nicoc89 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 απ ότι βλέπω υπάρχουν αρκετοί που απέτυχαν να περάσουν εκεί που ήθελαν και τους φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απο τους ίδιουςκαι μιας και μόνο σοβαρά δεν ειναι αυτά που λέγονται απο πολλούς θα πω και εγω έτσι εύκολα "ας διάβαζες περισσότερο"δεν μπήκαν μόνο πολύτεκνοι , άρα κάποιος διάβαζε περισσότερο απο εσένα και μπήκε, deal with it.και για εμένα ενα άτομο που δεν διάβασε αρκετά για να αράξει στο pc να καεί στα games ή να πάει για καφέ κλπ, αν τώρα παραπονιέται ειναι γελοίος ,(δεν πάει για κάποιον απο τους απο πάνω , δεν σας ξέρω καν) γιατι σίγουρα θα υπάρχουν και τέτοιοι , εφόσον γνωρίζω προσωπικά άτομα που δεν διάβασαν όσο έπρεπε και μετά τους έφταιγαν όλοι και όλα.αναλάβετε τις ευθύνες σας και αφήστε τι κάνει ο γείτοναςοι παροχές στους πολυτέκνους δεν ήταν ούτε ειναι δώρο απο την κυβέρνηση , ούτε παρέχονται απο χρήματα του λαού , ειναι λεφτά που έδινε η Ευρωπαϊκή ένωση και αυτά τα καταχράστηκαν οπως και τα λεφτά που δίνονταν για τους λαθρομετανάστες (άλλο θέμα) και τόσα άλλα . 3
bilakos10 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 1. H ευρωπαϊκή ένωση συνήθως επιχορηγεί μια παροχή σε ένα ποσοστό, οπότε πρακτικά επιβαρύνεται ΚΑΙ η κοινωνία. 2. Η αποτυχία στις πανελλήνιες είναι θέμα του καθενός (δόξα τω θεό πέρασα εκεί που ήθελα). Αλλά οι πολύτεκνοι έχουν επιπλέον πιθανότητες να ΜΗΝ αποτύχουν λόγω των χαμηλών βάσεων. Αν δεν είναι αυτό αδικία, τότε τι είναι; Τι κάνει έναν πολύτεκνο πιο άξιο να περάσει σε μια υψηλόβαθμη σχολή γράφοντας χάλια; Όσοι είστε πολύτεκνοι σκεφτείτε πως θα νιώθατε αν δεν είχατε αδέρφια και ένας άλλος πολύτεκνος περνούσε σε ανώτερη σχολή από εσάς ενώ έγραφε 2000 μόρια λιγότερα.
Cossutius. Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 bilako εσυ μπορεις να μπεις στη θέση κάποιου με όχι 8, αλλά 3 αδέλφια. Πως διαβάζει, πως τα βγάζει πέρα? Τα περισσότερα παιδιά πολυτέκνων που ξέρω, είναι παιδιά που εργάζονται από μικρά και συνηθως τελειώνουν τις σχολές τους γρηγορότερα απο κάθε άλλον, για να βγουνε συντομότερα στην αγορά εργασίας. Και το λέω χωρις να ειμαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, αλλά γνωρίζοντας αρκετους. Το μόνο που συμφωνώ, ειναι πως οι παροχές δε θα έπρεπε να δίδονται σε πλουσίους, ούτε σε άχρηστους. Ομως όπως αναφέρθηκε, σε καλές σχολές, η διαφορά ειναι ελάχιστη.
panos2171 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Όσον αφορά το θέμα των πανελληνίων δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια αν και τα άτομα αυτών των κατηγοριών είναι λίγα. Σαφώς και είναι πιο δύσκολο για τους πολύτεκνους με την προυπόθεση ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα των φροντιστηρίων αλλά επειδή μιλάμε για διαγωνισμό πρέπει να υπάρχει και μια ισότητα. Σε μετεγγραφές φοιτητών αλλά και σε μεταθέσεις ΔΥ πρέπει να υπάρχουν προνόμια σε πολύτεκνους και να προηγούνται έναντι των άλλων.
bilakos10 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 bilako εσυ μπορεις να μπεις στη θέση κάποιου με όχι 8, αλλά 3 αδέλφια. Πως διαβάζει, πως τα βγάζει πέρα? Μα μόνο οι πολύτεκνοι είναι αυτοί που δεν μπορούν να βρουν ησυχία για να διαβάσουν; Λίγο-πολύ όποιος ζει σε αστικό περιβάλλον έχει πρόβλημα με το διάβασμα...
*nenya* Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Θα φανεί 'κάπως' αυτό που θα πω αλλά... Θέλω ισότητα. Και ισότητα για μένα δεν είναι στα εργασιακά κ στις σπουδές να υπάρχουν ξεχωριστοί πίνακες (π.χ. στους αναπληρωτές καθηγητές) που δίνουν προβάδισμα κ προνόμια σε πολύτεκνους, σε τυφλούς κλπ. Ίσα ίσα έτσι είναι που τους ξεχωρίζουν από μας τους υπόλοιπους κ αυτόματα δν θεωρούμαστε ίσοι. Δηλαδή ο πολύτεκνος θα το διδάξει καλύτερα το μάθημα από μένα; Το να είναι πολύτεκνος του δίνει μια μαγική ικανότητα awesomeness να τα κάνει όλα καλύτερα; Και ναι, λέτε μερικοί ότι επειδή ίσως είναι σε πιο πιεσμένη οικονομική κατάσταση έχει ανάγκη περισσότερο την δουλειά. Οκ, κι εγώ εχω 100 παραδείγματα ανθρώπων που δν είναι πολύτεκνοι κ έχουν την ίδια ανάγκη για δουλειά. ΕΛΕΟΣ. Τα κριτήρια είναι λάθος. Ας δίνεται η θέση σ'αυτον που το αξίζει. Γαμώ τον μπαρμπα-κρατος που πρέπει να μας 'φροντίζει'. Μειωστε τους φόρους κλπ. κ ο καθένας μας θα κάνει τα κουμάντα του. Άντε, χώστε τα report τώρα όσοι πληγωθήκατε. 2
mphxths Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Aν θες ισοτητα , ζητα και θητεια στις γυναικες... περα απο την φραση με την ισοτητα , συμφωνω λιγο πολυ μαζι σου
*nenya* Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Μέσα κ σ'αυτό! Ή κατάργηση για όλους. (αλλά ο στρατός είναι άλλο θέμα συζήτησης).
FilipposMD Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δε νομίζω ότι ο λόγος που υπάρχει ο σχετικός νόμος είναι γιατί έχει φασαρία στα σπίτια των πολυτέκνων. Είναι ένα από τα κίνητρα που δίνει το κράτος για να δημιουργούνται μεγαλύτερες οικογένειες. Για να επιβιώσει η κοινωνία χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των γενεών. Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο (και τον εμφύλιο στην Ελλάδα) έγινε το λεγόμενο baby boom, δηλαδή μέσα σε λίγα χρόνια γεννήθηκαν στις χώρες του δυτικού κόσμου πολλά παιδιά, πολύ περισσότερα από συνήθως (σε σχέση με πριν και μετά). Όταν αυτή η γενιά ήταν φοιτητές, λόγω -και- μεγάλου αριθμού, παρουσιάστηκαν ισχυρά φοιτητικά κινήματα (Μάης '68, διαμαρτυρίες για Βιετνάμ, Πολυτεχνείο στην Ελλάδα κτλ.). Όταν μπήκαν στην αγορά εργασίας, επειδή η κοινωνία έγινε πιο παραγωγική, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη και πλούτος. Τα τελευταία χρόνια, που άρχισαν να βγαίνουν μαζικά στη σύνταξη, όλες οι οικονομίες γονάτισαν. Γιατί; Γιατί αυτοί τώρα κάθονται και παίρνουν συντάξεις (και θα ζήσουν πολλά χρόνια ως συνταξιούχοι), αλλά δεν υπάρχει ικανός αριθμός νέων που θα δουλεύουν και θα παράγουν αυτά που χρειάζονται οι κοινωνίες για να θρέψουν τους μη εργαζόμενους. Έτσι έχουν χτιστεί οι κοινωνίες. Όσοι είναι σε παραγωγική ηλικία τρέφουν και τους υπόλοιπους. Γι' αυτό και κάθε κράτος πριμοδοτεί την πολυτεκνία. Είναι απλά μαθηματικά! Κατανοώ ότι σε προσωπικό επίπεδο κάποιος αισθάνεται αδικία, αλλά μερικά μέτρα πρέπει να τα βλέπεις υπό ένα ευρύτερο πρίσμα. 5
mphxths Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 ναι οκ. απλα δεν γινεται να υπαρχει κοινωνικη ισοτητα..μιας και υπαρχουν πολλα κοινωνικα στρωματα/ομαδες. Και για το συγκεκριμενο θεμα..το κρατος εχει αναγκη την πολυτεκνια..και ξεροντας οτι οπως ειναι δομημενη η ελληνικη πραγματικοτητα...οι πολυτεκνοι τραβανε ζορια. Οποτε τροπω τινα τους "γλειφει" με παροχες...αλλιως σε 10 χρονια θα υπαρχουν 10 εκατομυρρια αλλοδαποι και 1 εκατομυρριο ελληνες συνταξιουχοι... Οποτε κουτσα στραβα προσπαθει να "στηριξει" την πολυτεκνια...σε ενα εκ των πραγματων ανισο κοινωνικο πλαισιο.Πολυ πιθανο αν ηταν αλλιως τα πραματα..οι πολυτεκνοι να μην ειχανε αναγκη τις κοινωνικες παροχες....
pournaras Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δε νομίζω ότι ο λόγος που υπάρχει ο σχετικός νόμος είναι γιατί έχει φασαρία στα σπίτια των πολυτέκνων. Είναι ένα από τα κίνητρα που δίνει το κράτος για να δημιουργούνται μεγαλύτερες οικογένειες. Για να επιβιώσει η κοινωνία χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των γενεών. Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο (και τον εμφύλιο στην Ελλάδα) έγινε το λεγόμενο baby boom, δηλαδή μέσα σε λίγα χρόνια γεννήθηκαν στις χώρες του δυτικού κόσμου πολλά παιδιά, πολύ περισσότερα από συνήθως (σε σχέση με πριν και μετά). Όταν αυτή η γενιά ήταν φοιτητές, λόγω -και- μεγάλου αριθμού, παρουσιάστηκαν ισχυρά φοιτητικά κινήματα (Μάης '68, διαμαρτυρίες για Βιετνάμ, Πολυτεχνείο στην Ελλάδα κτλ.). Όταν μπήκαν στην αγορά εργασίας, επειδή η κοινωνία έγινε πιο παραγωγική, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη και πλούτος. Τα τελευταία χρόνια, που άρχισαν να βγαίνουν μαζικά στη σύνταξη, όλες οι οικονομίες γονάτισαν. Γιατί; Γιατί αυτοί τώρα κάθονται και παίρνουν συντάξεις (και θα ζήσουν πολλά χρόνια ως συνταξιούχοι), αλλά δεν υπάρχει ικανός αριθμός νέων που θα δουλεύουν και θα παράγουν αυτά που χρειάζονται οι κοινωνίες για να θρέψουν τους μη εργαζόμενους. Έτσι έχουν χτιστεί οι κοινωνίες. Όσοι είναι σε παραγωγική ηλικία τρέφουν και τους υπόλοιπους. Γι' αυτό και κάθε κράτος πριμοδοτεί την πολυτεκνία. Είναι απλά μαθηματικά! Κατανοώ ότι σε προσωπικό επίπεδο κάποιος αισθάνεται αδικία, αλλά μερικά μέτρα πρέπει να τα βλέπεις υπό ένα ευρύτερο πρίσμα. Δε θα διαφωνησω για το λογο, που πολυ σωστα αναφερεις, αλλα για τον τροπο. Οταν προωθεις να περασει πιο ευκολα καποιος απο καποιον αλλον (ειτε πολυτεκνος ειτε μοναχοπαιδι, ειτε ο οποιοσδηποτε), εμμεσα βαζεις στην κοινωνια σε μια θεση, καποιον με λιγοτερα προσοντα απο καποιον αλλον, αρα λιγοτερη παραγωγη. Το ιδιο και μετεπειτα, οταν διαλεγεις εναν με λιγοτερα κριτηρια απο καποιον αλλον, εμμεσα δινεις μια θεση στο δημοσιο ας πουμε, σε καποιον με λοιγοτερες δυνατοτητες, αρα λιγοτερο παραγωγικο. Δεν ειναι ολες οι εργασιες συγκομιδη σκουπιδιων, σκεψου ας πουμε τον τομεα σου, σε ενα δημοσιο νοσοκομειο να εχεις νοσοκομους με λιγοτερα προσοντα, απλα γιατι θα περασουν πιο ευκολα, ή σε ενα σχολειο, να κανει μαθημα στα παιδια σου καποιος με λιγοτερα προσοντα, απο καποιον αλλον που θα ηταν καλυτερος. Δυστυχως οι θεσεις δεν ειναι απειρες, αν ηταν θα ελεγες παει στο διαολο, εκει που ειναι να μπουν χιλιοι, ας μπουν και πενηντα ακομη. Οταν ομως βαζεις καποιον με αυτον τον τροπο σε μια θεση, αμεσα στερεις αυτη τη θεση απο καποιον αλλον προφανως πολυ καλυτερο.
SilkyN Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Είμαι κατά των παροχών τόσο στο να εισάγονται σε σχολές παιδιά πολυτέκνων με λιγότερα μόρια, όσο και στο να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δουλέψουν στον δημόσιο τομέα για τον ίδιο λόγο. Το γεγονός πως μια πολύτεκνη οικογένεια έχει περισσότερα έξοδα, δεν σημαίνει πως μια οικογένεια με ένα πχ παιδί δεν μπορεί να είναι σε πιο δεινή οικονομική κατάσταση. 1
mathsrule Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Είχα πει στον εαυτό μου να μην ξανά γράψω στο μπλα-μπλα αλλά πραγματικά δεν αντέχω. Αρχικά για να μην παρεξηγηθώ να σας πω ότι δεν προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια, αλλά μένω σε ένα σπίτι με τους δύο μου γονείς, την αδελφή μου, την θεία μου και την ξαδέλφη μου (η οποία είναι μωρό και έχει άλλα έξοδα) ενώ από όλους αυτούς μόνο ο πατέρας μου εργάζεται οπότε μπορεί βάση νόμου να μην θεωρούμαστε πολύτεκνη οικογένεια, αλλά στα μάτια μου είμαστε μία. @nicoc Δεν κατοικούν όλες οι πολύτεκνες οικογένειες σε χωριά, ούτε δουλεύουν όλες οι πολύτεκνες οικογένειες στα χωράφια. Αυτό γινόταν κάτι δεκαετίες πριν όπου ο μπάρμπας και η θείτσα από το χωριό δεν ξέρανε τι είναι το προφυλακτικό. Ίσα-ίσα που οι οικογένειες (όχι μόνο οι πολύτεκνες αλλά γενικά) που ζουν υπό αυτές τις συνθήκες είναι ελάχιστες την σήμερον ημέρα. Και για να μην πιστεύεις ότι τα λέω έξω από τον χορό, μένω κι εγώ σε χωριό, και στο χωριό αυτό υπάρχουν δύο πολύτεκνες οικογένειες (μία με 3 παιδιά και μία με 4). Αυτή η τρίτεκνη οικογένεια έχει εισόδημα που φτάνει τα 3.000€ (ο πατέρας είναι διευθυντής νοσοκομείου και η μητέρα καθηγήτρια) ενώ η τετραμελής οικογένεια ξεφεύγει πάρα πολύ σε εισόδημα μιας και ο πατέρας είναι υψηλόβαθμος σε Υπουργείο. Εάν θεωρείς δίκαιο το γέγονος ότι απλά και μόνο επειδή υπάρχει ένα παραπάνω παιδί σε αυτήν την τρίτεκνη οικογένεια, πρέπει ο συμμαθητής μου (μέλος αυτής της οικογένειας) να μπει στην ίδια σχολή με εμένα με 2.000 λιγότερα μόρια, τότε πάω πάσο. Δεν λέω να μην έχει κάποια προνόμια, απλά όταν υποτίθεται ότι διαγωνίζεσαι με άλλους, πρέπει να υπάρχει μία Α ισότητα. Έτσι κι αλλιώς υποτίθεται ότι τις θέσεις στα Πανεπιστήμια τις καταλαμβάνουν οι μαθητές με την μεγαλύτερη βαθμολογία, οπότε το να χαρίζεις βαθμούς είναι το λιγότερο αδικία. @γενικά Όταν αυτή την στιγμή (εν μέσω οικονομικής κρίσης) κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν και τρίτο ή και τέταρτο παιδί, πάει να πει ότι τους παίρνει οικονομικά να το κάνουν και να το μεγαλώσουν. Εάν το κάνουν βασιζόμενοι στο επίδομα από το κράτος ή στο ότι κάποια μέρα θα φτιάξουν τα πράγματα, τότε είναι τουλάχιστον αξιοθρήνητοι. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις πολύτεκνες οικογένειες στα χωριά, αλλά γενικά. Για εμένα το πιο σωστό θα ήταν στους διαγωνισμούς θέσεων (ειδικά στις Πανελλήνιες όπου υποτίθεται ότι διαγωνίζεσαι με τις γνώσεις σου) να μην λαμβάνονται υπ' όψιν κοινωνικές θέσεις κτλ. Εκεί διαγωνίζεσαι με τις γνώσεις σου και όχι με τα προνόμια που μπορεί να έχεις λόγω αδελφών. Και κάτι άλλο, εάν λόγω οικονομικών δυσκολιών ένα παιδί δεν μπορεί να περάσει σε σχολή μακριά από το σπίτι του, τότε γιατί στον πέοντα τις δηλώνει; Να ξεσκιστεί να διαβάσει και να περάσει στην αντίστοιχη σχολή στον τόπο του. Το να γράφεσαι σε πανεπιστήμιο στην άλλη άκρη της Ελλάδας και να μην πατάς το πόδι σου το θεωρώ άκρως απαράδεκτο και προκλητικό. Είτε έχεις την οικονομική ευχέρεια και πηγαίνεις όπου θέλεις, είτε δεν την έχεις και πηγαίνεις κάπου όπου μπορείς να πας. Όσον αφορά τα προνόμια των πολυτέκνων, για εμένα θα έπρεπε να τους δίνουν ένα σοβαρό οικονομικό βοήθημα αλλά μόνο σε όσες οικογένειες το έχουν πραγματικά ανάγκη. Εάν ο άλλος έχει 3 παιδιά και μισθό 3000€ τότε προφανώς και δεν το χρειάζεται.
mphxths Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 @γενικά Όταν αυτή την στιγμή (εν μέσω οικονομικής κρίσης) κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν και τρίτο ή και τέταρτο παιδί, πάει να πει ότι τους παίρνει οικονομικά να το κάνουν και να το μεγαλώσουν. μην το δεσεις και κομπο. Εγω συμφωνω με την λογικη σου , αλλα εχω φιλο που μου λεει οτι το να αναπαραγομαστε ειναι φυσικη αναγκη του ανθρωπου και το πως θα μεγαλωσουμε τα παιδια μας το σκεφτομαστε στην πορεια ΑΦΟΥ τα εχουμε κανει. Ο φιλος μου βεβαια το φυσαει αρκετα οποτε μιλαει λιγο πολυ εκ του ασφαλους.Αλλα υποθετω και αλλοι θα χουν παρομοια σκεψη. Προσωπικα αν δεν εχω γερη καβατζα στην τραπεζα και σχετικα σιγουρη δουλεια για καποια χρονια...παιδι δεν κανω....το θεωρω τουλαχιστον ανευθυνο να σκεφτω οπως ο φιλος μου. Απο την αλλη σου λεει ,αν ειναι ετσι ..και δεν κανει κανεις παιδια...φτανουμε στην οξεια υπογεννητικοτητα...στο αλλο ακρο.... Τεσπα..ο καθενας οπως το βλεπει και αναλαμβανει τις ευθυνες του. 1
mathsrule Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2013 Απο την αλλη σου λεει ,αν ειναι ετσι ..και δεν κανει κανεις παιδια...φτανουμε στην οξεια υπογεννητικοτητα...στο αλλο ακρο.... Ενώ το να κάνεις παιδί και να μην μπορείς να το ταΐσεις είναι καλύτερο; Είναι άλλη συζήτηση αυτή, να ανοίξουμε ένα άλλο τόπικ να το συζητήσουμε. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα