Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επανάσταση στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να φέρει ο υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα που κατασκεύασαν ερευνητές του Stanford University.Η μεγάλη καινοτομία έγκειται στην αντικατάσταση του πυριτίου με νανοσωλήνες άνθρακα εντός του ολοκληρωμένου κυκλώματος.

 

Το πρωτότυπο τσιπ που κατασκεύασαν στο Στάνφορντ μπορεί ως προς τις υπολογιστικές του δυνατότητες, της τάξης του ενός bit, να συγκριθεί με επεξεργαστές της δεκαετίας του 1960 και του 1970 όπως ο πρώτος επεξεργαστής της Intel, ονόματι 4004, που εμφανίστηκε το 1971.

Ο υπολογιστής από νανοσωλήνες άνθρακα που πήρε το όνομα Cedric μπορεί να εκτελέσει μία μοναδική εντολή, ονόματι SUBNEG, όπως να κάνει αριθμητικούς υπολογισμούς και να μεταφέρει δεδομένα από και προς μια εξωτερική μνήμη.

 

Ο επεξεργαστής αποτελείται από 178 τρανζίστορ, το καθένα εκ των οποίων περιέχει νανοσωλήνες άνθρακα μήκους που κυμαίνεται από 10 έως 200 νανόμετρα. Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι έχει φτιάξει έξι εκδόσεις υπολογιστών νανοσωλήνων άνθρακα, μεταξύ των οποίων και μία που μπορεί να συνδεθεί με ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο.

 

Τα κυκλώματα από νανοσωλήνες άνθρακα θεωρούνται ταχύτερα από τα αντίστοιχα πυριτίου, ενώ επίσης καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και δεν υπερθερμαίνονται αφού είναι άριστοι αγωγοί του ηλεκτρισμού, αλλά και της θερμότητας, του μεγαλύτερου ανασταλτικού παράγοντα στην απόδοση των υπολογιστικών συστημάτων.

 

Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο Στάνφορντ ήταν οι εξής: ο έλεγχος της διαδικασίας σύνθεσης του κυκλώματος με συμβατούς μεταξύ τους νανοσωλήνες άνθρακα και η ευθυγράμμισή τους στο υπόστρωμα ώστε να μην δημιουργηθούν ανεπιθύμητα “υπολογιστικά μονοπάτια”.

Το επίτευγμα των επιστημόνων του Στάνφορντ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα κατασκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή από νανοσωλήνες άνθρακα, σε μια περίοδο που η τεχνολογία πυριτίου εκτιμάται ότι έχει πιάσει “ταβάνι”.

 

Source.png Πηγή: Econews

Επεξ/σία από funbreaker
  • Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αμάν πια με αυτούς τους τίτλους όλο φανφάρες.....

 

- Στα σπίτια μας θα έχουμε ολοκληρωμένα πυριτίου για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια

- Όσες φορές έχουμε πει ότι ο νόμος του Moore φτάνει στο όριο του η εμπορική τεχνολογία κάνει την έκπληξη της

- Νανοσωλήνες και γραφένιο δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους

- Τα ολοκληρωμένα είτε με νανοσωλήνες είτε με γραφένιο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κι αυτά πάνω σε πυρίτιο σε συνδυασμό με τεχνολογία πυριτίου

- Απέχει τόσο πολύ η υλοποίηση των νέων αυτών τεχνολογιών εμπορικά που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι είναι αυτό που θα επικρατήσει

 

Νανοσωλήνες άνθρακα, γραφένιο, ημιαγωγοί εκτός πυριτίου/γερμανίου (τέτοιους ήδη έχουμε), φωτονικοί υπολογιστές, μοριακά/οργανικά ολοκληρωμένα αλλά και ένα σωρό άλλες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας όλα παίζουν και μάλλον όλα θα βρούνε εφαρμογή σε διαφορετικές υλοποιήσεις για διαφορετικές ανάγκες. Πότε και πώς μάλλον κανείς δεν ξέρει. Σίγουρα πάντως πυρίτιου για άλλα 15-20 χρόνια.

  • Like 6
Δημοσ.

Mέχρι να εμφανιστεί στην αγορά ίσως περιμένουμε μερικά χρόνια...

 

 

Μερικά; Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται είναι εμβρυακό. Βάλε 2 δεκαετίες τουλάχιστον. Αυτοί οι βαρύγδουποι τίτλοι στις ειδήσεις είναι που μου σπάνε τα νεύρα. Ειδικά οι αντίστοιχες στις μπαταρίες....

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...