Προς το περιεχόμενο

Xalasmenes mitrikes kai antimetopisi provlimaton tous.


Dreamstorm

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

den ksero an i protasi mou einai endiaferousa i oxi...iparxoun polles periptoseis opou mia mitriki genikos antimetopizei kapoio provlima kai trexoume gia antikatastasi.arketes fores mas kaliptei i eggiisi alles omos oxi kai anagazomaste na ta skasoume.iparxei mia megali pithanotita ena megalo meros ton ilektronikon na einai entaksei kai apla gia paradeigma na exei skasei enas piknotis kai i antikatastasi tou na arkei gia tin epanafora tis leitourgias..an mporesoume na dosoume plirofories gia to ti mporei na ftaiei se periptoseis disleitourgias tote sigoura polloi xristes pou einai ektos egiisis na glitosoun ena soro lefta...etsi kai allios tous ipologistes sinexos tous peirazoume.

Δημοσ.

Emena 2 m/b pou exw kapsei kai oi 2 apo kamena puknwtakia phgan. Thn pio prosfath thn eftiaksa kai glitwsa thn 3h.

Me ligotera apo ta lefta pou tha edina (m/b gia PIII) phra ena kollitiri,kalai kai 5-6 pyknwtakia, evgala ta kammena me ligo kopo, evala ta kainouria kai eniwsa th xara ths dhmiourgias :D

[Fysika kapoios allos mou anoikse ta matia prwta]

Dokimaste to!!!

Δημοσ.

A nai de sas eipa.

Ta pyknwtakia exoun sto panw meros ena yliko san alouminio kai einai xaragmena.

Otan kati paei strava to pyknwtaki tha kanei ena ekswgwma ekei 'h mporei kai na anoiksei.

Arxizontas apo to pio fouskwmeno allaksa 2 (eixe ki alla 2-3 me karoumpalo) kai bootare kanonika.

Ta pyknwtakia ths mhtrikhs htan twn 6.3V kai 1000 milifarad. Alla epeidh de vrika antistoixa sthn agora mou edwsan twn 16V ta opoia logika kanoun thn idia douleia. Dhladh parapanw Volt den peirazoun mallon.

Kati allo shmantiko, ta pyknwtakia exoun mia lwrida h opoia nomizw dhlwnei ton arnhtiko polo. Otan ta vgalete apo th m/b ta kainouria tha prepei na mpoun opws akrivws htan ta palia. An thimamai kala katw apo kathe pyknwth yparxei enas kyklos, o misos einai vamenos aspros kai ekei prepei na mpei h meria tou pyknwth me th lwrida.

 

Diorthwste me an eipa tpt lathos.

Δημοσ.

Οι πυκνωτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά στοιχεία αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου.Βασικοί τύποι είναι

Πυκνωτές χαρτιού με λάδι για διηλεκτρικό, Πυκνωτές μίκας, Κεραμικοί πυκνωτές, Ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές

Από τους τύπου αυτού ΜΟΝΟ ο ηλεκτρολυτικός έχει πολικότητα και χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή τροφοδοτικών συνεχούς ρεύματος και στο φραγμό της DC συνιστώσας σημάτων. Με τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή πετυχαίνουμε σε μικρό όγκο μεγάλες τιμές χωρητικότητας. Στην κατασκευή του χρησιμοποιούνται δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια εμβαπτισμένα σε αγώγιμη ηλεκτρολυτική διάλυση. Το διηλεκτρικo σχηματίζεται χημικά από λεπτό μονωτικό φιλμ στην επιφάνεια του ενός ή και των δύο ηλεκτρόδιων. Η διηλεκτρική αντοχή των φιλμ μπορεί να φθάσει μέχρι και 107 V/cm και έτσι, η αποθηκευμένη ενέργεια ανά μονάδα όγκου μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν δύο τύποι ηλεκτρολυτικών πυκνωτών: ο τύπος αλουμινίου του οποίου τα ηλεκτρόδια είναι κατασκευασμένα από λεπτό στρώμα αλουμινίου στην ίδια μορφή όπως και ο πυκνωτής χαρτιού και ο δεύτερος τύπος είναι ο πυκνωτής τανταλίου. Και οι δύο τύποι ηλεκτρολυτικών πυκνωτών κατασκευάζονται σε δύο μορφές την πολική και τη μη πολική μορφή. Η πολική μορφή που είναι και η πιο διαδεδομένη είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί μόνο με μία πολικότητα της εφαρμοζόμενης τάσεως. Εάν η πολικότητα δεν τηρηθεί, τότε το φιλμ οξειδίου δεν λειτουργεί σαν μονωτικό και μεγάλα ρεύματα διαρρέουν τον πυκνωτή. Ο μη πολικός ηλεκτρολυτικός πυκνωτής είναι σχεδιασμένος να σχηματίζει μονωτικό φιλμ και στα δυο ηλεκτρόδια και επομένως, άσχετα από την πολικότητα της εφαρμοζόμενης τάσεως, το ένα ηλεκτρόδιο σχηματίζει πάντα διηλεκτρική επιφάνεια. Για τις ίδιες όμως διαστάσεις με ένα πολικό πυκνωτή, η χωρητικότητα του μη πολικού έχει την μισή τιμή του πρώτου. Εάν η πολικότητα ενός πολικού πυκνωτή έχει καταστραφεί, τότε η διηλεκτρική επιφάνεια μπορεί να σχηματισθεί εφαρμόζοντας DC τάση, στη σωστή πολικότητα, για διάστημα μισής ώρας περίπου ή μέχρις ότου ελαττωθεί σημαντικά το ρεύμα διαρροής.

Πως υπολογίζουμε τα χαρακτηριστικά του τώρα:

 

Οι πυκνωτές με χρώματα υπολογίζονται όπως ακριβώς και οι αντιστάσεις με χρώματα.

το γνωστό πινακάκι υπάρχει παντού σε όλα τα βιβλία φυσικής και ηλεκτρονικών

 

Οι τιμές είναι πάντα σε μF. Αν τυχόν οι πυκνωτές αναγράφουν την τιμή τους τότε αυτό θα είναι με δυο τρόπους.

 

- Ο ένας τρόπος είναι :

 

.01 - 400V

 

αυτό σημαίνει ότι π πυκνωτής είναι 10nF και η τάση που αντέχει είναι 400Volt DC. Αν ο πυκνωτής αναγράφει δύο τιμές τάσεως τότε η μία είναι για το συνεχές και η άλλη είναι για το εναλλασσόμενο.

 

- Ο άλλος τρόπος είναι να αναγράφει ο πυκνωτής:

 

104 - 400V

 

 

- Το πρώτο και δεύτερο νούμερο είναι ακέραιος και το τρίτο (3o) νούμερο είναι ο αριθμός των μηδενικών που θα προσθέσουμε, αυτό σημαίνει ότι ο πυκνωτής μας είναι 100.000 pF στα 400 Volt.

 

 

Λίγο για τα χαρακτηριστικά μεγέθη μέσω φυσικής προσέγγισης

 

Αν δύο υλικά σώματα, ακίνητα, σταθερού σημείου είναι φορτισμένα με ίσα και αντίθετα ηλεκτρικά φορτία,ο λόγος του φορτίου q προς τη διαφορά δυναμικού v που υπάρχει μεταξύ τους είναι σταθερός:

 

 

q

------- = C

v

 

Η σταθερά C ονομάζεται χωρητικότητα της διατάξεως. Μονάδα χωρητικότητας είναι το Farad (F) και ορίζεται:

1 Farad =1 coulomb/1 volt

 

Επειδή η μονάδα Farad είναι πολύ μεγάλη, συνήθως στην πράξη συναντάμε τα υποπολλαπλάσιά της milifarad (1mF = 10^-3F), microfarad (1μF = 10^-6 F), nanofarad (1nF = 10^-9 F) και picofarad (1pF = 10^-12 F).

 

Ενημερωτικά υπάρχουν ακόμα υποπολλαπλάσια το fempto(10^-15) και το atto(10^-18 ) (το atto το συνάντησα πρακτικά στο ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης όπου η ομάδα της οπτοηλεκτρονικής κατέβασε τον παλμό σε attoseconds)

 

Πρακτικός Έλεγχος Λειτουργίας Πυκνωτή.

1.Τον ξεμοντάρουμε από το κύκλωμα

2.Πολύμετρο στην ένδειξη αντίστασης(έτσι το πολύμετρο δίνει ρεύμα) και φορτίζουμε τον πυκνωτή άπό τα δύο άκρα)

3.Πολύμετρο στην ένδειξη συνεχούς τάσης και έλεχγος αν ξεφορτίζεται εκθετικά.

 

Αν έχεις παλμογράφο τον τσεκάρεις πολύ καλύτερα

 

Αν βάλεις πυκνωτή με μεγαλύτερη ανοχή στην τάση δε παίζει ρόλο αλλά σε κυκλώματα μεγάλης ακρίβειας (ταλαντωτές) παίζει ρόλο καθότι:

 

Η μιγαδική αντίσταση που παρουσιάζει σε ημιτονικό σήμα συχνότητας ω δίνεται από τη σχέση:

Ζ=-j(1/Cω)

Το C εξαρτάται από:

1.Μέγεθων μεταλλικών επιφανειών(αγωγών)

2.Απόσταση μεταξύ τους

3.Είδος διηλεκτρικού

 

Αν ληφθεί υπόψη ότι η τάση που εφαρμόζεται στους οπλισμούς είναι η ίδια για τον πυκνωτή μικρότερης ανοχής και για τον πυκνωτή μεγαλύτερης ανοχής σε τάση τότε το ρεύμα για να παραμείνει σταθερό ώστε να έχουμε την ίδια χωρητικότητα αυτό που μεταβάλλεται είναι η μιγαδική αντίσταση.Αντιστρόφως ανάλογη με την ανοχή του πυκνωτή σε τάση.

 

 

Συμπέρασμα.

Θα πάθουν ζημιά άλλα στοιχεία της μητρικής από την διαφορετική ανοχή σε τάση στους πυκνωτές μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ή θα αλλοιωθούν οι χαρακτηριστικές τιμές ανοχής των αντιστάσεων όπου υπάρχουν. Μπορεί να μη φανεί αλλά ενδέχεται οταν ο πυρήνας τροφοδοτείται με μη ομαλή ροή ηλεκτρονίων να βγάζει λάθη στους καταχωρητές σε float αριθμούς όπου απαιτείται πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα ρεύματος για τον χειρισμό τους.

 

 

Σε κάθε περίπτωση ότι και να πάθει μια μητρική ή οποιοδήποτε κύκλωμα φτιάχνεται με το κατάλληλο εργαστήριο και τον ανάλογο χρόνο.

Δημοσ.

apo to post tou daimona einai san na diavazo texnologia eksartimaton stin sxoli!ta perissotera mporoun na diorthothoun pano stin mitriki arkei na mporoume na katalavoume ti exei xalasei kai ti einai entaksei...diskola ta pragmata.molis vro xrono kai scanaro,tha valo tropous elegxou tis omalis leitourgias diodon,thyristor kai alla.

Δημοσ.

Eμενα μου εσπασε το socket οπου καθετε ο επεξεργαστης.

Τωρα δεν κουμπωνει και δεν σφιγγει τον επεξεργαστη και αρα η asus μου ειναι στο κουτι...

Καμμια λυση;

Δημοσ.
Eμενα μου εσπασε το socket οπου καθετε ο επεξεργαστης.

Τωρα δεν κουμπωνει και δεν σφιγγει τον επεξεργαστη και αρα η asus μου ειναι στο κουτι...

Καμμια λυση;

 

1η Λύση

Πάρε ένα άλλο socket,κάνε τις ανάλογες τρύπες σε μια πλακέτα και στήριξέ τον εκεί. Κατόπιν με μονόκλωνα καλώδια μονωμένα γεφύρωσε τις ακίδες από το πίσω μέρος της μητρικής στη νέα πλακέτα όπου θα προσπαθήσεις να τη στηρίξεις σε κάποιο σημείο κοντά στην παλιά μητρική.

 

2η Λύση

Τοποθέτησε τον επεξεργαστή στο σπασμένο socket μετακίνησε το μέχρι να καταλάβεις ότι ήρθαν σε επαφή τα ποδαράκια και με το κολλητήρι λιώσε λίγο τις άκρες στο πλαστικό για να σταθεροποιηθεί.

 

3η Λύση

Στο σπασμένο socket κάνε μια τρύπα σε κάθε πλευρά με μικρό δράπανο τοποθέτησε μια μεταλλική ακίδα σε κάθε τρύπα(κομμένο ψιλό καρφάκι με την πένσα ειναι οκ),λιώσε λίγο με το κολλητήρι την πλαϊνή περιοχή της τρύπας για να σταθεροποιηθεί η ακίδα και προασάρμοσε ένα ελατήριο από στυλό.Αυτά τα ελατήρια μπορείς να τα διαμορφώσεις εύκολα στα άκρα για να προσαρμοστούν στις μεταλλικές ακίδες.

 

4η Λύση

Αφαίρεσε προσεκτικά το κινητό μέρος και προσάρμοσε τον επεξεργαστή με κλιπς που θα τροποποιήσεις μόνος σου από αυτά τα κλιπς που χρησιμοποιούμε για να πιάνουμε τα φύλλα χαρτιού.(Υπάρχουν σε πολλά μεγέθη).Κατέστρεψε τους οδηγούς που κινείται η πλατφόρμα με κοπίδι για μοντελισμό και κόλλησε στα άκρα την ακίνητη πλατφόρμα πλέον με κόλλα για πλαστικό που χρησιμοποιούν στον μοντελισμό.

 

5η Λύση

Ξεκόλλησε με απορροφητικό κολλητήρι την παλιά σπασμένη βάση και τοποθέτησε μια καινούργια ή μια μεταχειρισμένη από παλιά αντίστοιχου τύπου μητρική που δίνουν με το κιλό.

 

6η Λύση

Σταθεροποιώντας τον επεξεργαστή σε κάποιο σημείο που βολεύει πάρε τα σήματα με χρήση πολύκλωνων μονωμένων καλωδίων τα οποία θα "σφηνώσεις" σε κάθε ποδαράκι του επεξεργαστή και τοποθέτησε τα στις αντίστοιχες οπές του socket ή κόλλησε τα ελαφρά από την πίσω μεριά της μητρικής στα αντίστοιχα σημεία των σημάτων

Δημοσ.

ολα τα λεφτα ειναι η 6η λυση

για δοκιμασε το σε επεξεργαστη με 400+ ακροδεκτες (οι περισοτεροι ενεργοι, δηλαδη χρειαζονται την συνδεση)

τι του λες του ανθρωπου να κανει;

και για τους πυκνωτες που εγραψες πιο πανω και οι τανταλιου ειναι με πολικοτητα αλλα δεν νομιζω να χρησιμοποιουνται και πολυ συχνα

(τουλαχιστον σε μητρικες)

 

6η Λύση

Σταθεροποιώντας τον επεξεργαστή σε κάποιο σημείο που βολεύει πάρε τα σήματα με χρήση πολύκλωνων μονωμένων καλωδίων τα οποία θα "σφηνώσεις" σε κάθε ποδαράκι του επεξεργαστή και τοποθέτησε τα στις αντίστοιχες οπές του socket ή κόλλησε τα ελαφρά από την πίσω μεριά της μητρικής στα αντίστοιχα σημεία των σημάτων

Δημοσ.

ma ti leei o typos (daimonas) ante kai vriskeis pleksouda me 478 kalodiakia (poso megethos tha exei arage) ante kai perneis kolitiri (pou den endiknite mallon thes psixres koliseis se thalamo kenou) pos diaolo tha katafereis na koliseis 478 kolodiakia se isarithmes akides pou apexoun 1-1,5 xiliosta h mia apo thn allh, otan h mikroterh kolish pou kanei to kolitiri einai peripou 3 xiliosta??? Pantos ama to kaneis esy ego tha sou agoraso kainourgio ypologhsth, to teliotero pou tha kykloforei otan me to kalo ta katafereis.

Pantos meta tha exeis allo ena problhma (mikro vevaia), pou tha sthrikseis th CPU oste na valeis kai cooler, ektos an thn afhseis xoris psiksh !!! (fia 3 sec peripou pou tha anteksei)

 

Ante kai ta kanes ola (pou apokleietai vevaia) exeis skeftei (mallon oxi) oti se mia pleksouda me 478 kolodiakia me reuma (esto kai mikro) ti alilepidraseis tha exei to kathe kalodiaki apo ta ypolipa 477???

 

Kai mia teleutaia erothsh, ti spoudazeis (h ti exeis teleiosei)? (apo periergia rotao gia tis gnoseis sou stous pyknotes).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...