Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 119
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Επισης υπαρχει μια θεωρια(το ακουσα προχτες και απ τον Βελοπουλο) οτι το light δεν ειναι απλα γαλα με νερο :)

 

i-don-t-want-to-live-on-this-planet-anym

  • Like 5
Δημοσ.

Έχει δει κανείς ράφια με ληγμένα σε  κάποιο κατάστημα;

 

Δεν νομίζω ότι τους συμφέρει ιδιαίτερα να τα πουλάνε, γιατί ο νόμος καθιστά ως υπεύθυνο για την ασφάλεια των προϊόντων τον πωλητή. Ακόμη και τώρα τα προϊόντα που λήγουν σε μερικούς μήνες μπαίνουν σχεδόν πάντα σε προσφορά. Δεν υπάρχει λόγος να πάρουν το ρίσκο.

Δημοσ.

Απορω ποιος θα παιξει με την υγεια του, μονο και μονο για να γλυτωσει λιγα ευρω :blink: :huh:

Δημοσ.

Αστειευεσαι πιστευω... εδω αλλοι λαοι τρωνε φιδια, σκορπιους, σαυρες, σκαθαρια κλπ, και θεωρεις απιστευτο την προνυμφη (που ο bear την εχει για πρωινο).

 

Α μαλιστα, εσυ λοιπον σοβαρε φιλε μου, λες οτι αφου υπαρχουν και χειροτερα πχ. ατομα που τρων κατσαριδες και σαυρες,  γιατι οχι λοιπον να μη τρωμε και προνυμφες-σκουληκια...

Για πεσμου τωρα, αν παρεις ενα προιον απ το σουπερμαρκετ και προσεξεις οτι εχει βγαλει σκουληκια, θα το καταναλωσεις απροβληματιστα? Αν ναι, τα σκουληκια θα τα φας μαζι ή θα τα αφαιρεσεις? :lol:

 

Φιλε DrLo εκανα ενα edit, ο Βελοπουλος(πλασιε κουφων βιβλιων) λεει οτι "το light γαλα δεν ειναι παρα απλα γαλα με νερο".

Δημοσ.

Έχει δει κανείς ράφια με ληγμένα σε  κάποιο κατάστημα;

 

Δεν νομίζω ότι τους συμφέρει ιδιαίτερα να τα πουλάνε, γιατί ο νόμος καθιστά ως υπεύθυνο για την ασφάλεια των προϊόντων τον πωλητή. Ακόμη και τώρα τα προϊόντα που λήγουν σε μερικούς μήνες μπαίνουν σχεδόν πάντα σε προσφορά. Δεν υπάρχει λόγος να πάρουν το ρίσκο.

Απο οτι ακουσα θεωρουν οτι θα πεσει κραξιμο και ακομα δεν το εχουν στα σχεδια τους αλλα αντι αυτου θα δινουν τα τροφιμα που λιγουν εκεινη την ημερα με εκπτωτικα κουπονια

Δημοσ.

Ακόμη και τώρα τα προϊόντα που λήγουν σε μερικούς μήνες μπαίνουν σχεδόν πάντα σε προσφορά.

 

 

Μόνο στο lidl έχω πετύχει να πουλάνε αλλαντικά/γαλακτοκομικά  -30% λίγες μέρες πριν τη λήξη τους

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μόνο στο lidl έχω πετύχει να πουλάνε αλλαντικά/γαλακτοκομικά -30% λίγες μέρες πριν τη λήξη τους

Τρίτη λυκείου στην καντίνα του σχολείου,

Της λέω θα μου δώσεις ένα twix? μου λέει θές snicker είναι 1+2 δώρο.

WTF? Δώσε μου δύο τότε (6 δλδ) ,όπως τα τρωγα σκέφτομαι κάποια φάβα έχει ο λάκος και βλέπω ότι λήγανε τη μέρα εκείνη ή την προηγούμενη δε θυμάμαι :P

 

edit: Κάποιοι μαραγκοί που γράφουν "Επιστρέφω σε λήγω" ,ληγμένα παίρνουν?

Επεξ/σία από Razor7
Δημοσ.

Καλά το σκίσατε και αυτό το θέμα ρε παίδες!!! Τι άλλο θα διαβάσουμε για αυτά τα τρόφιμα πια!!!

Λοιπόν επειδή έχω γνώση μιας και το έχω σπουδάσει το θέμα,  η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) μπαίνει για λόγους νομοθεσίας και ασφάλειας των τροφίμων.

Δηλαδή δεν είναι καθαρά ακριβής ημερομηνία αλλά ένα όριο ασφαλείας που έχει ορίσει η πολιτεία μετά από μελέτες στα διάφορα τρόφιμα σε σχέση παντα με της ασφάλεια τους προς κατανάλωση.

Για παράδειγμα το γάλα έχει 3 ημέρες διάρκεια ζωής το απλά παστεριωμένο και κάποιες μέρες παραπάνω το υψηλής παστερίωσης.

Δεν σημαίνει ότι όταν περάσουν αυτές το γάλα δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Σκεφτείτε τους παλιούς που άφηναν το γάλα να ξινίσει και απλά το έπιναν ή το έκαν τυρί!

Επίσης θα συμφωνήσω ότι αν κάποιος δε γνωρίζει, καλύτερα να μην απαντάει διότι έτσι μπερδεύει και αυτούς που ενδιαφέρονται και θέλουν να μάθουν. Για παράδειγμα το άκυρο που είπε ο εξυπνογιατρος για το γάλα το εβαπορέ ότι είναι καλύτερο από το φρέσκο που είναι νερό. Τρελό άκυρο, μιας και το εβαπορέ περνάει από πιο σκληρή διαδικασία εξάτμισης μέρους του νερού του και χάνει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και βιταμινές από το απλώς παστεριωμένο!!!

Να ξέρετε πάντως ότι πολλές φορές στα γαλακτοκομικά, όπως ανέφερε καποιος εδώ μέσα ότι του ήρθαν ξινισμένα, το πρόβλημα προκύπτει είτε από τα ψυγεία διακίνησης τους που είναι κακοσυντηρημένα (αν σκεφτώ πόσα γάλατα, γιαούρτια και χυμούς είχα στείλει στο βιολογικό...) είτε από τα ίδια τα Σουπερμαρκετ που οι ψυκτικοί τους θάλαμοι υπολειτουργουν.

 

Τέλος γενικά να αναφέρω ότι τα γάλατα που λήγουν, κάποιες μεγάλες βιομηχανίες δεν τα ξαναπαστεριώνουν μιας και δεν τις συμφέρει οικονομικά όπως σωστά καποιοι έγραψαν, αλλά πετιούνται στο βιολογικό καθαρισμό και μαντέψτε - γίνονται ζωοτροφές, άρα κέρδος για την εταιρεία. Το γνωρίζω μιας και δούλευα ένα φεγγάρι σε μία απο αυτές.

  • Like 3
Δημοσ.

Εγω παντως πριν 2 μερες εφαγα μια κρεμα γιωτης που ειχε ληξει το 2011.

 

η μανα μου σε εχει, χρησιμοποιει μπεταντιν ληγμενο απο το 1991-92

Δημοσ.

Προιοντα που εχουν 1-2 ετη διαρκεια ζωης πρωτου ληξουν, ευκολα θα τα αγοραζα ληγμενα μεχρι 1 μηνα ισως και περισσοτερο (αναλογα για τι προιον μιλαμε), ακομα κι αν η εκπτωση στην τιμη ειναι 5-10%,

 

Σαμπως νομιζετε οτι πολλα αποσα εχετε φαει δεν ειχαν ληξει προ πολλου? Η δεν εχουν κακοσυντηρηθει? Ειδικα με τα παγωτα και τα αλλαντικα, το τι πανηγυρι γινεται ειναι απεριγραπτο (τοσο σε θεματα κακης συντηρησης-μεταφορας κλπ, οσο και σε θεματα αλλαγμενων ετικετων ημ ληξης).

 

Επισης αν θελουμε να το δουμε απο μια πιο τυπικη σκοπια, οπως αναφερθηκε και παραπανω οι ημερομηνιες ληξης για προοληπτικους λογους ειναι αρκετο καιρο πριν ελθει η πραγματικη φθορα του προιοντος, για λογους ασφαλειας προφανως. Πχ το καλοκαιρι μπορει ενα φαγωσιμο να χαλα πιο γρηγορα, ενω το χειμωνα να κρατα παραπανω, παρολα αυτα η ημερομηνια ληξης στα προιοντα (ή πιο σωστα η διαρκεια ζωης που αναγραφεται) δεν μπορει να αλλαζει βαση εποχης. Αλλο παραδειγμα, ενα προιον που διατηρειται σε κλιματιζομενο χωρο χαλα πιο αργα αποτι ενα που διατηρειται σε χωρο με 30βαθμους μονιμα. Ε οι αναγραφομενες ημερομηνιες ληξης εχουν υποψιν αυτες τις περιπτωσεις.

Δημοσ.

Καλά το σκίσατε και αυτό το θέμα ρε παίδες!!! Τι άλλο θα διαβάσουμε για αυτά τα τρόφιμα πια!!!

Λοιπόν επειδή έχω γνώση μιας και το έχω σπουδάσει το θέμα,  η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) μπαίνει για λόγους νομοθεσίας και ασφάλειας των τροφίμων.

Δηλαδή δεν είναι καθαρά ακριβής ημερομηνία αλλά ένα όριο ασφαλείας που έχει ορίσει η πολιτεία μετά από μελέτες στα διάφορα τρόφιμα σε σχέση παντα με της ασφάλεια τους προς κατανάλωση.

Για παράδειγμα το γάλα έχει 3 ημέρες διάρκεια ζωής το απλά παστεριωμένο και κάποιες μέρες παραπάνω το υψηλής παστερίωσης.

Δεν σημαίνει ότι όταν περάσουν αυτές το γάλα δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Σκεφτείτε τους παλιούς που άφηναν το γάλα να ξινίσει και απλά το έπιναν ή το έκαν τυρί!

Επίσης θα συμφωνήσω ότι αν κάποιος δε γνωρίζει, καλύτερα να μην απαντάει διότι έτσι μπερδεύει και αυτούς που ενδιαφέρονται και θέλουν να μάθουν. Για παράδειγμα το άκυρο που είπε ο εξυπνογιατρος για το γάλα το εβαπορέ ότι είναι καλύτερο από το φρέσκο που είναι νερό. Τρελό άκυρο, μιας και το εβαπορέ περνάει από πιο σκληρή διαδικασία εξάτμισης μέρους του νερού του και χάνει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και βιταμινές από το απλώς παστεριωμένο!!!

Να ξέρετε πάντως ότι πολλές φορές στα γαλακτοκομικά, όπως ανέφερε καποιος εδώ μέσα ότι του ήρθαν ξινισμένα, το πρόβλημα προκύπτει είτε από τα ψυγεία διακίνησης τους που είναι κακοσυντηρημένα (αν σκεφτώ πόσα γάλατα, γιαούρτια και χυμούς είχα στείλει στο βιολογικό...) είτε από τα ίδια τα Σουπερμαρκετ που οι ψυκτικοί τους θάλαμοι υπολειτουργουν.

 

Τέλος γενικά να αναφέρω ότι τα γάλατα που λήγουν, κάποιες μεγάλες βιομηχανίες δεν τα ξαναπαστεριώνουν μιας και δεν τις συμφέρει οικονομικά όπως σωστά καποιοι έγραψαν, αλλά πετιούνται στο βιολογικό καθαρισμό και μαντέψτε - γίνονται ζωοτροφές, άρα κέρδος για την εταιρεία. Το γνωρίζω μιας και δούλευα ένα φεγγάρι σε μία απο αυτές.

