kospetros Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2013 εκτος απο το googlarisma για τον τυπο του P , καποιοι πρεπει επισης να ψαξουν για ορολογιες οπως παλμοτροφοδοτικα ...σκετο τροφοδοτικα , μετασχηματιστες και παρομοια παραδειγματατακι XBOX , δουλευει ας πουμε με 200W ,(δεν ξερω/ δεν με νοιαζει) , και καταναλωνει 16,6Amber (200w/12v) ΩΣ ΣΥΣΚΕΥΗ και αγγλια , και ελλαδα , και ζιμποθμπαουσα , παλι 16αμπερ χρειαζετε που να χτυπας τον κολο σου XD η διαφορα ειναι , πως το αγγλικο τροφοδοτικο , θα παρει την ταση απτα 110 AC και θα την κανει 12 DC ,ενω ελλαντα , θα το κανει απτα 220 AC στα 12 DC η διαφορα ? οτι στην αγγλια θα τραβιξει διπλασιο ρευμα απο το ΔΥΚΤΙΟ σε σχεση με την ελλαντα (220/110 = 2) 1
xenofonlive Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 η διαφορα ? οτι στην αγγλια θα τραβιξει διπλασιο ρευμα απο το ΔΥΚΤΙΟ σε σχεση με την ελλαντα (220/110 = 2) είναι πολύ πλανεμένος φίλε....
xenofonlive Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Σε ρωτάω λοιπόν, μια σύγχρονη CPU γιατί γίνεται undervolted προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση και κατά συνέπεια την εκλυόμενη θερμοκρασία (δηλαδή την θερμική ενέργεια που πάει στράφι); Επίσης, έτσι για την ιστορία, ένα ATX τροφοδοτικό μήπως είναι κατά βάσει μετασχηματιστής; Ναι το τροφοδοτικό είμαι μετασχηματιστής(μετατροπέας ρεύματος) από 230ΑC το κάνει 12volt και DC. όταν έχεις ένα ηλεκτρικό μοτέρ που έχει φτιαχτεί για 24volt και ζητάει 10 αμπέρ για να αποδίδει 240βάτ εργοστασιακά, αν του δώσεις αντί για 24βότ 12βόλτ πάλι θα δουλεύει και θα ζητάει τα ίδια αμπέρ(και κάτι παραπάνω), αλλά άς κάνουμε τον τύπο W= Votl epi Aber 12βολτ επί 10 αμπέρ= 120βάτ. λιγότερη κατανάλωση χαμηλότερες θερμοκρασίες κάπως έτσι είναι και στην cpu που γίνεται undervolted.θα μου πεις άρα παίζουν ρόλο τα βόλτ είναι πώς το βλέπεις... αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κατασκευαστής θα μπορούσε να φτιάξει της ίδιας απόδοσης μοτέρ και με 12βοτ και με 24βολ και θα ζητούσαν τα ίδια βατ και τα δυο. 1
N3k21 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Ρε συ xenofonlive, εφόσον εδώ μιλάμε για pc parts, καλώς ή κακώς δε μας ενδιαφέρει άμεσα τι γίνεται με μπρίζες (αλλά ξανασκέψου λίγο όσα σου είπαμε περί μετασχηματιστών). Ρωτάω λοιπόν: 1) Πως ορίζεται η κατανάλωση μιας CPU, κάρτας γραφικών ή module μνήμης; 2) Εάν ένα ΑΤΧ τροφοδοτικό δίνει τάση τροφοδοσίας 12 Volt και μέχρι π.χ. 40 Amperes στο αντίστοιχο rail, γιατί θεωρείται καλύτερο για χρήση με high end, μεγάλης κατανάλωσης π.χ. κάρτες γραφικών, από ένα που δίνει μέχρι μόλις 16 Amperes; 3) Ποιός ο σκοπός τεχνολογιών όπως π.χ. το Cool 'n Quiet (δυναμική ρύθμιση της τάσης τροφοδοσίας της CPU), ή της κατασκευής Ultra Low Voltage επεξεργαστών; 4) Γιατί το TDP επεξεργαστών και GPUs δίνεται σε Watts; Τι είδους Watt είναι αυτά και τι σχέση έχουν με την κατανάλωση των εν λόγω ολοκληρωμένων; 5) Αφού λες ότι "η κατανάλωση είναι το ρεύμα Ι", δεν είναι λογικό αν το δεις συνολικά (wtf, μαθηματική σχέση είναι) ότι και το Voltage επηρρεάζει την κατανάλωση; Είναι πολλαπλασιασμός ffs, δε μπορώ να το κάνω πιο λιανά! 6) Αν ένα ολοκληρωμένο έχει συγκεκριμένη, τυποποιημένη (από το ATX standard και τον κατασκευαστή) συμπεριφορά και "τραβάει" συγκεκριμένα Amperes (π.χ. chip μνήμης), δεν αναμένεται εφόσον λειτουργεί με μικρότερη τάση τροφοδοσίας και βάσει της σχέσης W = I x V, να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και να έχει καλύτερη θερμική συμπεριφορά; EDIT: Δεν είχα δει την τελευταία σου απάντηση. Με κάλυψες και αν θες μπορείς να αγνοήσεις τα παραπάνω. Απλά λέω ξανά, για να το τονίσω, πως εφόσον μιλάμε για pc parts τα οποία κατασκευάζονται βάσει συγκεκριμένου προτύπου, δε μας ενδιαφέρει τελικά το Amperage, θα είναι λίγο - πολύ στάνταρ! Άρα προφανώς και το Voltage επηρρεάζει -σε αυτή την περίπτωση- την κατανάλωση! Με λίγα λόγια, καλά κάνουν και περιορίζουν την τάση τροφοδοσίας των DDR4 σε 1,2 Volts. 1
LOVExVOTKA Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Οι ddr3 Πότε είχαν μπει στην αγορά περίπου θυμάστε? Εγώ πιστεύω ότι θα γίνει αυτό ακριβώς που γίνετε τώρα με τις ddr2... Θα ανεβάσουν δηλαδή της τιμές των 3... Όπως τώρα για να πάρεις μια καλή ddr2 θες 60+ ευρώ ενώ στις ddr3 με ένα 20 βρίσκεις καλές
ca6mio Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Απο ποτε στην Αγγλια εχει ρευμα στα110V; 3
pigeon Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 220v είναι η τάση στην Αγγλία. (Θωμάς?). Μην παρασύρεστε σε ανοησίες για 110v κτλ. Ο τύπος που δόθηκε παραπάνω είναι ο σωστός: W = V*A ή P = V * I . Το ρεύμα που χρειάζεται (που τραβάει) μια συσκευή για να δουλέψει δεν αλλάζει. Από τον τύπο ορίζεται η σχέση τάσης-κατανάλωσης είναι ευθέως ανάλογη, ομοίως και η σχέση έντασης-κατανάλωσης. Επομένως, σωστά αναφέρει το άρθρο για 15-20% μείωση κατανάλωσης αφού οι μνήμες είναι παρόμοιας τεχνολογίας και προφανώς χρειάζονται παρόμοιο ρεύμα (I) για να δουλέψουν. Σταματήστε να γράφετε ιδεοληψίες σε τεχνικό φόρουμ, αλλιώς καλύτερα να το γυρίσουμε σε dating club, να αποδώσει καρπούς η πεοπαλινδρόμηση. 1
pigeon Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 (...) αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κατασκευαστής θα μπορούσε να φτιάξει της ίδιας απόδοσης μοτέρ και με 12βοτ και με 24βολ και θα ζητούσαν τα ίδια βατ και τα δυο. Βατ δεν ζητούνται από καμία συσκευή. Χρησιμοποιούνται, καταναλώνονται, ή εκλύονται ως αποτέλεσμα. Ζητούνται Αμπερ (ρεύμα), και απαιτούνται Βολτ (τάση) για λειτουργήσει σωστά η κάθε συσκευή. 1
Theo_Mich Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 μπαινεις να δεις ποστ για καινουριες ram και βγαινεις πυρηνικος επιστημονας . well played guys on topic : δεν τις βλεπω να βγαινουν καπου τωρα οι ddr4 . ειδικα που οι ddr3 εχουν το μεριδιο . κατα 2018 τους βλεπω και με πλημμυρες οπως ειπαν οι απο πανω
Spyros_tz Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Ναι το τροφοδοτικό είμαι μετασχηματιστής(μετατροπέας ρεύματος) από 230ΑC το κάνει 12volt και DC. όταν έχεις ένα ηλεκτρικό μοτέρ που έχει φτιαχτεί για 24volt και ζητάει 10 αμπέρ για να αποδίδει 240βάτ εργοστασιακά, αν του δώσεις αντί για 24βότ 12βόλτ πάλι θα δουλεύει και θα ζητάει τα ίδια αμπέρ(και κάτι παραπάνω), αλλά άς κάνουμε τον τύπο W= Votl epi Aber 12βολτ επί 10 αμπέρ= 120βάτ. λιγότερη κατανάλωση χαμηλότερες θερμοκρασίες κάπως έτσι είναι και στην cpu που γίνεται undervolted.θα μου πεις άρα παίζουν ρόλο τα βόλτ είναι πώς το βλέπεις... αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κατασκευαστής θα μπορούσε να φτιάξει της ίδιας απόδοσης μοτέρ και με 12βοτ και με 24βολ και θα ζητούσαν τα ίδια βατ και τα δυο. Μόνο το τελευταίο που λες ισχύει... Οι κινητήρες συμπεριφέρονται διαφορετικα. Ακόμη πιο διαφορετικά τα PSU, που είναι διακοπτικά MOSFET ή IGBT (δεν είναι ακριβώς ένας Μ/Σ και μια ανορθωτική γέφυρα γιατί μετά το PSU θα τανε πιο βαρετό και από καρπούζι). Οι απώλειες εξαρτώνται από το ρεύμα, αυτό είναι νόμος. Ι^2*R. Όμως το ρεύμα εξαρτάται από την τάση και την αντίσταση. Όμως στα ηλεκτρονικά, πολλές φορές η αντίσταση εξαρτάται από τη τάση και δεν είναι σταθερή. Ακόμη, τα σπίτια μας πολλά φορτία εξαρτώνται και από τη συχνότητα. Το ποστ έχει 100% λάθος διατύπωση.
korios Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Επομένως, σωστά αναφέρει το άρθρο για 15-20% μείωση κατανάλωσης αφού οι μνήμες είναι παρόμοιας τεχνολογίας και προφανώς χρειάζονται παρόμοιο ρεύμα (I) για να δουλέψουν. Γενικά στα ψηφιακά κυκλώματα με όσο μικρότερη τάση καταφέρεις να τα τροφοδοτήσεις τόσο μικρότερη κατανάλωση έχεις. Αλλά 1ον το ότι τα καινούρια DDR τσιπ θα "τραβάνε" το ίδιο ρεύμα είναι αυθαίρετο συμπέρασμα κατά τη γνώμη μου, 2ον έτσι όπως τα υπολογίζετε σύμφωνα με το νόμο του Ωμ I=V/R η μείωση της τάσης επιφέρει και μείωση της έντασης. 'Ομως ο νόμος του Ωμ αλλά και ο τύπος P=V*I ισχύουν για κυκλώματα με ωμικές αντιστάσεις. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κύκλωματα με ενεργά εξαρτήματα όπως τα τρανσίστορ διότι δεν μπορείς απλά να αντικαταστήσεις όλο το κύκλωμα με μια θεωρητική ωμική αντίσταση. Χρειάζεται ανάλυση κυκλώματος, ο νόμος του Ωμ είναι άχρηστος σε αυτή τη περίπτωση. Οπότε, η μείωση της τάσης τροφοδοσίας συνήθως οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης αλλά λόγο των 2 παραπάνω λόγων δεν πιστεύω ότι μπορεί να συσχετιστεί άμεσα η τάση με τη κατανάλωση ανάμεσα σε 2 παρόμοια αλλά διαφορετικά κυκλώματα. 2
N3k21 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 1ον το ότι τα καινούρια DDR τσιπ θα "τραβάνε" το ίδιο ρεύμα είναι αυθαίρετο συμπέρασμα κατά τη γνώμη μου. Δεν είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα, απλά πιάνουμε το θέμα προσεγγιστικά αν θες. Είναι επιστημονικά ορθή προσέγγιση, όπως θα δεις και παρακάτω. Μην ξεχνάς επίσης πως ένας από τους κύριους τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς ολοκληρωμένων, είναι η αλλαγή της λιθογραφικής μεθόδου κατασκευής. Ουσιαστικά δηλαδή έχεις το ίδιο κύκλωμα αλλά μικρότερο. Και δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων για μνήμες, εδώ και χρόνια η λογική σχεδιασμού τους είναι λίγο πολύ η ίδια, παρά τις όποιες μικροβελτιώσεις γίνονται από γενιά σε γενιά. 2ον έτσι όπως τα υπολογίζετε σύμφωνα με το νόμο του Ωμ I=V/R η μείωση της τάσης επιφέρει και μείωση της έντασης. 'Ομως ο νόμος του Ωμ αλλά και ο τύπος P=V*I ισχύουν για κυκλώματα με ωμικές αντιστάσεις. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κύκλωματα με ενεργά εξαρτήματα όπως τα τρανσίστορ διότι δεν μπορείς απλά να αντικαταστήσεις όλο το κύκλωμα με μια θεωρητική ωμική αντίσταση. Χρειάζεται ανάλυση κυκλώματος, ο νόμος του Ωμ είναι άχρηστος σε αυτή τη περίπτωση. Ο προβληματισμός σου είναι λογικός και σε σωστή βάση. Σκέψου όμως πως εδώ δεν κάνουμε εξειδικευμένους υπολογισμούς για δεδομένα κυκλώματα, απλά -όπως είπα παραπάνω- προσεγγίζουμε θεωρητικά το ζήτημα. Για την ιστορία, ναι, χρειάζεται όντως ανάλυση κυκλώματος προκειμένου να βγάλει κάποιος ακριβή συμπεράσματα, όπως χρειάζεται να ξέρεις και από τι αποτελείται ένα ολοκληρωμένο μνήμης, τα χαρακτηριστικά των επιμέρους transistors, την πόλωση αυτών κ.λ.π. Ωστόσο, εντελώς "μπακαλίστικα" σου απαντώ, πως οτιδήποτε ηλεκτρονικό έχει κάποια σχέση με τους βασικούς νόμους, όπως π.χ. του Ohm. Δες για παράδειγμα εδώ, πως υπολογίζεται η κατανάλωση ισχύος για ένα δεδομένο κύκλωμα. Ναι μεν προηγείται του υπολογισμού ανάλυση κυκλώματος, ο υπολογισμός αυτός καθαυτός όμως σχετίζεται με την τάση τροφοδοσίας και το ρεύμα Is (δηλαδή το ρεύμα που διαρρέει το κύκλωμα όταν το transistor θεωρείται ενεργό). Ο νόμος του Ohm λοιπόν μόνο άχρηστος δεν είναι, απλά δεν εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις. Σημείωσε πως εν προκειμένω δε μας ενδιαφέρει η κατανάλωση όταν το transistor βρίσκεται στην περιοχή κόρου (απλά δε δουλεύει ας πούμε), ούτε φυσικά στην περιοχή αποκοπής, όπου θεωρητικά δε θα έπρεπε να φτάνει ποτέ σε ένα εμπορικό προϊόν. Οπότε, η μείωση της τάσης τροφοδοσίας συνήθως οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης αλλά λόγο των 2 παραπάνω λόγων δεν πιστεύω ότι μπορεί να συσχετιστεί άμεσα η τάση με τη κατανάλωση ανάμεσα σε 2 παρόμοια αλλά διαφορετικά κυκλώματα. Για να μην το κουράζουμε, δες αν θες αυτό, συγκεκριμένα στην παράγραφο 1.1 γίνεται σαφής αναφορά τόσο στον γνωστό μας τύπο (P = V x I), αλλά και στα αποτελέσματα της σμίκρυνσης των ολοκληρωμένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο περιορισμός της τάσης τροφοδοσίας και κατά συνέπεια ο περιορισμός της κατανάλωσης, καθώς και η βελτίωση της θερμικής συμπεριφοράς. Το παραπάνω pdf προτείνω να το δείτε όλοι όσοι ενδιαφέρεστε, θα σας λυθούν πολλές απορίες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στο θέμα και δε θα εμπλακώ σε άλλες e-penis κόντρες. Στοιχεία έχετε, απόψεις ακούσατε, ε δε θα αλλάξουμε και τους νόμους της φύσης σύμφωνα με το τι βολεύει τον καθένα. 1
konstheoth Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Ναι το τροφοδοτικό είμαι μετασχηματιστής(μετατροπέας ρεύματος) από 230ΑC το κάνει 12volt και DC. όταν έχεις ένα ηλεκτρικό μοτέρ που έχει φτιαχτεί για 24volt και ζητάει 10 αμπέρ για να αποδίδει 240βάτ εργοστασιακά, αν του δώσεις αντί για 24βότ 12βόλτ πάλι θα δουλεύει και θα ζητάει τα ίδια αμπέρ(και κάτι παραπάνω), αλλά άς κάνουμε τον τύπο W= Votl epi Aber 12βολτ επί 10 αμπέρ= 120βάτ. λιγότερη κατανάλωση χαμηλότερες θερμοκρασίες κάπως έτσι είναι και στην cpu που γίνεται undervolted.θα μου πεις άρα παίζουν ρόλο τα βόλτ είναι πώς το βλέπεις... αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κατασκευαστής θα μπορούσε να φτιάξει της ίδιας απόδοσης μοτέρ και με 12βοτ και με 24βολ και θα ζητούσαν τα ίδια βατ και τα δυο. αμα δουλεψεις ηλεκτρικο μοτερ ξερω εγω και δεν του δωσεις οτι απαιτει τοτε απλα θα καει καποια στιγμη γιατι υπολειτουργει. απο εμπειρια τουλαχιστον αυτο ξερω εγω
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Οι ddr3 Πότε είχαν μπει στην αγορά περίπου θυμάστε? Εγώ πιστεύω ότι θα γίνει αυτό ακριβώς που γίνετε τώρα με τις ddr2... Θα ανεβάσουν δηλαδή της τιμές των 3... Όπως τώρα για να πάρεις μια καλή ddr2 θες 60+ ευρώ ενώ στις ddr3 με ένα 20 βρίσκεις καλές δεν γίνεται αμέσως αυτό, αλλά στην πορεία θα γίνει, γιατί θα έχει μειωθεί η ζήτηση για ddr3...
Twinheart Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2013 Κατασκευαστες παιδια οχι ''κατασκεαστες''
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα