ozelot Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Μια χαρά τον βλέπω. Πόσα GB είναι κατειλημμένα στον δίσκο σου ;. 1
giannis_papaioa Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Τώρα είναι λίγα,γύρω στα 150 GB σύνολο και από τους 2 δίσκους.
ozelot Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Όπως και να έχει το πράγμα, αν ο δίσκος παρ' ελπίδα αποδειχθεί ανεπαρκής παίρνεις έναν καινούριο μεταφέρεις σ' αυτόν το backup σου κι όλα καλά. Αλλά όταν λες δυο δίσκους, τι εννοείς;.
giannis_papaioa Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Έναν SSD που μπαίνει το λειτουργικό και έναν HD για τα αρχεία μου.
ozelot Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2013 Θα χρειασθείς έναν δίσκο backup για τον SSD. Επειδή ο SSD θα επιβαρυνθεί μόνο με νέες εφαρμογές που πιθανόν θα αγοράσεις υπολόγισε maximum χωρητικότητα +50% του κατειλημμένου χώρου. Το ίδιο ισχύει και για τον HD, μόνο που για την χωρητικότητα αποφασίζεις εσύ. Βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν δίσκο που θα του κάνεις ανάλογο partition. Επειδή ο HD δεν καλύπτεται από το Time Machine θα πρέπει να πάρεις ένα backup utility, ενδεικτικά το Backup Buddy. Ελπίζω να βοήθησα. 1
georgeadams Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Κατ' αρχήν, όταν λέμε "backup" δεν εννοούμε να αντιγράφεις με το χέρι τα αρχεία όποτε το θυμάσαι. Κι αυτό γίνεται, αλλά αν είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι να το κάνεις με το χέρι, τότε σίγουρα κάποια φορά θα ξεχάσεις να το κάνεις και σύμφωνα με το νόμο του Μέρφυ, τότε θα "χτυπήσει"¨ο δίσκος και θα χάσεις δεδομένα. Όταν λέμε "backup" εννοούμε κάποια μέθοδο που θα το κάνει αυτόματα, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το Time Machine που περιλαμβάνεται ήδη στο Mac OS X είναι αρκετά καλό, εύχρηστο και υποστηρίζει και versioning. Έφόσον έχει χώρο κρατά πολλαπλές εκδόσεις των αρχείων σου (μπορείς να επαναφέρεις ένα αρχείο όπως ήταν σε συγκεκριμένη ημερομηνία). Άλλες καλές και δοκιμασμένες λύσεις είναι το SuperDuper και το CarbonCopyCloner που κρατούν ακριβές αντρίγραφο ολόκληρου του δίσκου και μάλιστα σου επιτρέπουν να κάνεις κατευθείαν boot από το backup σε περίπτωση που χαλάσει ο κύριος δίσκος σου. Στο θέμα μας τώρα: Για να δω αν κατάλαβα καλά: Ο Mac σου έχει ένα δίσκο SSD χωρητικότητας 256GB και ένα "κανονικό" δίσκο 1TB. Είναι και οι δύο εσωτερικοί; Αν ναι, τους βλέπεις σαν ένα δίσκο (fusion drive) ή ξεχωριστά; Αν τους βλέπεις ως ένα δίσκο (1.25ΤΒ) τότε mπορείς να χρησιμοποιήσεις τον 500GB για backup με το Time Machine προσωρινά, για όσο καιρό τα δεδομένα σου είναι λιγότερα από 500GB αλλά πρέπει στο μέλλον να τον αντικαταστήσεις με κάτι μεγαλύτερο, τουλάχιστον 2TB. Αν τους βλέπεις ξεχωριστά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον 500GB για να παίρνεις Time Machine backup του SSD αλλά καλό θα ήταν να πάρεις άλλον ένα δίσκο, τουλάχιστον 1TB για να κρατάς backup και για το 2ο δίσκο, με το CarbonCopyCloner ή το SuperDuper (ή κάποιο άλλο εργαλείο της επιλογής σου).
Dr.Fuzzy Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Επίσης (δεν ξέρω αν αναφέρθηκε) το time machine δεν υποστηρίζει NTFS file system, οποτε ο δίσκος πρέπει να ειναι φορμαρισμένος σε HFS+ ή (ίσως) exFAT.
georgeadams Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 HFS+ μόνο. Αφού όμως υποτίθεται πως ο δίσκος αφιερώνεται αποκλειστικά για χρήση από το time Machine, τί πειράζει;
giannis_papaioa Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2013 Κατ' αρχήν, όταν λέμε "backup" δεν εννοούμε να αντιγράφεις με το χέρι τα αρχεία όποτε το θυμάσαι. Κι αυτό γίνεται, αλλά αν είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι να το κάνεις με το χέρι, τότε σίγουρα κάποια φορά θα ξεχάσεις να το κάνεις και σύμφωνα με το νόμο του Μέρφυ, τότε θα "χτυπήσει"¨ο δίσκος και θα χάσεις δεδομένα. Όταν λέμε "backup" εννοούμε κάποια μέθοδο που θα το κάνει αυτόματα, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το Time Machine που περιλαμβάνεται ήδη στο Mac OS X είναι αρκετά καλό, εύχρηστο και υποστηρίζει και versioning. Έφόσον έχει χώρο κρατά πολλαπλές εκδόσεις των αρχείων σου (μπορείς να επαναφέρεις ένα αρχείο όπως ήταν σε συγκεκριμένη ημερομηνία). Άλλες καλές και δοκιμασμένες λύσεις είναι το SuperDuper και το CarbonCopyCloner που κρατούν ακριβές αντρίγραφο ολόκληρου του δίσκου και μάλιστα σου επιτρέπουν να κάνεις κατευθείαν boot από το backup σε περίπτωση που χαλάσει ο κύριος δίσκος σου. Στο θέμα μας τώρα: Για να δω αν κατάλαβα καλά: Ο Mac σου έχει ένα δίσκο SSD χωρητικότητας 256GB και ένα "κανονικό" δίσκο 1TB. Είναι και οι δύο εσωτερικοί; Αν ναι, τους βλέπεις σαν ένα δίσκο (fusion drive) ή ξεχωριστά; Αν τους βλέπεις ως ένα δίσκο (1.25ΤΒ) τότε mπορείς να χρησιμοποιήσεις τον 500GB για backup με το Time Machine προσωρινά, για όσο καιρό τα δεδομένα σου είναι λιγότερα από 500GB αλλά πρέπει στο μέλλον να τον αντικαταστήσεις με κάτι μεγαλύτερο, τουλάχιστον 2TB. Αν τους βλέπεις ξεχωριστά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον 500GB για να παίρνεις Time Machine backup του SSD αλλά καλό θα ήταν να πάρεις άλλον ένα δίσκο, τουλάχιστον 1TB για να κρατάς backup και για το 2ο δίσκο, με το CarbonCopyCloner ή το SuperDuper (ή κάποιο άλλο εργαλείο της επιλογής σου). Είναι και οι δύο εσωτερικοί δίσκοι,όπως μου ήρθε το μηχάνημα.Στο Finder βλέπω τον Macintosh HD και τον Macintosh HD 2.Το Time Machine βλέπω κρατάει backup και από τους δύο δίσκους μου.
atheatos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Είναι και οι δύο εσωτερικοί δίσκοι,όπως μου ήρθε το μηχάνημα.Στο Finder βλέπω τον Macintosh HD και τον Macintosh HD 2.Το Time Machine βλέπω κρατάει backup και από τους δύο δίσκους μου. Πιο μηχάνημα σου ήρθε με δυο ξεχωριστούς δίσκους?
georgeadams Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Είναι και οι δύο εσωτερικοί δίσκοι,όπως μου ήρθε το μηχάνημα.Στο Finder βλέπω τον Macintosh HD και τον Macintosh HD 2.Το Time Machine βλέπω κρατάει backup και από τους δύο δίσκους μου.Συνεπώς, μπορείς να χρησιμοποιείς τον 500GB USB σου με το Time Machine, εφόσον τα δεδομένα στους εσωτερικούς δίσκους σου δεν ξεπερνούν τα 500GB. Απλώς, ρίχνε κάθε τόσο μια ματιά στον ελεύθερο χώρο του 500GB κι ας έχεις στο νου σου να αγοράσεις έναν μεγαλύτερο USB δίσκο (πχ 2TB) κάποια στιγμή... 1
giannis_papaioa Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 (επεξεργασμένο) Πιο μηχάνημα σου ήρθε με δυο ξεχωριστούς δίσκους? Είναι iMac του 2011, νομίζω τότε δεν είχαν βγει οι Fusion Drive ακόμα. Συνεπώς, μπορείς να χρησιμοποιείς τον 500GB USB σου με το Time Machine, εφόσον τα δεδομένα στους εσωτερικούς δίσκους σου δεν ξεπερνούν τα 500GB. Απλώς, ρίχνε κάθε τόσο μια ματιά στον ελεύθερο χώρο του 500GB κι ας έχεις στο νου σου να αγοράσεις έναν μεγαλύτερο USB δίσκο (πχ 2TB) κάποια στιγμή... Το σκέφτομαι ως εξής : Έτσι κι αλλιώς οι εξωτερικοί δίσκοι κάποια στιγμή χαλάνε,όπως έγινε και με τον προηγούμενο εξωτερικό που είχα.Οπότε κρατάω τον δίσκο 500 GB,δεν χρειάζομαι προς το παρόν μεγαλύτερο,έτσι κι αλλιώς θα κάνω 3-5 χρόνια να τον γεμίσω,άρα είμαι μια χαρά.Όταν δω ότι ξεπερνάω τα 500 GB,αγοράζω έναν καινούριο όπως είπες κι εσύ 2 TB (ή 1.5 TB).Θα έχουν πέσει και οι τιμές. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2013 από giannis_papaioa
georgeadams Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2013 Ναι, οκ, απλώς να ξέρεις πως το Time Machine μπορεί να γεμίσει το δίσκο πιο σύντομα απ' ότι νομίζεις. Ο λόγος είναι πως όταν σβήνεις ή αλλάζεις ένα αρχείο από τον κανονικό σου δίσκο, το Time Machine δεν το σβήνει από το Backup αλλά το κρατάει (μαρκάροντας τη χρονική στιγμή της αλλαγής του) για την περίπτωση που το χρειαστείς αργότερα. Όταν γεμίσει ο δίσκος του, τότε αρχίζει να σβήνει τα πιο παλιά Backup. Οπότε, όσο τα δεδομένα σου μεγαλώνουν και πλησιάζουν τα 500GB θα έχεις μεν backup αλλά θα μειώνονται τα "βήματα" που μπορείς να γυρίσεις πίσω στο παρελθόν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα