Προς το περιεχόμενο

Ο κόσμος του PC-BSD


telemaxos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όσους θέλουν να έχουν μια σφαιρική εικόνα για το ανοιχτό λογισμικό αλλά και όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν κάποιο BSD λειτουργικό σύστημα!

 

forums_5d0d38fea76448734f3668058f14fa13.Το PC-BSDTM απαρτίζεται από μια πραγματικά φιλική και μεγάλη κοινότητα. To forum του, είναι πραγματικά δραστήριο: νέοι χρήστες παίρνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται ενώ υπάρχουν και άλλοι που φτιάχνουν οδηγούς,συζητάνε για την βελτίωση του αλλά και την προώθηση του κλπ. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος έχει πρόβλημα ή γενικά θέλει να αναφέρει ένα σφάλμα/bug τότε υπάρχουν και οι αντίστοιχες ενότητες είτε για software προβλήματα είτε για Hardware. Ακόμα, υπάρχουν άλλες ειδικές ενότητες όπως η προώθηση του PC-BSD (advocacy) στην οποία μπορείς να παρουσιάσεις κάποιο διαφημιστικό υλικό που έχεις φτιάξει ή να συζητήσεις για τους τρόπους προώθησης του. Στα tips and tricks παρουσιάζεις οδηγούς και μπορείς να επιλέξεις αν το thread σου θέλεις να βαθμολογηθεί. Για να καταλάβετε όμως πόσο μεγάλο κοινό έχει αυτό το forum, δείτε αυτά τα νούμερα: Αυτη τη στιγμή (12:50 πμ.):

 

Currently Active Users: 98 (11 members and 87 guests)

 

telemaxos, ComputerGuy2013, GeoffShep, Harshvardhan, linkrocket15, q/pa, rvc, Tigersharke, ttwtainaNeiWei, vermaden, yggdrasil

 

------------------------------------------------------------------

Το PC-BSD είναι ιδανικό για απλούς χρήστες. Link.png Site: http://pcbsd-gr.blogspot.gr/2013/08/pc-bsd_19.html">Το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι πάρα πολύ απλό. Προσφέρει όμως πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε όποιο περιβάλλον εργασίας θέλετε αλλά πατώντας "Customize" να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε

images?q=tbn:ANd9GcS4Youqg1XqfLGtTrf4XAu

κάποια πακέτα. Αν θέλετε για παράδειγμα 2 ή και 3 περιβάλλοντα εργασίας χωρίς τα μη απαραίτητα πακέτα όπως π.χ. το KDE-GAMES, αυτό γίνεται πολύ εύκολα.

Μεσω του AppCafe, μπορείς να εγκαταστήσεις σχεδόν ότι εφαρμογή έχεις γνωρίσει μέσω του Linux αλλά και άλλες cross-platform. Σε ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση πόρων το PC-BSD είναι πραγματικά ελαφρύ. Χρησιμοποιώντας το KDE, μου έδωσε σχεδόν την ίδια αίσθηση που μου δίνει το Gnome2 ιδιαίτερα στο θέμα των menu. O Flash έρχεται προεγκατεστημένος και η java ένα κλικ μακριά. Αρκεί να εγκαταστήσετε το πακέτο JDK από το AppCafe. Στο PC-BSD, υπάρχει το .pbi αντί για .deb/.rpm/.exe. Είναι απίστευτα βολικό αφού περιέχει όλες τις βιβλιοθήκες που χρειάζονται για να τρέξει ένα πρόγραμμα.

system_development_59c355bcb8866505a1201

 

Σχετικά με την γραμμή εντολών, οι εντολές δεν είναι ίδιες. Αλλά όμως μπορείτε για παράδειγμα να τρέξετε sh scripts χωρίς καμιά διαφορά. To ls, logout, mkdir, rmdir, rm, cd, man (command) make είναι ίδια. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.bsd.org/unixcmds.html

 

changelog_a5298538fa14967bc81de2191d5dab

 

Περισσότερη τεκμηρίωση μπορείτε να βρείτε εδώ σχετικά με το PC-BSD:

 

Την ελληνική ιστοσελίδα PC-BSD που την δημιουργήσα σε συνεργασία με την κοινότητα

Το Wiki του PC-BSD

Το εγχειρίδιο χρήσης του PC-BSD που απευθύνετε σε όλες τις τάξεις χρηστών.

Για λεπτομερείς οδηγούς και λεπτομερή διερεύνηση των χαρακτηριστικών του FreeBSD και PC-BSD, διατίθενται πρόσθετοι πόροι.

 

Συμβατότητα με συσκευές: Με τις Νvidia δεν τρέχει τίποτα. Ακόμα και ATI μοντέλα από την σειρά Readeon θα λειτουργούν. Εκτός κι αν δεν μπορεί να δει την κάρτα δικτύου. Βέβαια μοντέλα όπως Atheros, Alfa ή Intel® PRO/Wireless παίζουν μια χαρά.

molumen_download_button_1.png

Επεξ/σία από telemaxos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι προσηλυτισμός, απλή ενημέρωση είναι  :-D

Δυστυχώς αυτή την στιγμή το PCBSD έχει κάποια προβληματάκια για κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιήσει σαν desktop.

Το μεγαλύτερο κατά την γνώμη μου είναι η ελλιπής (ακόμα) υποστήριξη καρτών γραφικών (επισημαίνεται και στο manual). Εκτός από τις nvidia που υποστηρίζονται πλήρως χάρη στον κλειστό οδηγό, τόσο οι ATI/AMD, όσο και οι Intel έχουν προβλήματα καθώς δεν έχει περάσει ακόμα στις σταθερές εκδόσεις η δουλειά που έχει γίνει για υποστήριξη KMS στον πυρήνα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην υποστηρίζονται πρακτικά αρκετές κάρτες γραφικών παρά μόνο από τον vesa driver.

Επίσης, και ενώ χρησιμοποιεί by default grub2, δεν έχει όπως οι περισσότερες διανομές linux κάποια script για να βρίσκουν λειτουργικά που είναι εγκατεστημένα ήδη στο pc, με συνέπεια αμέσως μετά την εγκατάσταση να μπορείς να εκκινήσεις μόνο pcbsd. Έχουν όμως ένα ωραιότατο gui εργαλείο για να προσθέσεις τις εγγραφές που θέλεις μέσα από το kde.

Με λίγα λόγια: Αν έχετε υποστηριζόμενο hardware και χώρο στον δίσκο (η τυπική εγκατάσταση με kde είναι περίπου 9gb, για οτιδήποτε κάτω από 50 gb παραπονιέται ο installer αλλά επιτρέπει την εγκατάσταση) δοκιμάστε το. Ο συνδυασμός των pbi με τα πακέτα και το base system δουλεύει πολύ καλά και η δουλειά που έχει γίνει τόσο στον installer, όσο και στα γραφικά εργαλεία ρυθμίσεων είναι εκπληκτική. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

προσωπικα αυτο που με ενοχλησε και δεν ασχοληθηκα ιδιαιτερα να το αλλαξω...αν αλλαζει κιολας..ειναι οτι , ο,τι προγραμμα πηγαινα να περασω το εγκαθιστουσε μονο για τον user...οχι system wide...γουατ δε φακ δηλ !!

περνουσα το htop ξερωγω...το ριχνε σε φακελο bin στο home folder...ρε pc-bsd ΣΥΝΕΛΘΕ!! :)

 

πρεπει να ειναι και η μοναδικη διανομη που κανει κατι τετοιο ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα προγράμματα που εγκαθίστανται με πακέτα πηγαίνουν στο /usr/local/ (όπως άλλωστε και στο freebsd) και τα διαχειρίζεται κάποιος με τον pkgng (και το gui frontend του). Τα αρχεία των pbi πηγαίνουν κάτω από το /usr/pbi/, ενώ στο ~/bin/ υπάρχουν μόνο συντομεύσεις (symlinks) για τα εκτελέσιμα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν μου ζητησε root/sudo pass για την εγκατασταση 2-3 προγραμματων που πηγα να περασω...εκει καπου αρχισα να ψιλιαζομαι την δουλεια.

Εψαξα να βρω το π.χ. το htop και το βλεπω στο /home/user/bin ... αααα σκεφτηκα για αυτο δεν μου ζητησε root access στο install.

 

Εε καπου εκει εγινε φανερο οτι η διανομη εχει ψυχολογικα θεματα :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν μου ζητησε root/sudo pass για την εγκατασταση 2-3 προγραμματων που πηγα να περασω...εκει καπου αρχισα να ψιλιαζομαι την δουλεια.

Δεν ζητά password όταν γίνεται εγκατάσταση κάποιου pbi από το AppCafe. Όταν εγκαθιστά κάποιος πακέτα με τον package manager, ζητά κανονικότατα.

Τα pbi δεν είναι πακέτα όπως τα γνωρίζουμε, είναι περισσότερο σαν τα application bundles του OSX ή τα AppDirs του 0install.

 

 

Εε καπου εκει εγινε φανερο οτι η διανομη εχει ψυχολογικα θεματα :-)

:-D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχω καταλάβει ακόμα τις διαφορές που υπάρχουν στο freebsd και το pcbsd. Πάντως σε γενικές γραμμές πολύ καλό νήμα για να ενημερωνόμαστε και για άλλα open λειτουργικά.



Και να ενημέρωσουμε μόνο ότι η νέα κονσόλα της sony έχει λειτουργικό bsd

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@mphxths: Δεν είναι προσηλυτισμός. Απλώς σε ενημέρωσα για κάτι άλλο εκτός από το Linux

 

Γενικά πάντως όταν εγκαθιστάς ένα pbi, ανάλογα με τις δυνατότητες του νομίζω σου ζητάει root password Π.Χ Αν εγκαταστήσεις το SuperTux δεν θα σου ζητήσει. Αν εγκαταστήσεις το Virtual Box, ναι. Εμένα αυτήν την εντύπωση μου έδωσε.

 

Δεν έχω καταλάβει ακόμα τις διαφορές που υπάρχουν στο freebsd και το pcbsd. Πάντως σε γενικές γραμμές πολύ καλό νήμα για να ενημερωνόμαστε και για άλλα open λειτουργικά.



Και να ενημέρωσουμε μόνο ότι η νέα κονσόλα της sony έχει λειτουργικό bsd

+1

Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι το PC-BSD έρχεται προ ρυθμισμένο και μάλιστα έχει τον Push Button Installer το γνωστό .pbi. Άρα η εγκατάσταση προγραμμάτων γίνεται πανεύκολα. Διαλέγεις με την ευκολία του ποντικιού πιο ή πια γραφικά περιβάλλοντα θες να έχεις.

Στον κόσμο του BSD, τον ρόλο της διανομής χωρίς πολλά καλούδια είναι το FreeBSD (σαν το Arch Linux). Ενώ κάτι σαν το Ubuntu είναι το PC-BSD.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το free-bsd δεν ειναι κατι "αλλο εκτος linux"...που λες τηλεμαχε

 

Απλα ειναι καπως πιο καθαροαιμη unix διανομη...και κανει μια στροφη προς τα desktop pc με το pc-bsd..

 

Οσο για αυτα που λες για τις εγκαταστασεις προγραμματων..μην με μπερδευεις...θεωρησα αυτονοητο οπως γινεται σε ολες τις διανομες..οτι οταν εγκαθιστας προγραμματα γενικου ενδιαφεροντος (vim/htop/κλπ)..αυτα πανε system-wide.

 

Δεν μιλαω για εφαρμογες 3rd party ή κανα παιχνιδι που και να μπει στο user dir δεν τρεχει και τιποτα...

 

Τεσπα , πταισμα ειναι αυτο..η διανομη κατα πασα πιθανοτητα γαμαει...αλλα οταν πρωτοαντικρυσα αυτο το σκηνικο...με ξενισε αρκετα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ας πούμε ότι έχεις 2 λογαριασμούς. Ο ένας ο root και ο άλλος ο κανονικός χρήστης. Αν πας στο root και μπεις στο φάκελο Desktop του κανονικού λογαριασμού τότε θα δεις όλες τους launcher των εφαρμογών και από κει μπορείς να τις ανοίξεις. Εγώ αυτό το κόλπο έκανα B) .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...