Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά χαρά,

άνοιξα ένα θέμα στην ενότητα των φορητών, για αναβάθμιση ενός Toshiba Satellite A100-784 http://www.toshiba.eu/discontinued-products/satellite-a100-784/ , και μιας και δεν πήρα απάντηση για αλλαγή σκληρού δίσκου, ποστάρω κι εδώ.

Ο σκληρός του είναι ένας 80άρης sata I. Μπορώ να τον αντικαταστήσω με έναν Western Digital Scorpio Black 500Gb (sata II);

Αν κάτι δεν πάει καλά στην εγκατάσταση (πχ με τους drivers), μπορώ να ξαναβάλω τον παλιό δίσκο και να δουλέψει απροβλημάτιστα, σαν να μην τον είχα βγάλει καθόλου;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Αν είναι να βάλεις ΧΡ, θα έχεις οπωσδήποτε πρόβλημα με τον disk controller driver (δεν θα αναγνωρίζεται από την εγκατάσταση των Win με συνέπεια να μην βλέπει και τον δίσκο) πάντως.

Υπάρχει workaround βέβαια, κι αν είναι να βάλεις ΧΡ, πες.

Εννοείται δε ότι όταν ξαναβάλεις τον παλιό θα δουλέψει όπως πριν.

Όσο για τον δίσκο, αν προτίθεσαι να αγοράσεις τον δίσκο που λες, καλύτερα να πας σε 750άρη Βlack. Συμφέρει (οικονομικώς) για τα επιπλέον 250GB που έχει :

http://www.digital-master.gr/el-gr/Products.aspx?ElementID=ff12bffc-a78d-4de2-bc4b-bfde4f493e95 (500άρης με 60€)

vs

http://www.digital-master.gr/el-gr/Products.aspx?ElementID=fa7d3def-f22b-49d3-b416-9e2c35fee1b4 (750άρης με 65)

(To συγκεκριμένο μαγαζί έχει δωρεάν μεταφορικά και από τις πιο χαμηλές τιμές ταυτόχρονα, αυτόν τον καιρό - δεν το επέλεξα τυχαία. Αν είναι να τον αγοράσεις, από εδώ προτείνω να πάρεις)

• Like 2
Δημοσ.

Μου έχει τύχει το εξής :

Πσλιο laptop (Fujitsu-Siemens) με sata 1 δίσκο ,120gb στις 5400 στροφές .

Χρειαζόταν αντικατάσταση δίσκου , επιλογή ενός με 500gb sata2 στις 7200 .

Ο καινούργιος δίσκος μετά από έλεγχο ήταν ok . Στο συγκεκριμένο laptop όμως , βαρουσε μπλε οθόνες κατά την διάρκεια εγκατάστασης των Windows .

Μετά από πααααρα πολύ ψάξιμο (έτοιμος να σκίσω τα πτυχία μου καθότι είχα δοκιμάσει κι άλλους δίσκους και σε άλλα λάπτοπ , και ούτε το jumperάκι έπαιζε) βρήκα ότι ο controller της μητρικής του f-s ΔΕΝ υποστήριζε δίσκο με περισσότερες από 5400 στροφές . Γι αυτό και τα όποια προβλήματα εμφανίζονταν .

Λύση : τοποθέτηση δίσκου 5400 στροφές . Έπαιξε απροβλημάτιστα .

Προσωπική άποψη : πριν αγοράσεις τον συγκεκριμένο δίσκο και ταλαιπωρηθείς με επιστροφές , δρομολόγια, χάσιμο χρόνου (υποψιάζομαι ότι τον ίδιο είχα βάλει στην αρχή) , κάνε μια αναζήτηση για συμβατότητα δίσκου .

Δημοσ.

ΝeO, εννοείς ότι βρήκες documentation που να ανέφερε χαρακτηριστικά για τις στροφές; Επειδή μου φάινεται πολύ χλωμό να έχει σχέση ο controller με το σε πόσες στροφές γυρνάει το μοτέρ του δίσκου...

(...πιθανότερο -μέχρι αποδείξεως του ενάντιου βεβαίως- θεωρώ ότι θα ήταν να τραβάει κάποιο ζόρι ο controller με τον συγκεκριμένο δίσκο, πχ λόγω πρωτοκόλλου - κλασσικό ζήτημα κάποιων early SATA controller που γιατρειά ΔΕΝ βρίσκανε, ακόμη και με το σχετικό τζαμπέρωμα που είπες ότι έκανες...Θυμάμαι μια μίνι λίστα με 4-5 controllers που ήταν πρόβλημα...).

Νομίζω δε ότι τζάμπα θα παιδευτεί αν το ψάξει για "συμβατότητα"...(Δεν λέω να μην το κάνει, αλλά να μη χαλαλίσει περισσότερο από πχ κα'να μισάωρο (το να μη βρίσκει αναφορές άλλωστε, δε σημαίνει ότι δεν μπορέι να υπάρχει πρόβλημα, οπότε ας μην κολλήσει....)

