει σημασία: οι drivers για windows δεν λειτουργούν σε Linux. Το wifi ειδικά είναι πιθανόν να παρουσιάσει πρόβλημα αλλά δεν μπορώ να σου πω αν δεν έχω περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος για to Linux Mint που λες ότι προσπάθησες να εγκαταστήσεις: ας ξεκινήσουμε από το πιο πιθανό: δεν μπορούσε να εγκατασταθεί λόγω αδυναμίας σε μνήμη ή σε επεξεργαστή. Μπορείς να μας πεις ποιά συγκεκριμένη έκδοση του Linux Mint προσπάθησες να κάνεις εγκατάσταση;

• Like 1

mobile amd anthlon xp2400+ 350mhz 448mb ram υτά τα στοιχεια βρήκα φιλε μου , και ευχαριστώ που ασχολείσαι με το πρόβλημα μου.

Από την mint έκδοση έβαλα την τελευτεα δεν θυμάμαι ακριβώς πια είναι συγκεκριμένη :/
Απλά αν μπορείς να μου προτείνεις οποιαδήποτε έκδοση linux γιατί τα χρ δεν τρέχουν ομαλά.. 
Και με ποιον τρόπο

Το Lubuntu είναι πολύ καλή επιλογή. Σε αντίστοιχο δικό μου μηχάνημα έχω βάλει Linux Mint LXDE και είναι μια χαρά.

Το Lubuntu είναι ένα Ubuntu που του έχουν βάλει περιβάλλον εργασίας LXDE το ίδιο και το Linux Mint LXDE: είναι ένα Linux Mint που του έχουν βάλει περιβάλλον εργασίας LXDE. Το LXDE είναι ελαφρύ σε απαιτήσεις (επεξεργαστής και μνήμη RAM) και θα σε βολέψει.

Αν θέλεις Lubuntu κατέβασέ το από εδώ:

http://cdimages.ubuntu.com/lubuntu/releases/raring/release/lubuntu-13.04-desktop-i386.iso

περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu

• Like 1

θα βάλω τα lubuntu μιας που δεν θέλουν και πολλές απαιτήσεις. Τώρα πως να κάνω format με το usb ? και τι θα παίχτη με τα drives του wifi ? (άμα μπω internet με καλώδιο δεν θα μπορέσει να τα κάνει update ? )

ευχαριστώ

Αφού κατεβάσεις το αρχείο .iso που περιέχει τη διανομή που θέλεις να κάνεις εγκατάσταση, το επόμενο βήμα είναι το πως θα τη βάλεις στο USB στικάκι ώστε να κάνεις εκκίνηση του υπολογιστή (Boot) από το USB στικάκι που έφτιαξες.

Ένα εύκολο πρόγραμμα για να κάνεις αυτή τη δουλειά είναι το http://unetbootin.net/ (δουλεύει σε windows και σε Linux).

Αν ξέρεις αγγλικά μία ωραία σελίδα που τα λέει αναλυτικά είναι η εξής: https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromUSBStick

Αν δεν ξέρεις αγγλικά τότε χρησιμοποίησε το unetbootin και θα σου πω μετά τα επόμενα βήματα.

Πολύ σωστή η παρατήρηση. Υπάρχει λύση (plop: http://www.plop.at/en/bootmanager/index.html) αλλά δεν θα είναι και πανεύκολη η χρήση του χωρίς καθόλου CD (ούτε έστω εξωτερικό).

@koliman

μπορείς να το ελέγξεις από τις επιλογές του BIOS;

• Like 1

Πολύ σωστή η παρατήρηση. Υπάρχει λύση (plop: http://www.plop.at/en/bootmanager/index.html) αλλά δεν θα είναι και πανεύκολη η χρήση του χωρίς καθόλου CD (ούτε έστω εξωτερικό).

@koliman

μπορείς να το ελέγξεις από τις επιλογές του BIOS;

ναι μπορω να μπω βιος κανονικα και με τον νομο , και εχει βοοτ επιλογη απο usb
θα εκανα καψιμο ενα cd αλλα δεν υπαρχει δριβερ στο λαπτοπ το εχουν βγαλει :P
θα το δοκιμασω αφτιν τιν στιγμη και θα σας ενημεροσω!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...