Προς το περιεχόμενο

Macbook Air 13' vs macbook pro 13'

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους! Αποφάσισα να πάρω νέο macbook και είμαι στο δίλημμα που αναφέρει ο τίτλος. Και για το Air και για το Pro κοιτάζω με 8gb RAM και 128gb SSD. Η διαφορά είναι στον επεξεργαστή (ο ένας στα 1,6 και ο άλλος στα 2,5, αν και κάπου διάβασα οτι είναι διαφορετικής τεχνολογίας και γενιάς) όπως επίσης και στην οθόνη Retina Display. Από την άλλη βέβαια ο Air είναι και περίπου 250 ευρώ φθηνότερος. 

Ποια η γνώμη σας; Αξίζει τα παραπάνω λεφτά ο Pro;

Δημοσ.

ποσο σημαντικη ειναι για εσενα η φορητοτητα και τι εφαρμογες εχεις σκοπο να δουλεψεις; σε καθε περιπτωση θεωρω μια βιωσιμα τα 128 gb εκτος και αν σου ειναι οντως τοσο περιττα.

επειδη η αναβαθμιση ειναι πρακτικα αδυνατη (ή ασυμφορη) στον δισκο, ξανασκεψου το πριν πας σε τοσα gb.

Δημοσ.

Η οθονη του  mbp retina ειναι κλασεις ανωτερη απο αυτη του air.

Δεν ειναι τοσο η αναλυση που κανει την διαφορα, αλλα οτι ειναι ips panel, με εξαιρετικες γωνιες θεασης, αντιθεση κλπ.

Το θεμα ειναι ποσο σημαντικη ειναι για σενα η φορητοτητα κ η αυτονομια. Θελεις ενα ελαφρυ λαπτοπ με 10-12 ωρες αυτονομια ή μπορεις να εισαι με ενα πιο χοντρο,πιο βαρυ λαπτοπ, σχεδον την μιση αυτονομια, αλλα με αισθητα καλυτερη οθονη;

Δημοσ.

Η φορτικότητα είναι αρκετά σημαντική. Λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι και είχα βαρεθεί να προσπαθώ να βρω πρίζα για το laptop. Και η αυτονομία του pro δεν είναι μικρή αλλά το κόστος κ η αυτονομία είναι οι δύο βασικοί λόγοι που με κάνουν να σκέφτομαι σοβαρά το air.

Όσο για την οθόνη είναι όντως ένα θέμα. Οι περισσότεροι συμφωνούν οτι υπάρχει διαφορά με τη Retina. Βέβαια δεν ασχολούμαι με video editing, photoshop κλπ. Το χρειάζομαι για το πανεπιστήμιο που ασχολούμαι κυρίως με προγραμματισμό και εφαρμογές όπως MATLAB.

Δημοσ.

Οι εφαρμογές που αναφέρεις εξυπηρετούνται μια χαρά και από την οθόνη του Air, εφόσον δουλεύεις σε τεχνιτό φωτισμό και όχι στον ήλιο. Αν στο Matlab όμως κάνεις βαριά πράγματα, και έχεις απαίτηση οι υπολογισμοί να γίνονται γρήγορα, τότε ίσως να πρέπει να λάβεις υπόψη την διαφορά στους επεξεργαστές (αν και δεν έχω ιδέα η διαφορά αυτή πως μεταφράζεται σε πρακτικό επίπεδο στο matlab).

Απο κει και πέρα, αν όντως καθημερινά χρησιμοποιείς το λαπτοπ εκτός σπιτιού, η αυτονομία του Air θα σου λύσει τα χέρια. Τις 6 ώρες του Pro σε αυτονομία να τις υπολογίζεις ως ~4 ώρες σε πραγματικό/ρεαλιστικό χρόνο, καθως όταν θα προγραμματίζεις θα θες μια φωτεινότητα της προκοπής για να διαβάζεις/γράφεις άνετα κώδικα, ενώ πιθανόν να θες και wifi αν στέλνεις κώδικα σε κανένα repo ή αν παράλληλα με τον προγραμματισμό ψάχνεις και παραδείγματα στο Internet.

Τέλος, για τον δίσκο θα συμφωνήσω με τον basilis5. Είχα μέχρι τώρα έναν SSD 120GB στο MBP μου, και παιδευόμουν λόγω του ότι ο δίσκος γέμιζε. Προχτές μόλις αναβάθμισα σε 250GB, γιατί δεν πήγαινε άλλο. Σκέψου το, Eclipse (μαζί με Plugins κλπ), Xcode και όλα τα σχετικά Libraries πιάνουν αρκετό χώρο στο δίσκο. Αν σ' αυτό προσθέσεις και το υπόλοιπο data που κουβαλάει ένας καθημερνικός χρήστης στον υπολογιστή του (μουσική, φωτογραφίες, apps, 1-2 ταινίες, ίσως και ενα Parallels για καμια Windows εφαρμογή), τότε εύκολα ξεπερνας τα 128GB.

• Super Moderators
Δημοσ.

Οι εφαρμογές που αναφέρεις εξυπηρετούνται μια χαρά και από την οθόνη του Air, εφόσον δουλεύεις σε τεχνιτό φωτισμό και όχι στον ήλιο. Αν στο Matlab όμως κάνεις βαριά πράγματα, και έχεις απαίτηση οι υπολογισμοί να γίνονται γρήγορα, τότε ίσως να πρέπει να λάβεις υπόψη την διαφορά στους επεξεργαστές (αν και δεν έχω ιδέα η διαφορά αυτή πως μεταφράζεται σε πρακτικό επίπεδο στο matlab).

Απο κει και πέρα, αν όντως καθημερινά χρησιμοποιείς το λαπτοπ εκτός σπιτιού, η αυτονομία του Air θα σου λύσει τα χέρια. Τις 6 ώρες του Pro σε αυτονομία να τις υπολογίζεις ως ~4 ώρες σε πραγματικό/ρεαλιστικό χρόνο, καθως όταν θα προγραμματίζεις θα θες μια φωτεινότητα της προκοπής για να διαβάζεις/γράφεις άνετα κώδικα, ενώ πιθανόν να θες και wifi αν στέλνεις κώδικα σε κανένα repo ή αν παράλληλα με τον προγραμματισμό ψάχνεις και παραδείγματα στο Internet.

Τέλος, για τον δίσκο θα συμφωνήσω με τον basilis5. Είχα μέχρι τώρα έναν SSD 120GB στο MBP μου, και παιδευόμουν λόγω του ότι ο δίσκος γέμιζε. Προχτές μόλις αναβάθμισα σε 250GB, γιατί δεν πήγαινε άλλο. Σκέψου το, Eclipse (μαζί με Plugins κλπ), Xcode και όλα τα σχετικά Libraries πιάνουν αρκετό χώρο στο δίσκο. Αν σ' αυτό προσθέσεις και το υπόλοιπο data που κουβαλάει ένας καθημερνικός χρήστης στον υπολογιστή του (μουσική, φωτογραφίες, apps, 1-2 ταινίες, ίσως και ενα Parallels για καμια Windows εφαρμογή), τότε εύκολα ξεπερνας τα 128GB.

Το retina pro 13 σου βγάζει πάνω απο 6 πραγματικές ώρες αυτονομίας (εκτος αν τα έχεις όλα στο full)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το retina pro 13 σου βγάζει πάνω απο 6 πραγματικές ώρες αυτονομίας (εκτος αν τα έχεις όλα στο full)

Για την αυτονομία και η δική μου εμπειρία χρήσης από το 13αρι Retina αυτή είναι...ενα απροβλημάτιστο 6ωρο! Το Air του 2013 λογικά θα σου δώσει 3 επιπλέον ώρες σε πραγματικά σενάρια (idle-reading ίσως περισσότερο).

Όσο για την φορητότητα, τα δύο μηχανήματα έχουν περίπου 270 γραμμάρια διαφορά βάρους. Μεγάλο πλεονέκτημα όμως του Retina είναι το μικρότερο footprint που διαθέτει έναντι του Air.

Τέλος να προσθέσω ότι το Retina είναι εξοπλισμένο με HDMI θύρα (απευθείας-όχι από mini display), δυνατότερα και ποιοτικότερα ηχεία και 2 thunderbolt (ασήμαντο) . Για την οθόνη τα είπαν και παραπάνω….η διαφορά στην ποιότητα είναι αρκετά μεγάλη.

Υ.Γ: Αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις και Windows, θεωρώ ότι τα Air τρέχουν πιο απροβλημάτιστα καθώς δεν απαιτείται αύξηση στα dpi. Στα Windows 8.1 βέβαια το πρόβλημα θα λυθεί καθώς θα υπάρχει υποστήριξη οθονών Retina.

Επεξ/σία από panos2000gr
Δημοσ.

Οντας κατοχος του macbook air 13" 2013, να προσθεσω οτι μπορει να ειναι αρκετα ελαφρυ, με μεγαλη αυτονομια (10-12 ωρες), αλλα δυστυχως εχει τα προβληματα του.

Πχ αυτην την στιγμη με το update σε 10.8.5 δεν δουλευει η καμερα σε skype/hangouts κλπ. (αυτα πρεπει να αφορα ΟΛΑ τα macbook air 2013)

Επισης, αρκετα(οπως κ το δικο μου κ ενος συμφορουμιτη) εχουν προβληματα οπου το laptop ξαφνικα μπαινει σε sleep mode. (σκεψου να σου συμβει αυτο ενω τρεχεις καποιο χρονοβορο υπολογισμο σε matlab!!)

Κανει επισης κ μερικα κολπα με το wifi.

Σε ultrabook, θα κοιταγα κατι σε windows laptop:

αισθητα ελαφρυτερα(σκεψου οτι το air φθανει να ειναι ως και 40% βαρυτερο απο αλλα ultrabook), κλασεις ανωτερη και ποιοτικοτερη οθονη, μικροτερο footprint-μεγεθος, πιο απροβληματιστη και πιο αξιοπιστη λειτουργια.

Στο air θα στο προτεινα κυριως αν χρειαζεσαι την αυτονομια των 10-12 ωρων. Διαφορετικα πηγαινε σε windows ultrabook ή macbook pro retina 13".

Υ.Γ.: Σε μια τυπικη μερα που θα εργαστεις κανα 8ωρο-10ωρο και δεν θα τρεξεις matlab(τουλαχιστoν οχι πανω απο μισαωρο), αλλα απλα θα προγραμματιζεις-browsing etc, δεν θα χρειαστει καν να παρεις τον φορτιστη στην δουλεια-πανεπιστημιο με το air 2013.

Θα φευγεις απο το σπιτι με φορτισμενο λαπτοπ στο backpack και θα κουβαλας απλα κατι βαρους 1300 γραμμαριων κ παχους 1,8 εκατοστων.

Δημοσ.

Τα 128gb δε νομίζω οτι θα είναι πρόβλημα. Πάντα για λόγους φορητότητας όλα τα αρχεία (μουσική, φωτογραφίες, έγγραφα κλπ) τα είχα σε εξωτερικό σκληρό και το ίδιο θα κάνω κ τώρα. Στο δίσκο του μηχανήματος υπήρχαν μόνο τα αρχεία του λειτουργικού και τα εγκατεστημένα προγράμματα και ποτέ δεν ξεπερνούσαν τα 60-70gb. Φαντάζομαι οτι και στα macbook ο χώρος που πιάνει το λειτουργικό δεν είναι τραγικά χειρότερος από τα windows.

Θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμα σχετικά με τους επεξεργαστές. Επειδή στη σελίδα της apple δε μπορώ να βρω ποιο ακριβώς μοντέλο είναι ο καθένας, ισχύει οτι το air έχει πιο πρόσφατη γενιά i5 από το pro;
Επίσης οι αντίστοιχοι i7 (επίσης διπύρηνοι) που μπορούν προαιρετικά να μπουν, έχουν καμιά σημαντική διαφορά; Το μόνο που βλέπω είναι οτι οι i7 έχουν 4MB cache, αντί για 3MB των i5.

Δημοσ.

Να σου πω και εγώ την άποψη μου. Στο air 11'' που έχω (i7, 8GB, 128GB) τρέχω MATLAB και ROS συνέχεια και κάποια άλλα βαρια εργαλεία (Modelsim, Precision, ISE, QUARTUS, κλπ για VLSI/FPGA σχεδίαση) με ssh -X απο το desktop του MacOSX σε Ubuntu 12.04 που τρέχει πάνω VMWare Fusion στο λάπτοπ. Όλα τρέχουν πολύ γρήγορα ακόμα και αυτά που είναι σε virtual περιβάλλον. Ο i7 εχει overboost στα 3.1GHz και ο i5 στα 2.8 αν θυμάμαι καλά. Το βασικό είναι να πας σε 8GB RAM! Εγώ με τα 128GB είμαι ΟΚ, 40GB έχω θυσιάσει στο virtual image και τα υπόλοιπα μου είναι υπεραρκετά για το MacOSX. Φώτογραφίες, itunes, timemachine backups, κλπ κλπ τα έχω σε ενα Lacie NAS 2TB και είμαι μια χαρά. Για μένα προχώρα με το AIR 13'' (αν σε παίρνει πηγαινε στο i7 μοντέλο, 8GB, 128GB), σε καλύπτει 100%, είναι πανάλαφρο, γρήγορο, έχει φοβερή αυτονομία και όποτε θες το συνδέεις και με μια εξωτερική οθόνη και είσαι αρχηγός.

Για windows (ααα...ανατριχιάζω και μόνο που τα αναφέρω) laptop..τι να πω, μόνο αν πάρεις κάποιο π.χ., ελαφρύ  VAIO ή DELL ή LENOVO...και του βάλεις Linux! Για παράδειγμα http://www.dell.com/us/business/p/xps-13-linux/pd που έρχεται έτοιμο με Ubuntu 12.04 !

• Like 1
Δημοσ.

ισχύει οτι το air έχει πιο πρόσφατη γενιά i5 από το pro;

Ναι, τα πιο πρόσφατα MacBook Air έχουν τους επεξεργαστές τελευταίας γενιάς της intel. Τα MacBook Pro δεν έχουν αναβαθμιστεί ακόμα σε αυτούς τους επεξεργαστές και οι φήμες λένε πως αυτό θα γίνει πριν τελειώσει το φθινόπωρο. Το πότε ακριβώς είναι άγνωστο.
Δημοσ.

Θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμα σχετικά με τους επεξεργαστές. Επειδή στη σελίδα της apple δε μπορώ να βρω ποιο ακριβώς μοντέλο είναι ο καθένας, ισχύει οτι το air έχει πιο πρόσφατη γενιά i5 από το pro;

Ναι ισχυει..

Σε κανα μηνα περιπου αναμενονται νεα macbook pro retina με τη νεα γενια επεξεργαστων, οποτε και εκει περιμενουμε μεγαλυτερη αυτονομια.

Apple MacBook Air "Core i5" 1.3 13" (Mid-2013) Specs

Core i5 (i5-4250U) 1.3 GHz, turbo till 2.6GHz

Αυτος ο επεξεργαστης ειναι ελαααααχιστα(0-5%) πιο αργος απο τον προηγουμενο που ειχε το προηγουμενο macbook air 13" mid 2012 (intel i5-3427U , 1.8GHz, turbo till 2.8GHz), o oποιος με την σειρα του ηταν γυρω στο 20% πιο αργος απο αυτον που εχει το macbook pro retina.

Apple MacBook Pro "Core i5" 2.5 13" Retina Late 2012 Specs

Core i5 (i5-3210IM) 2.5 GHz, turbo till 3.1GHz

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...