Ίσως η λύση να είναι άλλη -ΑΝ είναι να αγοράσει και δεν τον έχει ήδη τον δίσκο- όπως πχ μέχρι και καγουριά να κάνει (...να τον ξεμπερδέψει αμέσως και ως DOA προϊόν να έχει και γρήγορη αντικατάσταση...).

Ή έστω, αν παίζει φίλος με σχετικό δίσκο (πολύ χλωμό ως πιθανότητα βέβαια, λέω), να κάνει δοκιμή.

Δημοσ.

Sis controller ήταν . Αναγνωριζόταν ο δίσκος (7200) μέσω bios και στην εγκατάσταση Windows . Αλλά πετούσε πρόβλημα σε διαφορετικά diagnostic tools (λόγω του controller) μόλις ξεκινούσε το διαγνωστικό , καθώς και στην εγκατάσταση . Ο δίσκος δεν είχε πρόβλημα .

Manual από το γερμανικό site βρήκα σχετικά με το "συμβατός δίσκος μέχρι 5400 στροφές" . Στο αγγλικό δεν το έγραφε (ούτε με ψιλά γράμματα) .

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

washcloud, δεν έχω αγοράσει ακόμα δίσκο. Έλεγα για το συγκεκριμένο μοντέλο, μιας και υπάρχει ένας ελαφρά μεταχειρισμένος στις αγγελίες. Επίσης σκέφτηκα να πάω σε sata II κι όχι σε sata III, για να είμαι πιο σίγουρος για θέμα συμβατότητας με μητρική. 

Με τα xp πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, γιατί αυτά θα βάλω. Το laptop είχε μνήμη 2x512Μb DDR2 και αγόρασα από τις αγγελίες 2x1Gb. Ξέρετε αν μπορώ να δοκιμάσω windows 7 ή δε γίνεται με τίποτα;

Το θέμα με το δίσκο που αναφέρει ο NeOSL με προβλημάτισε, αλλά δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω δοκιμή με άλλο δίσκο.

Δημοσ.

Έλεγα για το συγκεκριμένο μοντέλο, μιας και υπάρχει ένας ελαφρά χρησιμοποιημένος στις αγγελίες.

Αν εννοείς τις αγγελίες εδώ στο insomnia , στείλε του το λινκ από το ποστ εδώ , να διαβάσει περί πιθανότητας ασυμβατότητας , και αν δέχεται επιστροφή προϊόντος σε περίπτωση ασυμβατότητας .

Με αυτόν τον τρόπο είστε και οι δύο καλυμμένοι . Αυτός θα δει ότι δεν τον κοροϊδεύεις και εσύ θα μπορέσεις να τον επιστρέψεις αν δεν σου κάνει .

:)

• Like 1
Δημοσ.

Βρήκα σε σελίδα της crucial, ότι εγγυάται αναβάθμιση του συγκεκριμένου laptop με ssd, οπότε δεν πιστεύω να έχει θέμα με το wd. http://www.crucial.com/uk/store/mpartspecs.aspx?mtbpoid=1F97072DA5CA7304

NeOSL, είναι λίγο ιδιαίτερη η περίπτωση. Όποια αγορά κάνω, η επέμβαση στο laptop θα γίνει αλλού (εκτός Ελλάδος), οπότε δεν μπορώ να κάνω αλλαγές/επιστροφές. Στη χειρότερη περίπτωση, παίρνω μια θήκη 2,5" και τον κάνω εξωτερικό.

Δημοσ.

Ξέρετε αν μπορώ να δοκιμάσω windows 7 ή δε γίνεται με τίποτα;

Γιατί να μην γίνεται μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται όλα τα άλλα γίνονται

Δημοσ.

Γιατί να μην γίνεται μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται όλα τα άλλα γίνονται

Ναι, δίκιο έχεις, δεν διευκρίνησα. Εννοώ αν θα τα σηκώνει ή θα σέρνεται. Επίσης, στους drivers που δίνει η toshiba http://www.toshiba.eu/innovation/jsp/supportMyProduct.do?service=EU δεν έχει για windows 7, θα δουλεύει με αυτούς των xp ή των vista;

Δημοσ.

Θα δουλεύει με τα σβήστα άλλα έχει και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν μανταρίνια. Στις σελίδες του εκάστοτε εξαρτήματος.

Δημοσ.

Λογικά , δεν θα έχεις πρόβλημα .

Go for it .

Και στην τελική .. ναι , υπάρχει και η λύση να τον κάνεις εξωτερικό .

Ανέφερα την περίπτωση ασυμβατότητας που μου είχε τύχει (πρώτη φορά πρόβλημα στις τοοοοσες αναβαθμίσεις δίσκων) .. just in case να έχεις μια ιδέα σε πιθανό πρόβλημα τι να ψάξεις .

• Like 1
Δημοσ.

washcloud, δεν έχω αγοράσει ακόμα δίσκο. Έλεγα για το συγκεκριμένο μοντέλο, μιας και υπάρχει ένας ελαφρά μεταχειρισμένος στις αγγελίες. Επίσης σκέφτηκα να πάω σε sata II κι όχι σε sata III, για να είμαι πιο σίγουρος για θέμα συμβατότητας με μητρική. 

Με τα xp πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, γιατί αυτά θα βάλω. Το laptop είχε μνήμη 2x512Μb DDR2 και αγόρασα από τις αγγελίες 2x1Gb. Ξέρετε αν μπορώ να δοκιμάσω windows 7 ή δε γίνεται με τίποτα;

Το θέμα με το δίσκο που αναφέρει ο NeOSL με προβλημάτισε, αλλά δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω δοκιμή με άλλο δίσκο.

Yποθέτω ότι πιο φθηνά από 40 δεν τον πουλάει, οπότε για 'μένα ούτε να το σκέφτεσαι - ΕΚΤΟΣ κι αν μετράς στην κυριολεξία το κάθε Ευρώ σου. Μεταχειρισμένος, και πιθανώς χωρίς εγγύηση (ή έστω με 1-2 χρόνια υπολοιπο, στην καλύτερη στοιχηματίζω); Μέγιστο το ρίσκο. Για 'μενα θα άξιζε (το ΡΙΣΚΟ, ξαναλέω) μόνο έαν τον έδινε κα'να δεκάρικο, που δεν το κόβω με καμμιά Παναγιά....

Αν σε παίρνει οικονομικά, δώσε τα 65 (ούτε καν τα 60) που πρότεινα, είναι η συμβουλή μου.

...βέβαια να μη με κυνηγάς αν χτυπήσει, ολοκαίνουριος δίσκος, και χρειαστεί να επιστραφεί στην Ελλάδα για αντικατάσταση...

Η επιλογή δική σου είναι, εγώ απλά λέω τη γνώμη μου για το τί μοιάζει ως πιο συμφέρον για εσένα.

Όσο περί "SATA II Ή ΙΙΙ", δεν θα έχεις ζητήματα ασυμβατότητας. Ή να το θέσω αλλιώς, είτε ΙΙ είτε ΙΙΙ, αν είναι να έχεις ζήτημα, θα το έχεις και με τις δύο version.

Mην πολυσκέφτεσαι αυτό που ανέφερε ο NeO. Με την έννοια του ότι, τo oποίο καλά έκανε και το κατέθεσε (για το καλό σου) ως εμπειρία, αλλά εγώ φρονώ πως ήταν απλώς μια τραβηγμένη περίπτωση (ό,τι κι αν ήταν, τελικά, η αιτία του προβλήματος που αντιμετώπισε). Πιο πολύ θα έλεγα να τσεκάρεις στα specs της μητρικής, εάν τυχόν το BIOS της έχει κάποιο θέμα με το "μέγεθος" (χωρητικότητα) του δίσκου. DDR2 λες βέβαια, που σημαίνει ότι το μηχάνημα είναι από τα early διπύρηνα μάλλον, και δε νομίζω να έχει ούτε με το BIOS θέμα (...που και να έχει, ίσως έχει βγει κάποιο update. Είναι λίγο μανίκι το support στις σελίδες των λάπτοπ γενικώς, αλλά τσέκαρέ το μπας και βγάλεις άκρη).

Για τα δε 7 που ρωτάς,,,,μια δοκιμή θα σε πείσει, έτσι δεν είναι....; Πάντως μη φοβάσαι και τόσο : και σε PIV τρέχουν μια χαρά. Όσο για τη μνήμη, 2 GB είναι γενικώς αρκετά (και πάλι για να τρέχουν οκ τα 7άρια). Το θέμα περισσότερο με την επεξεργαστική ισχύ είναι, εάν σκοπεύεις να τρέχεις το "Αero" feature τους (που ίσως καν δεν παίζει, λόγω πιθανώς πολύ ανίσχυρης κάρτας γραφικών). Εάν θες 7άρια και χωρίς Aero, απλά το απενεργοποιείς (αν είναι προβληματικό).

Για να βάλεις ΧΡ, θα πρέπει να κατεβάσεις το nLite και με χρήση αυτού να φτιάξεις ένα νέο δισκάκι εγκατάστασης (με τα αρχεία που έχει το δισκάκι που έχεις) στο οποίο θα ενσωματώσεις τον disk controller driver για τον SATA controller του λάπτοπ. Δεν είναι καμμία φοβερή διαδικασία πάντως...

• Like 1
Δημοσ.

Στη σελίδα που της toshiba, έβαλα το μοντέλο και το λειτουργικό και μου έβγαλε τους ακόλουθους drivers:

ytop.jpg

gge6.jpg

2y9x.jpg

o9sj.jpg

Lan driver, wireless lan driver, dvd-ram driver, sound driver, display driver, touchpad driver

Μπορείτε να μου πείτε αν χρειάζομαι άλλους για καινούργια εγκατάσταση;

washcloud, κατέβασα το nLite, και είδα τί πρέπει να κάνω, ομως δε βλέπω driver για sata controller στα παραπάνω. Πού μπορώ να το βρω;

Ευχαριστώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...