kapetan_sifakas Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Καλησπέρα σε όλους, έχω ένα ιατρικό μηχάνημα που προσφέρει υποστήριξη σε άτομο της οικογένειας μου το οποίο πρέπει να λειτουργεί συνεχώς και απροβλημάτιστα. Έχει εσωτερική μπαταρία η οποία του δίνει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μέχρι 2-2μιση ωρες. Επειδή είχα κάποιες διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι και ήμουν μέσα στο άγχος , θέλω να αυξήσω την αυτονομία της συσκευής. Έχω μια γεννήτρια και σταθεροποιητή τάσης αλλά επειδή ούτε για αυτά είμαι σίγουρος ,μην τύχει και δεν ανάβει η γεννήτρια , ή να βρέχει π.χ. πολύ έξω και να μην μπορώ να την βγάλω έξω για να την ανάψω , έχω τις παρακάτω λύσεις: 1. Να πάρω ενα power kit που συνδέεται απευθείας στην συσκευή το οποίο παραγει και πουλάει ο κατασκευαστής του μηχανηματος και δίνει extra αυτονομία 4-7 ώρες. To power kit δίνει 26V 97Wh, άρα η μπαταρία του πρέπει να είναι περίπου 26V 3,7Ah, και κοστίζει 950 ευρώ..... Η τιμή είναι εξωπραγματική καθώς υπάρχει τρελή εκμετάλλευση στα ιατρικά μηχανήματα. Ενδεικτικά στην αμερική η ίδια κάνει 600 δολλάρια, πάλι ακριβα κάνει αλλά μιση τιμή απο Ελλάδα. 2. Σκέφτηκα αν μπορώ να πάρω ένα καλό UPS με τα ίδια λεφτά ή και λιγότερα, που να μου δίνει την ίδια αυτονομία και να μπορώ να το χρησιμοποιώ και για άλλες συσκευές που μπορεί να χρειαστεί να δουλέψω. Το τροφοδοτικό της συσκευής που θέλω να τροφοδοτώ γράφει 30V 2.2A , άρα το μέγιστο που μπορεί να τραβήξει αυτή η συσκευή είναι 66watt. Θεωρώ ότι η συσκευή καταναλώνει αρκετά λιγότερο, αλλιώς αποκλείεται το powerstation που ανέφερα παραπάνω να του δίνει αυτονομία 4-7 ώρες. Προφανώς το τροφοδοτικό είναι τόσο γιατι φορτίζει και την εσωτερική μπαταρία του μηχανήματος , αλλα την στιγμή της διακοπής η εσωτερικη μπαταρία του μηχανήματος θα είναι και αυτή γεμάτη οπότε δεν θα τραβάει ρεύμα για να φορτίζεται όσο θα δουλεύει το UPS. Αλλά ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι η συσκευή καταναλώνει 66watt συνεχόμενα, πόσο μπορεί να με κρατήσει ένα καλό UPS των 3000VA για παράδειγμα. Μπορώ να το υπολογίσω αλλά προτιμώ να μου πει κάποιος που έχει εμπειρία απο UPS να ξέρω στην πράξη τι γίνεται και αν είναι καλή η ιδέα μου.
Roger Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 (επεξεργασμένο) Kαλη ειναι η σκεψη σου για αγορα τοσο μεγαλου ups. Θα δεις στο site του καθε κατασκευαστη ποσο αυτονομια δινει ενα ups 3κv σε full load. Ενα ups 3kv θα μπορουσε να δωσει δωσει 2200-2300W Mε ενα γρηγορο search,ενα ups apc 3kv μπορει να σου δωσει χρονο 14 λεπτα σε full load ,οποτε μπορεις να υπολογιζεις οτι θα σε κρατησει περιπου 7 ωρες χωρις να τοποθετησεις τιποτε αλλο πανω Επεξ/σία 16 Οκτωβρίου 2013 από Roger
tmjuju Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Αυστηρά APC και μάλιστα καλή σειρά με ημίτονο output -> SmartUPS Το κόστος θα είναι μεγάλο – έτσι κι αλλιώς Διαφορετικά, πάρε μια μικρή γεννήτρια πετρελαίου, Που νομίζω είναι και καλύτερη λύση μιας και έχεις ένα πρώτο UPS εσωτερικά στο μηχάνημα. Ειδικά εάν είσαι σε δυσπρόσιτο μέρος στην επαρχία
kapetan_sifakas Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Έχω καταλήξει στα : 1. APC Smart-UPS 2200VA LCD 230V το οποίο κοστίζει περίπου 800 ευρώ και δίνει αυτονομία 7:20 ώρες με 50W φορτίο , όπως αναγράφει ο κατασκευαστής.Ζυγίζει 48 κιλά! 2. APC Smart-UPS 1500VA LCD 230V , κοστίζει περίπου 500 ευρώ και κρατάει 5:01 στα 50W. βαρος 25 κιλά. Και τα 2 είναι τύπου line interactive και γράφουν ότι βγάζουν τέλειο ημίτονο. Στην αρχή έψαχνα για τύπου online αλλά στα online το φορτίο παίρνει συνεχώς ρεύμα από τις μπαταρίες, το οποίο είναι βέβαια πιο ασφαλές αλλά σκέφτηκα μήπως αποδυναμώνονται οι μπαταριες πιο γρήγορα. Επίσης τα online που βρήκα σε αυτές τις τιμές δεν έχουν την αυτονομία που θέλω και είναι από λιγότερο ποιοτικές εταιρίες. Αυτό που μου αρέσει στο δεύτερο είναι ότι επειδή είναι πιο λίγα VA έχει καλύτερο efficiency σε τόσο χαμηλά φορτία όπως τα 50W. Και είναι και λίγο πιο "φορητό" απο το πρώτο που είναι 50 κιλά κτήνος! Είναι και αρκετά πιο φθηνό επίσης.
GiOrGoSk21 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Εγώ να ρωτήσω κάτι; Το καθαρό ημίτονο είναι απαραίτητο; Αυτό προφανώς έχει να κάνει με το είδος του ιατρικού μηχανήματος και τα ηλεκτρικά του μέρη. Ντακς όσον αφορά τα PC, προτείνονται UPS με pure sinewave λόγω της ασφάλειας που παρέχουν στα active pfc τροφοδοτικά, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των τροφοδοτικών σήμερα. Αλλιώς, αν ήταν διαφορετικά κατασκευασμένα τα τροφοδοτικά, δε θα υπήρχε η ανάγκη για UPS που βγάζει pure sine. Το 'χεις ψάξει αυτό; Στο λέω γιατί αν δεν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας του ιατρικού μηχανήματος με UPS με modified sinewave, θα μπορούσες κάλλιστα να χτυπήσεις ένα τέτοιο ώστε είτε να εξοικονομήσεις κάποιο μέρος των χρημάτων, είτε (αν θέλεις να σπαταλήσεις όλο το διαθέσιμο ποσό) να πάρεις ένα μεγαλύτερο με modified πάλι, ώστε να έχεις ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Καταλαβαίνω πάντως ότι επειδή αφορά θέμα υγείας, θέλεις έτσι κι αλλιώς μια σιγουριά πέραν του δέοντος. Και δεν πολυκοιτάμε και τα λεφτά...
kapetan_sifakas Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2013 Κοίτα λογικά πάντα δεν νομίζω ότι έχει σημασία το ημίτονο γιατί η συσκευή έχει μετασχηματιστή από ac σε dc άρα και να μην είναι τέλειο το ημίτονο δεν μας ενδιαφέρει αφού σταθερό ρεύμα (dc) θα φτάσει στο μηχάνημα. Αλλά επειδή έχω πολλά μηχανήματα που καλό θα είναι να τα λειτουργήσω και αυτά αν χρειαστεί (ηλεκτρικο κρεβατι etc.) λέω να πάρω κάτι καλό.
tmjuju Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Σε ιατρικά μηχανήματα πάντως πάντα βάζουμε pure sine wave – κανόνας (ειδικά όταν δε το ξέρουμε και καλα το μηχάνημα δε το έχουμε δουλεψει δεν έχουμε διαβάσει manuals) Επίσης μονό σοβαρές εταιρίες όπως η APC Και είναι ακομα πιο σημαντικό όταν ακολουθεί και άλλη διαταξη τύπουups όπως στο παραπάνω μηχάνημα. Διαβάστε προβληματισμούς εδώ http://www.geek.com/xyzcomputing/daisy-chain-your-ups-571188/ Φυσικά και ένα κακό τρίγωνο αντί για wave ένα φλιπ ρελέ μπορεί να προκαλέσει ανίχνευση προβλήματος στο επόμενο στάδιο Ενώ σημαντικό είναι να γίνουν και δοκιμές καλής λειτουργίας όποια και να είναι η λυση. Δε το βάζουμε πάνω και το ξεχνάμε. Πρώτα τσεκάρουμε ότι τα πάντα πάνε καλά. Για το 2200 το μεγάλο, βλέπω ότι έχει και εμφανή τον ανεμιστήρα του. Δεν ξέρω αν είναι μόνιμα On, ¨η μόνο όταν δίνει ρεύμα από τη μπαταρία του. Εάν δουλεύει συνέχεια μπορεί να κάνει θόρυβο – δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει όχληση. Αξίζει πάντως να έρθεις σε επαφή με τον κατασκευαστή του ιατρικού μηχανήματος ή ειδικευμένο τεχνικό τους. Θέσε το ως εξής: Έχω ένα APC UPS, να το χρησιμοποιήσω? Και μη ξεχνάς την λύση της γεννήτριας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα