Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Το deepFreeze (DF) είναι πιο "σκληρό" από το shadowDefender (SD).

To DF ροστατεύει το mbr ενώ το SD όχι.

Αλλά το SD είναι πιο εύχρηστο διότι επιτρέπει να αποθηκεύονται κατά βούληση προσωρινές αλλαγές που

κάνει ο χρήστης στο δίσκο καθώς και να εξαιρούνται προεπιλεγμένοι φάκελοι και αρχεία από το "πάγωμα".

Π.χ. μπορείς να επιλέξεις να μην παγώνει ο φάκελος του antivirus ώστε να μπορεί να αναβαθμίζεται.

Ή να εξαιρέσεις τον φάκελο Documents ώστε να μπορείς να σώζεις εκεί τα αρχεία.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο DF. Εκεί παγώνει ολόκληρη η partition και πρέπει να το απενεργοποιήσεις για να σώσεις κάτι.

H enterprise έκδοση του DF επιτρέπει να οριστεί μια νέα απροστάτευτη partition εντός της παγωμένης (ώστε να μπορείς να

σώσεις σ' αυτήν) αλλά πάλι δεν είναι τόσο πρακτικό.

Για τον λόγο αυτόν εγώ χρησιμοποιώ το SD.

-

Δημοσ.

Το deepFreeze (DF) είναι πιο "σκληρό" από το shadowDefender (SD).

To DF ροστατεύει το mbr ενώ το SD όχι.

Αλλά το SD είναι πιο εύχρηστο διότι επιτρέπει να αποθηκεύονται κατά βούληση προσωρινές αλλαγές που

κάνει ο χρήστης στο δίσκο καθώς και να εξαιρούνται προεπιλεγμένοι φάκελοι και αρχεία από το "πάγωμα".

Π.χ. μπορείς να επιλέξεις να μην παγώνει ο φάκελος του antivirus ώστε να μπορεί να αναβαθμίζεται.

Ή να εξαιρέσεις τον φάκελο Documents ώστε να μπορείς να σώζεις εκεί τα αρχεία.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο DF. Εκεί παγώνει ολόκληρη η partition και πρέπει να το απενεργοποιήσεις για να σώσεις κάτι.

H enterprise έκδοση του DF επιτρέπει να οριστεί μια νέα απροστάτευτη partition εντός της παγωμένης (ώστε να μπορείς να

σώσεις σ' αυτήν) αλλά πάλι δεν είναι τόσο πρακτικό.

Για τον λόγο αυτόν εγώ χρησιμοποιώ το SD.

-

Ναι όμως, εξαιρώντας κάποιους φακέλους και αρχεία, δεν δίνουμε στο ιο έν "σπίτι" για να μείνει;

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα καλύτερα προγράμματα για να αφαιρέσεις τους περισσότερους ιούς keylogers, malwares;

Freeware αλλά και με πληρωμή αναλόγως ποια χρησιμοποιείτε εσείς προσωπικά.

Καλό το Kaspersky Rescue Disk αλλά δεν έχει πολλά εργαλεία σαν το Hirens Boot cd πχ τέστ μνήμης,σκληρού,κτλ.

Φίλε μου το Hirens Boot cd είναι καλύτερο από το Kaspersky Rescue Disk;

Δημοσ.

Ίσως θα μπορούσε.

Αλλά οι φάκελοι και τα αρχεία που εξαιρείς υποτίθεται ότι είναι ελεγχόμενα και συγκεκριμένης μορφής.

Π.χ. μπορείς να εξαιρέσεις το αρχείο *.snt των sticky notes.

Επίσης, στον φάκελο Documents αποθηκεύεις αρχεία εικόνας, ήχου κ.α.

Αν δεις κάτι ύποπτο, απλώς το διαγράφεις.

Στον φάκελο του antivirus ξέρεις ποιά αρχεία θα ανανεωθούν κλπ.

Επιπλέον, μπορείς να γράψεις μόνιμα στον δίσκο κάτι, δηλ. να κάνεις αποδεκτό κάποιο έγγραφο, φάκελο κλπ.

που ξέρεις ότι είναι ακίνδυνο. (Το SD έχει την επιλογή Commit).

To DF δεν επιτρέπει να γραφεί απολύτως τίποτε.

Π.χ. έστω ότι θέλεις να αποθηκεύσεις ένα αρχείο ήχου ή μια εικόνα ή ένα txt κείμενο.

Στο DF πρέπει να ξεπαγώσεις προσωρινά όλη την partition, ενώ στο SD κάνεις απλώς "Commit" το αρχείο και

αποθηκεύεται εκεί που το έχεις.

Ακόμα κι αν αποθηκεύσεις έτσι κάποιο μολυσμένο αρχείο, δεν μπορεί να κάνει μόνιμη ζημιά και να μολύνει μόνιμα

τον δίσκο ή άλλα προγράμματα διότι το SD δεν επιστρέπει να γραφεί τίποτε άλλο εκτός από το συγκεκριμένο.

Άλλη διαφορά είναι ότι το DF ΔΕΝ επιτρέπει hibernation του υπολογιστή ενώ το SD το επιτρέπει.

(αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τα laptop).

-

Δημοσ.

Ίσως θα μπορούσε.

Αλλά οι φάκελοι και τα αρχεία που εξαιρείς υποτίθεται ότι είναι ελεγχόμενα και συγκεκριμένης μορφής.

Π.χ. μπορείς να εξαιρέσεις το αρχείο *.snt των sticky notes.

Επίσης, στον φάκελο Documents αποθηκεύεις αρχεία εικόνας, ήχου κ.α.

Αν δεις κάτι ύποπτο, απλώς το διαγράφεις.

Στον φάκελο του antivirus ξέρεις ποιά αρχεία θα ανανεωθούν κλπ.

Επιπλέον, μπορείς να γράψεις μόνιμα στον δίσκο κάτι, δηλ. να κάνεις αποδεκτό κάποιο έγγραφο, φάκελο κλπ.

που ξέρεις ότι είναι ακίνδυνο. (Το SD έχει την επιλογή Commit).

To DF δεν επιτρέπει να γραφεί απολύτως τίποτε.

Π.χ. έστω ότι θέλεις να αποθηκεύσεις ένα αρχείο ήχου ή μια εικόνα ή ένα txt κείμενο.

Στο DF πρέπει να ξεπαγώσεις προσωρινά όλη την partition, ενώ στο SD κάνεις απλώς "Commit" το αρχείο και

αποθηκεύεται εκεί που το έχεις.

Ακόμα κι αν αποθηκεύσεις έτσι κάποιο μολυσμένο αρχείο, δεν μπορεί να κάνει μόνιμη ζημιά και να μολύνει μόνιμα

τον δίσκο ή άλλα προγράμματα διότι το SD δεν επιστρέπει να γραφεί τίποτε άλλο εκτός από το συγκεκριμένο.

Άλλη διαφορά είναι ότι το DF ΔΕΝ επιτρέπει hibernation του υπολογιστή ενώ το SD το επιτρέπει.

(αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τα laptop).

-

Α! κατάλαβα. Το commit και το hibernation τι είναι;

Δημοσ.

To commit είναι μια λειτουργία του SD η οποία επιτρέπει την μόνιμη αποθήκευση κάποιου αρχείου ή φακέλου στον προστατευμένο δίσκο.

Το Hibernation είναι μια λειτουργία  των Windows, κάτι σαν προσωρινό shutdown.

Δες στο help των Win για τα sleep & hibernation (αδρανοποίηση & ύπνωση).

-

Δημοσ.

Φίλε μου το Hirens Boot cd είναι καλύτερο από το Kaspersky Rescue Disk;

απλά το Hirens Boot cd έχει πολλά εργαλεία για αυτό.

Αλλιώς το Kaspersky Rescue Disk είναι καλό έχει και firewall απο ότι είδα στο youtube το commodo.

Είναι freeware το kaspersky Rescue Disk σωστά;

Δημοσ.

Καλησπέρα έχω μια ερώτηση για το Deep Freeze.

Σύμφωνα με αυτόν τον οδηγό αν παγώσω το C στον οποίο είναι τα windows δεν θα μπορώ να εγκαταστήσω κάτι εκεί σωστά;

Για να σας δώσω να καταλάβετε θέλω να παγώνει ο C που είναι τα windows αλλά όταν θέλω πχ να εγκαταστήσω κάτι να το ξεπαγώνω να κάνω την εγκατάσταση και μετά να παγώνει γίνεται κάτι τέτοιο?

Δημοσ.

Γίνεται. Θα πρέπει να ξεπαγώνεις και να να ξαναπαγώνεις την partition χειροκίνητα, ακόμη και για το πιο μικρό

αρχείο. Αυτό καταντά υπερβολή και ενοχλητικό.

Το shadowDefender είναι πολύ πιο εύχρηστο σε αυτό το θέμα.

Επιτρέπει όπως ήδη είπα να υπάρχουν ξεπαγωμένοι κάποιοι φάκελοι οι οποίοι έτσι συμπεριφέρονται κανονικά.

Π.χ. έστω ότι θέλεις να αποθηκεύσεις κάποιο bookmark στα Favorites του ΙΕ.

Το DF ΔΕΝ το επιτρέπει. Πρέπει να ξεπαγώσεις όλη την partition και μετά να την ξαναπαγώσεις -

πολύ φασαρία για κάτι τόσο απλό.

Με το SD μπορείς να έχεις μόνιμα ξεπαγωμένο (δηλ. σε exclusion list) τον φάκελο C:Users/(όνομα)/Favorites και

να γράφονται κανονικά. Το ίδιο και με τα sticky notes των Windows (αρχείο *.snt), τον φάκελο του antivirus καθώς

και οτιδήποτε άλλο θέλεις.

Επιπλέον, αν κατεβάσεις κάτι και θέλεις να το σώσεις στην παγωμένη partition, με το DF ΔΕΝ γίνεται.

Με το SD γίνεται απλούστατα. Το κάνεις "commit" και αποθηκεύεται μόνιμα.

Για χρήση στο σπίτι, οι παραπάνω περιορισμοί του DF είναι ενοχλητικοί.

Προφανώς θέλουμε να προστατέψουμε τον υπολογιστή από κακόβουλες αλλαγές αλλά όχι και από την

αποθήκευση ενός bookmark ή ενός txt αρχείου....

Επιπλέον, όπως έγραψα, με το DF δεν λειτουργεί το hibernation, προφανώς διότι το DF δεν επιτρέπει να γραφεί

το προσωρινό αρχείο στον δίσκο. Αντίθετα, με το SD η λειτουργία αυτή δουλεύει απρόσκοπτα.

Έχοντας δοκιμάσει και τα δύο, έχω καταλήξει στο SD επειδή επειδή είναι πιο εύχρηστο.

Τo DF ίσως είναι ελαφρά ανώτερο από πλευράς προστασίας (θωρακίζει και το MBR και δεν επιτρέπει να γραφεί

απολύτως τίποτε) αλλά η "ακαμψία" που συνεπάγεται καταντά ενοχλητική.

Εκείνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι πώς συμπεριφέρονται αυτά τα προγράμματα σε ότι αφορά το defragmentation.

Όταν η partition είναι παγωμένη, επιτρέπουν το defragment ή όχι;

Το defragment γίνεται και είναι μόνιμο (πραγματικό) ή αναιρείται μόλις κλείσει ο υπολογιστής ;

Όποιος ξέρει κάτι σχετικό ας μας πει.

-

Δημοσ.

Δεν το εχω χρησιμοποιησει ακομη(το κατεβασα και λεω να το δω λιγο),αν βαλεις DF,η εταιρεια σου δινει δωρεαν το data igloo,που στην ουσια κανει,οτι το SD δινοντας σου την δυνατοτητα να εξαιρεσεις καποιους φακελους τις επιλογης σου.

Εγω θα σου προτεινα να εχει σε Freeze κατασταση ολο τον δισκο,εκτος απο εναν φακελο της επιλογης σου,να δημιουργησεις δικο σου προφιλ,ακομη και στην registry.(στην registry δεν θα στο συνιστουσα).

Το καλυτερο παντως να ξερεις,ειναι να εχεις τον δισκο του λειτουργικου ολον σε freeze,και οτι αλλο θελεις,να εχεις εναν δευτερο δισκο.

Εκείνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι πώς συμπεριφέρονται αυτά τα προγράμματα σε ότι αφορά το defragmentation.

Όταν η partition είναι παγωμένη, επιτρέπουν το defragment ή όχι;

Το defragment γίνεται και είναι μόνιμο (πραγματικό) ή αναιρείται μόλις κλείσει ο υπολογιστής ;

Όποιος ξέρει κάτι σχετικό ας μας πει.

Νομιζω,και απ'οτι το'χω δοκιμασει ΟΤΑΝ καποτε ειχα hard disk,το αναιρει.Αφου δεν αφηνει τιποτε να αλλαξει στην φυσικη κατασταση του πσ σου.Πρωτα κανεις defrag σε κανονικη κατασταση,και μετα freeze.

Δημοσ.

Δεν μπορώ να σου προτείνω τι θα παγώσεις διότι δεν ξέρω πώς χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου.

Aλλά μπορώ να σου τι κάνω εγώ.

Έχω χωρίσει τον δίσκο σε δυο partitions.

Η μια (η C) περιέχει τα Windows και τα προγράμματα.

H άλλη (η D) περιέχει όλα τα δεδομένα και έγγραφα (αρχεία εικόνας, ήχου, doc, txt κλπ).

Όλα τα δεδομένα μου τα κατευθύνω και τα αποθηκεύω εκεί (είτε χειροκίνητα, είτε με συντομεύσεις).

Έτσι, αν κάτι πάει στραβά στην C και χρειαστεί format, τα δεδομένα μου στην D δεν πειράζονται.

Ένα κακόβουλο πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνον τον φάκελο των Windows αλλά και

περιοχές και φακέλους του δίσκου που δεν είναι ορατές στον χρήστη (να γράψει αόρατους φακέλους και αρχεία κλπ.)

Γι αυτό, το σοφό είναι να παγώσει όλη η partition και να εξαιρεθούν λίγοι συγκεκριμένοι φάκελοι

και συγκεκριμένα αρχεία.

Έτσι, με το SD έχω παγώσει ολόκληρη την partition C.

Ξεπαγωμένα έχω αφήσει μόνον τον φάκελο Favorites του ΙΕ (ώστε να αποθηκεύω εκεί τυχόν bookmarks),

το αρχείο .snt των sticky notes (επειδή αυτές δεν μπορούν να κατευθυνθούν στην D) και τον φάκελο Downloads.

Tίποτε άλλο, όλα τα υπόλοιπα πάνε στην D που είναι ξεκλείδωτη ακριβώς (και μόνον) για αποθήκευση δεδομένων.

Το antivirus το ενημερώνω μια φορά την εβδομάδα και τον φακελό του δεν τον έχω ξεπαγωμένο.

Απλώς κάνω commit τον φάκελο μετά την ενημέρωση.

Αν κάτι δεν πάει πολύ στραβά, θεωρώ ότι είμαι γενικά ασφαλής.

Από τότε που τα έκανα αυτά έχω "μολύνει" αρκετές φορές τον υπολογιστή δοκιμάζοντας διάφορα προγράμματα

αλλά με ένα restart έχω ξεμπερδέψει....

Είναι επίσης σημαντικό ο χρήστης να θυμάται ότι τα DF, SD και τα όμοιά τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν

για να δοκιμάσει την εγκατάσταση προγραμμάτων που απαιτούν restart αφού με το restart θα χαθεί ότι έχει

εγκατασταθεί.

-

Δεν το εχω χρησιμοποιησει ακομη(το κατεβασα και λεω να το δω λιγο),αν βαλεις DF,η εταιρεια σου δινει δωρεαν το data igloo,που στην ουσια κανει,οτι το SD δινοντας σου την δυνατοτητα να εξαιρεσεις καποιους φακελους τις επιλογης σου.

Εγω θα σου προτεινα να εχει σε Freeze κατασταση ολο τον δισκο,εκτος απο εναν φακελο της επιλογης σου,να δημιουργησεις δικο σου προφιλ,ακομη και στην registry.(στην registry δεν θα στο συνιστουσα).

Το καλυτερο παντως να ξερεις,ειναι να εχεις τον δισκο του λειτουργικου ολον σε freeze,και οτι αλλο θελεις,να εχεις εναν δευτερο δισκο.

Νομιζω,και απ'οτι το'χω δοκιμασει ΟΤΑΝ καποτε ειχα hard disk,το αναιρει.Αφου δεν αφηνει τιποτε να αλλαξει στην φυσικη κατασταση του πσ σου.Πρωτα κανεις defrag σε κανονικη κατασταση,και μετα freeze.

Όπως είπα, η ακαμψία του DF είναι γενικά ενοχλητική.

Σε δημόσιους υπολογιστές (internet cafe κλπ) είναι ότι πρέπει αλλά όχι για το σπίτι.

Δεν μπορεί να μην σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις ένα απλό αρχείο txt ή jpeg που προφανώς είναι ακίνδυνα.

Το utility που δίνει η εταιρία αμβλύνει το πρόβλημα αλλά η απλότητα και ευχρηστία του SD δεν υπάρχει.

Όσο για το defragment, είναι λίγο σκοτεινό το θέμα διότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς δουλεύουν αυτά τα προγράμματα.

Οι προσωρινές αλλαγές αποθηκεύονται προφανώς σε κάποια περιοχή του δίσκου.

Το defrag όμως είναι σε φυσικό επίπεδο, ήτοι αντιγραφή/μεταφορά δεδομένων των sectors.

Οι αλλαγές αυτές αποθηκεύονται ή όχι ;

Aν ναι, τότε η προσωρινή περιοχή αποθήκευσης θα γεμίζει γρήγορα με άχρηστη πληροφορία και

το defrag πρέπει σίγουρα να απενεργοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν κάνεις defrag και παγώσεις την partition αυτή θα παραμείνει defragmented

ανεξάρτητα από ότι κάνεις (εγκαταστάσεις κλπ), έτσι δεν είναι ;

-

Δημοσ.

Όπως είπα, η ακαμψία του DF είναι γενικά ενοχλητική.

Διαφωνω καθετος.Οταν ειπα δεν χρησιμοποιησα ακομη,εννοουσα το data igloo.Το deep freeze,το χρησιμοποιω σε Home πσ απο τοτε που βγηκε σχεδον.Ενα restart,ουτε μου ηταν,ουτε και μου ειναι ενοχλητικο.Ασε που δεν σε νοιαζουν τα οποιαδηποτε updates,και γενικα να χολοσκας μην παθει κατι το πσ.

Για τα δεδομενα,εχω εναν εξωτερικο δισκο.Απλα.

Το defrag δεν υπαρχει κανεις λογος να μην αποθηκευτει,απο την στιγμη που το κανεις unfreeze.

Σε γενικες γραμμες οπως ειπα,εχω αρκετο καιρο που εχω ssd,οποτε,με προλαβαν οι εξελιξεις,και δεν εκανα τοσες δοκιμες σε defrag επιπεδο.Λογικα ομως,απο την στιγμη που δεν μεταβαλλονται τα δεδομενα σε freeze κατασταση,θα πρεπει να κρατα το defrag.

Οταν το κανεις Unfreeze,τοτε ο δισκος αλλοιωνεται.

Εγω παντως οταν εκανα defrag σε hhd,το πσ ειχε σταθερη αποδοση μετα απο ενα 1 μηνα freeze καταστασης,και οταν εκανα defrag,τελειωνε πολυ συντομα.Αρα,υποθετω πως και σε αυτο,επισης θωρακιζει τον δισκο,και την διαρκεια ζωης του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε τι διαφωνείς;  ένα restart για να αποθηκεύσεις ένα απλό bookmark ή μια φωτογραφία είναι πολύ.

Κι αν το κάνεις μια φορά και μετά θελήσεις πάλι να αποθηκεύσεις κάτι άλλο εξίσου απλό (ας πούμε

άλλο ένα bookmark), άντε πάλι τα ίδια...

Το ότι στο SD μπορείς να το κάνεις πατώντας ένα πλήκτρο, χωρίς τρίτα προγράμματα, σου λύνει τα χέρια.

Eπιπλέον, το DF έχει όπως είπα το μειονέκτημα ότι δεν επιτρέπει hibernation του υπολογιστή (μόνο sleep),

κάτι που στα laptop χρειάζεται συχνά.

Tέλος, ένα ακόμη πλεονέκτημα του SD είναι (στην τελευταία του έκδοση) ότι αν έχεις άφθονη RAM μπορείς να

αφιερώσεις ένα μέρος της στο SD ως write cache. Έτσι αποφεύγονται τα συνεχή γραψίματα των προσωρινών

αλλαγών στον δίσκο, πράγμα σημαντικό για τους δίσκους SSD.

Από την δοκιμή και των δύο κατέληξα ότι το SD είναι πιο εύχρηστο και δεν υστερεί σε ασφάλεια απ' το DF -

τουλάχιστον στις συνηθισμένες καταστάσεις.

Το SD δεν θωρακίζει το MBR (το προστατεύει αλλά όχι 100%), όμως τέτοια μόλυνση δεν είναι συνηθισμένη.

Για τον οικιακό χρήστη, η ευχρηστία και απλότητα του SD το κάνουν να υπερτερεί έναντι του DF,

έστω κι αν θεωρητικά είναι ένα "κλικ" λιγότερο ασφαλές.

Εξάλλου υπάρχουν ιοί που παρακάμπτουν ακόμη και το DF. 

Π.χ. στην παρακάτω δοκιμή ένα rootkit το "πέρασε" :

http://www.youtube.com/watch?v=fpkD_nKdGqQ

Η αντίστοιχη δοκιμή για το SD είχε την ίδια επίδοση :

http://www.youtube.com/watch?v=VTLuTjufQkU

Όπως βλέπεις το αποτέλεσμα είναι 1-1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω δοκιμές δεν διευκρινίζεται αν αυτό που βρίσκει το TDSSkiller είναι ο πλήρης ιός

ή αν πρόκειται απλώς για υπολείμματα σε κάποιους sectors έξω από την partition και το MBR που προφανώς δεν

προστατεύονται και επέζησαν από το restart (και άρα το σύστημα ΔΕΝ είναι μολυσμένο).

Το δίδαγμα είναι ότι στο θέμα "ασφάλεια", κανένα απ' τα δυο δεν μπορεί να θεωρηθεί καλύτερο του άλλου

όταν πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις ιών.

Και ότι ακόμα και με τέτοια προγράμματα δεν μπορείς να είσαι απολύτως ξένοιαστος...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.

Σε τι διαφωνείς;  ένα restart για να αποθηκεύσεις ένα απλό bookmark ή μια φωτογραφία είναι πολύ.

Κι αν το κάνεις μια φορά και μετά θελήσεις πάλι να αποθηκεύσεις κάτι άλλο εξίσου απλό (ας πούμε

άλλο ένα bookmark), άντε πάλι τα ίδια...

Το ότι στο SD μπορείς να το κάνεις πατώντας ένα πλήκτρο, χωρίς τρίτα προγράμματα, σου λύνει τα χέρια.

Eπιπλέον, το DF έχει όπως είπα το μειονέκτημα ότι δεν επιτρέπει hibernation του υπολογιστή (μόνο sleep),

κάτι που στα laptop χρειάζεται συχνά.

Tέλος, ένα ακόμη πλεονέκτημα του SD είναι (στην τελευταία του έκδοση) ότι αν έχεις άφθονη RAM μπορείς να

αφιερώσεις ένα μέρος της στο SD ως write cache. Έτσι αποφεύγονται τα συνεχή γραψίματα των προσωρινών

αλλαγών στον δίσκο, πράγμα σημαντικό για τους δίσκους SSD.

Από την δοκιμή και των δύο κατέληξα ότι το SD είναι πιο εύχρηστο και δεν υστερεί σε ασφάλεια απ' το DF -

τουλάχιστον στις συνηθισμένες καταστάσεις.

Το SD δεν θωρακίζει το MBR (σύμφωνα με κάποιους το προστατεύει αλλά όχι 100%), όμως τέτοια μόλυνση

δεν είναι συνηθισμένη.

Για τον οικιακό χρήστη, η ευχρηστία και απλότητα του SD το κάνουν να υπερτερεί έναντι του DF,

έστω κι αν θεωρητικά είναι ένα "κλικ" λιγότερο ασφαλές.

Εξάλλου υπάρχουν ιοί που παρακάμπτουν ακόμη και το DF. 

Π.χ. στην παρακάτω δοκιμή ένα rootkit το "πέρασε" :

http://www.youtube.com/watch?v=fpkD_nKdGqQ

Η αντίστοιχη δοκιμή για το SD είχε την ίδια επίδοση :

http://www.youtube.com/watch?v=VTLuTjufQkU

Όπως βλέπεις το αποτέλεσμα είναι 1-1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω δοκιμές δεν διευκρινίζεται αν αυτό που βρίσκει το TDSSkiller είναι ο πλήρης ιός

ή αν πρόκειται απλώς για υπολείμματα σε κάποιους sectors έξω από την partition και το MBR που προφανώς δεν

προστατεύονται και επέζησαν από το restart (και άρα το σύστημα ΔΕΝ είναι μολυσμένο).

Το δίδαγμα είναι ότι στο θέμα "ασφάλεια", κανένα απ' τα δυο δεν μπορεί να θεωρηθεί καλύτερο του άλλου

όταν πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις ιών.

Και ότι ακόμα και με τέτοια προγράμματα δεν μπορείς να είσαι απολύτως ξένοιαστος...

-

Συμφωνώ μαζί σου φίλε μου. Όπως μου έλεγάν κάποιοι καθηγητές μου, "για κάθε μέτρο υπάρχει και ένα αντίμετρο" ^_^

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...