Προς το περιεχόμενο

OS X Mavericks (10.9)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσυπογράγω την κατηγορημστική απάντηση του φίλου GiO και συμπληρώνω ότι ΔΕΝ υπάρχουν ιοί που μπορεί να προσβάλουν συστήματα Mac computers. Βασικά τα συστήματα Mac μπορεί να προσβληθούν σπό trojans ή trojan horses υπό την προϋπόθεση ότι ο χρήστης τους δεν κάνει ασφαλές (safe) computing. Επ' ευκαρία, ρίξε και μια ματιά στο άρθρο. :)

Ευχαριστώ και σένα φίλε. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε πάντα ασφαλές σερφάρισμα... Το μοναδικό πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει όσο καιρό κάνω χρήση των mac (ποτε με το macbook) είναι σε ιστοσελίδες να μου βγάζει παραθυράκι οτι το αρχειο java δεν είναι συμβατο. Όπως καταλάβατε δεν είμαι ειδικός και μερικά πράγματα ίσως ακούγονται γελοία σε γνώστες... Όμως το συγκεκριμένο πρόβλημα το ξεπέρασα λειτουργόντας αντί για safari το chrome... Ξέρω ότι μπορεί να λύνεται ευκολα το θέμα και αν κάποιος έχει διάθεση με πμ μπορώ να του στείλω αναλυτικές πληροφορίες... 

Και πάλι ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα

• Απαντ. 630
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ΔΕΝ υπάρχουν ιοί που μπορεί να προσβάλουν συστήματα Mac computers

Καθαρά από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, ας ρωτήσω...

Έχεις κάποιο στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό;

Δημοσ.

Καθαρά από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, ας ρωτήσω...

Έχεις κάποιο στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό;

Απλά, το OS X λόγω έλλειψης registry και άλλων τινών, δεν μπορεί να προσβληθεί από ιούς των Windows. 

Όσο αφορά σε στοιχεία, αν ανατρέξει κανείς σελίδες που ασχολούνται με το θέμα θα βρει πολλά περισσότερα. :)

Δημοσ.

Απλά, το OS X λόγω έλλειψης registry και άλλων τινών, δεν μπορεί να προσβληθεί από ιούς των Windows

Ωραία, τώρα το εξέφρασες πολύ καλύτερα ώστε να καταλάβουν και όσοι δεν έχουν γνώση.

Το κατάλαβα ότι εκεί το πήγαινες, απλά επειδή τα forum αυτά τα διαβάζουν και πολύ που δεν έχουν τις γνώσεις του πως λειτουργεί ένας ιός, πόσο μάλλον τις διαφορές virus/ Trojan /rootkit, να τονίσουμε ότι αυτό που ΔΕΝ γίνεται είναι να προσβληθείς από ιό των windows.

Αν το OS X ξαφνικά βρισκόταν σε ποσοστό 90% user base, θα υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα για αυτό καλό θα ήταν να προσέχουμε και τί κατεβάζουμε.

Προσοχή, δε λέω ότι χρειάζεται antivirus, αλλά μη μπαίνει στο μυαλό των απλών χρηστών ότι είναι...invulnerable, γιατί θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε.

Πάντα φιλικά .. :)

Δημοσ.

Ωραία, τώρα το εξέφρασες πολύ καλύτερα ώστε να καταλάβουν και όσοι δεν έχουν γνώση.

Το κατάλαβα ότι εκεί το πήγαινες, απλά επειδή τα forum αυτά τα διαβάζουν και πολύ που δεν έχουν τις γνώσεις του πως λειτουργεί ένας ιός, πόσο μάλλον τις διαφορές virus/ Trojan /rootkit, να τονίσουμε ότι αυτό που ΔΕΝ γίνεται είναι να προσβληθείς από ιό των windows.

Αν το OS X ξαφνικά βρισκόταν σε ποσοστό 90% user base, θα υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα για αυτό καλό θα ήταν να προσέχουμε και τί κατεβάζουμε.

Προσοχή, δε λέω ότι χρειάζεται antivirus, αλλά μη μπαίνει στο μυαλό των απλών χρηστών ότι είναι...invulnerable, γιατί θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε.

Πάντα φιλικά .. :)

Ιοί θα υπάρχουν πάντα ανεξαρτήτως user base. Το θέμα είναι πως τους διαχειρίζεται το κάθε λειτουργικό και οι εταιρεία που το κατασκευάζει. Για παράδειγμα στο windows 8 ενσωματώθηκε το antivirus στο ίδιο το λειτουργικό κάτι που παλαιότερα έπρεπε να κάνει ο χρήστης.

Έτσι και στο OS X υπάρχουν ιοί αλλά με τα συχνά update τα ευάλωτα σημεία διορθώνονται και η χρήση antivirus δεν κρίνεται απαραίτητη. Μάλιστα είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο να βρεθεί ιός που να δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα στον υπολογιστή, σαν το αντίστοιχο του windows, που έχει καθιερωθεί να λέμε ότι δεν υπάρχει ιός. Malware, Trojan, spyware κτλ. υπάρχουν αλλά όπως και στο windows το antivirus δεν αποτελεί την καλύτερη λύση,για αυτά.

Συμπέρασμα: Επειδή δεν υπάρχουν αυτοί την στιγμή ιοί ,με τις ιδιότητες που συναντάμε στο windows, σε Mac, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κλικάρουμε το οτιδήποτε. Ακόμα και το καλύτερο antivirus να βάλουμε δεν πρόκειται να μας προστατέψει είτε έχουμε Linux, είτε Mac, είτε windows.

Επειδή υπάρχει έλλειψη γνώσεων απο τους περισσότερους καλό θα είναι σε Mac, να συμπεριφέρονται όπως και στο windows όσον αφορά τα malware και το θέμα του antivirus να το ξεχάσουν όπως το ξεχνάνε σιγά σιγά οι χρήστες του windows 8.x....

ΥΓ. Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας προστατέψει απο κατέβασμα και εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων είναι το firewall. Καλό είναι για κάποιον που δεν έχει γνώσεις να το έχει στην αρχική ρύθμιση, δηλαδή εφαρμογές μόνο απο το AppStore.

• Like 1
Δημοσ.

Ασφαλές (safe) computing über alles κι είμαστε μια χαρά !. :)

Δημοσ.

ΥΓ. Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας προστατέψει απο κατέβασμα και εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων είναι το firewall. Καλό είναι για κάποιον που δεν έχει γνώσεις να το έχει στην αρχική ρύθμιση, δηλαδή εφαρμογές μόνο απο το AppStore.

Δεν ειναι firewall αυτο και το firewall δεν προστατεύει "απο κατέβασμα και εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων".

Δημοσ.

Δεν ειναι firewall αυτο και το firewall δεν προστατεύει "απο κατέβασμα και εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων".

Σωστά. security & privacy λέγεται στο Mac. Το firewall δεν προστατεύει απο κατέβασμα (αν και τα σύγχρονα firewall μπορούν) και εγκατάσταση άμεσα αλλά είναι το πρώτο που έρχεται σε επαφή με το internet και μπορεί να εμποδίσει worms να εγκατασταθούν εισχωρίσουν ή να επεκταθούν.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη της κοινότητας μας. Εδώ και περίπου 10 μέρες ο Mac μου με OS X Mavericks 10.9 βλέπει το USB flash σαν read only με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μεταφέρω αρχεία. Έχει κάποιος εξήγηση για αυτό το θέμα. Το κορυφαίο είναι πως το ίδιο φλασακι λειτούργει κανονικά σε windows λειτουργικό.

Επειδή δεν θέλω να πάρω καινούργιο, εάν κάποιος έχει κάτι στο νου του ας το μοιραστεί μαζί μου. Καλή συνέχεια σε όλους.

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη της κοινότητας μας. Εδώ και περίπου 10 μέρες ο Mac μου με OS X Mavericks 10.9 βλέπει το USB flash σαν read only με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μεταφέρω αρχεία. Έχει κάποιος εξήγηση για αυτό το θέμα. Το κορυφαίο είναι πως το ίδιο φλασακι λειτούργει κανονικά σε windows λειτουργικό.

Επειδή δεν θέλω να πάρω καινούργιο, εάν κάποιος έχει κάτι στο νου του ας το μοιραστεί μαζί μου. Καλή συνέχεια σε όλους.

Αντέγραψε ότι έχεις μέσα κάπου στο Mac σου προσωρινά και στη συνέχεια πήγαινε στο DiskUtility και κάνε format το USB flash ως FAT32. Πάρτα ξανά μετά και βάλτα μέσα.

Δημοσ.

http://www.insomnia.gr/topic/510507-paragon-ntfs/
Δημοσ.

Σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!!! Αυριο το απογευμα, απο περιβαλλον Windows και με Paragon Software θα το γυρισω σε FAT32.

Δημοσ.

Αν θες να το γυρίσεις σε FAT32 απλά κάνε αυτό που σου έγραψα παραπάνω και δε χρειάζεσαι ούτε Windows, ούτε το Paragon NTFS. Το τελευταίο θα το βάλεις μόνο αν το φορμάρεις σε NTFS και θες να έχεις read/write στο MacOSX.

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ερώτηση: αν πάρω έναν σκληρό δίσκο εξωτερικό που δεν γράφει ότι είναι συμβατός με Mac, υπάρχει περίπτωση έστω με format στο file system του Mac να μην μπορέσω να τον λειτουργώ σε Mac (read/write)? 

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ερώτηση: αν πάρω έναν σκληρό δίσκο εξωτερικό που δεν γράφει ότι είναι συμβατός με Mac, υπάρχει περίπτωση έστω με format στο file system του Mac να μην μπορέσω να τον λειτουργώ σε Mac (read/write)? 

Ευχαριστώ

Οχι, δεν παιζει τετοιο θεμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...