karhariasgr Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Γεια χαρά, ενδιαφέρομαι να αγοράσω έναν NAS Server με 4 θήκες σκληρών δίσκων αλλά ήθελα μερικές καθοδηγήσεις από τους ειδικούς εδώ για να μη πάρω οτιδήποτε.. Γνωρίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινάμε με το badget διαθέτουμε, αλλά επειδή απ ότι βλέπω κάτω από 200 ευρώ (και πάλι πολύ λίγα είπα) δεν βρίσκεις τίποτα, καλύτερα να δούμε πρώτα τι μπορούμε να βρούμε. Εγώ θέλω να βάλω 4 δίσκους στο NAS και να τους έχω δικτυακά. Είδα αυτόν... http://www.ebw.gr/el/product/206814/Netz-NAS-Buffalo-LS-QVL-E-EU-Linkstation-Pro-Quad-4981254585726 Διάβασα καλά λόγια, συν το ότι μπορείς να δεις και μέσω web (όχι μόνο από το local lan) τα δεδομένα των δίσκων σου! Δεν ενδιαφέρομαι να αποθηκεύονται αυτόματα οι φωτογραφίες μου κτλ κτλ, θέλω να τα κάνω χειροκίνητα όλα. Στην ουσία μουσική, ταινίες, φωτογραφίες και λοιπά θα έχουν οι σκληροί μέσα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορώ να τα δω από κάθε υπολογιστή ή φορητή συσκευή. Από review χρηστών διάβασα ότι είναι πάρα πολύ αργός στην αντιγραφή/μεταφορά δεδομένων. Είδα επίσης ότι έχει 256 RAM DDR3, αυτή η ram αλλάζει ή χρησιμοποιούν μνήμες εκτός αγοράς ή fixαρισμένες στην mobo τους? Αυτή την στιγμή κάνω κάτι "παρόμοιο" έχοντας ένα dock της Sharkoon με 2 bay. Έχω δυο δίσκους εκεί πάνω, είναι συνδεδεμένο μόνιμα στο ένα μηχάνημα που δεν κλείνει ποτέ και τους έχω κοινόχρηστους για να τους βλέπω από τις άλλες συσκευές. Κάθε τόσο όμως πρέπει να βάλω κάποιον άλλον δίσκο και δυστυχώς για να βγει ο ένας δίσκος πρέπει να κλείσει το dock και μετά να γίνει αλλαγή δίσκου. Με ενδιαφέρει ένας NAS Server που.. ..να παίρνει 4 δίσκους (2 τέρρα ο δίσκος), ..να έχει gigabyte ethernet, ..να είναι συμβατός/φιλικός με Mac (μόνο mac περιβάλλον, δεν έχω windows στο σπίτι), και να είναι φτηνός (100-200 ευρώ καλά θα ήταν αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τέτοιο στην τιμή αυτή). Τώρα αν έχει web access, ενσωματωμένο ασύρματο, raid κτλ δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ιδιαίτερα. Σίγουρα όλα καλά είναι αλλά ανεβάζουν υπερβολικά την τιμή! Κάτι που ήθελα να ρωτήσω. Το dock της Sharkoon που έχω είναι USB 3.0, αν πάρω έναν NAS Server με 2-bay και συνδέσω το dock πάνω στο NAS θα το δει ή οι usb που έχουν τα NAS είναι για flash stick, έναν σκληρό κτλ? Το ρωτάω γιατί το dock κάνει στην ουσία mount 2 δίσκους στην μια usb, το NAS μπορεί εκείνη την ώρα να δείξει τους δικούς που θα φοράει συν τους 2 που θα είναι συνδεδεμένοι πάνω του μέσω του Sharkoon? Αν το παραπάνω μπορεί να γίνει, τότε ένα 2-bay NAS θα βοηθούσε το ίδιο, και σίγουρα μιλάμε για την μισή τιμή! Όπως και να 'χει ευχαριστώ για τον χρόνο σας! Κώστας
tr3quart1sta Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 κατι τετοιο θα σε βολευε? + FreeNAS το περνας μονος σου και εχεις παραπανω επιλογες.. αλλα θα πρεπει να ασχοληθεις και παραπανω...
haHa Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 (επεξεργασμένο) To 4-bay nas το θελεις για το redundancy ή για να εχεις μεγαλη χωρητικοτητα? Την λυση να δωσεις τους σκληρους σου και να πας σε μεγαλυτερης χωρητικοτητας , ωστε να παρεις 2-bay nas την σκεφτηκες? Γενικοτερα σε ενδιαφερει το redundancy? Εγω προσωπικα θα πηγαινα σε ενα ποιοτικο nas. Ειναι μια συσκευη που θα κρατησεις για χρονια, θα εξυπηρετει πολλες (ακριβες) συσκευες , θα εχει μεσα σκληρους πολλαπλασιας αξιας, οποτε το να δωσεις 100€ παραπανω για κατι καλυτερο, πιο αξιοπιστο, που θα κρατησει περισσοτερα χρονια κ θα εχει περισσοτερα features δεν το θεωρω κακο deal. Δες πχ κατι σε synology 4-bay: http://www.skroutz.gr/s/2519334/Synology-DS413j.html Επεξ/σία 23 Νοεμβρίου 2013 από haHa
karhariasgr Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Νομίζω αυτό της HP δε μου κάνει. Αυτό είναι κανονικό μηχάνημα, έχω ένα Mac Mini για την δουλειά αυτή στην TV του σαλονιού και εκεί είναι το dock της Sharkoon με τους κοινόχρηστους δίσκους. Αυτό θέλω να αποφύγω, θέλω το Mac Mini να είναι αυτόνομο το ίδιο και οι δίσκοι. @haHa δε ξέρω αν σε κατάλαβα καλά αλλά έχω ήδη 5 σκληρούς (2 x 2 terra, 1 x 1.5 terra και 2 x 1terra). Έχω και 1-2 ακόμη 500άριδες, αλλά δε θέλω να γίνω υπερβολικός. Ήδη τα χώρεσα όλα τα data στους πρώτους 4 μεγάλους δίσκους, οπότε στην ουσία θα χρειαστώ άμεσα 3-bay και βάζω και το 4ο καλού κακού (προς καλού το βλέπω). Γι αυτό και ρωτάω αν ένας NAS με 2-bay μπορεί να δει το dock που έχει άλλα 2-bay μέσω USB σύνδεσης και μετά και οι 4 σκληροί να είναι share σε 1000άρι gigabite ethernet. Το 1000άρι ethernet το έχω λύσει, το NAS μου λείπει.. Από την στιγμή που είδα ότι βγαίνουν οι NAS σε 1-bay, 2-bay και 4-bay, δλδ δεν βρήκα κάπου 3άρι, γι αυτό είπα για 4 για ποιο σίγουρα. Είδα κάτι επιλογές που βάζεις κομμάτι κομμάτι ότι θες αλλά μιλάμε για 4ψήφιο νούμερο αγοράς , , και δε θα ήθελα να το σκεφτώ καν!
haHa Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Eπαναλαμβανω: Γενικοτερα σε ενδιαφερει το redundancy? Πχ αν εχεις 4x2tb σκληρους να εχεις χωρητικοτητα συνολικη 6tb αντι για 8tb, αλλα να μην σε απασχολει αν χαλασει ο ενας σκληρος, γιατι λογω raid 5 δεν θα εχει χαθει κανενα αρχειο. Αν δεν σε απασχολει, μηπως να πουλησεις ολους τους μεγαλους δισκους που εχεις και να παρεις 2 καινουργιους 3tb ή 4tb, ωστε να μπορεις να παρεις 2-bay nas?
karhariasgr Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 καλημέρα κατάλαβα τι λες. δε το είχα σκεφτεί αυτό, αλλά μάλλον θα προτιμήσω το redundancy που λες. εντελώς τυχαία σήμερα πήρα έναν 3 TB οπότε αρχίζει να δείχνει το NAS με 2-bay ποιο λογικό.
haHa Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 καλημέρα κατάλαβα τι λες. δε το είχα σκεφτεί αυτό, αλλά μάλλον θα προτιμήσω το redundancy που λες. εντελώς τυχαία σήμερα πήρα έναν 3 TB οπότε αρχίζει να δείχνει το NAS με 2-bay ποιο λογικό. Σε 2bay,ξεχνας το redudancy, εκτος αν βαλεις 2*3tb, αλλα θα εχεις συνολικη χωρητικότητα 3tb. Σε 4bay,θα εχεις την χωρητικότητα των 3 δισκων αντι για 4, αν θελεις ασφαλεια. Ολα γίνονται αυτοματα να ξερεις: ακομα κ οταν χαλασει ο ενας δισκος, θα σε ειδοποιει το nas, θα τον βγαζεις, θα βάζεις τον καινούριο κ θα συνεχιζεις.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Δες πχ κατι σε synology 4-bay: http://www.skroutz.gr/s/2519334/Synology-DS413j.html το συγκεκριμένο παίρνει μόνο 2.5" δίσκους, η περιγραφή του e-gate είναι λανθασμένη...
mikelamar Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Θέλω να ρωτήσω το εξής: υπάρχει περιορισμός ως προς τη χωρητικότητα των δίσκων; Μπορείς δηλαδή να βάλεις 1TB ή 2 ή 3 ή 4 κτλ; Sent from my iPhone using Insomnia
Super Moderators Thresh Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 ανάλογα το μοντέλο, συνήθως αυτά που είναι της προκοπής δεν έχουν περιορισμούς μιας και παίρνουν νέα firmwares τα οποία δίνουν compatibility με νέα και μεγαλύτερα μοντέλα δίσκων...
haHa Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 το συγκεκριμένο παίρνει μόνο 2.5" δίσκους, η περιγραφή του e-gate είναι λανθασμένη... Εχεις δικιο. Ειχα βαλει το ds413j οπως βλεπεις και στο πως τελειωνει το λινκ, αλλα κατι εκανα λαθος κ εβαλα το 411slim. Το διορθωνω, αυτο ειναι το μοντελο που παιρνει 3.5": http://www.skroutz.gr/s/2519334/Synology-DS413j.html
karhariasgr Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Καλό το Synology που δείχνεις αλλά ξεφεύγει από το budget μου αρκετά δυστυχώς. Ξέρω αυτό το πληρώνω μια και δε θα χρειαστεί μετά αλλά δυστυχώς θα την πατάω πάντα σε αυτό. βλέπω τα οφέλει του buffalo που πόσταρα ποιο πάνω όπως raid και web access και με ψήνει περισσότερο. να ρωτήσω. είναι εφικτό να έχω δύο δίσκους raid 1 και τους άλλους δύο χωρίς raid στο nas server, σωστά? όλοι οι δίσκοι μου είναι 3.5" οπότε δεν έχω θέμα για 2.5.
haHa Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 να ρωτήσω. είναι εφικτό να έχω δύο δίσκους raid 1 και τους άλλους δύο χωρίς raid στο nas server, σωστά? όλοι οι δίσκοι μου είναι 3.5" οπότε δεν έχω θέμα για 2.5. Αν ειναι 4bay το nas, δεν εχει νοημα να κανεις αυτο που λες. Κανεις raid 5 κ ξεμπερδευεις.
HERTHAN Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2013 Ποια ειναι η δυνατοτητα που σου παρεχει το RAID 5?
karhariasgr Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2013 βλέπεις όλους τους δίσκους σαν 1, αλλά στην ουσία χάνεις ένα δίσκο (για backup) δλδ θα βλέπω τους 3 και ο 4ος θα είναι backup. μάλλον για raid 5 θα πάω αλλά ακόμη δεν έχω αποφαήσει στον nas server ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα