ΘουΒου Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δεν υπάρχει ένας πρακτικός οδηγός raid για να τα ξεκαθαρίσουμε μια κ καλή! Με παραδείγματα <br><br> Sent from my iPhone using Insomnia http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
haHa Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Το ξέρω οτι είναι σπάνιο. αλλά αυτό που λέω είναι, αν θες να κάνεις backup μην κάνεις raid, όχι το αντίστροφο. Αν πας σε raid να προτιμήσεις το raid 5 ή 6 για καλή αναλογία δίσκων/parity αλλά να έχεις υπόψιν οτι δεν είσαι απόλυτα ασφαλής. Απλά πολλοί νομίζουν οτι κάνοντας ένα mirror raid είναι άτρωτοι και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κανένα λόγο. Η πιο απλή λύση back up είναι να έχεις δίσκο στο συρτάτι ενός φίλου και που και που να παίρνεις αντίγραφο των αρχείων σου σε αυτό. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας για κάτι τέτοιο... Κακιστη λυση η τελευταία :Στην πιο συχνη (95+%) περίπτωση προβληματος(failure δισκου) θα χασεις τα αρχεια που δεν ειχες κάνει backup απο την τελευταία φορα. Χαθηκαν δηλαδη οι φωτο, τα documents κλπ του τελευταίου μηνα.. Χωρια οτι δεν ειναι καθολου πρακτικο κ ειναι κ αρκετα ακριβο. (πχ για τον φιλο που εχει 6tb data σε 3 δισκους των 2tb, με raid5 χρειαζεται μονο αλλον εναν δισκο, ενα για την λυση που προτεινες χρειάζεται αλλους 3 δισκους)
karhariasgr Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 που να ήθελα το NAS για raid δλδ... χαμος!
aposporis Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Πάντως με ένα hp microserver έχεις τρελές δυνατότητες !! Και είναι πιο φτηνό από το synology.
karhariasgr Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 καλό δείχνει αλλά είναι μηχάνημα από μόνο του και δε ξέρω αν θα με βολέψει. μάλλον με βλέπω για το buffalo γιατί όσο και να ψάχνω κάτι φτηνότερο δε θα βρω. raid δε με ενδιαφέρει, ταινίες και μουσική έχω, όλο μπορούν να ανακτηθούν. τα προσωπικά μου ούτως ή αλλως αποθηκεύονται σε δύο σκληρούς (χωρίς raid... ξέρω διπλός κόπος) αλλά δεν είναι ίδιοι. αλήθεια κάτι που δεν ειπώθηκε όσο μιλάμε για raid είναι ότι οι σκληροί πρέπει να είναι ίδιοι. κάνω λάθος? και όχι απλά στην χωρητικότητα. Μου έχει τύχει δύο σκληροί 1 terra o κάθε ένας, διαφορετική μάρκα, να μη δουλεύει καλά το raid, μέχρι και να "σπάσει"
aposporis Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Αν του βάλεις κάποια διανομή που το μετατρέπει σε nas δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα. Δε θα είναι pc πια. Αλλά το στήσιμο θέλει λίγο ψάξιμο. Και υπάρχει πολύ documentation από πίσω. Για καλό nas χρειάζονται λεφτά. Ένας φίλος μου πήρε ένα dlink, Μοιράζει τις ταινίες στο δίκτυο και έστησε κ ένα torrent client αλλά το νιώθει να σέρνεται. Οι ταχύτητες που πιάνει είναι χαμηλότερες από τις ονομαστικές πχ. . Ο microserver έχει δυνατό hardware σε σχέση με τα nas. Για hardware raid νομίζω ότι θέλει εντελώς ίδιους δίσκους. Αν δε θες πολλά τότε και απλό nas σου κάνει, απλά διάβασε κανένα review σχετικά με τις ταχύτητες δικτύου που είναι το βασικό.
karhariasgr Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 έχω στημένο 1000άρι ενσύρματο στο σπίτι. προς το παρών το mac mini που είναι στο σαλόνι (TV) μοιράζει τις ταινίες, μουσική, φωτογραφίες, projects, μέχρι και screen sharing χωρίς κανένα πρόβλημα, απλά λίγο αργά... Τα data είναι σε εξωτερικούς σκληρούς που είναι συνδεδεμένοι με USB 2.0, δλδ η διαδρομή είναι ακόμη μεγαλύτερη και ποιο αργή. φαντάζομαι ότι το NAS και να μη πιάσει τα 1000, λογικό, πάλι ποιο γρήγορο θα είναι. Επίσης δε θα έχω περιορισμό ότι το mac mini θα πρέπει να είναι ανοιχτό για να δω/πάρω δεδομένα στο imac, smartphone κτλ κτλ. Τελικά και το Web Access του Buffalo δείχνει καλή επιλογή, αν και στην αρχή μου φαινόταν σαν άχρηστο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις που θα χρειαστεί! Για torrentάδικο έχω το mac mini αλλά θα με έψηνε μελλοντικά ένα Raspberry Pi κουμπωμένο στο NAS έτσι ώστε να ξεκουράσει και το mac mini και να μη δουλεύει ασταμάτητα! Τέλος θα αποφύγω το HP γιατί όπως είπες θέλει διάβασμα, δοκιμές και Windows.. και τα 3 με ανατριχιάζουν... :D
aposporis Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Τώρα στη καλύτερη έχεις 25 MB/sec λόγω usb2 ως ταχύτητα δικτύου. Ανάλογα τη τιμή (δλδ ποιότητα) του nas θα έχεις από 20-30 έως 80-100 που είναι το μέγιστο του giga lan. Raspberry Pi στο nas δεν έχει νόημα να βάλεις γιατί σχεδόν όλα τα nas έχουν torrent client (ή μπορείς να βάλεις) στο interface. Όσο για το hp δε μίλησα για windows αλλά linux Λογικά και με το dlink που πήρε ο φίλος μου κάνεις δουλειά. Όπως είπα όμως δεν είναι κ ότι καλύτερο, απλά καλό.
karhariasgr Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Καλό το D-link αλλά είναι 2 bay.. δε θέλω να πάω σε 2 συσκευές 2 bay γιατί μιλάμε για 2πλη παροχή ρεύματος, 2πλα καλώδια και στο τέλος θα έχει την ίδια τιμή με το Buffalo. Το 4 bay της D-Link έχει τιμή απλησίαστη για μένα. Δεν ήξερα ότι έχουν torrent client τα NAS, θα βοηθήσει αυτό αρκετά! Ναι ούτως ή άλλως Linux θα έστεινα στο HP, απλά είπα να πω καμιά χαζομάρα να περάσει η ώρα.. Δλδ υπάρχει περίπτωση από το Buffalo να πάρω την ίδια ταχύτητα που παίρνω από την υπάρχουσα USB σύνδεση?!?!?!! ωωω.. με χάλασε αυτό.. πως μπορώ να το τσεκάρω αυτό?
aposporis Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δλδ υπάρχει περίπτωση από το Buffalo να πάρω την ίδια ταχύτητα που παίρνω από την υπάρχουσα USB σύνδεση?!?!?!! ωωω.. με χάλασε αυτό.. πως μπορώ να το τσεκάρω αυτό? Μόνο διαβάζοντας reviews από χρήστες που το έχουν ήδη.
haHa Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Καλό το D-link αλλά είναι 2 bay.. δε θέλω να πάω σε 2 συσκευές 2 bay γιατί μιλάμε για 2πλη παροχή ρεύματος, 2πλα καλώδια και στο τέλος θα έχει την ίδια τιμή με το Buffalo. Το 4 bay της D-Link έχει τιμή απλησίαστη για μένα. Δεν ήξερα ότι έχουν torrent client τα NAS, θα βοηθήσει αυτό αρκετά! Ναι ούτως ή άλλως Linux θα έστεινα στο HP, απλά είπα να πω καμιά χαζομάρα να περάσει η ώρα.. Δλδ υπάρχει περίπτωση από το Buffalo να πάρω την ίδια ταχύτητα που παίρνω από την υπάρχουσα USB σύνδεση?!?!?!! ωωω.. με χάλασε αυτό.. πως μπορώ να το τσεκάρω αυτό? Δες τις εξτρα δυνατοτητες των nas, μην τα σκεφτεσαι μονο σαν file server. Μπορουν να κανουν τον torrent client, itunes server, dlna server, μερικα κανουν κ plex server για ταινιες, μεχρι κ ip cameras μπορεις να ελεγξεις απο το nas. Δεν θα χρειαζεσαι το mac mini για να σερβιρει μουσικη, ταινιες, φωτο κ να κατεβαζει τορρεντ. Τα κανει πολυ ευκολα το nas. Ενδεικτικά : http://www.synology.com/en-us/dsm/app_packages#dsm_app_content_tabs_by_3rd_party Δες πχ εδω που εχει κ demo για να το χρησιμοποιησεις κ να δεις πως ειναι: http://www.synology.com/en-global/products/dsm_livedemo
poihths Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 η καλύτερη λύση αναφερθηκε ήδη... φτιαξε σερβερακο με το freenas.. μην πετας λεφτα τζαμπα συν οτι δεν θες σερβερ ντε και καλα ακομα κ ενα παλιο πισακι θα κανει τη δουλεαι που θες , ειδικα τώρα που δεν χρειαζεσαι και raid ...
haHa Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2013 η καλύτερη λύση αναφερθηκε ήδη... φτιαξε σερβερακο με το freenas.. μην πετας λεφτα τζαμπα συν οτι δεν θες σερβερ ντε και καλα ακομα κ ενα παλιο πισακι θα κανει τη δουλεαι που θες , ειδικα τώρα που δεν χρειαζεσαι και raid ... Ο σερβερακος εχει το μειονέκτημα του στησιματος(που μπορει να ειναι και χαρα για οποιον εχει θεληση κ χρονο), δεν ειναι plug and play, κανει παραπανω θορυβο, καιει παραπανω ρευμα κ πιανει παραπάνω χωρο. Αν τον φιλο δεν τον ενοχλουν αυτα, τοτε ας παει σε ξεχωριστό μηχανημα με freenas αντι για dedicated nas. αλήθεια κάτι που δεν ειπώθηκε όσο μιλάμε για raid είναι ότι οι σκληροί πρέπει να είναι ίδιοι. κάνω λάθος? και όχι απλά στην χωρητικότητα. Μου έχει τύχει δύο σκληροί 1 terra o κάθε ένας, διαφορετική μάρκα, να μη δουλεύει καλά το raid, μέχρι και να "σπάσει"Οχι δεν είναι απαραίτητο να ειναι ιδιοι. Αν μάλιστα επιλεξεις το proprietary raid (σαν raid5)της εταιριας του nas, δεν χρειάζεται να ειναι καν ιδιας χωρητικότητας.
karhariasgr Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2013 Καλημέρα και πάλι όσο το ψάχνω τόσο άπιαστο όνειρο γίνεται. Έκανα μια αναζήτηση στο internet, διαβάζοντας αρκετά forums σχετικά με NAS, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να προσέξουμε, τι θέλουμε και τι μπορεί να χρειαστούμε μελλοντικά. Δυστυχώς όταν έβλεπα τι θέλω και τι μπορεί να μου χρειαστεί έφτανα σε 4ψήφιο νούμερο και αμέσως άλλαζα προτεραιότητες. Βρήκα αυτή την σελίδα που έχει κατηγοριοποιήσει τους NAS σύμφωνα με την απόδοση/ταχύτητα τους. http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas-charts/view Βρέθηκα στην σελίδα αυτή διαβάζοντας γιατί ΔΕΝ πρέπει να πάρεις Buffalo Nas Server οπότε κατέριψε τα αρχικά μου σχέδια. Από εδώ και από εκεί βρήκα τελικά αυτόν τον Netgear http://netgear.dk/home/products/storage/prosumer/RN10421D.aspx#two Το βρήκα περίπου στα 250 ευρώ, δλδ ανεβαίνει και άλλο το budget κατά 50 ευρώ.. και από εδώ και από εκεί, 50 κόντρα 50 φτάσαμε κοντά στα 300. Ξέρω είναι λίγα για αυτό που θέλω, απλά αρκετά για μένα. Διάβασα πολλά και για τα Synology που, δικαίως, προτείνει και ξαναπροτείνει ένας φίλος ποιο πάνω. Απ ότι κατάλαβα είναι από τα top στην κατηγορία τους αλλά είναι αρκετά ακριβά. Πολύ ενδιαφέρον το software τους (είδα την demo version) αλλά τα "φτηνά" τους μοντέλα, όπως το Synology DiskStation DS413j δείχνει παλιό. Δεν υπάρχει Web Access, δεν έχει USB 3, δεν έχει e-sata, 1 x Gigalan blah blah blah blah... Δεν ξέρω αν τα χρειάζομαι ακόμη, αλλά μελλοντικά ποτέ δεν ξέρεις. Θα τσεκάρω και τα review του Netgear. Ερώτηση newbie, τα NAS όταν λένε 512 μνήμη αλλάζει αυτή ή είναι fix πάνω στην mobo τους? Δλδ, πχ, μπορούμε να βάλουμε μικρές μνήμες από SODIMM ή όχι. Ότι λέει αυτό παίρνεις, χωρίς μετατροπές? Ευχαριστώ και πάλι!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα