sweet dreams Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2013 Γεια σας Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει ασχοληθεί κάποιος και έχει βρει λύση στο εξής θέμα. Σε ένα υπολογιστή, με λειτουργικό win 7pro 64bit, έχω δημιουργήσει δυο λογαριασμούς, ένα λογαριασμό διαχειριστή (με κωδικό) και ένα λογαριασμό χρήστη (ελεύθερο). Έγινε αυτό ώστε ο χρήστης να μην μπορεί να εγκαθιστά προγράμματα ή να κάνει αλλαγές στις παραμέτρους του υπολογιστή. Ωστόσο θέλω ο χρήστης να μπορεί να τρέξει διάφορα προγράμματα τα όποια δεν μπορεί επειδή είναι χρήστης. Επίσης τα προγράμματα να ανοίγουν αμέσως και όχι βάζοντας κωδικό γιατί προφανώς ο χρήστης δεν θα έχει τον κωδικό του διαχειριστή. Μερικά από αυτά τα προγράμματα που δεν ανοίγουν είναι ένα πρόγραμμα καταγραφικού (DVR), το speccy, το hard disk sentinel κ.λ.π. κυρίως δηλαδή προγράμματα έλεγχου της κατάστασης του υπολογιστή και έλεγχου της πόρτας (DVR). Θέλω λοιπόν, σαν διαχειριστής, να βρω μια λύση ώστε να μπορέσω να κάνω αυτά τα προγράμματα να τρέχουν στον λογαριασμό του χρήστη όπως τρέχουν στον λογαριασμό του διαχειριστή (επαναλαμβάνω ΧΩΡΙΣ κωδικό). Έχω δοκιμάσει όλες τις λύσεις μέσα από την ασφάλεια, την παραχώρηση δικαιωμάτων, τον γονικό έλεγχο κ.λ.π. Έχω δοκιμάσει και λύσεις με δημιουργία νέας συντόμευσης με διαφορετικές εντολές αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι λύση υπάρχει. Οι υπολογιστές, που θέλω να εφαρμόσω την λύση, βρίσκονται εγκατεστημένοι σε τεχνικό γραφείο. Πιστεύω ότι έχω γίνει αρκετά σαφής, ωστόσο αν υπάρχει κάποια επιπλέον απορία ευχαρίστως να σας την απαντήσω.
Moderators Gi0 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Moderators Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Έχω δοκιμάσει και λύσεις με δημιουργία νέας συντόμευσης με διαφορετικές εντολές αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Εαν δεν σου κανει κοπο, πες μας επιγραμματικα τι εχεις δοκιμασει (ή δωσε links)
N3k21 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 The following will allow a program that requires admin rights to run by saving the admin credentials: 1. Create a normal Short-Cut to application.exe on the desktop. 2. Right-click the short-cut and select Properties. 3. In the Target box, insert the following before the path to application.exe: "runas /savecred /user:administrator ". 4. Double-click the new short-cut, and enter the administrator password. Ταρζανιά αλλά ίσως σε βοηθήσει. Πηγή Δες κι εδώ. Γνωρίζω πως δοκίμασες την λύση της συντόμευσης, παραθέτω τα links ως reference, μήπως και σου ξέφυγε κάτι κατά τη διαδικασία.
sweet dreams Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Εαν δεν σου κανει κοπο, πες μας επιγραμματικα τι εχεις δοκιμασει (ή δωσε links) Ευχαριστώ για την απάντηση. Τα links είναι αυτά που έχει ο N3K21. Οι δοκιμές ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως να αφορούσαν άλλο λειτουργικό. Ταρζανιά αλλά ίσως σε βοηθήσει. Πηγή Δες κι εδώ. Γνωρίζω πως δοκίμασες την λύση της συντόμευσης, παραθέτω τα links ως reference, μήπως και σου ξέφυγε κάτι κατά τη διαδικασία. Ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω δοκιμάσει τις λύσεις από αυτά τα links δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως να προορίζονται για άλλο λειτουργικό. Κάποια άλλη δοκιμασμένη λύση ευπρόσδεκτη. Ταρζανιά αλλά ίσως σε βοηθήσει. Πηγή Δες κι εδώ. Γνωρίζω πως δοκίμασες την λύση της συντόμευσης, παραθέτω τα links ως reference, μήπως και σου ξέφυγε κάτι κατά τη διαδικασία. Ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω δοκιμάσει τις λύσεις από αυτά τα links δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως να προορίζονται για άλλο λειτουργικό. Κάποια άλλη δοκιμασμένη λύση ευπρόσδεκτη.
N3k21 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δε θέλω να επιμένω σε κάτι που πιθανότατα είναι χαζομάρα, άλλωστε φαίνεται πως οι γνώσεις σου είναι σαφώς περισσότερες από τις δικές μου, όμως τα shortcuts σε τι account τα δημιούργησες; Μήπως να δοκίμαζες -αν φυσικά δεν το έχεις ήδη κάνει- και από το λογαριασμό του χρήστη, αλλά και από του διαχειριστή;
imvrios Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 2 προτάσεις: 1. Κάνε δεξί click στο folder του προγράμματος και από το tab security δώσε δικαιώματα full access για όλα τα αρχεία και τους υποφακέλους στο λογαριασμό του χρήστη/ των χρηστών. Αν το πρόγραμμα έχει διαφορετικό folder για τα δεδομένα του π.χ. στο ProgramData, ίσως πρέπει να δώσεις δικαιώματα και σε αυτό το φάκελο. Δες αν λειτουργεί. 2. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, το Encrypted RunAs, το οποίο κάνει αυτό που θες (υποτίθεται). Δε το έχω δοκιμάσει. Δεν είναι δωρεάν αλλά κοστίζει μόλις 5€: http://www.wingnutsoftware.com/
sweet dreams Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δε θέλω να επιμένω σε κάτι που πιθανότατα είναι χαζομάρα, άλλωστε φαίνεται πως οι γνώσεις σου είναι σαφώς περισσότερες από τις δικές μου, όμως τα shortcuts σε τι account τα δημιούργησες; Μήπως να δοκίμαζες -αν φυσικά δεν το έχεις ήδη κάνει- και από το λογαριασμό του χρήστη, αλλά και από του διαχειριστή; Το δοκίμασα και από τους δυο λογαριασμούς με τα ίδια αποτελέσματα. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι απλό. Αν έχεις win 7pro 32 ή 64bit(το έχω δοκιμάσει και στα δυο) και έχεις όρεξη κατέβασε το speccy και δημιουργώντας λογαριασμούς διαχειριστή και χρήστη προσπάθησε να το τρέξεις από τον χρήστη. (αναλυτική περιγραφή του σεναρίου στην αρχική ερώτηση μου). ευχαριστώ πάντως για την απάντηση.
sweet dreams Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2013 2 προτάσεις: 1. Κάνε δεξί click στο folder του προγράμματος και από το tab security δώσε δικαιώματα full access για όλα τα αρχεία και τους υποφακέλους στο λογαριασμό του χρήστη/ των χρηστών. Αν το πρόγραμμα έχει διαφορετικό folder για τα δεδομένα του π.χ. στο ProgramData, ίσως πρέπει να δώσεις δικαιώματα και σε αυτό το φάκελο. Δες αν λειτουργεί. 2. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, το Encrypted RunAs, το οποίο κάνει αυτό που θες (υποτίθεται). Δε το έχω δοκιμάσει. Δεν είναι δωρεάν αλλά κοστίζει μόλις 5€: http://www.wingnutsoftware.com/ 1: Το δοκίμασα και αυτό χωρίς αποτέλεσμα γιατί προφανώς τα προγράμματα αυτά ξεκινούν και άλλα “exe” από άλλους φακέλους. 2: δοκίμασα την trial έκδοση του προγράμματος και κάνει ακριβώς αυτό που θέλω. Είχα δοκιμάσει τα free προγράμματα της ROBOTRONIC.DE αλλά είναι χειρότερα. Αν δεν βρω λύση μέσα από τα windows θα αναγκαστώ να το αγοράσω. Ευχαριστώ για την απάντηση.
sweet dreams Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2013 ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΣΕ ΤΥΠΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ξεκινάμε τις ενέργειες από το λογαριασμό του διαχειριστή. Η λύση έχει εφαρμοστεί, προς το παρόν σε υπολογιστή με λειτουργικό win7 pro 32bit. Θα ακολουθήσει δοκιμή για 64 bit και για win8. Ανοίγουμε το σημειωματάριο, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση του προγράμματος που θέλουμε να μπορεί να τρέχει ο τυπικός χρήστης → ιδιότητες → συντόμευση και αντιγράφουμε από το πεδίο ΄προορισμός΄ τη διεύθυνση προορισμού στο σημειωματάριο. Αντιγράφουμε την εξής εντολή: runas /user:ComputerName\Administrator /savecred "Full path to program's exe file". Αντικαθιστούμε το “computername” με το όνομα του υπολογιστή μας. Το όνομα του υπολογιστή μπορούμε να το δούμε αν πάμε: έναρξη → υπολογιστής → ιδιότητες συστήματος → ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους → όνομα υπολογιστή → πλήρες όνομα υπολογιστή. Αντικαθιστούμε το “administrator” αν έχουμε δώσει όνομα στο λογαριασμό του διαχειριστή. Σημείωση: προσέχουμε στην αντικατάσταση να μην κλείσουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στη λέξη “administrator” και τη δεξιά κάθετο. Αντιγράφουμε τη διεύθυνση προορισμού του προγράμματος που έχουμε κρατήσει στο σημειωματάριο, στη θέση "Full path to program's exe file". Κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, και δημιουργούμε μια συντόμευση. Αντιγράφουμε από το σημειωματάριο την εντολή που έχουμε φτιάξει → ¨επόμενο¨, πληκτρολογούμε το όνομα του προγράμματος → τέλος, και πάμε να φτιάξουμε το εικονίδιό του. Δεξί κλικ στη συντόμευση → ιδιότητες → αλλαγή εικονιδίου → οκ → αναζήτηση → υπολογιστής → τοπικός δίσκος © → αρχεία εφαρμογών, ανοίγουμε το φάκελο του προγράμματος, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο → άνοιγμα → οκ → εφαρμογή → οκ. Η συντόμευση έχει πλέον το εικονίδιο του προγράμματος. Πάμε να κάνουμε την εκχώρηση δικαιωμάτων στον τυπικό χρήστη. Δεξί κλικ στη συντόμευση → ιδιότητες → ασφάλεια → επεξεργασία → προσθήκη → για προχωρημένους → εύρεση τώρα → βρίσκουμε το όνομα του τυπικού χρήστη και κάνουμε διπλό κλικ πάνω σε αυτό → οκ και βλέπουμε να έχει προστεθεί στο: ¨ονόματα ομάδων ή χρηστών¨. Το κλικάρουμε και στο ¨δικαιώματα για:¨ τσεκάρουμε μόνο το ¨ανάγνωση και εκτέλεση¨ και το ¨ανάγνωση¨ → εφαρμογή → οκ → οκ. Κάνουμε διπλό κλικ στη συντόμευση και μας ανοίγει η γραμμή εντολών. Προσοχή: θα βάλουμε τον κωδικό του διαχειριστή αλλά δεν θα βλέπουμε να γράφεται. Δεν είναι πρόβλημα. Πληκτρολογούμε λοιπόν τον κωδικό και πατάμε enter. Αν είναι όλα σωστά το πρόγραμμα θα ανοίξει. Πάμε να βάλουμε τη συντόμευση στο λογαριασμό του τυπικού χρήστη. Συνδέουμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα usb stick και αντιγράφουμε τη συντόμευση. Κάνουμε αλλαγή χρήστη και αντιγράφουμε τη συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας του τυπικού χρήστη. Κάνουμε διπλό κλικ και υπάρχουν δύο εκδοχές: να ανοίξει κατευθείαν το πρόγραμμα ή να ανοίξει η γραμμή εντολών, ώστε να βάλουμε ξανά τον κωδικό του διαχειριστή. Υπενθύμιση: δεν θα βλέπουμε να γράφεται ο κωδικός, γι΄ αυτό απλά τον πληκτρολογούμε και πατάμε enter. Αν όλα είναι εντάξει το πρόγραμμα θα ανοίξει. Για να μην έχουμε pop up της γραμμής εντολών κατά το άνοιγμα του προγράμματος, κάνουμε το εξής: δεξί κλικ στη συντόμευση → ιδιότητες → εκτέλεση → επιλέγουμε το ¨ελαχιστοποιημένο¨ → εφαρμογή → οκ. 2
sweet dreams Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2013 ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΥΠΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ: σε ορισμένα λειτουργικά ή εκδόσεις αυτών η λύση θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από τον ενσωματωμένο λογαριασμό διαχειριστή των Windows (built-in Administrator). Δοκιμάζουμε πρώτα από τον λογαριασμό διαχειριστή που ήδη έχουμε και αν δεν λειτουργήσει πάμε στον ενσωματωμένο λογαριασμό. ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΩΝ WINDOWS Ενεργοποίηση-απενεργοποίηση: Aν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ενσωματωμένο λογαριασμό διαχειριστή ( built-in administrator account) κάνουμε το εξής: Ανοίγουμε την γραμμή εντολών ΣΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ και αντιγράφουμε την εντολή: net user administrator /active:yes πατάμε enter βλέπουμε ότι η ενέργεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κλείνουμε την γραμμή εντολών. Πάμε στους λογαριασμούς χρηστών και βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένας νέος λογαριασμός administrator. Για απενεργοποίηση του λογαριασμού θα βάλουμε την εντολή: net user administrator /active:no και enter. Σβήσιμο στοιχείων και αρχείων από τον ενσωματωμένο λογαριασμό διαχειριστή: Ο ενσωματωμένος λογαριασμός διαχειριστή δεν μπορεί να σβηστεί όπως οι άλλοι λογαριασμοί αλλά μόνο να απενεργοποιηθεί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σβήσουμε ΟΛΑ τα στοιχεία και τα αρχεία που υπάρχουν στον λογαριασμό. Αν θέλουμε λοιπόν να σβήσουμε όλα τα στοιχεία και τα ΑΡΧΕΙΑ (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΘΑ ΣΒΗΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ) από τον ενσωματωμένο λογαριασμό διαχειριστή (built-in Adminstrator account) θα κάνουμε το εξής: Ανοίγουμε την “εκτέλεση” και γράφουμε: sysprep /generalize το τρέχουμε και από τον φάκελο που εμφανίζεται τρέχουμε το πρόγραμμα: sysprep. Στο παράθυρο που ανοίγει πατάμε O.K. Η εφαρμογή θα σβήσει ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ που υπάρχουν στον λογαριασμό, θα δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό διαχειριστή και θα απενεργοποιήσει τον ενσωματωμένο λογαριασμό διαχειριστή. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν μετά την διαδικασία δεν ανοίξει η οθόνη έναρξης πατάμε: CTRL + ALT + DELETE και κάνουμε επανεκκίνηση. Αν έχουμε άλλο λογαριασμό διαχειριστή που χρησιμοποιούμε σβήνουμε τον νέο που δημιουργήθηκε. Σβήσιμο κωδικού: Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κωδικό του ενσωματωμένου διαχειριστή, αν τον είχαμε απενεργοποιήσει και τον ξεχάσαμε κάνουμε το εξής: Ανοίγουμε τον άλλον λογαριασμό διαχειριστή που έχουμε, τα Windows δεν αφήνουν το σύστημα χωρίς έναν τουλάχιστον λογαριασμό διαχειριστή, πάμε στους λογαριασμούς χρηστών και τον αλλάζουμε από εκεί. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ Ανοίγουμε το σημειωματάριο, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση του προγράμματος που θέλουμε να μπορεί να τρέχει ο τυπικός χρήστης > ιδιότητες > συντόμευση και αντιγράφουμε από το πεδίο “προορισμός” τη διεύθυνση προορισμού στο σημειωματάριο. Αντιγράφουμε, στο σημειωματάριο επίσης, την εξής εντολή: runas /user:ComputerName\Administrator /savecred "Full path to program's exe file". Αντικαθιστούμε το “computername” με το όνομα του υπολογιστή μας. Το όνομα του υπολογιστή μπορούμε να το δούμε αν πάμε: έναρξη > υπολογιστής > ιδιότητες συστήματος > ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους > όνομα υπολογιστή > πλήρες όνομα υπολογιστή. Αντικαθιστούμε το “administrator” αν έχουμε δώσει όνομα στο λογαριασμό του διαχειριστή. Σημείωση: προσέχουμε στην αντικατάσταση να μην κλείσουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στη λέξη “administrator” και τη δεξιά κάθετο. Αντιγράφουμε τη διεύθυνση προορισμού του προγράμματος που έχουμε κρατήσει στο σημειωματάριο, στη θέση "Full path to program's exe file". Κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, και δημιουργούμε μια συντόμευση. Αντιγράφουμε από το σημειωματάριο την εντολή που έχουμε φτιάξει > “επόμενο”, πληκτρολογούμε το όνομα του προγράμματος > τέλος και πάμε να φτιάξουμε το εικονίδιό του. Δεξί κλικ στη συντόμευση > ιδιότητες > αλλαγή εικονιδίου > οκ > αναζήτηση > υπολογιστής > τοπικός δίσκος © > αρχεία εφαρμογών, ανοίγουμε το φάκελο του προγράμματος, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο > άνοιγμα > οκ > εφαρμογή > οκ. Η συντόμευση έχει πλέον το εικονίδιο του προγράμματος. Πάμε να κάνουμε την εκχώρηση δικαιωμάτων στον τυπικό χρήστη. Δεξί κλικ στη συντόμευση > ιδιότητες > ασφάλεια > επεξεργασία > προσθήκη > για προχωρημένους > εύρεση τώρα > βρίσκουμε το όνομα του τυπικού χρήστη και κάνουμε διπλό κλικ πάνω σε αυτό > οκ και βλέπουμε να έχει προστεθεί στο: “ονόματα ομάδων ή χρηστών”. Το κλικάρουμε και στο “δικαιώματα για:” τσεκάρουμε μόνο το “ανάγνωση και εκτέλεση” και το “ανάγνωση” > εφαρμογή > οκ > οκ. Κάνουμε διπλό κλικ στη συντόμευση και μας ανοίγει η γραμμή εντολών. Προσοχή: θα βάλουμε τον κωδικό του διαχειριστή αλλά δεν θα βλέπουμε να γράφεται. Δεν είναι πρόβλημα. Πληκτρολογούμε λοιπόν τον κωδικό και πατάμε enter. Αν είναι όλα σωστά το πρόγραμμα θα ανοίξει. Πάμε να βάλουμε τη συντόμευση στο λογαριασμό του τυπικού χρήστη. Συνδέουμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα usb stick και αντιγράφουμε τη συντόμευση. Κάνουμε αλλαγή χρήστη και αντιγράφουμε τη συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας του τυπικού χρήστη. Κάνουμε διπλό κλικ και υπάρχουν δύο εκδοχές: να ανοίξει κατευθείαν το πρόγραμμα ή να ανοίξει η γραμμή εντολών, ώστε να βάλουμε ξανά τον κωδικό του διαχειριστή. Υπενθύμιση: δεν θα βλέπουμε να γράφεται ο κωδικός, γι΄ αυτό απλά τον πληκτρολογούμε και πατάμε enter. Αν όλα είναι εντάξει το πρόγραμμα θα ανοίξει. Για να μην έχουμε pop up της γραμμής εντολών κατά το άνοιγμα του προγράμματος, κάνουμε το εξής: δεξί κλικ στη συντόμευση > ιδιότητες > εκτέλεση > επιλέγουμε το ¨ελαχιστοποιημένο¨ > εφαρμογή > οκ. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα