adtakhs Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Καλησπέρα σε όλους. Ωρα να ανοίξω και εγώ ένα θέμα για βοήθεια μιας και έχω βγάλει τα μάτια μου κάτι μέρες για να λύσω ένα πρόβλημα το οποιο δεν μπορώ να καταλάβω που οφείλεται και πως εν τέλη θα το λύσω. Εχω μπροστά μου ένα παλαιό συστηματάκι με AMD ATHLON 64 3200+ AOPEN AK86-L K8T800 KINGSTON 2,5GB DDR1 400Mhz 2X W.D. 160GB IDE 7200RPM HDD 1X HITACHI 500GB SATA II NVIDIA 6600GT AGP 256MB DDR? -------------------------------------------------------- Το πρόβλημα είναι το εξής ! Η μητρική έχει 2X SATA θύρες στις οποίες θέλω να τοποθετήσω τον HITACHI SATA σκληρό . Κάνω την τοποθέτηση, ζητώ να μπουτάρει από το DVD-RW . Κάνω εγκατάσταση των LUBUNTU 64BIT στον HITACHI σκληρό που τα lubluntu τον βλέπουν πάνω στον controller !!!! και κατά την επανεκκίνηση πρέπει να επιλέξω να μπουτάρει από τον σκληρό που έγινε η εγκατάσταση. Και τώρα το κουφό ! Η μητρική δεν έχει καμιά επιλογή για να βάλεις first boot τους SATA σκληρούς δίσκος και προσπαθεί να μπουτάρει από το primary master που είναι ο σκληρός IDE στο πρώτο IDE κανάλι ! Οσες επιλογές για C/D/E/F έβαλα στο boot meny πάντα από IDE προσπαθεί να φορτώσει. Ξέρει κανείς να παίζει καμιά επιλογή στο bios που μου διαφεύφει ώστε να κάνω το σύστημα να μπουτάρει από τις SATA συσκευές ? Κοντεύει να με τρελάνει .... και θέλω οποσδήποτε να βάλω τον SATA σκληρό επάνω γιατί οι IDE είναι παλαιοί και ζώα ... Όποιος έχει ή είχε επαφή με τέτοια μητρική ας ποστάρει ... Η μητρική είναι εδώ . http://hexus.net/tech/reviews/mainboard/737-aopen-ak86-l-k8t800-s754-motherboard/?page=2
@topos Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Εαν αποσυνδεσεις εντελως τους ide bootαρει κανονικα?
rfc Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Ναι υπαρχει, να δηλωσεις τον controller στο bios ahci απο ide που το εχεις τωρα.
adtakhs Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Ναι υπαρχει, να δηλωσεις τον controller στο bios ahci απο ide που το εχεις τωρα. AHCΙ δεν έπαιζε εκείνη την εποχή !! Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον SATA controller της VIA. Εαν αποσυνδεσεις εντελως τους ide bootαρει κανονικα? Οχι δεν τον βλεπει ...
STORM1978 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 http://europe.aopen.com/download.aspx bios & manual download. Κατέβασε το manual καθώς και το τελευταίο bios 1.18, κάνε update το bios και ξαναδοκίμασε! Από την έκδοση 1.13 και μετά νομίζω έχει λυθεί το πρόβλημα σου, αλλά εσύ βάλε την τελευταία.
adtakhs Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Εχω κατεβάσει το manual και έχω περάσει την έκδοση 1.18 ......
rfc Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Αν με το τελευταιο bios δεν..... δε νομιζω πως εχεις και αλλες επιλογες, ζησε ετσι.
STORM1978 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 adtakhs βγάλε βρε συ φώτο από το bios τις καρτέλες που αναφέρονται στους σκληρούς και στο boot order να δούμε κάτι! Μου ήρθε φλασιά!
Thanos1972 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 μετα που γραφεις το λειτουργικο,κανε ενα disable το cd και ασε τα αλλα λιγο.
