Προς το περιεχόμενο

Η Google εργάζεται στην υποστήριξη του RAW format στις μελλοντικές εκδόσεις του Android

Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ναι άλλα φως δεν βλέπουμε τόσα χρονιά παίρνεις ένα κινητό με 2gb ram του πανάκριβου και μόλις ανοίξεις 2 εφαρμογές σου μένουν τα 512

μετα απο χρονιά με android τηλεφωνά στην κατοχή μου πιστεύω είναι το πιο ασταθές λογισμικό στην αγορά

από πότε είναι κακό να χρησιμοποιείται η διαθέσιμη μνήμη;
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αμα εχεις dslr και τραβας jpeg,αστη στο συρταρι καλυτερα.

Στο συρτάρι είναι γιατί την έδωσα και τη σπάσανε. Raw τραβούσα μόνο στην προηγούμενη δουλειά μου, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις jpeg (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων).

Για να το τελειώνουμε το θέμα με τη "δημιουργία εντυπώσεων", όποιος ισχυρίζεται ότι τραβάει μόνο raw, μας δουλεύει. Τόσο απλά.

• Like 5

Στο συρτάρι είναι γιατί την έδωσα και τη σπάσανε. Raw τραβούσα μόνο στην προηγούμενη δουλειά μου, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις jpeg (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων).

Για να το τελειώνουμε το θέμα με τη "δημιουργία εντυπώσεων", όποιος ισχυρίζεται ότι τραβάει μόνο raw, μας δουλεύει. Τόσο απλά.

Εγώ το κάνω από το 2007 που έπιασα στα χέρια μου την πρώτη DSLR και θα το κάνω και να μου δοθεί η δυνατότητα και σε κινητό θα το κάνω και εκεί και δεν δουλεύω κανένα.

5-6 mb τα NEF (RAW δηλαδή) της Nikon D40

17-20 mb τα NEF της Nikon D7000 (14 bit lossless)

• Like 2

Τραβάς καθημερινά φωτογραφίες των 20MB; Πας διακοπές και τραβάς raw; Οκ...

Τι δεν με πιστεύεις και με ειρωνεύεσαι?

Δεν είναι κάτι τραγικό πάντως, αρκεί να μην ανήκεις στην κατηγορία αυτών που φωτογραφίζουν 50 φορές την ημέρα το κατοικίδιό τους, ή στην κατηγορία αυτών που δεν μπορούν να διακρίνουν πια φωτογραφία πάει για delete χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μετά από τόσα χρόνια έχω ένα αρχείο με 20GB από φωτογραφίες και πολλές από αυτές τώρα που έχω ωριμάσει λίγο αν τις έβγαζα σήμερα θα τις διέγραφα, απλά μένουν για να μου θυμίζουν πόσο φλύαρος ήμουνα με το κλικ όταν απέκτησα την πρώτη μου DSLR.

Η παλιά μηχανή έχει 7500 κλικ, η καινούρια είναι στα 8500 και έχει ζωή ακόμη.

Δεν είναι τραγικό επαναλαμβάνω.

Μπορείς να έχεις preview στα RAW μέσα από τα windows χωρίς κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα (τουλάχιστον για Nikon NEF το γνωρίζω 100%) όμως για να τα επεξεργαστείς χρειάζεσαι εξειδικευμένο πρόγραμμα.

Ρίχνεις μια γρήγορη ματιά και ξεχωρίζεις πιες αξίζουν, τις υπόλοιπες τις κρατάς για μια δυο βδομάδες μπας και αλλάξεις γνώμη και μετά delete.

Πολλές φορές μπορεί να πάω κάπου για φωτογραφία και να γυρίσω με την κάρτα γεμάτη αλλά στο τέρμα να μου αρέσουν πραγματικά μόνο δύο τρεις φωτογραφίες. Αυτές όμως θα τις έχω σε RAW, (ακόμη και να είναι μέτριες προς κακές στα μάτια των φίλων μου).

• Like 1

ναι άλλα φως δεν βλέπουμε τόσα χρονιά παίρνεις ένα κινητό με 2gb ram του πανάκριβου και μόλις ανοίξεις 2 εφαρμογές    σου μένουν τα 512

μετα απο χρονιά με android τηλεφωνά στην κατοχή μου πιστεύω είναι το πιο ασταθές λογισμικό στην αγορά 

ετσι λειτουργει το android, δεν ειναι θεμα ασταθειας ή κακης χρησης πορων. αξιοποιει ΟΛΗ τη διαθεσιμη μνημη για να εχει εφαρμογες που θα ανοιγουν αμεσα, χωρις να πρεπει να φορτωθουν απο την αρχη.

ειδικα απο το 4.0.χ και μετα, η διαχειρηση που κανει ειναι εξαιρετικη.

αυτο λειτουργει καλα απο 1Gb μνημης και πανω (η διαφορα που ειδα αναμεσα σε κινητα με 768Μb και 1Gb ηταν χαοτικη σε αυτο τον τομεα)

Δεν είναι κάτι τραγικό πάντως, αρκεί να μην ανήκεις στην κατηγορία αυτών που φωτογραφίζουν 50 φορές την ημέρα το κατοικίδιό τους, ή στην κατηγορία αυτών που δεν μπορούν να διακρίνουν πια φωτογραφία πάει για delete χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μετά από τόσα χρόνια έχω ένα αρχείο με 20GB από φωτογραφίες και πολλές από αυτές τώρα που έχω ωριμάσει λίγο αν τις έβγαζα σήμερα θα τις διέγραφα, απλά μένουν για να μου θυμίζουν πόσο φλύαρος ήμουνα με το κλικ όταν απέκτησα την πρώτη μου DSLR.

Μπορείς να έχεις preview στα RAW μέσα από τα windows χωρίς κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα (τουλάχιστον για Nikon NEF το γνωρίζω 100%) όμως για να τα επεξεργαστείς χρειάζεσαι εξειδικευμένο πρόγραμμα.

Ρίχνεις μια γρήγορη ματιά και ξεχωρίζεις πιες αξίζουν, τις υπόλοιπες τις κρατάς για μια δυο βδομάδες μπας και αλλάξεις γνώμη και μετά delete.

Πολλές φορές μπορεί να πάω κάπου για φωτογραφία και να γυρίσω με την κάρτα γεμάτη αλλά στο τέρμα να μου αρέσουν πραγματικά μόνο δύο τρεις φωτογραφίες. Αυτές όμως θα τις έχω σε RAW, (ακόμη και να είναι μέτριες προς κακές στα μάτια των φίλων μου).

Δεν ειρωνεύομαι, απλά μου φαίνεται απίθανο. Μπορούμε να κάνουμε ένα γκάλοπ και να δούμε αν υπάρχουν και άλλοι που τραβάνε ΜΟΝΟ raw. Εγώ πχ λειτουργώ αλλιώς, τραβάω κυρίως jpeg εκτός αν βρεθώ ξαφνικά μπροστά σε κάτι το ιδιαίτερο, το μοναδικό (ή αν προορίζεται για εκτύπωση), εκεί θα επιλέξω raw για να έχω δουλειά για το σπίτι και να μη σκάω για το αν κάνω κάτι λάθος.

• Like 1

Κοίτα οι γρήγορες μνήμες πλέων έχουν παίσει σε λογικές τιμές, εάν δεν φωτογραφίζεις τον γάτο σου 50 φορές την ημέρα και κρατάς όλες τις φωτογραφίες σου στο αρχείο τότε δεν βλέπω τον λόγο για κάποιον που του αρέσει η φωτογραφία να μην εκμεταλλευτεί αυτό το 10-15% επιπλέον που σου δίνει το RAW.

Πολλοί ερασιτέχνες ξεκινάνε να φωτογραφίζουν σαν πολυβόλο,

αααα ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού στο πεζοδρόμιο, 50 καρέ

αααα ένα όμορφο λουλούδι στο πανέρι 50 καρέ

αααα τι ωραίο γατάκι 500 (πεντακόσια) καρέ

αααα ένα κουτί τσιγάρα 50 καρέ

δεν είναι κακό και εγώ το έκανα και το κάνω αλλά μετά όταν τις κοιτάς πρέπει να κάνεις και την αυτοκριτική σου, οι φωτογραφίες που αξίζουν είναι αυτές που θα περισσέψουν "μετά το μαχαίρι"

Για μένα είναι μεγάλο πλεονέκτημα η δυνατότητα να τραβάς από τα μαλλιά την ισορροπία λευκού στο RAW χωρίς προβλήματα, επίσης μπορείς να παίζεις με contrast και saturation χωρίς να παρουσιάζονται προβλήματα banding και posterization και τέλος αυτό που κάνω είναι να τσιμπάω λίγο την οξύτητα γιατί το RAW σηκώνει λίγο παραπάνω sharpening ιδίως στα highlights πριν την εκτύπωση. Η οξύτητα στην οθόνη μπορεί να φαίνεται και ενοχλητική πολλές φορές αλλά όταν εκτυπώσεις βλέπεις διαφορά. Τέλος υπάρχουν plugins που δουλεύουν μόνο με RAW.

Όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή έτσι και το RAW φορματ ακόμα και στις περιπτώσεις μιας DSLR δεν ειναι πανάκεια.

Σαφως και στο RAW αποθηκευεται ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ πληροφορία από ό,τι σε ενα JPEG αλλά 99% των φορών αν πάρουμε μια φωτό απευθείας από τη μηχανή με 0 post processing σε RAW και σε JPEG το JPEG θα είναι σαφώς καλύτερο.

Η ίδια η μηχανή θα φτιάξει white balance, θα κανει denoise και γενικά ένα κλασικό postprocessing οταν τραβηξει σε JPEG. Αν την σεταρουμε να τραβηξει RAW το postprocessing που κανει είναι μηδενικό και προϋποθετει πως θα κάτσουμε μετά στο Lightroom να πιάσουμε ένα ένα τα RAW files να κάνουμε post processing (το οποιο ειναι σαφως ποιο ποιοτικό από αυτό που θα έκανε μόνη της η κάμερα).

Οπότε ναι με DSLR αν οι φωτός είναι casual και δε σκοπευουμε να κανουμε postprocessing μετά το JPEG shooting ειναι μια πολύ καλή λύση.

Γενικά όπως σε όλα τα πράγματα για τα οποία ακούγονται απόλυτες απόψεις μισης προτασης όταν διαβαζεις ατακες τους στυλ "αμα δε τραβας RAW πετα την DSLR" πετυχαινουν ακριβως το αντιθετο αποτελεσμα από αυτό που ήθελε να πετυχει ο γραφών. Οι μη γνωστες μπορεί να θεωρήσουν τη γνώμη του σημαντική οι γνώστες θα χαμογελασουν αρχικα και θα κλεισουν με ενα ωραιοτατο facepalm.

• Like 3

Η αλήθεια είναι πως το Raw δεν είναι εύχρηστο για καθημερινή χρήση και όταν δεν απαιτείται σοβαρή επεξεργασία εικόνας.

Με το χαμηλό κόστος των καρτών μνήμης γιατί να μη τραβάς αβέρτα RAW φωτογραφίες. Παρεπιπτώντος το iPhoto σε mac , υποστηρίζει το raw format όλων των κατασκευαστών μια χαρά.  

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...