Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να αντικαταστήσω πυκνωτές στην τροφοδοσία σε ένα LG monitor που έχουν σκάσει (και διαβάζω είναι συνηθισμένο πρόβλημα) αλλά το ερώτημα μου είναι αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσω αυτό το "solder sucker" ή απλά να ζεστάνω την επαφή και να τραβήξω τον πυκνωτή ?

Δημοσ.

Εγώ είχα αλλάξει 4 πυκνωτές όπως λες τραβοντας τους. Θέλει όμως προσοχή να έχει λιώσει καλά η κόλληση γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραβηξεις και το κύκλωμα μάζι με τον πυκνωτή και να ξεκολλήσει.

• Moderators
Δημοσ.

απο οσο ξερω το χρειαζεσαι γιατι με το ενα ζεσταινεις και λιωνεις το σημειο που ηταν κολλημενο

και με το αλλο "ρουφας" το λιωμενο υλικο ωστε να καθαρισει η τρυπα! αν δεν το κανεις με αυτο νομιζω οτι απλα θα λιωσει θα βγαλεις τον πυκωντη αλλα μετα δεν θα εχεις τρυπα για να τον περασεις και να τον βαλεις σωστα

Δημοσ.

Δε χρειάζεσαι τίποτα σπουδαίο. Έχω αλλάξει και εγώ πρόσφατα κιόλας σε ένα LG Monitor, γύρω στους 8 πυκνωτές. Όπως θα άλλαζες πυκνωτή οπουδήποτε. Ζεσταίνεις τα ποδαράκια του, τον τραβάς, βάζεις πάνω τον καινούριο ζεσταίνοντας ταυτόχρονα τις τρύπες που θα μπει (γιατί μπορεί να έχουν κλείσει από το παλιό καλάι), βάζεις πάλι καλάι και είσαι οκ. Το μόνο που προσέχεις είναι αν έχεις ηλεκτρολυτικό πυκνωτή, να τον βάλεις με τη σωστή φορά (τα + και - ποδαράκια).

• Like 1
Δημοσ.

Το βασικο ειναι αυτο που λεει ο Spect διοτι πρεπει να καθαρισουν οι τρυπουλες για να μπει ο νεος. Αν δεν εχεις το εργαλειο, δοκιμασε κανοντας το εξης. Παρε ενα κομματι καλωδιο τηλεορασης (η οποιοδηποτε αλλο καωδιο εχει λεπτο πλεγμα κατω απο το εξωτερικο περιβλημα), ξεγυμνωσε το, κοψε το πλεγμα αφαιρεσε το και πατησε το να γινει σαν μια λεπτη ταινια παχους μισου εκατοστου. Βαλτο πανω στην κολληση, και πανω απο αυτο βαλε το κολητησι για να λιωσει η κολληση και το πλεγμα να την τραβηξει.

Δημοσ.

Γι αυτό έχουν σκιστεί να ζητάνε «χαλασμένα» μόνιτορ στις αγγελίες. Αλλάζουν τα πυκνωτάκια και τα ξαναπουλάνε. Γιατί τα τροφοδοτικά είναι κλασσική βλάβη ύστερα από 2~5 χρόνια χρήσης, είναι θέμα χρόνου να χαλάσουν οι ηλεκτρολυτικοί.

Να υποθέσω τη στιγμή που παραλαμβάνουν τα αντικείμενα από τον ιδιοκτήτη πέφτει και ψευτοκλάψα με υφάκι τάχατες «ήρθα μέχρι εδώ να πάρω τα σκουπίδια σου, επειδή όμως έχω τεράστια ανάγκη ελπίζω μήηηηηπως το φτιάξω, έστω κι αν μου κοστίσει κανά 50άρι-100άρι γιατί δεν έχω να αγοράσω καινούρια» (στη πραγματικότητα κοστίζει 1-2€ η επισκευή των πυκνωτών που τη κάνει κι ένα 10χρονο και το πουλάει μια χαρά μετά).

Μετά το «γιατί ζητάνε επειγόντως απομιμήσεις κινητών στις αγγελίες» (άλλο topic) έλυσα κι αυτή την απορία μου.

Δημοσ.

Αυτό ισχύει για πιο παλιά μόνιτορ.

Πραγματικά υπήρξε θέμα με τους ηλεκτροκυτικούς πυκνωτές στα μέσα της δεκαετία του 2000

Δες εδώ.

Τώρα πια δεν υφίσταται. Τουλάχιστον όχι παραπάνω από τις συνήθεις στατιστικά βλάβες.

Δημοσ.

Δεν αντιλέγω, δίκιο θα έχεις, αλλά γενικά όπου υπάρχουν πυκνωτές που υπερθερμαίνονται, είανι θέμα χρόνου να φουσκώσουν κάποια στιγμή, είναι αναπόφευκτο ύστερα από κάποιες ώρες χρήσης.

Σε δικό μου μόνιτορ LG με εξωτερικό τροφοδοτικό έπαθα πρόσφατα το ίδιο (ηλικία 4 ετών) αλλά αντί να αντικαταστήσω τον πυκνωτή σύνδεσα απευθείας το μόνιτορ με μια 12V από το τροφοδοτικό του PC κι έτσι γλύτωσα και μια πρίζα. :P

Έχω αντικαταστήσει και στο modem-router μου ακόμα (κάποια στιγμή είχα περίεργα προβλήματα σύνδεσης κι αποφάσισα να αλλάξω μερικά πυκνωτάκια - άσχετα με τη τροφοδοσία - και πήγαινε ρολόι μετά).

Έχω προσέξει πως δε σκάνε πάντα ξαφνικά οι πυκνωτές, συνήθως «τσιτσιρίζουν», γίνονται και μικροβραχυκυκλώματα εντός τους (χαλάει η διηλεκτρική σταθερά τους) με αποτέλεσμα πριν τα παίξουν τελείως να δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα για μερικές ώρες ή και μέρες. Αν είσαι πονηρεμένος για τη προέλευση του προβλήματος ή ακούσεις το θόρυβο (χόχλασμα) και πονηρευτείς, τους προλαβαίνεις πριν διαλυθούν τελείως.

Δημοσ.

Το κακό με τους πυκνωτές είναι ότι, σε αντίθεση με άλλα εξαρτήματα που ή δουλεύουν ή όχι, αυτοί έχουν 3 καταστάσεις.

Πλήρως λειτουργικός, προβληματικός αλλά σε λειτουργία και χαλασμένος τελείως.

Στα δύο άκρα των καταστάσεών του (πλήρως λειτουργικός και τελείως χαλασμένος) τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η επισήμσναση της βλάβης πιο εύκολη.

Όταν όμως υπολειτουργεί τα πράγματα δυσκολεύουν αφού μπορεί τη μία να λειτουργεί οκ και την άλλη να κάνει τρελά.

Δημοσ.

εγω εχω μια 19αρα που ανοβησβηνε το power ledaki και δεν αναβει.λετε να ναι μονο πυκνωτες?

αν ειναι να ζητησει κανα 50ε να παω να παρω πυκωτες,κολλητηρι και solder sucker(στα ελληνικα?)

Δημοσ.

Πολύ πιθανό, αν φταίει η τροφοδοσία που δεν ανοίγει, αλλά πρέπει να ανοίξεις και να ελέγξεις για να μάθεις. Αν είναι εκτός εγγύησης κι είναι εύκολο τη ξεβιδώνεις (αυτό είναι τσάμπα :P) και ρίχνεις μια ματιά για πυκνωτές με μη κανονικό σχήμα.

Το απορροφητικό κόλλησης δεν είναι απαραίτητο, προσωπικά δεν είχα ποτέ μου.

Δημοσ.

Το κακό με τους πυκνωτές είναι ότι, σε αντίθεση με άλλα εξαρτήματα που ή δουλεύουν ή όχι, αυτοί έχουν 3 καταστάσεις.

Πλήρως λειτουργικός, προβληματικός αλλά σε λειτουργία και χαλασμένος τελείως.

Στα δύο άκρα των καταστάσεών του (πλήρως λειτουργικός και τελείως χαλασμένος) τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η επισήμσναση της βλάβης πιο εύκολη.

Όταν όμως υπολειτουργεί τα πράγματα δυσκολεύουν αφού μπορεί τη μία να λειτουργεί οκ και την άλλη να κάνει τρελά.

Υπαρχει και ο οπτικα καλος αλλα αδειος πυκνωτης που σε λειτουργια ειναι αχρηστος,μπορει να μην ξεκιναει ενα τροφοδοτικο μονο απο αυτον.

Το καταλαβαινεις οταν αλλαξεις τα παντα και προληπτικα αλλαχτει και αυτος.

Δημοσ.

Γι αυτό έχουν σκιστεί να ζητάνε «χαλασμένα» μόνιτορ στις αγγελίες. Αλλάζουν τα πυκνωτάκια και τα ξαναπουλάνε. Γιατί τα τροφοδοτικά είναι κλασσική βλάβη ύστερα από 2~5 χρόνια χρήσης, είναι θέμα χρόνου να χαλάσουν οι ηλεκτρολυτικοί.

Να υποθέσω τη στιγμή που παραλαμβάνουν τα αντικείμενα από τον ιδιοκτήτη πέφτει και ψευτοκλάψα με υφάκι τάχατες «ήρθα μέχρι εδώ να πάρω τα σκουπίδια σου, επειδή όμως έχω τεράστια ανάγκη ελπίζω μήηηηηπως το φτιάξω, έστω κι αν μου κοστίσει κανά 50άρι-100άρι γιατί δεν έχω να αγοράσω καινούρια» (στη πραγματικότητα κοστίζει 1-2€ η επισκευή των πυκνωτών που τη κάνει κι ένα 10χρονο και το πουλάει μια χαρά μετά).

Μετά το «γιατί ζητάνε επειγόντως απομιμήσεις κινητών στις αγγελίες» (άλλο topic) έλυσα κι αυτή την απορία μου.

Ισχύει αυτό που λες.

Για πες τώρα για το άλλο τοπικ περι απομιμήσεων κινητών γιατί μου έβαλες φυτιλιά τώρα.

Ένα πιθανό λόγο σκέφτομαι (το να κάνουν την ατιμία να τα πουλάνε για αυθεντικά σε άσχετους) αλλά διαφώτισέ με.

Υπαρχει και ο οπτικα καλος αλλα αδειος πυκνωτης που σε λειτουργια ειναι αχρηστος,μπορει να μην ξεκιναει ενα τροφοδοτικο μονο απο αυτον.

Το καταλαβαινεις οταν αλλαξεις τα παντα και προληπτικα αλλαχτει και αυτος.

Και αυτό σωστό. Πολλές φορές το προφανές δε το βλέπουμε. Οπότε προληπτικά (κι αφού το κόστος είναι μηδαμινό) επιβάλλεται να αλλάζονται γενικά τα πυκνωτάκια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και κυρίως αν ήδη τα προβλήματα έχουν αρχίσει...

Δημοσ.

δεν μπορουμε να κοψουμε λιγο τα ποδαρακια απο το παλιο και να κολησουμε πανο τους το καινουριο πυκνωτη?

Δημοσ.

Γίνεται κι αυτό αν τα ποδαράκια εξέχουν αρκετά και υπάρχει αβάτζο (ειδικά αν δεν έχεις κατάλληλο εξοπλισμό κι εμπειρία για να κάνεις σωστή δουλεία στο PCB).

Tις περισσότερες φορές τα ποδαράκια δεν εξέχουν από την πλακέτα, οπότε από το τράβα-τράβα για να ωγούν τα εναπομείναντα από μέσα στον πυκνωτή, κινδυνεύεις να τραυματίσεις (ή να κόψεις πολύ συχνά) και το διάδρομο του PCB.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...