MiDi_MiLiZ Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Χαιρετε. Διαχειριζομαι εναν linux server που κανει dhcp σε περιπου 100 clients. O server αυτος εχει ενα πολυ ευκολο web interface απο οπου εκανα οσες ρυθμισεις χρειαστηκαν με ευκολια. Απο κει και περα ομως δεν εχω ιδεα απο linux. Περασαν καποια χρονια λοιπον, και ξαφνικα καποια clients σταματησαν να πιανουν IP απο τον server. Τον εκανα reboot, τιποτα. Τον ξαναεκανα reboot, τιποτα. Οι ιδιοι clients δεν πιανανε IP. Mε power off και power on απτο ρευμα, κατα το booting μου εβγαλε καποια σφαλματα (10δες ισως και κοντα στα 100) στα οποια επρεπε να παταω Υ/Ν. Πατωντας διαδοχικα Y o server τελικα εκανε boot, τα clients πηραν IP αλλα εκτοτε δεν μπορω να κανω telnet/ssh login. Βαζω σωστα username/password πεταει ενα μηνυμα που κραταει κλασματα δευτερολεπτου και με γυρναει πισω σε console ζητωντας login (βλεπε 2ο screenshot). Εδω να σημειωσω οτι ανα 2μηνο/3μηνο ο server ξαναπαρουσιαζει το προβλημα και θελει την ιδια διαδικασια για να επανελθει. Επισης υπαρχει ενα αρχειο dhcp.conf που εχει τις mac των clients, αλλα ξαφνικα κοβεται στη μεση μια απτις mac και υποψιαζομαι οτι λειπουν και καποιες αλλες (αν εχει καμια σημασια η συγκεκριμενη πληροφορια, γιατι οπως ειπα ειμαι ασχετος απο linux). Αν καταλαβαινω καλα απτα μηνυματα που δινει εχω bad sectors/corrupted δισκο (βλεπε 1o screenshot παρακατω). Το ερωτημα ειναι γιατι σε καποια clients ξαφνικα ανα 2-3μηνες σταματαει να δινει IP? Τι μπορω να κανω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 τα μηνυματα οντως εχουν σχεση με τον δισκο...κατι κλαταρε σε αυτον και πολυ πιθανο να εχουν επηρρεαστει καποια αρχεια (καλη ωρα το dhcp.conf αν εισαι τοσο κωλοφαρδος δηλ...) απο κει και περα αν εννοεις οτι ανα 2μηνο/3μηνο καποια clients χανουν το ip τους ισως να χει βαση...γιατι τα ip αν δεν κανω λαθος εχουν χρονικη περιοδο...το λεγομενο lease time..αν εχει οριστει σε καποιες μερες/μηνες το ip τους γινεται release και πρεπει να ξαναπαρουν..αλλα επειδη κατι γαμιεται εκει περα δεν μπορουν και θελει την διαδικασια που λες. Αν ειναι οπως λες δηλωμενα τα mac τους στο conf ...και το αρχειο ειναι corrupted..εεε λογικο να δημιουργειται θεμα. Αν δεν δουμε τα logs ο,τι και να λεμε ειναι στον αερα...αν μπορεις να δεις τι μηνυμα βγαζει στο telnet/ssh πριν σε γυρισει σε console ξανα...θα μαθαιναμε κατα πασα πιθανοτητα γιατι δεν σε "βαζει" μεσα... Τελος καλο θαταν να αλλαχτει δισκος... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Ποσταρα και αυτο που μου γραφει την ωρα που παω να κανω login. Μισο να δω και τα logs που εχω κρατημενα και θα κανω copy paste. edit: Tα logs ειναι μερικα mb το καθενα και μερικες 1000δες σειρες. Εχω 20 τετοια αρχεια των ~5mb το καθενα, που περιεχουν πληροφοριες για τα τελευταια 3 χρονια (απο τοτε που ανοιξε ο server δηλαδη, μεχρι σημερα). Απο το λιγο που τσεκαρα απλα εχουν καταγεγραμενη τη ρουτινα λειτουργιας χωρις να εντοπισω σφαλμα καπου (δεν ειναι κι ευκολο). Δεν ξερω τι πληροφοριες μπορει να συγκεντρωσω απο αυτα. Κι εγω δισκο θα θελα να αλλαξω αλλα ελα που δεν εχω το λογισμικο στη διαθεση μου για να το ξαναπερασω. Και ειναι κλειστου κωδικα, αρα πρεπει να επικοινωνησω με τον προμηθευτη στην περιπτωση που αλλαξω δισκο για να μου περασει το λογισμικο με το αζημιωτο παντα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 στην ουσια κανεις login, τρεχει ενα python script..πεταει λαθος (δεν ξερω γιατι) και σε κανει disconnect. ισως αν την ωρα του login παταγες πολλα και γρηγορα ctrl+c να κοψεις την εκτελεση του python script..μπας και σε αφησει logged in. Αλλιως αν το script συνεχιζει να μαλακιζεται και ως εκ τουτου να σε πεταει εξω σε καθε login..δεν γινεται δουλεια... Αλλο account υπαρχει? ΥΓ:για μεταφορα/backup του υπαρχοντος εγκατεστημενου συστηματος ριξε μια ματια στα sticky του λινουξ section...υπαρχει ενα νημα με ενα προγραμμα/σκριπτ που εφτιαξε ο tritonas00 και μπορει να κανει την δουλεια σου.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Σχετικα με το YΓ, αν εχω bad sectors (που μαλλον εχω) φανταζομαι οτι κανενα script δεν με σωζει καθως ειναι φυσικα αδυνατη η αναγνωση του δισκου. 2ο account δεν υπαρχει. Βλεπω παντως οτι στο login περα απο το python script γραφει κατι σχετικο με το dhcpconf που λεγαμε. Το λαθος φανταζομαι θα ειναι σε bad sector. Γιατι απο οταν εμφανισε το προβλημα που περιεγραψα στο πρωτο post, τοτε εμφανισε και το θεμα με το login. Μεχρι τοτε logara κανονικοτατα, χωρις προβλημα. Επισης να τονισω οτι φυσικη προσβαση εχω μονο εγω στο συγκεκριμενο σερβερ, κανεις αλλος (νταξει εχουν και κανα 2 ατομα προσωπικο της επιχειρησης στο συγκεκριμενο δωματιο, αλλα δεν εχουν ιδεα κι ουτε πειραζουν κατι εκει μεσα). Και δεν υπαρχει ουτε απομακρυσμενη προσβαση, καθως μιλαμε για τοπικο LAN διχως συνδεση με το ιντερνετ. Και να τονισω οτι αν βαλω λαθος account / password μου βγαζει μηνυμα περι λαθος password. Ενω οταν βαλω τα σωστα στοιχεια βγαζει το παραπανω μηνυμα για κλασματα δευτερολεπτου. Σημαινει οτι δεχεται το login, αλλα οπως λες κι εσυ σκαλωνει στην εκτελεση του script που με εβγαζε σε ενα menu tree, με admin/network/backup settings + status/info. Kατι αλλο. Μπορω να φτιαξω χειροκινητα ενα αλλο dhcpconf, καθως εχω ολες τις mac καταγεγραμενες, καθως και την IP που θελω να παιρνει η καθε mac. Το θεμα ειναι οτι δεν μπορω να αντικαταστησω το υπαρχον dhcpconf καθως μου βγαζει κατι ιστοριες με permissions. Κι εδω επανερχομαστε στην αδυναμια να κανω login ειτε telnet, ειτε ssh, ειτε ftp. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pmav99 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Το IndentationError που σου πετάει το python script είναι subclass του SyntaxError. Άρα αφού παλιά έτρεχε χωρίς προβλήματα, κάποιος έχει πειράξει το αρχείο (πχ σβήστηκε ένας χαρακτήρας κενού ή κάτι τέτοιο - στην Python το whitespace παίζει ρόλο). Τώρα για να κάνει logout από αυτό πάλι δεν ξέρω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Nαι το python script εχει να κανει λογικα και απο οσο καταλαβαινουμε με το dhcpdconf. Εχει μπει να εκτελειται αυτοματα στο profile του χρηστη.. σε κανα .bashrc ξερωγω...το τι κανει δεν εχω ιδεα...αλλα απο οτι καταλαβαινω η μη-σωστη εκτελεση του ειναι ανεπιτρεπτη και οδηγει σε logout Δοκιμασε αυτο που εγραψα παραπανω με το ctrl+c μπας και σταθουμε τυχεροι. Και μαλλον το προβλημα με τα ip εμφανιστηκε απο τοτε που πηρε ο διαολος το python script που ειτε αυτο ειτε το dhcpdconf εχουν φαει ηττα απο τον κλαταρισμενο δισκο. Tελος , αν ξερεις τι ακριβως περιειχε το dhcpd.conf (υποθετω και αλλα πραματα περα απο τις mac) λογικα ναι μπορεις να φτιαξεις ενα καινουργιο...εφοσον εχεις root access στο μηχανημα (λογικα ομως θελει επαναφορα και το python script..για να υπαρχει καποιος λογος θα υπαρχει) και εδω ερχομαστε στην αναγκαιοτητα υπαρξης δευτερου account Αν δεν γινει login παντως..λιγα μπορουν να γινουν....ισως να μπει ο δισκος σαν δευτερος σε αλλο μηχανημα και να γινει απο κει δουλεια... Ειτε με backup/restore ειτε με ξανα-εγκατασταση των παντων...ο δισκος θα πρεπει να αλλαχτει αμεσα..πριν γινουν τα πραματα χειροτερα.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Λοιπον βρηκα λυση αλλα φοβαμαι οτι ειναι risky λογω της απειρας μου με linux συστηματα. Εχω αλλους 2 ομοιους server με αυτον -αν και θα μου παρει μηνες να τους επισκεφτω-, αρα μπορω να τραβηξω backup απο καποιον απο αυτους με το script του tritona και μετα να δοκιμασω να το πεταξω σε καποιο νεο δισκο και να τον κοτσαρω πανω στον προβληματικο server αν ολα πανε καλα. Ο δισκος δεν μπορει να αλλαχτει αμεσα, διοτι ο πελατης δεν προτιθεται να πληρωσει το παραμικρο και δεν πειθεται για τη σοβαροτητα του προβληματος οσο βλεπει οτι ολα λειτουργουν νορμαλ. Τουλαχιστον εγω τον εχω ενημερωσει για το προβλημα και δε θα μπορει να μου πει κουβεντα την μερα που θα μεινει ξεκρεμαστος. Το dhcpconf περιεχει mac, ip και host name για το καθε client. Manually μπορω να το φτιαξω σχετικα ευκολα. Το IndentationError που σου πετάει το python script είναι subclass του SyntaxError. Άρα αφού παλιά έτρεχε χωρίς προβλήματα, κάποιος έχει πειράξει το αρχείο (πχ σβήστηκε ένας χαρακτήρας κενού ή κάτι τέτοιο - στην Python το whitespace παίζει ρόλο). Τώρα για να κάνει logout από αυτό πάλι δεν ξέρω. Κανεις δεν εχει πειραξει το αρχειο. Δεν υπαρχει φυσικη προσβαση στον server για κανεναν πλην εμου. Ουτε και απομακρυσμενη καθως δεν υπαρχει συνδεση με ιντερνετ στον χωρο. Φανταζομαι οτι καποιο bad sector απο αυτα που υποθετουμε οτι εχει, το εχει πειραξει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 αν οι "ομοιοι" σερβερς ειναι τελειως ομοιοι...εννοω και στην λειτουργια τους...τοτε δεν χανεις κατι να κανεις αυτο που προτεινεις. σιγουρα ομως θα χρειαστουν μικροεπεμβασεις...αναλογα το ποσο ομοιοι ή μη ειναι σε διαφορα configuration files. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Τις μικρορυθμισεις "τις εχω". Ip/subnet masks/gateway και κατι αλλα ψιλα μεσω telnet. Το dhcpconf κανονιζεται. Kαι καποιες αλλες παραμετροποιησεις που μπορω να τις κανω ευκολα μεσω του web interface (οπως και να τις παρω backup μπορω μιας και συνεχιζω μεχρι σημερα να εχω προσβαση σε αυτο, στον προβληματικο server). Οι server ειναι ολοιδιοι και κανουν την ιδια δουλεια πανω-κατω με μικροδιαφορες στις παραμετροποιησεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα