Roger Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Αν άνηκε σε cpu vrm για παράδειγμα, το μπούλο... Κανεναν μπουλον. Σε vrm πεταω τους solid που εχουν προβλημα και βαζω κανονικους ηλεκτρολυτικους και δεν ειχα ποτε προβλημα.Δεν ξαναγυρισε ποτε κανενα motherboard πισω. Mην βγαζετε τα συμπερασματα σας απο το badcaps,ή γενικοτερα απο το ιντερνετ. Εμενα την αληθεια μου την λεει ο σειριακος αριθμος καθε εξαρτηματος,(τροφοδοτικου,motherboard) ποτε μπηκε ,γιατι μπηκε και τι εγινε. Να δουλευει μια πενταετια απροβληματιστα με ακριβως τις ιδιες εργασιες που εκανε πριν αλλαχτουν,σημαινει οτι δεν δημιουργηθηκε ζημια οπως προαναφερθηκε ακομα και αυτο.
άδικος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δε ξέρω για τους άλλους αλλά εγώ συμπεράσματα βγάζω από προσωπική εμπειρία. Και αυτή μου έχει δείξει για τα παραπάνω που ανέφερα, τα οποία δεν είναι "θεωρίες" αλλά κοινή πρακτική. Να μην υποτιμάω την esr όπως κάνουν οι περισσότεροι πρακτικοί ηλεκτρονικοί (αν τη γνωρίζουν) γιατί σε τέτοιου είδους board είναι σημαντικότερη από την ίδια χωρητικότητα. Τους βλέπεις να ψάχνονται γιατί δε δουλεύει αφού άλλαξαν με ίδιας τιμής πυκνωτή και τον μετράνε και βγαίνει και καλός. Ή πάλι μετράνε τον παλιό (χωρητικότητα πάντα) και τους βγαίνει καλός και αναρωτιούνται γιατί δε δουλεύει το board & μόλις τον αλλάξουν ως δια μαγείας παίρνει μπρος. Ο καθένας βέβαια δουλεύει με το τρόπο που έχει μάθει. My 2 cents.
Roger Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Εχουμε ξανακανει την ιδια συζητηση και σου εχω πει οτι ο πυκνωτης ειναι οτι πιο ατιμο πραγμα υπαρχει και δεν μπορεις να τον μετρησεις σωστα,ξεγελαει. Ξεγελαει ακομα και το component tester του παλμογραφου.Μην στηριζεσαι ποτε στις μετρησεις που παιρνεις.Αν πιστευεις οτι εχει περασει την πενταετια, πετα τον.
άδικος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Μια χαρά μπορείς να τον μετρήσεις σωστά. Πολύ εύκολα τον μετράς, αρκεί να ξέρεις τι θέλεις να μετρήσεις & ποιο στοιχείο του σου κάνει την "ατιμία". Αν μετράς τη χωρητικότητα ενώ θα έπρεπε να μετράς την esr (που και αυτή μετριέται εύκολα) που όλοι τη παραβλέπουν τότε σίγουρα θα τη πατήσεις. Επίσης πάντα θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν και το ripple current rate του πυκνωτή σε σχέση με την esr. Αυτά τα δύο θα σου δείξουν πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα. Τέσπα νομίζω ξέφυγε η συζήτηση αρκετά από τα πλαίσια του θέματος
Roger Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 (επεξεργασμένο) Σαν να γεννηθηκα χτες. Ενας πιτσιρικος πυκνωτης 4,7 μF αφαιρειται απο τροφοδοτικο που δεν δουλευε και μετριεται η εσωτερικη του αντισταση με οργανο η οποια εδειχνε καλη,η χωρητικοτητα του επισης καλη και η καμπυλη στο component tester του παλμογραφου επισης καλη,συγκρινεται ευκολα και με την καμπυλη ολοκαινουργιου πυκνωτη και ειναι ιδια. Ο πυκνωτης παρολαυτα αλλαζεται με καινουργιο και το τροφοδοτικο παιρνει ξανα μπροστα. Θα κρατησω εναν τετοιο πυκνωτη,να κανεις τις μετρησεις σου και να απορεις μετα γιατι δεν σου δουλευει. Επαναλαμβανω και γινομαι κουραστικος,μην στηριζεσαι στα οργανα οσον αναφορα πυκνωτες. Επισης θυμισου ενα link που σου ειχα ποσταρει στο παρελθον ενος πωλητη που πουλαγε esr meter,ο οποιος ηταν ειλικρινης και εγραφε,capacitor can be a tricky thing to measure. Επεξ/σία 15 Αυγούστου 2014 από Roger
άδικος Δημοσ. 16 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2014 Επισης θυμισου ενα link που σου ειχα ποσταρει στο παρελθον ενος πωλητη που πουλαγε esr meter,ο οποιος ηταν ειλικρινης και εγραφε,capacitor can be a tricky thing to measure. Aν θυμάμαι καλά αναφερόταν στο Atlas esr meter (αν όχι διόρθωσε με). Στη περίπτωση αυτή είναι λογικό ο κατασκευαστής να ισχυριστεί πως υπάρχει μια τεχνική δυσκολία (πέρα απ'το να ευλογήσει τα γένια του). Αυτή όμως έγκειται στην "in circuit" μέτρηση της esr, πράγμα που κάνει το όργανο αυτό, η οποία απαιτεί συγκεκριμένο ημιτονοειδές κύμα 100ΚΗz (που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία κατασκευής πυκνωτών για τη μέτρηση τους) και πολύ χαμηλή μέγιστη τάση δοκιμής 100mV για να την επιτύχει. Επίσης σου είχα αναφέρει επιπλέον λόγους δυσκολίας οι οποίοι δεν σχετίζονται με την ακρίβεια της μέτρησης. Αν μπορέσεις να βρεις το ποστ διάβασε τους. Η απλή μέτρηση της esr αυτή κάθε αυτή, εκτός κυκλώματος δλδ, είναι εντελώς απλή και δε θέλει πολλά πολλά για να δείξει την υγεία του πυκνωτή (άσε που δε θέλει και τρομερή ακρίβεια). Τώρα αν δε μπορώ να σε πείσω γι'αυτό δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο (και για το ότι είναι σημαντικότατο στοιχείο ενός πυκνωτή). Ακόμα και χωρίς όργανο μπορείς να τη κάνεις, με τη βοήθεια του παλμογράφου, γεννήτριας συχνοτήτων & ένα κομπιουτεράκι. Προσωπικά, από τη στιγμή που μετράω σωστά τις τιμές του πυκνωτή και ξέρω τι να ψάξω δε μου τυχαίνουν "μυστήριοι". Τους λόγους τους αναφέρω στο προηγούμενο ποστ. Δε μπορώ να γνωρίζω τι δε σου βγαίνει σωστά ή τι μπορεί να σου ξεφεύγει. Όπως είπα ο καθένας έχει το τρόπο εργασίας του.
Roger Δημοσ. 16 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2014 Aν θυμάμαι καλά αναφερόταν στο Atlas esr meter (αν όχι διόρθωσε με). Στη περίπτωση αυτή είναι λογικό ο κατασκευαστής να ισχυριστεί πως υπάρχει μια τεχνική δυσκολία (πέρα απ'το να ευλογήσει τα γένια του). Αυτή όμως έγκειται στην "in circuit" μέτρηση της esr, πράγμα που κάνει το όργανο αυτό, η οποία απαιτεί συγκεκριμένο ημιτονοειδές κύμα 100ΚΗz (που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία κατασκευής πυκνωτών για τη μέτρηση τους) και πολύ χαμηλή μέγιστη τάση δοκιμής 100mV για να την επιτύχει. Επίσης σου είχα αναφέρει επιπλέον λόγους δυσκολίας οι οποίοι δεν σχετίζονται με την ακρίβεια της μέτρησης. Αν μπορέσεις να βρεις το ποστ διάβασε τους. Η απλή μέτρηση της esr αυτή κάθε αυτή, εκτός κυκλώματος δλδ, είναι εντελώς απλή και δε θέλει πολλά πολλά για να δείξει την υγεία του πυκνωτή (άσε που δε θέλει και τρομερή ακρίβεια). Τώρα αν δε μπορώ να σε πείσω γι'αυτό δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο (και για το ότι είναι σημαντικότατο στοιχείο ενός πυκνωτή). Ακόμα και χωρίς όργανο μπορείς να τη κάνεις, με τη βοήθεια του παλμογράφου, γεννήτριας συχνοτήτων & ένα κομπιουτεράκι. Προσωπικά, από τη στιγμή που μετράω σωστά τις τιμές του πυκνωτή και ξέρω τι να ψάξω δε μου τυχαίνουν "μυστήριοι". Τους λόγους τους αναφέρω στο προηγούμενο ποστ. Δε μπορώ να γνωρίζω τι δε σου βγαίνει σωστά ή τι μπορεί να σου ξεφεύγει. Όπως είπα ο καθένας έχει το τρόπο εργασίας του. Στο παραπανω παραδειγμα ειπα οτι μετρηθηκε η τιμη esr με οργανο και βρεθηκε καλη,καθως και χωρητικοτητα αλλα και η καμπυλη,τι αλλο να μου ξεφευγει και τι αλλο να μην μου βγαινει σωστα?δεν ειναι πυρηνινικη φυσικη. Αφου εσυ λοιπον τους μετρας σωστα,θα σου κρατησω ενα τετοιον πυκνωτη(οταν μου ξανατυχει)να κανεις μονος σου τις μετρησεις σου και να μου τον επιστρεψεις σαν σουπερ λειτουργικο. Να εισαι μπροστα που θα τον κολλησω στο τροφοδοτικο,και να εισαι μπροστα οταν τον πεταξουμε ,βαλουμε καινουργιο και το τροφοδοτικο ξεκινησει. Αυτα .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα