MrJail Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Καλημερα σας.Εργαζομαι σε μια μικρη εταιρεια αποτελουμενη απο 7-8 θεσεις εργασιας.Εχουμε στημενο ενα σερβερ και domain και exchange.Θα ηθελα να ξερω αν γινεται να στησω αλλον ενα σερβερ που να αντικαθιστα αυτον που ηδη εχω σε περιπτωση βλαβης η συντηρησης.Με ενδιαφερει να ισχυει το ιδιο μειλ και γενικα να μην χασουμε κατι.Ο σερβερ δουλευει με windows server 2003 small business edition.Γενικα ας πουμε μολις στηθει θα ειναι τοσο απλο να τον αλλαξω βγαζωντας απλα το καλωδιο λαν και να το βαζω στον καινουριο?Παρακαλειται οποιος εχει σχετικες γνωσεις να με βοηθησει.Σκεφτομαι πολυ σοβαρα και καποια προταση απο καποιον εμπειρο ποσο θα χρειαστει να το κανει και φυσικα με ποιο αντιτιμο.
sugardad78 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Θές να φτιάξεις Cluster ΑΛΛΑ δεδομένου ότι έχετε σε ένα μηχανάκι AD/DC και Exchange αυτό δεν είναι εφικτό It is not supported for a Windows Server 2003, Windows Server 2008, or Windows Server 2008 R2 Failover Cluster running Microsoft Exchange Server or Microsoft SQL Server to be a domain controller Έχετε επιλέξει το μονόδρομο όλα σε ένα....Περισσότερες Πληροφορίες εδώ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕ, έχετε SBS 2003 οπότε δε νομίζω να υποστηρίζει clustering Eδώ πληροφορίες για στήσιμο cluster το ιδεατό για exchange είναι κάπως έτσι, η εικόνα είναι απλά για να καταλάβεις τα βασικά δέ χρειάζεσαι 4nodes αλλά 2 Βασικές πληροφορίες στησίματος εδώ και εδώ Δέν ξέρω βέβαια, γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκα, εάν μπορέις να κάνεις virtualize τον σερβερ και να τον κάνεις virtual machine cluster μπορεί να λέω μπούρδες αλλά όπως είπα ΔΕΝ έχω ασχοληθει με virtual(ακόμα)... Ώς εδώ μπορώ να σε βοηθήσω. Καλή συνέχεια.
TheELF Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δεν νομίζω να θέλει cluster αφού λέει: Θα ηθελα να ξερω αν γινεται να στησω αλλον ενα σερβερ που να αντικαθιστα αυτον που ηδη εχω σε περιπτωση βλαβης η συντηρησης. Δηλαδή δεύτερος Η/Υ που όταν βγαίνει ο πρώτος εκτός να δουλεύει με τον ίδιο ακριβός τρόπο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αν φτιάξετε ολόιδιο το δεύτερο Η/Υ με όλο το υλικό ίδιο δηλαδή. Από εκεί και πέρα υπάρχου επαγγελματικά προγράμματα cloning που προετοιμάζουν το Image για να μπει σε άλλο υλικό,αν ψάξεις για «clone dissimilar» θα βρεις πολύ εύκολα όλα τα προγράμματα και τρόπους για να το κάνεις.
sugardad78 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δεν νομίζω να θέλει cluster αφού λέει: Θα ηθελα να ξερω αν γινεται να στησω αλλον ενα σερβερ που να αντικαθιστα αυτον που ηδη εχω σε περιπτωση βλαβης η συντηρησης. Δηλαδή δεύτερος Η/Υ που όταν βγαίνει ο πρώτος εκτός να δουλεύει με τον ίδιο ακριβός τρόπο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αν φτιάξετε ολόιδιο το δεύτερο Η/Υ με όλο το υλικό ίδιο δηλαδή. Από εκεί και πέρα υπάρχου επαγγελματικά προγράμματα cloning που προετοιμάζουν το Image για να μπει σε άλλο υλικό,αν ψάξεις για «clone dissimilar» θα βρεις πολύ εύκολα όλα τα προγράμματα και τρόπους για να το κάνεις. Σεβαστό αλλά θέλει κάθε μέρα BackUp Φαντάσου να έκανες Clone ΣΗΜΕΡΑ τον σερβερ και μετά απο 10 μέρες να "πεθάνει" στο ενδιάμεσο να έχεις προσθέσει 3 χρήστες και να έχει λάβει και να έχει στείλει ο καθένας απο τους υπάρχοντες χρήστες 10 mail και να έχεις κάνει αλλαγή σε κάποια policies όταν θα κάνεις restore απλά θα είσαι 10 μέρες πίσω χωρίς τους χρήστες, χωρίς τις αλλαγές χωρίς τα mail... Οπότε ΝΑΙ είναι μια manual generic λυση ΑΛΛΑ απαιτεί Καθημερινό BackUp αλλιως.... κλαψ!
TheELF Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Σωστά, δεν το σκέφτηκα καθόλου αυτό,θεωρητικά πάντως μπορεί να πάρει και τον δίσκο από το μηχάνημα ανά πάσα στιγμή και να το περάσει σε άλλον Η/Υ με τα clonig προγράμματα που λέω,μπορεί να έχει και κάνα raid (σε αντιγραφή) ο αρχικός server ώστε να μην στηρίζονται όλα σε έναν δίσκο και να υπάρχει καβατζα σε περίπτωση βλάβης.
MrJail Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Παιδια υπαρχει καποιος τροπος δηλαδη η μπα?Το να στησω ακριβως το ιδιο υλικο μου ειναι αδυνατον.Μπορω να διαθεσω 7-8 κατοσταρικα να παρω εναν σερβερ αλλα ως εκει...Υπαρχει καποιος που να γνωριζει να το κανει? Επισης ριχνοντας μια ματια στα λινκς πιο πανω για στησιμο κλαστερ κτλ αληθεια δεν καταλαβαινω χριστο.... Πιο απλα... Αν στησω εναν δευτερο σερβερ με την ιδια αρχιτεκτονικη,μπορω να εχω τον ιδιο exchange? Με ενδιαφερει να μην χασω το μειλ μιας και 80% της δουλειας γινεται μεσω αυτων...
sugardad78 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Έτσι όπως είσαι τώρα 1. Ξέχνα το cluster .&- 2. Δοκίμασε αν πιάσει η λύση του φίλου TheELF «clone dissimilar» (θέλει να πειραματιστείς για να δείς αν θα παίξει σε διαφορετικά μηχανάκια/"σίδερα") αν πιάσει τότε είσαι ΟΚ και κάθε μέρα μην ξεχνάς να παίρνεις backup. 3. Αν στήσεις/βρείς σερβερ ακριβώς τον ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ όμως τότε με ένα απλό backup από τον πρώτο και restore στον άλλο το/τα partitions καθημερινά θα είσαι ΟΚ Υ.Γ. Δε θα πρότεινα για backup Raid στον συγκεκριμένο Server 2003 (γιατί θα το επιβρύνεις ΠΟΛΥ ήδη εκτελεί ES, AD, DC ... θα κλατάρει) αν έχετε μπακαπιέρα είναι πολύ καλή λύση, εγώ παίζω με HP StorageWorks.
Bspus Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2013 Χρησιμοποιειτε κανενα feature του exchange η σαν απλο pop3 mail τον εχετε? φανταζομαι το δευτερο. Απλως βαλατε exchange για 8 χρηστες επειδη ερχεται μαζι με το SBS 2003 Αν δεν ειχατε exchange αλλα καποιον απλο mail server (πχ hmail) και εφοσον τα mail κατεβαινουν στους clients και δεν μενουν πανω, θα ηταν πολυ απλο να βρεις μια διαδικασια σχεδον ερασιτεχνικη να προστατευτεις τουλαχιστον απο καταστροφη. Πχ, θα επαιρνες ενα δευτερο μηχανημα μικρο server, θα τον εκανες δευτερο domain controller-dns, ακομα και dhcp στο ιδιο subnet αλλα με διαφορετικο range Για το mail, θα ξαναεστηνες στο αψε σβησε το hmail και θα εκανες restore απο το backup που θα επαιρνες ευκολα και γρηγορα μια φορα τη βδομαδα πχ. Ποσο συχνα αλλαζουν οι λογαριασμοι? η για 8 χρηστες τους ξαναφτιαχνεις και με το χερι Τα αρχεια χρηστων επισης που τωρα θα ειναι στον ενα σερβερ, ευκολα θα γινονταν replicate στον αλλον αυτοματα με script το βραδυ για αυτο που εχεις τωρα ομως, με exchange δεν μπορω να σκεφτω κατι καλυτερο που θα ηταν αρκετα απλο και φθηνο που να δικαιολογειται για τοσο μικρο setup. Το μονο απλο για να σε γλυτωνει απο την καταστροφη ειναι να εχεις ολα τα αρχεια σε ενα nas με raid. Εκει να παιρνεις και αυτοματα ενα backup του server (ενω δουλευει) καθε βραδυ με καποιο imaging software. Στα 2008 R2 υπαρχει σιγουρα μεσα στα ιδια τα windows server ενα τετοιο utility, αλλα στα 2003 και μαλιστα SBS δεν ξερω. Θα υπαρχουν βεβαια third party λυσεις αλλα δεν ξερω καποια καλη και δωρεαν. Τα αρχεια των χρηστων, να ειναι προσβασιμα απο το nas αλλα μια στο τοσο να μπαινουν και σε ενα partition του server για bacκup με καποιο script το βραδυ, που να κοιταει μονο τις διαφορες και να μην τον ταλαιπωρει πολυ. Για οτιδηποτε καλυτερο η πολυπλοκοτητα αλλα και το κοστος φοβαμαι οτι αυξανονται πολυ, αλλα αν καποιος εχει καποια καλη ιδεα ας πει
MrJail Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2013 Αν στησω εναν δευτερο σερβερ με την ιδια αρχιτεκτονικη,μπορω να εχω τον ιδιο exchange? Με ενδιαφερει να μην χασω το μειλ μιας και 80% της δουλειας γινεται μεσω αυτων...
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2013 Όλα αυτά φτιάχνονται ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα θέλεις με Windows Server 2012. Το πιο πιθανό είναι να χρειάζεσαι όμως 2 Servers για να τα καταφέρεις. Η άλλη λύση είναι να πας το Server σου σε κάποιον Hosting Provider ή ακόμη να μετακομίσεις το workload δηλαδή τον Exchange. Σήμερα δε υπάρχουν χιλιάδες λύσεις αλλά όλες είναι επαγγελματικές και κοστίζουν κάποια χρήματα φυσικά. Επίσης ο SBS 2003 έχει φτάσει στο τέλος ζωής του όπως επίσης και ο Exchange 2003 που βρίσκεται προεγκατεστημένος.
MrJail Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2013 Όλα αυτά φτιάχνονται ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα θέλεις με Windows Server 2012. Το πιο πιθανό είναι να χρειάζεσαι όμως 2 Servers για να τα καταφέρεις. Η άλλη λύση είναι να πας το Server σου σε κάποιον Hosting Provider ή ακόμη να μετακομίσεις το workload δηλαδή τον Exchange. Σήμερα δε υπάρχουν χιλιάδες λύσεις αλλά όλες είναι επαγγελματικές και κοστίζουν κάποια χρήματα φυσικά. Επίσης ο SBS 2003 έχει φτάσει στο τέλος ζωής του όπως επίσης και ο Exchange 2003 που βρίσκεται προεγκατεστημένος. Εαν αγορασω ακομη εναν σερβερ και τον στησω οπως τον πρωτο μιας και δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολο δεν θα μπορεσω να εχω και τον exchange οπως ακριβως στον αλλο?Υπαρχει καποιος να μου δωσει πιο αναλυτικες πληροφοριες?Επισης σκεφτομαι να χρησιμοποιησω τα windows server 2008 μιας και τα χω ηδη.
rfc Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2013 Εσυ θες κατι σε mirroring βασικα αλλα δε σε συμφερει οικονομικα και ειναι και εξαιρετικα χρονοβορο να γινει. Οσων αφορα το cloning, αν εχεις raid, εγω προσωπικα δεν εχω βρει καποιο προγραμμα που να κανει cloning με ενσωματωμενους raid drivers. Oυτε ακομη και τα καλα paid (Norton, k.l.p.) Αν ησουν ομως σε 2008 και μετα εποχη, θα ειχες τα images.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα