Προς το περιεχόμενο

OpenOffice vs LibreOffice

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κατόπιν απαίτησης του κυρίου mandos ανοίγω αυτό το νήμα για να επισημάνω τα θετικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης του OpenOffice.

H εταιρεία που εργάζομαι έχει ενοχληθεί από την Microsoft στο θέμα του λειτουργικού. Επειδή μου έχει ανατεθεί να ελέγχω την νομιμότητα των λειτουργικών μας αναγκάστηκα εμμέσως πλην σαφώς να αποσύρω τo Microsoft Office από την πλειονότητα των μηχανημάτων του γραφείου. Αγόρασα 10 άδειες 2013 home and business και δύο Professional 2010 γιατί χρειάζομαι την Access. Τα Windows τα έχω όλα νόμιμα αλλά δεν είναι του παρόντος άρθρου. 

Είχα δοκιμάσει παλιότερα την 3.3 έκδοση (τότε άνηκε στην Oracle) χωρίς να μείνω και πολύ ευχαριστημένος. Στην απέναντι πλευρά η Libre με ένα πολύ βαρύ εργαλείο και το πιο άσχημο interface που έχω δει φιλοδοξούσε να πάρει την θέση του Microsoft Office που κακά τα ψέμματα προσφέρει το πιο φιλικό interface ακόμη και η 2007 έκδοση που ξένισε πολλούς ήταν από τις αγαπημένες μου.

Καλώς η κακώς η Oracle σταμάτησε να υποστηρίζει το OpenOffice και το πρόγραμμα πέρασε στα χέρια της Apache.

Αποφάσισα να το δοκιμάσω μετά από παρότρυνση φίλου ο οποίος και αυτός έψαχνε the best Microsoft Alternative και ήταν και αυτός αρκετά ικανοποιημένος.

Θα μιλήσω για το Calc αφού για το writer δεν έχουμε απαιτήσεις πινάκων και άλλων πραγμάτων που ενδεχομένως το πρόγραμμα της Apache να δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας.

Calc λοιπόν:

Καταρχήν πανέμορφο user interface. ίσως καλύτερο του Excel!

Οι εντολές βρίσκονται εκεί που πρέπει να βρίσκονται. Εκτός από την περιοχή εκτύπωσης που είναι στο μορφή > περιοχή εκτύπωσης > Καθορισμός.

Μεγάλη αλλαγή το page setup που μεταφέρθηκε στα δεξιά σε μία στήλη που την σέρνεις αριστερά / δεξιά > εμφανίζοντας την και εξαφανίζοντας την.

Από θέμα ταχύτητας σε σχέση με το LibreOffice μέρα με την νύχτα. Το OpenOffice παρόλο που δεν έχει quickstart ανοίγει πιο γρήγορα από το Libre παρόλο που το Libre έχει και καλά ενεργοποιημένο το quickstart.

Συμβατότητα: Μέχρι στιγμής δεν έχω δει ανωμαλίες από άκυρες γραμματοσειρές ή άκυρη μορφοποίηση σε Excel documents (ούτε και σε Word από αυτά τα απλά πράγματα που κάνουμε) Στα σύνθετα που περιλαμβάνουν exsql Reports έχουμε το Excel 2013

Μειονεκτήματα: Το μόνο μειονέκτημα που έχω παρατηρήσει είναι στα Excel με πάρα πολλές γραμμές και πολλά worksheets αργεί να τα ανοίξει και δυσκολεύεται πάρα πολύ να τα σώσει.

Σώζουμε μόνο σαν xls αφού ακόμα και για το ίδιο το Openoffice το ods είναι δύσκολα διαχειρίσιμο (!)

Κλειδωμένα αρχεία ή αρχεία μόνο για ανάγνωση καλό θα είναι να δημιουργούνται κατευθείαν στο openoffice αφού το κλείδωμα είναι διαφορετικά ορίσιμο μεταξύ Microsoft και Apache.

Θεωρώ το openoffice σοβαρό Microsoft Alternative. Στο σπίτι δουλεύω μόνο αυτό για να γίνω καλύτερος και πιο αποτελεσματικός και στο γραφείο.

post-54317-0-22938100-1386092965_thumb.png

• Like 2
  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

... Θεωρώ το openoffice σοβαρό Microsoft Alternative. Στο σπίτι δουλεύω μόνο αυτό για να γίνω καλύτερος και πιο αποτελεσματικός και στο γραφείο.

αρα το κορυφαιο ειναι το Microsoft office?

λες οτι ειναι Microsoft Alternative. αυτο σημαινει οτι ειναι κατωτερο ?

Δημοσ.

Δεν το θεωρώ κατώτερο. Απλά πολύς κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει ένα Office. Αυτό της Microsoft. Αναπόφευκτα κάθε σύγκριση γίνεται με αυτό.

Σε σχέση με το LibreOffice η νέα έκδοση του OpenOffice είναι έτη φωτός μακριά.

Δημοσ.

Κατόπιν απαίτησης του κυρίου mandos ανοίγω αυτό το νήμα για να επισημάνω τα θετικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης του OpenOffice.

Καταρχήν πανέμορφο user interface. ίσως καλύτερο του Excel!

ευχαριστώ :-)

και

WHAAAT? Πρέπει να το δοκιμάσω άμεσα, ευτυχώς είναι στο AUR. Βρίσκω το MS Office το καλύτερο όλων (από το 2003 και έπειτα είναι σε άλλο επίπεδο).

Φυσικά δεν το χρησιμοποιώ γιατί δεν έχω license (και γιατί έχω linux), έχω για το Office XP  :P

Δυστυχώς δεν περιμένω το Libreoffice team να επανενωθεί, παρά το γεγονός ότι η Apache έχει αποδείξει την αξία της ξανά και ξανά σε ότι αφορά το λογισμικό που έχει υπό την προστασία της.

Ευχαριστώ πολύ για το post, με έβαλες σε σκέψεις!

Δημοσ.

Αντε κάνε compile και πες μας. Ή ακόμα καλύτερα πες του tritona να βάλει καμιά ντουζίνα CPU που κάθονται και να μας στειλει το πακετο.

Δημοσ.

Δεν καθονται εμενα οι cores μου. Δουλευουν και τους κολλαω και ενσημα.

Eπισης το πακετο δεν κανει compile, απλα extract απο κατι τραγο-ρουπουμου.

Δημοσ.

αν το κάνω compile μετά μπορώ να σας το κάνω πάσα ε? x64 και makepkg -s μας αρκεί?

θα βάλω cores εγώ γιατί χιόνισε στο βουνό και το έχω δαγκώσει από το κρύο :P

Δημοσ.

Γιατί υπάρχει ακόμα αυτός ο διαχωρισμός του liber office με το open office από την στιγμή που το δεύτερο πήγε καθαρά στα χέρια της κοινότητας?

Δημοσ.

Βασικά άμα το κάνεις compile βάλτο στο repo στο adslgr

http://www.adslgr.com/forum/threads/229249-Archlinux-On-Line-repository-Ερωτήσεις-και-απαντήσεις

Δεν καθονται εμενα οι cores μου. Δουλευουν και τους κολλαω και ενσημα.

Μετά από πόσα cycles βγαίνουν στη σύνταξη; :P
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

χμμμ... είναι compiled έτοιμο

το κατέβασα και μπήκε (μέσω AUR), συνολικός χρόνος <10λεπτά (με το download) :-)

Μόλις το άνοιξα!

Δοκιμάζω και το PKGBUILD για τα ελληνικά και ενημερώνω

UPDATE: δεν το κατάφερα το ελληνικό build, ζητάει κάποιο license...

EN PKGBUILD (WORKING):

http://srm.gr/sites/myfiles/pkgbuild_openoffice_4.0.1_enUS.zip

μη το floodάρετε :P

Επεξ/σία από mandos
Δημοσ.

Μειονεκτήματα: Το μόνο μειονέκτημα που έχω παρατηρήσει είναι στα Excel με πάρα πολλές γραμμές και πολλά worksheets αργεί να τα ανοίξει και δυσκολεύεται πάρα πολύ να τα σώσει.

Με ή άνευ της βελτίωσης που έγινε στην 4.0.1;

http://www.openoffice.org/development/releases/4.0.1.html#AOO4.0.1ReleaseNotes-PerformanceImprovements%2FEnhancementscomparedtoOpenOffice4.0.0

The performance for saving XLS files was boosted by more than 230%.
Δημοσ.

Σε σχέση με το LibreOffice η νέα έκδοση του OpenOffice είναι έτη φωτός μακριά.

Ποιο Libre ειδες; Γιατι εχω το 4.1 και δεν βλέπω(εμφανισιακες) διαφορές.

Αν το κατεβασες απο δω http://el.libreoffice.org/, ισως κατέβασες παλια έκδοση.

Προσωπικά εχω το Libre επειδη προς το παρόν έχει συχνότερα updates απο το openoffice.

Βέβαια χρησιμοποιώ κυριως το Writer οπότε δεν εχω τρελες απαιτήσεις. Πάντως αν δεν κανω λαθος το Libre εγινε fork από το openoffice οταν το αγορασε η Oracle. Ισως θα ηταν καλο να ξαναγινονταν ένα, μιας και περασε πλεον στην Apache

• Like 1
Δημοσ.

Ναι αυτό δεν έχω καταλάβει. Και καλά έγινε fork τότε γιατί δεν πέρναγαν γρήγορα τα update και άλλες κοινοτικές βελτιώσεις στην κανονική έκδοση του open office λόγο των περιορισμών που είχε βάλει η oracle. 

Ποιός ο λόγος ύπαρξης του τώρα που έγινε ξανά κοινοτική η σουιτα και γιατί στα repositories των διανομών υπάρχει μόνο το liber office?

Η τελευταία έκδοση του open office είναι η 4.0.1?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...