Προς το περιεχόμενο

e-Patents


Aligator21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Sorry gia thn anafora... alla pistevw a3izei ton kopo na ri3oume oloi mia matia...

 

Mhn to thewrisete ws spam!!!

 

 

Software patents

Ο κόσμος των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ένα χώρο συνυφασμένο με την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, δύο από τις πιο θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες. Μάλιστα, κάποτε έχει κατηγορηθεί για αυτή την υπερβολική ελευθερία που τον χαρακτηρίζει. Ωστόσο, αυτή είναι που βοήθησε καταλυτικά στην πρόοδο και την εξάπλωση του, έδωσε δύναμη στα άτομα και πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους. Δυστυχώς όμως, η ελευθερία αυτή υποσκάπτεται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, με ποικίλους τρόπους.

 

Για παράδειγμα, θα θεωρούσε κανείς αυτονόητο ότι ένας προγραμματιστής έχει κάθε δικαίωμα, ξεκινώντας από μια κενή οθόνη, να δώσει μορφή στις ιδέες του, με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί, παράγοντας ένα πρόγραμμα που θα έλυνε, με τρόπο όμορφο και αποτελεσματικό, ένα πρόβλημα. Ωστόσο, σήμερα η δραστηριότητα αυτή, η απλή δηλαδή έκφραση των ιδεών του με κώδικα, μπορεί να τον οδηγήσει στα δικαστήρια. Κι αυτό εξαιτίας της νομοθεσίας που προωθείται διεθνώς τα τελευταία χρόνια και αφορά τις πατέντες.

 

 

Η Ευρώπη και οι πατέντες

Την 1η Σεπτεμβρίου 2003 πρόκειται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νόμος για έγκριση χορηγήσεων πατεντών στο software. Σε αυτές την σελίδες εξηγείται με απλά λόγια το γιατί αυτό θα είναι πολύ κακό για την Ευρώπη.

 

Ο κόμβος αυτός είναι μια κοινή προσπάθεια των CyLUG και HeLLUG και λειτουργεί ως πυρήνας των προσπαθειών κινητοποίησης φορέων και ενημέρωσης του κοινού για το ζήτημα των πατεντών στο λογισμικό στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μπορείτε να τον βρείτε στα epatents.hellug.gr και epatents.cylug.org.

 

 

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς

 

Πρέπει το πρόβλημα να γίνει γνωστό στον κόσμο στην Ελλάδα και Κύπρο, και το πιο σημαντικό, να γίνει γνωστό στους Ευρωβουλευτές με σκοπό να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Σας φαίνεται δύσκολο να συνεισφέρετε κι εσείς στην προσπάθεια αυτή; Κι όμως, δεν είναι καθόλου!

 

Αν μπορείτε να επικοινωνήσετε κατ' ευθείαν με κάποιο ευρωβουλευτή, κάντε το! Ενημερώστε τον για την ανησυχία που υπάρχει, τον αριθμό των ατόμων που δήλωσαν την δυσαρέσκεια τους και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και προτείνετε του να διαβάσει αυτή τη σελίδα ή κάποια σχετικά άρθρα.

 

Προσθέστε κι εσείς την υπογραφή σας στις πέραν των 150 χιλιάδων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών ενάντια στις πατέντες στο software στη σελίδα http://petition.eurolinux.org/ δηλώνοντας έτσι άμεσα την ανησυχία και την δυσαρέσκειά σας.

 

Αν έχετε γνωστό κάποιο φορέα ή δημιοσιογράφο ή απλά θέλετε να βοηθήσετε και εσείς στην προσπάθεια, γραφτείτε στην mailing list της ομάδας και πείτε το.

 

Αν αρθρογραφείτε σε κάποιο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, αναφερθείτε στο πρόβλημα και την προσπάθειά που γίνεται. Η προβολή κάθε μορφής είναι αναγκαία για να επιτύχουμε. Αφού η θέση σας σας παρέχει το βήμα για να απευθύνεστε σε ένα ευρύτερο κοινό, ελπίζουμε στη βοήθειά σας.

 

Αν είστε webmaster κάποιας σελίδας, αλλά ακόμη και στην προσωπική σας σελίδα, μπορείτε να κάνετε link πίσω στη σελίδα αυτή.

 

Αν είστε μέλος σε κάποιες mailing list που πιστεύετε ότι θα ενδιαφέρει τα μέλη τους το όλο θέμα, ενημερώστε τους για την σελίδα αυτή και την προσπάθεια που γίνεται.

 

Ενημερώστε τους φίλους σας και τους συνεργάτες σας. Αν έχετε γνωστούς δημιοσιογράφους, μπορούν να βοηθήσουν με κάποιο άρθρο στην στήλη τους. Ο αριθμός των ατόμων που θεωρούν το θέμα σημαντικό είναι αυτός που θα δώσει βαρύτητα και κύρος στην όλη προσπάθεια.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

http://epatents.hellug.gr/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η επίσημη σελίδα αν δεν κάνω λάθος είναι http://europarl.eu.int/ αλλά κάτι παράδοξο συμβαίνει στο τμήμα των δελτίων τύπου, στο οποίο περίεχονται τα θέματα που θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα...

 

Η αγγλική έκδοση της σελίδας είναι ενημερωμένη 27/8/03 και περιέχει το θέμα "Patentability of computerized inventions". Η ελληνική έκδοση είναι ενημερωμένη 26/8/03 και ΔΕΝ περιέχει το θέμα.

 

Στην αρχή σκέφτηκα ότι προστέθηκε 27/8/03 και ως γνωστόν σιγά μη δούλευαν οι Έλληνες Παρασκευή, την παραμονή του Σαββατοκύριακου. Όμως το θέμα έχει ανακοινωθεί μήνες πριν και η ημερομηνία 1/9/03 ήταν γνωστή προ πολλού. Συνεπώς αδυνατώ να καταλάβω γιατί εμάς τους Έλληνες δε μας ενδιαφέρει το θέμα... ή μήπως επειδή η Ελλάδα στην προηγούμενη συζήτηση τάχθηκε υπέρ και τώρα προσπαθεί να το αποσιωπίσει; θέλω να πιστεύω ότι είναι απλά ένα λάθος.

 

Για όσους δεν γνωρίζουν επακριβώς το θέμα θα ήθελα να πω επιγραμματικά γιατί μπορεί να είναι κακή η ψήφιση αυτής της κοινοτικής οδηγίας - όσα μπόρεσα να καταλάβω δηλαδή γιατί δεν μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω ιδιαίτερα τη γλώσσα των δικηγόρων...

 

Σας αρέσει να συνδέεστε σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό του web και να ακούτε μουσική από 'κει; Σας αρέσει να βλέπετε το DVD/DivX/Xvid σας σε κάποιο free/opensource πρόγραμμα; Αν ναι, τότε σας αφορά... Γιατί όσοι θέλουν να κάνουν στήσουν web radio ή να φτιάξουν πρόγραμμα για αναπαραγωγή ταινιών θα πρέπει να πληρώσουν αμυδρά για να πάρουν άδεια από τους κατόχους των πατεντών. Και αυτά είναι μόνο παραδείγματα των όσων έχουν ήδη πατενταριστεί.

 

Ο σκοπός της επίμαχης οδηγίας είναι να επιτρέψει την κατοχύρωση πατεντών στην Ευρώπη. Να σημειώσω ότι ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν έχουν απορριφθεί. Τώρα όμως οι μεγάλες εταιρίες (οι οποίες και βρίσκονται πίσω από την οδηγία) βρήκαν τρόπο να χρυσώσουν το χάπι...

 

Συγκεκριμένα προσπαθούν να επιτύχουν την κατοχύρωση πατεντών που σχετίζονται με τεχνολογικά ή εμπορικά επιτεύγματα. Εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κάποιος ότι φαίνεται αθώο και θα θεωρούσε λογικό μια εταιρία που θα φτιάξει ένα σουπερ πρόγραμμα που κάνει πχ το σκληρό δίσκο 10 φορές πιο γρήγορο, να μπορεί να κατοχυρώσει την τεχνολογία. Όμως ήδη στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις οι μεγάλες εταιρίες κατάφεραν να κατοχυρώσουν πατέντες για απλές γραμμές κώδικα που ουδεμία σχέση έχουν με τεχνολογικές ανακαλύψεις όπως λέει η οδηγία. Το γραφείο που διαχειρίζεται τις πατέντες έκανε φυσικά τα στραβά μάτια, άλλωστε εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πώς γίνονται οι δουλείες με τους τενεκέδες (με λάδι).

 

Αυτά βέβαια τα παρατράγουδα έχουν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις οποίες η σχετική νομοθεσία υπάρχει και λέγεται Digital-Millenium Copyright Act (DMCA). Έχει ως τώρα αποδειχτεί χρησιμότατο για τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών (δείτε και http://anti-dmca.org). Στη σελίδα http://epatents.hellug.org θα δείτε παραδείγματα που θα τραβάτε τα μαλλιά σας, όσα δηλαδή έχουν μείνει...

 

Αν ακόμα δυσκολεύεστε να το πιστέψετε ίσως θέλετε να μάθετε ότι πρωτεργάτης της οδηγίας είναι και η BSA (Business Software Alliance) που χρηματοδοτείται από εταιρίες όπως Microsoft, Adobe, κλπ... διανοείται κανείς ότι αυτές οι καλές εταιρίες θέλουν το καλό του κόσμου; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το επιχείρημα που προτείνουν είναι ότι η οδηγία θα βοηθήσει τις εταιρίες της ευρωπαϊκής αγοράς να αντιμετωπίσουν τις ασιατικές. Δηλαδή για να σωθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών θα πρέπει εμείς, οι απλοί χρήστες που για την πλάκα μας και ερασιτεχνικά μπορεί να κάνουμε κάποιο προγραμματάκι να κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο στόχαστο της δικαιοσύνης επειδή δεν πληρώσαμε μερικές χιλιάδες ευρώ στην πολυεθνική που κατοχύρωσε το

>function test()
{
}

 

Ας μην γράψω περισσότερα, τα κείμενα υπάρχουν και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα διαβάσει. Η κατακλείδα του θέματος είναι πως δεν είναι δυνατόν να θεωρείται καλό οτιδήποτε περιορίζει τις ατομικές μας ελευθερίες. Σε λίγο θα πρέπει να πληρώνουμε και τέλος χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως πληρώνουμε τώρα τέλος χρήσης κινητού τηλεφώνου...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την ψηφοφορία για την Οδηγία σχετικά με τις Πατέντες στο Λογισμικό μετά από διαμαρτυρίες από ανθρώπους του χώρου της πληροφορικής και οικονομολόγους.

 

Μια διαδήλωση έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες που αριθμούσε 400 άτομα την περασμένη εβδομάδα και μία online διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από περισσότερες από 2.000 ιστοσελίδες που 'μαύρισαν' προσωρινά την πρώτη τους σελίδα, πίεσε τους νομοθέτες.

 

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αρκετές χιλιάδες [χρήστες] που υπέγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας online το οποίο αντιτίθεται στη θέσπιση ευρωπαϊκών κανόνων για τις πατέντες στο λογισμικό, πίεσε τις Βρυξέλλες να σταματήσουν και να το ξανασκεφτούν.

 

Η ψηφοφορία, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα την 1η του Σεπτεμβρίου 2003, ανεβλήθη για τις 22 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς (Committee on Legal Affairs and the Internal Market - JURI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσει την αναφορά της Ευρωβουλευτού των Εργατικών Arlene McCarthy. Η Ευρωβουλευτής προτείνει την χαλάρωση των κανόνων για τις πατέντες λογισμικού, όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ιαπωνία.

 

[...]»

 

Το πλήρες κείμενο στο έγκυρο The Register (στα αγγλικά).

 

Διαβάστε και το επεξηγηματικότατο κείμενο του iliasch παραπάνω και υπογράψτε τώρα!

 

Πάρτε τα μέτρα σας πριν σας τα πάρουν!!! :)

 

ΥΓ: Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το όλο θέμα της Οδηγίας για Πατέντες στο Λογισμικό ας ανατρέξει σε αυτό το άρθρο του The Register (στα αγγλικά).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σήμερα ήρθε το παρακάτω mail στην mailing list που έχουν...

 

>From: Michael Iatrou <[email protected]>
Sender: [email][email protected][/email]
Subject: Βρυξέλλες , Software patents και άλλες ιστορίες.
Date: Tue, 2 Sep 2003 22:18:03 +0300
To: [email][email protected][/email], [email][email protected][/email], [email][email protected][/email]
Cc:  


Καλησπέρα,
Το Σάββατο το απόγευμα, ο Δημήτρης Γλέζος κι εγώ, μετά από πενταήμερη παραμονή 
στις Βρυξέλλες, επιστρέψαμε στα πάτρια εδάφη. Σε αυτό το email συνοψίζονται 
τα σημαντικότερα απ' όσα είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε.

Σκοπός του ταξιδιού μας στις Βρυξέλλες ήταν να έρθουμε σε επαφή με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές (MEPs, Members of European Parliament), ως εκπρόσωποι του FFII (http://swpat.ffii.org/) και να τους ενημερώσουμε/πείσουμε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στη νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τα software patents. Το lobbying team του FFII ήταν πολυάριθμο, με εκπροσώπους από τις περισσότερες χώρες της EU. 

Προσπαθήσαμε να συναντήσουμε τους 25 Έλληνες Ευρωβουλευτές (συγκεκριμένα τους βοηθούς τους, οι MEPs είναι ιδιαίτερα πολυάσχολοι για να μας αφιερώσουν έστω και μερικά λεπτά από το χρόνο τους) αλλά τελικά καταφέραμε να βρούμε τους 21, οι υπόλοιποι τέσσερις απουσίαζαν (MEPs και βοηθοί). Είχαμε δε την τύχη, από τους 21, να συναντήσουμε κατ΄ ιδίαν σχεδόν τους μισούς MEPs και όχι μόνο τους βοηθούς τους.

Λίγα λόγια για το πως λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από τα δικά μας μάτια, στο επίπεδο που μας αφορούσε:
Κάθε MEP έχει ένα πεδίο ενδιαφέροντος με το οποίο και ασχολείται. Για τα 
υπόλοιπα θέματα που ψηφίζει, παίρνει γραμμή από τον MEP της παράταξης του που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. 
Η "συνείδηση" των MEPs είναι περισσότερο κομματική παρά εθνική, δηλαδή τους απασχολεί περισσότερο τι θα ψηφίσουν οι π.χ. σοσιαλιστές της Ευρώπης, παρά τι θα ψηφίσουν οι υπόλοιποι Έλληνες MEPs

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η "παραπληροφόρηση"  που υπήρχε σχετικά με το θέμα των software patents. Συγκεκριμένα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι οι τροπολογίες του JURI (νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου) εξασφάλιζαν ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα software patents -- κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

Τα θετικά της επίσκεψης μας: Το γεγονός ότι δύο[0] Έλληνες φοιτητές πήγαν στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για συζητήσουν το θέμα των software patents δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο. Οι περισσότεροι ΜΕΡs/βοηθοί μας δέχτηκαν με θέρμη και μας άκουσαν προσεκτικά, ενώ σχεδόν όλοι μας βοήθησαν δίνοντας μας πληροφορίες σχετικά με το τίνος η γνώμη έχει ιδιαίτερη αξία και τίνος η γραμμή θα ακολουθηθεί. Οι δε πιο αρμόδιοι, για το θέμα, MEPs (τους οποίους, ευτυχώς, είχαμε την δυνατότητα να συναντήσουμε προσωπικά) έδειξαν να συμμερίζονται τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας για τις διαστάσεις του προβλήματος των software patents.

Ήδη έχουμε μία μικρή επιτυχία: Το ψήφισμα μετατέθηκε για την ολομέλεια της 22ας Σεπτεμβρίου. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ακουστούμε ακόμα περισσότερο, να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να προβάλουμε τη δυσαρέσκεια μας. Το αυτό ταύτο γεγονός της αναβολής επίσης αποδεικνύει την ηττοπάθεια του αντίπαλου "στρατοπέδου": αν πίστευαν πως η τροπολογία θα περνούσε, θα έκαναν ότι μπορούσαν για να ψηφιστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτοί όμως αντίθετα συμφώνησαν να μετατεθεί.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η EU "χορεύει" στον ρυθμό της 
παγκοσμιοποίησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, AFAIK, οι περισσότερες προτάσεις της Κομισιόν που κατατέθηκαν στο παρελθόν και είχαν ως στόχο την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής με την Αμερικανική νομοθεσία τελικά πέρασαν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τις τροποποιήσεις του JURΙ πιθανότατα υπάρχουν Αμερικάνικοι και Ιαπωνικοί κολοσσοί. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει 25 MEPs και η Αγγλία 99.

Συνελόντι ειπείν, το ταξίδι στις Βρυξέλλες ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό, αφού αφενός είδαμε, έστω και επιφανειακά, πως κινούνται εκεί τα πράγματα, αφετέρου είχαμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε και να προϊδεάσουμε τους Έλληνες MEPs για το τι μέλλει γενέσθαι [1] αν περάσει η τροπολογία του JURI για τα software patents.

Αν κάτι σας προβληματίζει, μην διστάσετε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση.

[0] Και για μία ημέρα τρεις, ήρθε και μας συνάντησε στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Χριστοφορίδης.
[1] OK, υπερβάλλουμε λιγάκι, αλλά καλύτερα να είμαστε υπερβολικοί, παρά να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

-- 
Michael Iatrou
Electrical and Computer Engineering Dept. 
University of Patras, Greece

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ma itan dinaton pote na ginei kati me auto to gelio 8ema pou exei prokipsei? Den prokeite na ginotan tipota apolytws epeidi prospa8oun na vroun to dikio tous gia komatia kwdika pou eite idi einai licensed apo allous i oti poly apla den boroun na apodeiksoun oti ta pire kapoios apo kapoion.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

2 Νέα ακόμα e-mail από την mailing list τους.

 

>-----Original Message-----
From: Dimitris Glezos [mailto:[email protected]]
Sent: Friday, September 19, 2003 3:08 PM
To: Dimitris Glezos
Subject: No e-patents - Drwmena stin Ellada kai Eurwpi



Γειά χαρά.

Επικοινωνώ μαζί σας εκ μέρους του FFII [0], μέσω της email διεύθυνσης που 
δηλώσατε στην ενυπόγραφη ανησυχία σας για το νομοσχέδιο του Ευρωπαϊκού 
Κοινοβουλίου σχετικά με τις πατέντες στο λογισμικό [1].

Με τη βοήθεια όλων εσάς, και όλων όσων βοήθησαν με άλλους τρόπους, η 
ψηφοφορία αναβλήθηκε για τις 24/9, γεγονός το οποίο βοήθησε στην περαιτέρω 
ενημέρωση του κοινού και των ίδιων των Ευρωβουλευτών. Οι τροποποιήσεις 
μελετούνται ξανά και το θέμα προσεγγίζεται με περισσότερη προσοχή.

Λόγω της επικείμενης ψηφοφορίας, οι ερχόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα 
σημαντικές. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας διοργανώνονται εκδηλώσεις 
διαμοιρασμού φυλλαδίων για ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης αρκετές 
ιστοσελίδες έχουν συμβολικά "κλείσει" ως ένδειξη διαμαρτυρίας [2].

Όλες τις προσπάθειες της ελληνικής ομάδας του FFII για το θέμα των 
διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο λογισμικό, καθώς και διάφοροι τρόποι που 
μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μας μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα:

http://epatents.hellug.gr/

Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους υπεύθυνους Έλληνες Ευρωβουλευτές 
ενημερώνοντας τους για τη θέση του οργανισμού στις διάφορες τροποποιήσεις 
που κατατίθονται. Για μεγάλη μας χαρά, οι περισσότεροι Έλληνες 
Ευρωβουλευτές έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και θέλουν την άποψη μας στην 
πορεία του νομοσχεδίου.

Μέχρι την ψηφοφορία υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Μερικές ιδέες 
μπορείτε να βρείτε εδώ:
 http://epatents.hellug.gr/contribute.php

Μέσω των ενεργειών μας, όλοι μας ευχόμαστε να δοθεί η πρέπουσα προσοχή σε 
αυτό το θέμα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την υποστήριξη με όποιο τρόπο 
μπορούμε, αν όχι για μας, για όλη την Ευρώπη και για όλους τους 
μελλοντικούς προγραμματιστές.

Γιατί στις 24, χωρίς _καμία_ αίσθηση υπερβολής, καλώς ή κακώς, γράφεται 
ιστορία στον χώρο των υπολογιστών.


Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Δημήτρης Γλέζος



[0] Foundation for a Free Information Infrastructure - 
http://www.ffii.org/
[1] http://petition.eurolinux.org/ - Με την υπογραφή σας συμφωνήσατε πως 
μπορεί το FFII να επικοινωνήσει μαζί σας μελλοντικά για νέα που αφορούν το 
θέμα των πατεντών στο λογισμικό.
[2] http://online-demo.org

 

&

 

 

 

>-----Original Message-----
From: [email][email protected][/email] [mailto:[email protected]]On Behalf Of Giannis Stoilis
Sent: Monday, September 22, 2003 7:16 AM
To: [email][email protected][/email]
Subject: [Fwd: Linus Torvalds & Alan Cox letter to Europarliament]


-------- Original Message --------
Subject: Linus Torvalds & Alan Cox letter to Europarliament
Date: Mon, 22 Sep 2003 05:49:59 +0300
From: Tapani Tarvainen <[email protected]>
To: [email][email protected][/email]
CC: [email][email protected][/email]

A few hours ago Linus Torvalds and Alan Cox sent an open letter
to the President of the European Parliament - attached, feel
free to distribute as you see fit.

I've also attached a press release draft, which contains
additional comments by Linus & Alan - could someone send
it out with FFII's name (just update location at top and
add contact info at bottom).

-- 
Tapani Tarvainen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξέχασα να εσωκλείσω το γράμμα του Linus & Alen.

 

>Date: Sun, 21 Sep 2003 13:31:12 -0700 (PDT)
From: Linus Torvalds <[email protected]>
To: Pat Cox <[email protected]>
cc: Arlene McCarthy <[email protected]>,
       Michel Rocard <[email protected]>,
       Elly Plooij-van Gorsel <[email protected]>
Subject: Open Letter on Software Patents from Linux developers



Open Letter to 
the Honourable Pat Cox, the President of the European Parliament,
members of the European Parliament:


Dear Mr. Cox,

We have been following with growing concern that Europe has been
extending patentability to computer programs. Now European Parliament
is about to vote on a directive that could put a stop to this
development, or make it worse, depending on how it is amended by the
Parliament.

US experience shows that, unlike traditional patents, software patents
do not encourage innovation and R&D, quite the contrary. In particular
they hurt small and medium-sized enterprises and generally newcomers
in the market. They will just weaken the market and increase spending
on patents and litigation, at the expense of technological innovation
and research.

Especially dangerous are attempts to abuse the patent system by
preventing interoperability as a means of avoiding competition with
technological ability. Standards should never be patentable! Likewise,
patents should never be used as means for preventing publication of
information - the whole idea of patents is to provide time-limited
monopoly in exchange for publication of the invention.

Software patents are also the utmost threat to the development of
Linux and other free software products, as we are forced to see every
day while we work with the Linux development. We want to be able to
provide the world with free high class, high quality, highly
innovative software products that really empower the users and offer
the best and only real chance to narrow the digital divide. Please do
not make this harder to us that it already is! In conclusion, we would
recommend You to vote for such amendments that

   * clarify limits of patentability so that computer programs,
     algorithms and business methods really cannot be patented as such;
   * make sure that patents cannot be abused to avoid technical
     competition by preventing interoperability of competing products; and
   * ensure that patents cannot be used to prevent publication of
     information.

To that end we would suggest following FFII's voting recommendations
on this directive (see [url]www.ffii.org)[/url].


Sincerely,

	Linus Torvalds            Alan Cox
	[email][email protected][/email]	  [email][email protected][/email]

 

 

>Linus Torvalds & Alan Cox: Please Say No For Software Patents

San Jose / ?
Press Release
DRAFT


Linus Torvalds and Alan Cox ask for strict limitations to software patents in
their letter to the members of the European Parliament. The vote on the
Directive will be on Wednesday and it is expected to be a very close one.

Linus Torvalds comments: "The experiences from the USA demonstrate
that software patents don't benefit anyone but perhaps the patent
lawyers. They will just weaken the market and increase spending on
patents and litigation, at the expense of technological innovation and
research. He continues: "We hope that the members of European
Parliament see these negative sides and don't push the same chaos to
the old continent."

Alan Cox notes:" Currenly, the companies are moving programming jobs
offshore. The huge move away from the USA is not entirely driven by
pricing but by patent litigation and risk. Companies create a US
holding company for the IPR which licenses it to a non US body to
write the software overseas and import it, so as to reduce risk." He
stresses: "Adopting the same kind of patents in the EU will drive
thousands of EU programming jobs overseas, too."

The Open Letter also strongly argues for open standards. Linus
Torvalds explains: "Without open standards it is not really possible
to development open systems. And in the end, without open systems the
society won't remain open for its citizens.

In their letter, Torvalds and Cox set three requests for the Directive.
Firstly, it should clarify limits of patentability so that computer programs
and business methods really cannot be patented as such. Secondly, the
Directive should make sure that patents cannot be abused to avoid technical
competition by preventing interoperability of competing software. Finally,
the patents should not be allowed to be used to prevent publication of
information.

		***

Linus Torvalds <[email protected]> is the originator and main
developer of the Linux operating system. Alan Cox
<[email protected]> has been one of the major
developers of Linux for a long time.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Αναδημοσίευση

 

Η Ε.Ε. προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πατεντών (e-patents)

 

Μέσα από την έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων και την έγκριση και καταψήφιση πολλαπλών τροπολογιών, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε τελικά την έκθεση της Αγγλίδας ευρωβουλευτού Αρλέν Μακάρθι, για τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των εφευρέσεων που εφαρμόζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

Υποστηρίζοντας την έκθεσή της η κα Μακάρθι τόνισε οτι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας έχει ήδη εκδώσει περίπου 30.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που εφαρμόζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και ζήτησε από το Κοινοβούλιο να προστατεύσει τις ''πραγματικές εφευρέσεις'' που αντιπροσωπεύουν μία επένδυση 10-15 ετών.

 

Αυτό όμως που οι μεν το αντιμετωπίζουν σαν τον μοντέρνο εξοπλισμό για την οικονομία, οι δε τον βλέπουν σαν κίνδυνο ασφυξίας για τη δημιουργία.

 

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούσθηκαν ήταν και τα εξής: '' Εάν ο Χάιδν είχε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη σονάτα, ο Μότσαρτ δεν θα είχε ποτέ τη δυνατότητα να συνθέσει σονάτες'' ή ότι ''Εάν κάποιος είχε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις σκάλες, τότε θα έπρεπε να του πληρώνουμε δικαιώματα για κάθε οικοδομή''. ''Η μόνη επένδυση σ' ένα λογισμικό είναι το μυαλό του ερευνητή, και γι αυτό δεν μπορεί να δοθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας'' είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιελ Κον Μπετί.

 

Mε την έκθεση επισημαίνεται οτι οι εφευρέσεις που εφαρμόζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή περιλαμβάνουν συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, έξυπνες οικιακές συσκευές, διατάξεις ελέγχου μηχανών, εργαλειομηχανές και εφευρέσεις σχετικές με προγράμματα υπολογιστών.

 

Σύμφωνα με την εισηγήτρια, όλοι συμφωνούν - ακόμα και η κοινότητα λογισμικού ανοικτής πηγής - οτι η νομοθεσία πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να προστατεύει τα προγράμματα υπολογιστών.

 

Ουσιαστικά το σημείο διαφωνίας έγκειται στον τρόπο προστασίας του λογισμικού: μόνο με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 

Η διαφορά έγκειται στο ότι με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προστατεύεται η πρακτική εφαρμογή της γνώσης, ενώ τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν αφορούν τα πρακτικά αποτελέσματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκλεινε προς την έκδοση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

 

(Πηγή: ΑΠΕ)

 

____________

Πηγή: Flash.gr

Link αρχικής δημοσίευσης: http://tech.flash.gr//news/world/2003/9/25/10222id/

 

 

 

********************************

 

Update

 

"In its plenary vote on the 24th of September, the European Parliament approved the proposed directive on "patentability of computer-implemented inventions" with amendments that clearly restate the non-patentability of programming and business logic, and uphold freedom of publication and interoperation."

____

Πηγή: http://swpat.ffii.org/news/index.en.html#swnplen030924

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...