Dr.Fuzzy Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Σήμερα αναβαθμίσαμε το iMac ενός φίλου με SSD στη θέση του SuperDrive (και καθαρίσαμε και τις σκιές ανάμεσα στο panel και το backlight αλλά αυτό ειναι άλλο θέμα!). Το πρόβλημα ειναι ότι ο δίσκος αναγνωρίζεται σαν sata I και όχι sata II, δηλαδή 1.5G αντί για 3G με αποτέλεσμα να ειναι σχεδόν στην ίδια ταχύτητα με τον μηχανικό δίσκο, read 134MB/s...Δράμα δηλαδή! Ο δίσκος ειναι Kingston sv300s37a120 g. Nvram έχω κάνει reset... Βρήκα διάφορες αναφορές με το ίδιο πρόβλημα και μάλλον το θέμα ειναι o sata controller του nvidia chip, αλλά λύση τίποτα... Έχει κανείς αντίστοιχο πρόβλημα;
ozelot Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Σωστά αναγνωρίζεται, το Hard Drive Interface του είναι 3.0 Gbps SΑΤΑ, ενώ και ο δίσκος έχει interface SATA. Κάτι άλλο, έχει γίνει σωστό φορμάρμα του δίσκου με επιλογή format Mac OS X Extended (Journaled), GUID partition table, και καθορισμός του partition scheme σε 1 Partition ;. Έχει εγκατασταθεί ο Trim Enabler ;.
IKARIWTHS Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 ο ssd ειναι στη θεση που ηταν ο μηχανικος δισκος η εκει που ηταν το dvd?αν ηταν στο dvd αλλαξτε τους θεσεις
Dr.Fuzzy Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Σωστά αναγνωρίζεται, το Hard Drive Interface του είναι 3.0 Gbps SΑΤΑ, ενώ και ο δίσκος έχει interface SATA. Κάτι άλλο, έχει γίνει σωστό φορμάρμα του δίσκου με επιλογή format Mac OS X Extended (Journaled), GUID partition table, και καθορισμός του partition scheme σε 1 Partition ;. Έχει εγκατασταθεί ο Trim Enabler ;. Δεν θα έλεγα ότι αναγνωρίζεται σωστά! Ο δίσκος ειναι sata iii (6G). Άρα έπρεπε να κάνει negotiate σαν sata II που ειναι ο controller, όχι 1.5G !Format, file system, κλπ ειναι οκ. Trim δεν έχω κάνει enable ακόμα, αλλά δεν νομίζω ότι σχετίζεται σε καμία περίπτωση. Τι διάφορα έχει να τους αλλάξω θέση; Ο controller ίδιος δεν ειναι; Ασε που αν τον βάλω στη θέση του μηχανικού σκληρού επειδή θα καταργηθεί ο temperature sensor που έχει ο ο μηχανικός σκληρός τώρα, οι ανεμιστήρες θα δουλεύουν στο max μετά.
ozelot Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Στις προδιαγραφές του δίσκου δεν αναφέρεται ότι ότι είναι Sata 3 (6G) αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αφού θα έπρεπε να αναγνωρίζεται σαν sata2 ( μου διέφυγε ότι αναφέρεις 1.5). Σύμφωνα με τον Mactracker το μηχάνημα φοράει την ATI Radeon HD 4670 ή HD 4850, αλλά και αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Νομίζω δηλαδή ότι το θέμα έγκειται στον δίσκο οπότε, αφού το φορμάρισμα του έγινε σωστά, δεν γνωρίζω τι μπορεί να φταίει. Όσο αφορά στη παρατήρηση του φίλου ikariwths, βασικά δεν συνιστάται η εγκατάσταση του startup disk στο DVD bay, μπορεί να προκύψουν περίεργες συμπεριφορές. Για τους ανεμιστήρες, στο mini μου έβαλα έναν SSD και δουλεύουν άψογα.
Dr.Fuzzy Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Αναφέρομαι στο chipset για το sata controller που ειναι NVIDIA mcp79 AHCI, οχι στην κάρτα γραφικών (ΑΤΙ 4670)! Ο δισκος είναι μια χαρά, τον έβαλα σε ενα desktop και πιάνει 450 ΜΒ/s. Απλά είσαι τυχερός και ταίριαξαν τα pins του temp sensor του παλιού με τον καινούριο δίσκο που έβαλες (αν έχει temp sensor, είναι extra βύσμα με 2 μονά καλώδια, μιλάμε για το ίδιο βύσμα;;, π.χ., το macmini2,1 που ειχα εγώ δεν είχε σίγουρα, δεν ξέρω για τα μεταγενέστερα). Περίεργες συμπεριφορές, όπως; Μιλάμε για τον ίδιο controller με δύο sata καναλια, το ενα στο σκληρό και το αλλο στο DVD. Αν κρίνω απο εδώ http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1381444 και το Post #8, τότε ειναι ο συνδιασμός controller του SSD (sand force) και nvdia sata controller.
ozelot Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2013 Αν κρίνω απο εδώ http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1381444 και το Post #8, τότε ειναι ο συνδιασμός controller του SSD (sand force) και nvdia sata controller. Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον, τι μπορεί να πάθει κανείς ...
ozelot Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2013 Σε συνέχεια του προηγούμενου post μου, έχεις δει το post #21 ;. I think that I have resolved the 1.5Gb/s problem. The HDD caddy I installed was keeping the speed down. I removed the caddy and connected the SSD data cable directly to the motherboard using a SATA cable. I bought a SATA power splitter and used it to power both the HDD and the SSD. Voilà!. Both drives linking at 3Gb/s.
Dr.Fuzzy Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2013 Σε συνέχεια του προηγούμενου post μου, έχεις δει το post #21 ;. I think that I have resolved the 1.5Gb/s problem. The HDD caddy I installed was keeping the speed down. I removed the caddy and connected the SSD data cable directly to the motherboard using a SATA cable. I bought a SATA power splitter and used it to power both the HDD and the SSD. Voilà!. Both drives linking at 3Gb/s.[/size] Ναι το είδα αλλά δεν έχω προλάβει να το δοκιμάσω. Να σου πω την αλήθεια θεωρητικά έχει 100% νόημα αν όντως το power supply του SuperDrive ειναι περιορισμένο (προφανώς έχει μικρότερη απαίτηση σε ρεύμα από ένα δίσκο), τότε ο controller του δίσκου θα κάνει negotiate σε χαμηλότερη ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει read/write errors και corrupted data. Για την ακρίβεια μου έχει συμβεί πολύ παλιά με μηχανικό δίσκο σε PC που έκανα copy κάτι και γινόταν corrupted και μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα ότι έφταιγε το τροφοδοτικό. Αναμένω να το δοκιμάσω και θα ενημερώσω, μακάρι να ειναι αυτό!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα