Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ σου προτείνω για αρχή να μάθεις C.

Μετά μπορείς να μάθεις java είναι πολύ δυνατή γλώσσα προγραμματισμού, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και στη ρομποτική αν σε ενδιαφέρει.

Να ξέρεις όμως ότι είναι και πολύ δύσκολη γλώσσα προγραμματισμού.

Όσο για ιστοσελίδες που λες θα πρέπει να ξέρεις php και γενικά WAMP (windows Apache Mysql Php) ή LAMP (Linux Apache Mysql Php)

Επεξ/σία από Χάρης Μυλωνίδης
  • Like 1
  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Χάρη, αυτό ήθελα να του προτείνω στην αρχή αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα του κάνω μεγάλο κακό γιατί απλή C στις μέρες μας, όπου το system programming πεθαίνει, δε θα έχει αξία στην αγορά. Ακόμα και στα embedded και στα robotics έχουν βγει 500,000 πράγματα high level.

Έτσι θα μείνει πίσω και θα κάθετε!

Άσε δε που δε μπορώ να φανταστώ κάποιον στην εποχή του Internet να ασχολείτε με τα pointers, εκτός και άν έχει πραγματικά σοβαρό λόγο!

Από τη σκοπιά που το θέτεις καλύτερα να μάθει Ada και μετά SPARK για να μπορέσει να εργαστεί στα mechatronics και avionics και να πιάσει αργότερα δουλειά στην BMW, Ferrari, Boeing ή στην Lockheed Martin και τα συναφή!

Δημοσ.

Χάρη, αυτό ήθελα να του προτείνω στην αρχή αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα του κάνω μεγάλο κακό γιατί απλή C στις μέρες μας, όπου το system programming πεθαίνει, δε θα έχει αξία στην αγορά. Ακόμα και στα embedded και στα robotics έχουν βγει 500,000 πράγματα high level.

Έτσι θα μείνει πίσω και θα κάθετε!

Άσε δε που δε μπορώ να φανταστώ κάποιον στην εποχή του Internet να ασχολείτε με τα pointers, εκτός και άν έχει πραγματικά σοβαρό λόγο!

Από τη σκοπιά που το θέτεις καλύτερα να μάθει Ada και μετά SPARK για να μπορέσει να εργαστεί στα mechatronics και avionics και να πιάσει αργότερα δουλειά στην BMW, Ferrari, Boeing ή στην Lockheed Martin και τα συναφή!

Από που προκύπτει πως το system programming πεθαίνει; Διότι από όσο ξέρω τα διάφορα linux kernels ζουν και βασιλεύουν σε διάφορες πλατφόρμες (κυρίως στα κινητά, αλλά όχι μόνο).

Η δική μου άποψη είναι πως μαθαίνοντας C μόνο καλό θα κάνει στον εαυτό του, ακόμα κι αν περάσουν χρόνια για να τη χρησιμοποιήσει αυτούσια. Είναι κάτι σαν την αλφάβητο στις γλώσσες προγραμματισμού.

Εάν φυσικά σκέφτεται να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα.

• Like 2
Δημοσ.

Συμφωνώ για τα Kernels και για όλα αυτά που έχεις στο μυαλό σου.

Όταν λέω ότι "πεθαίνει" δεν το λέω και τόσο βαρυά. Εννοώ πως το σύνολο, η μάζα των λογισμικών είναι πιο high level.

Τέλος, εαν παρατήρησες, είπα για την C, την Ada και την SPARK και έδωσα hints για τις χρήσεις τους ώστε να αασχοληθεί ο άνθρωπος!

Δημοσ.

Ναι οκ, πάντα όμως (πλην assembly era και πίσω) η μάζα προγραμματίζει high-level. Δεν σημαίνει αυτό πως το system programming είναι πεθαμένο, ή πεθαίνει, κλπ. Χωρίς system από κάτω που θα πατήσεις για να κάνεις high-level προγραμματισμό;

• Like 1
Δημοσ.

Πολύ ορθά τα ειπώθηκαν για σχέση μαθηματικών και προγραμματισμού. 

Ακόμα περισσότερο, όσοι είναι προσκολλημένοι στο mathematical aspect και κυρίως επειδή δεν είναι σε κάποια σχολή Πληροφορικής αλλά κάποιο Μαθηματικό τμήμα τότε, και επειδή ακριβώς δεν έχουν γνώσεις πληροφορικής, παραγνωρίζουν βασικότατα aspects και attributes του προγραμματισμού. 

Πολύ βασικότερο από τα μαθηματικά είναι να ξέρει κανείς design patters. Αλλά, και δυστυχώς, οι "μαθηματικοί" δεν έχουν καταφέρει να το παραδεχθούν αυτό ακόμα και, ακόμα χειρότερα, τα παραδείγματα που δίνουν είναι του στυλ "Ένα πρόγραμμα που θα υπολογίζει πιθανότητες"... 

Λες και το όλο point είναι να φτιάξει κανείς "πρόγραμμα"[sic] που υπολογίζει πιθανότητες (άραγε πόσο γενικό και ευρέως χρησιμοποιούμενη θα ήταν μία συνάρτηση/μέθοδος που θα έκανε μόνο αυτό; ) και όχι η σωστή μοντελοποίηση οντοτήτων, η καλή χρήση πρακτικών για reuse, maintenance, upgrade κτλ, το targeted platform, application κτλ, η ασφάλεια και πολλά άλλα... 

Γεια σας παιδια !

Απο μικρος ηθελα να ασχοληθω με τον προγραμματισμο("να γινω προγραμματιστης"). Ασχολιομουν λιγες ωρες με αυτο αλλο ποτε κατι σοβαρο . Ταυτοχρονα ειμαι καμενος και με το HW και πολλες ωρες την μερα παρακολουθω τις εξελιξεις σε αυτον τον χωρο,ισως επειδη ειναι πιο ευκολο . Στο λυκειο λογω μαθηματων το ψηλοπαρατησα γιατι ηθελα να περασω σε σχολη πληροφορικης . Τελικα εβγαλα 18000 μπηκα στην σχολη πληροφορικης του ΑΠΘ φετος .

Ξερω οτι ο προγραμματισμος ειναι απο τα πραγματα που αν δεν ασχοληθω μονος και αν περιοριστω μονο σε αυτα της σχολης δεν θα καταφερω τιποτα το σπουδαιο . Για αυτο θα ηθελα να μου δωσετε μια κατευθυνση ωστε να αρχισω να ασχολουμαι μονος . Στην σχολη τωρα κανω C , το επομενο εξαμηνο C++ και το μεθεπομενο Java .

Στον ελευθερο χρονο μου πως να ασχοληθω με προγραμματισμο?(Δεν θελω μονο να διαβαζω βιβλια θελω πραγματικα να ΦΤΙΑΞΩ κατι).

Ποιες γλωσσες να αρχισω να κοιταω ? (Σιγουρα java, αλλα θελω να δω και τιποτα διαφορετικο καποια στιγμη πχ web developping)

Ξερω οτι θα αρχισετε να μου λετε για javascript,php,html και τα λοιπα αλλα το προβλημα μου ειναι πως θα ασχοληθω με κατι τετοιο .

Τι να φτιαξω ειναι το θεμα μου και απο που να αρχισω γιατι μεσα στο μυαλο μου επικρατει μια συγχηση .

Θα ηθελα αργοτερα μετα τις σπουδες μου να κανω καποιο μεταπτυχιακο πανω στο αντικειμενο ή προς το game developing).

Σας ευχαριστω οσους προσπαθησετε να με βοηθησετε :D (Α και ξερω παρα πολυ καλα αγγλικα και λιγο γαλλικα οποτε δεν υπαρχει θεμα με ξενογλωσσες πηγες)

Δεν υπάρχει το "ξεκίνα με αυτή την γλώσσα και θα πετύχεις".

Άντε και μαθαίνεις καλή C++. Πολύ καλή. Πας να φτιάξεις κάτι και σε αυτό που θες να φτιάξεις υπάρχει ένα framework σε platform specific γλώσσα... π.χ. C# ή Objective C. Πιστεύεις ότι ένας με καλές γνώσεις πληροφορικής (και όχι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ) ο οποίος θα έχει σαν βοήθημα το άπειρο documentation που υπάρχει παντού για τις περισσότερες main γλώσσες δεν θα είναι "καλύτερος" (βασικά, πιο time efficient) από έναν που έχει "λιώσει" να μάθει μία γλώσσα; 

Μην μάθεις καλά καμία γλώσσα.

Μάθε καλά, αλλά πάρα πολύ καλά, πώς λειτουργούν οι γλώσσες. Όχι την σύνταξη... αλλά τους κυριάρχους μηχανισμούς. Π.χ., pointers, dispatching, garbage collectors, locking mechanisms.

Μάθε καλά δομές δεδομένων. 

Μάθε καλά DESIGN PATTERNS. 

Μάθε καλά βάσεις. 

Μάθε καλά τις "καλές πρακτικές προγραμματισμού". 

Οι γλώσσες προγραμματισμού είναι απλώς τα εργαλεία και όχι ο αυτοσκοπός. Εάν δεν ξέρεις πώς λειτουργεί ένα τρυπάνι, τότε ό,τι μάρκα και ό,τι μοντέλο και ό,τι special feature να έχει ένα τρυπάνι που θα διαλέξεις δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο πέρα από τα τετριμμένα. 

Όταν αρχίζεις να εξειδικεύεσαι σε κάτι (στην αγορά εργασίας) τότε και αυτομάτως θα μάθεις καλύτερα μία γλώσσα/framework κτλ. 

• Like 11
Δημοσ.

+1 στον Τίμον, με μόνη διαφορά πως η δική μου άποψη είναι να μάθεις πολύ καλά την 1η σου γλώσσα (άνω του μέσου όρου δηλαδή) όποια κι αν είναι αυτή.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ αυτό που έχω να πω είναι οτι στον προγραμματισμό βοηθάει η μαθηματική σκέψη και αντίληψη, και όχι η γνώση μαθηματικών. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών των 2.
Οσο για τον ts, ασχολήσου με C. Προχώρα με δομές δεδομένων, και τσίμπα ένα βιβλίο που να αναφέρει γενικα για τον κύκλο ανάπτυξης λογισμικού & γενικότερα πληροφορίες περι πρακτικές προγραμματισμού( Όχι για κάποια συγκεκριμένη γλώσσα, αλλά γενικά! ). Αργότερα όταν θα είσαι έτοιμος να εμβαθύνεις, συνέχισε με design patterns. 

Σίγουρα στη σχολή σου θα έχεις μαθήματα περί ανάλυσης & σχεδίασης αλγορίθμων, Δομές δεδομένων, Λειτουργικά συστήματα κ.α. ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ με αυτά. Κάνε τις εργασίες, προσπάθησε να εμβαθύνεις μόνος σου.

Καλή τύχη.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ πιστεύω ότι στον στον προγραμματισμό και όχι μόνο είναι καθαρά θέμα αντίληψης και όχι μαθηματικής σκέψης.

Από ποια οπτική γωνία το βλέπεις.

Ένα πρόβλημα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις, απλά εσύ πρέπει να βρεις την καλύτερη και αποδοτικότερη.

Και να ξέρεις ότι σε ένα πρόγραμμα 3 πράγματα παίζουν ρόλο, το να μην καταναλώνει μεγάλη επεξεργαστική ισχύ , να είναι εύχρηστο για τον απλό χρήστη και τέλος να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και με λεπτομέρεια.

Δημοσ.

Εγώ πιστεύω ότι στον στον προγραμματισμό και όχι μόνο είναι καθαρά θέμα αντίληψης και όχι μαθηματικής σκέψης.

Δε θέλω να δώσω υπερβολικά μεγάλη σημασία στα μαθηματικά (που όντως δεν χρειάζονται και τόοοοσο πολύ εκτός αν κάνεις 3D), όμως το θεωρητικό υπόβαθρο είναι άπειρα σημαντικό γιατί διαφορετικά δε μπορείς να έχεις αντίληψη. Αν δεν ξέρεις τι σημαίνει O(n) τότε πρώτον δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις ότι γράφεις ένα πρόγραμμα που θα τερματίσει σε 1337 χρόνια και δεύτερον δε μπορείς να καταλάβεις και ποιά είναι η ουσιώδης διαφορά ανάμεσα σ' αυτό που έκανες και σ' αυτό που θα έπρεπε να κάνεις.

Βεβαίως για το υπόβαθρο αυτό δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πας σε σχολή, όρεξη να έχεις και τα πάντα μπορείς να μάθεις με αυτοδιδασκαλία, απλά πολλοί βρίσκουν τη σχολή ως πιο ρεαλιστική προσέγγιση επειδή έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί.

Το μεγαλύτερο καλό που σου κάνει η σχολή είναι ότι μέσα από τη διαδικασία να τη βγάλεις σου μαθαίνει πώς να μαθαίνεις. Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν το έχει κανείς ήδη αυτό το skill τότε μόνο και μόνο γι' αυτό η σχολή αξίζει.

• Like 1
Δημοσ.

Βεβαίως για το υπόβαθρο αυτό δεν υπάρχει καμία ανάγκη να πας σε σχολή, όρεξη να έχεις και τα πάντα μπορείς να μάθεις με αυτοδιδασκαλία, απλά πολλοί βρίσκουν τη σχολή ως πιο ρεαλιστική προσέγγιση επειδή έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί.

εγώ πάντως έχω την κατάλληλη πηγή που μπορώ να μάθω τα πάντα και αυτό δεν είναι μόνο το διαδίκτυο B)

Όσο για τα χαρτιά πανεπιστημίων, κολεγίων κτλ είναι απλά χαρτιά . Το άτομο κάνει τη διαφορά και μόνο αυτό.

• Like 1
Δημοσ.

Αν θες να ασχοληθείς με προγραμματισμό καλό είναι να συμμετάσχεις το development ενός project ελευθέρου λογισμικού.

Μικρά Bugfixes και η ανάγνωση ξένου κώδικα θα σε κάνει καλύτερο.

Ακόμη μια άλλη λύση είναι να δουλέψεις σαν freelanced developer καθώς σπουδάζεις λόγο ότι στην εργασία σου θα αναγκαστείς να υλοποιήσεις κάτι έτσι θέλοντας και μη θα ψάξεις κάποια πράγματα.

Τέλος μια άλλη λύση είναι να συμετάχεις στο Google Summer of code που θα ασχοληθείς με κάτι συν ότι αν τα καταφέρεις 8α έχεις $5000 που είναι ένα καλό πόσο για κίνητρο.

Για game development ψάχνε να δεις ποια game engine σε βολεύει και ασχολίσου εκεί. Ακόμα μάθε καλά C++ η/και C λόγο απαιτήσεων αυτές οι γλώσσες θα σε ικανοποιήσουν.  Ακόμα ρίξε μια ματιά και στην OpenGl, SDL και Allegro.

Όσο για web development καλό είναι να μάθεις php και να εξικοιωθυείς με κάποιο framework. Άρχιζε με hardcode php με mysql db και μετά κάνε μετάβαση σε framework. Πρόσφατα έψαξα το yii framework και είμαι ικανοποιημένος από αυτό λόγο ότι σου κάνει πολλά πράγματα από μόνο του.

Μετά πήγαινε σε frontent καταστάσεις όπως JS και HTML5 και CSS που μέσω WebGl μπορείς να κάνεις παιχνίδια. Ακόμη μέσω NodeJs δοκίμασε να τρέξεις Javascript στο Backend.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...