Όλα καλά φίλε που έγραψες αλλά το τελευταίο δεν ισχύει για αυτό που αναφέρεις το οικονομικό ζήτημα. Δεν έχει βρεθεί τεχνολογία που να μπορεί να παστεριώσει γάλα το οποίο να είναι ξινισμένο. Απλά δεν γίνεται από την φύση του προϊόντος. Ένα γάλα με υψηλή συγκέντρωση γαλακτικό οξέος θα πήξει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ'ότι ένα γάλα φρέσκο και αυτό μπορεί να τα διαπιστώσει κάθε ένας σπίτι του με το να πάρει και να βράσει γάλα περασμένης ημερομηνίας λήξης, κι ας μην μυρίζει το γάλα. Θα διαπιστώσει ότι δημιουργούνται πήγματα πριν βράσει. Έτσι και στους παστεριωτίρες πλακών που χρησιμοποιούν οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και στις συσκευές μικροδιήθησης που χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια στην Ελλάδα, θέλουμε απουσία κάθε είδους πήγματος γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για τον εξοπλισμό. 

Έγραψες κάποια πράγματα που εξηγούν κάποια θέματα και χαράς το κουράγιο σου με αυτά που γράφει ο καθένας εδώ μέσα. 

Να σημειώσω πως η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί εμπειρικές ημερομηνίες λήξεως στα περισσότερα προϊόντα της και η διάταξη που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από πρώτη του μήνα αφορά μη ευαλλοίωτα  τρόφιμα, δηλαδή τρόφιμα που διατηρούνται στο ράφι του καταστήματος και όχι στα ψυγεία του. 

Δημοσ.

Α μαλιστα, εσυ λοιπον σοβαρε φιλε μου, λες οτι αφου υπαρχουν και χειροτερα πχ. ατομα που τρων κατσαριδες και σαυρες,  γιατι οχι λοιπον να μη τρωμε και προνυμφες-σκουληκια...

Για πεσμου τωρα, αν παρεις ενα προιον απ το σουπερμαρκετ και προσεξεις οτι εχει βγαλει σκουληκια, θα το καταναλωσεις απροβληματιστα? Αν ναι, τα σκουληκια θα τα φας μαζι ή θα τα αφαιρεσεις? :lol:

 

Φιλε DrLo εκανα ενα edit, ο Βελοπουλος(πλασιε κουφων βιβλιων) λεει οτι "το light γαλα δεν ειναι παρα απλα γαλα με νερο".

 

 

Δεν υπαρχουν ατομα, υπαρχουν ολοκληροι λαοι με δισεκατομμυρια ανθρωπους που τρωνε τετοια. Το οτι εχουν διαφορετικο διαιτολογιο απο εμας, δεν τους κανει ουτε χειροτερους ουτε καλυτερους.

Επισης, αλλο να παρεις ενα προιον που δεν επρεπε να εχει σκουληκια, αρα η εμφανιση τους δειχνει χαλασμενο προιον που μπορει να σε δηλητηριασει, κι αλλο να βαλεις για καποιο συγκεκριμενο σκοπο τις προνυμφες πανω σε ενα προιον (οπως εδω το τυρι για το οποιο μιλαμε), που θα κανουν μετατροπη καποια συστατικα του σε αλλου ειδους πρωτεϊνες οποτε και θα αλλαξουν τη γευση.

Το οτι ολο αυτο εσενα σου φαινεται αηδια (και καλα κανει, γουστο σου), δε σημαινει οτι ειναι λαθος. Απο τη στιγμη που βγαινει νομιμα στην αγορα, ελεγμενο και δεν προκειται να δηλητηριαστεις αν το φας, απο κει και περα ειναι καθαρα θεμα γουστου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...