adtakhs Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 μετα που γραφεις το λειτουργικο,κανε ενα disable το cd και ασε τα αλλα λιγο. Εχω προσπαθήσει τα πάντα ... Εχω απενεργοποιήσει τα ide κανάλια . Εχω αλλάξει τα first boot κ.λ.π. Εχω παίξει με τα pio modes . Αλλά τίποτα. Με απενεργοποιημένα τα ide κανάλια , η μητρική κατά το boot δεν αναγνωρίζει καμιά συσκευή .... Δεν ξέρω τι να κάνω ... Κάπου διάβασα πως πατώντας κατά την εκκίνηση TAB βγαίνεις στο κρυφό bios της VIA για raid ... Εμένα δεν μου κάνει τιποτα. Εχω το συστηματάκι περίπου 1 μήνα για να το φτιάξω... Εχω περάσει 10 λειτουργικά από UBUNTU, LUBUNTY, SOLYDXK, ψάχνωντας να το ελαφρύνω ... Κατέληξα στα Lubuntu και στον GNOME PLAYER για αναπαραγωγή ταινιών, μιας και με αυτόν έχει τα λιγότερα κολλήματα. Εψαχνα για κάρτα που να παίζει DXVA αλλά μάταια σε AGP και με οδηγούς για Linux ... μιας και μόνο οι HD4XXX παίζουν αλλά είναι ακριβές και πλέον δεν υποστηρίζονται .... Είπα να το πετάξω επάνω έναν SATA HDD να βελτιώσω την απόκριση του συστήματος που σένρετε σε σχέση με ένα άλλο ίδιο που έχω με ASUS A8 αλλά εδώ τα βρήκα για πρώτη φορά μετά από χρόνια , σκούρα. Το θέμα είναι πως πρέπει να δώσω το pc άμεσα και δεν βρίσκω τρόπο να περάσω τον σκληρό. Κάνω που κάνω δώρο τον HDD , μην κάνω δώρο και εξωτερικό SATA controller .... Όποιος έχει καμιά ιδέα βρε παιδιά ... Μ@μ@ τα VIA chipsets ...
Thanos1972 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 πραγματι ειναι κουλο αυτο που συμβαινει.δεν νομιζω να μην δεν μπορουσαν να bootαρουν αυτες οι μητρικες απο το Sata.... δοκιμασε και F10 η F8 μεσα στο bios για κρυφο μενου.
TheDevilMayCare Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2013 Εχω προσπαθήσει τα πάντα ... Όποιος έχει καμιά ιδέα βρε παιδιά ... Αν δεν προκειται για δικο σου μηχανημα, μην ταλαιπωρεισαι τοσο πολυ! [ειδικα (οτ)αν, αρκετες φορες, δεν προκειται να καταλαβουν τη διαφορα...] Αν δεν θελεις απλως να του βαλεις ide δισκο και να το αφησεις ετσι, φοβαμαι πως πρεπει να πας: σε μετατροπεα/adapter/controller, για τον sata δισκο σου (η ενδεχομενως/ακομη και για raid στους 2 ide?) Αν μπορεις να βρεις drivers, περασε του Windows 7. Με 2.5GB ram δε θα εχει(ς) προβλημα! [κι ειναι λειτουργικο γνωστο στους παντες..] Για να εχεις οσο δυνατον καλυτερα αποτελεσματα σε αναπαραγωγη βιντεο @ Windows, η Ati -καλως ή κακως- ειναι μονοδρομος. Ακομη και οι παλιες Ati 9600-9800 θα εχουν πολυ καλυτερη αποδοση, απο την Nvidia 6600GT.. Eαν θελεις (μεχρι και) 720p, ξεχασε την Nvidia! Παλιοτερα, ειχα δοκιμασει/test ατελειωτες agp εποχης και οι Ati, ενω επισης δεν ειχαν DXVA, τους εριχναν στα αυτια. Και σημερα πια, εν ολιγοις: οσες φορες χρειαζεται αναπαραγωγη βιντεο, η αλλαγη απο Nvidia σε Ati βοηθαει => οταν δεν μπορεις να κανεις κατι δραστικο, ή αγορα νεας Agp (με acceleration), τοτε το vga swapping, ειναι το μονο που απομενει και πιανει [υπο την εννοια οτι φτανεις @ 720p] Ειλικρινα δεν ξερω, πως ακριβως το "καταφερνουν" οι Ati αυτο, μα σιγουρα παιρνουν/αφαιρουν φορτο απο τη cpu. Δηλαδη ενω θα τη κολλησουν στο 100% οι Nvidia και μετα αντιο ζωη-enter slideshow, ενω με Ati η cpu μπορει να χτυπησει μεχρι 70%αρια, μα η δουλεια σου γινεται! [εννοειται πως 1080p δεν παιζουν, αλλα μικρο το κακο] Καπου ειχα ορισμενα χαρακτηριστικα screenshots, με αλλαγες vga: απο Nvidia 5XXX κ' 6ΧΧΧ -> σε απλες Ati 9600 κ' 9800, να παιζουν 720p@μηχανηματα P4 3.2 & Athlon 3200. Δυστυχως, δε τα βρισκω -και δεν εχω εδω τωρα αμεσα τετοια agp desktοpακια... Παντως και ενας παλιος φορητος: Vaio VGN-A297XP Pentium M745/ 2GB ram/ Mobility 9700 (9600) 64mb, παιζει 720p κανονικοτατα χαρη στην Ati
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα