Προς το περιεχόμενο

Συνδεσμολογία σκληρών - απορίες....

PLaCeBo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αγόρασα 2ο σκληρό δίσκο (W.Digital 120Gb της σειράς JB), και θέλω να τον συνδέσω και αυτόν όπως και τον 1ο ως Master (και οι δύο Master και τα Cd-R & Dvd-rom ως slave) προκειμένου όπως μου είπαν να πετύχω τη βέλτιστη απόδοση.

Προσπάθησα να το κάνω αλλά πρακτικώς δεν γίνεται, διότι οι καλωδιοταινίες (τα slave τμήματα) δεν φτάνουν να συνδεθούν με αυτό τον τρόπο στα Cd- R & Dvd rom που βρίσκονται ψηλά στο κουτί.

Λύνεται το πρόβλημα αν αγοράσω μεγαλύτερου μήκους καλωδιοταινίες (80cm νομίζω είναι η μεγαλύτερη…) ή θα έχω πρόβλημα (υπερθέρμανση κλπ) μετά με όλη αυτή τη πλαστική μάζα εκεί μέσα;;;

Επίσης μου έκαναν λόγο για τα στρογγυλά καλώδια (round cable) και ειδικά της Akasa (αν το γράφω σωστά), για τη σύνδεση των σκληρών κλπ. Τι λέτε γι’ αυτά;;; Εκτός από την Checkmate υπάρχουν κάπου αλλού (για τη συγκεκριμένη μάρκα ρωτάω).

Το m/b έχει raid controller (που δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ακόμη). Είναι η Asus P48X. Για πέστε μου δύο πράγματα για αυτή τη συνδεσμολογία (οδηγίες προς ναυτιλλόμενους) γιατί είμαι τελείως αδαής… Μήπως θα ήταν η καλύτερη λύση (από πλευράς απόδοσης) μιας και ενδεχομένως αργότερα προσθέσω και 3ο σκληρό, κάποιο dvd-rw κοκ…

Κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη :-)

Δημοσ.

Αυτος που σου τα ειπε εχει μαυρα μεσανυχτα.

Λοιπον.

Primary IDE: HD1 με λειτουργικο,master - HD2 slave

Secondary IDE: CDWR master - DVDROM slave

Round cables οποια και να παρεις καλα θα κανεις(κανονικο μηκος), θα γλυτωσεις χωρο στο κουτι με αποτελεσμα καλυτερη εσωτερικη θερμοκρασια.

Για το raid ας σου απαντησει καποιος αλλος φιλος μιας και εγω δεν το χρησιμοποιω.

Δημοσ.
Αυτος που σου τα ειπε εχει μαυρα μεσανυχτα.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Μου κάνει εντύπωση όμως γιατί και απ' αλλού τα ίδια χαμπέρια ακούω :wink:

Ίσως να μην κατάλαβα εγώ καλά (μιας και το συγκεκριμένο άτομο έχει σίγουρα γνώσεις και επάρκεια στα συγκεκριμένα θέματα)....

Πάντως η συνδεσμολογία στο σύστημά μου πριν τον 2ο σκληρό ήταν:

Στο πρώτο κανάλι: HD με λειτουργικό Master, και η Slave θέση κενή

Στο δεύτερο κανάλι: DVD -->>Master, CD-R -->>Slave

Ερωτήσεις:

1) Πως ξεχωρίζουμε το Primary από το Secondary IDE ;;;

2) Αν βάλω ως master to dvd αντί του cdr θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;;

3) Στα Round Cables: ποιο εννοείς εσύ "κανονικό μήκος" για τα καλώδια;;;

4) Αν θελήσω αργότερα να βάλω ένα 3ο σκληρό, ένα dvdrw κοκ, που θα μπει, εφόσον οι θέσεις ide έχουν ήδη καταληφθεί;;; Μήπως η λύση "Raid Controller" είναι μονόδρομος ή υπάρχει και άλλος τρόπος;;;

Δημοσ.

CDROM - DVDROM δεν υπαρχει προβλημα οπως και να τα βαλεις

Αν εχεις WRITTER προτιμησε να το βαλεις master.

Τα IDE στα δειχνει στο manual της μητρικης σε σχεδιαγραμμα.

Αν ζητησεις round cables, θα σου δωσουν κανονικο μηκος, ειναι το πιο διαδεδομενο,δεν χρειαζεται να ψαξεις για μεγαλυτερο.

Υπαρχει και η λυση "εξωτερικη θηκη" την οποια εγω δουλευω, για 3ο δισκο και γενικα για να τοποθετεις και να αλλαζεις δισκους ευκολα χωρις προβληματα και ide controllers.Καλο ειναι να εχεις USB2 για καλυτερη ταχυτητα.

Αν τους δισκους τους θες για αποθηκευτικο χωρο, γνωμη μου, δεν χρειαζεται να μπλεξεις με raid.

Δημοσ.

Aν δεν έχεις λεφτά για round cables βάλε σε άλλη θέση τα cd-dvd-cdr σου, δηλαδή βίδωσέ τα πιο χαμηλά και πιο κοντά στους σκληρούς...

Δημοσ.
Aν δεν έχεις λεφτά για round cables βάλε σε άλλη θέση τα cd-dvd-cdr σου, δηλαδή βίδωσέ τα πιο χαμηλά και πιο κοντά στους σκληρούς...

Αυτό που λες θα βόλευε πολύ, αλλά ακριβώς και μόνο λόγω της διαμόρφωσης του κουτιού, δεν γίνεται εύκολα (πρέπει να αγοράσω νέα πορτάκια για το dvdrom και το cdrw για 2 θέσεις πιο κάτω, δεν ξέρω αν υπάρχουν και μάλιστα στο ίδιο χρώμα που είναι και τα αρχικά μιας και το κουτί δεν είναι λευκό...). :roll:

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Το πακέτο που θα φας θα είναι όταν πας να αντιγράψεις CD on-the-fly, δηλαδή χωρίς να κάνεις image του source CD στον σκληρό σου δίσκο... Σε αυτήν την περίπτωση, αν έχεις βάλει CD-RW που γράφει και το DVD source που διαβάζει στον ίδιο ελεγκτή (ή κανάλι όπως γράφεις), θα φας ήττα, δηλαδή δεν θα γράψεις!!!

Με αυτό λοιπόν που σου προτείνει ο dimitrisKTM θα πετύχεις μεν την καλύτερη ταχύτητα, αφού δεν θα υπάρχει CD ή DVD (που όπως καταλαβαίνεις είναι πιο αργά από τους σκληρούς δίσκους) στον ίδιο ελεγκτή, αλλά δεν θα μπορείς να γράφεις απευθείας από το DVD στο CD-RW σου! Για μένα το καλύτερο θα ήταν να βάλεις:

Primary Master: Βοοτ Σκληρός με Λειτουργικό

Primary Slave: το DVD σου (που ελπίζω να είναι αρκετά γρήγορο)

Secondary Master: το CD-RW (το προτείνουν συνήθως και οι κατασκευαστές να είναι Master to CD-RW για να γράφουν πιο γρήγορα)

Secondary Slave: τον δέύτερο σκληρό σου...

Φυσικά θα έχει επίπτωση στην ταχύτητα σε σχέση με την πρόταση του dimitrisKTM αλλά όχι τόσο μεγάλη, εάν έχεις γρήγορα DVD και CD-RW!

Δημοσ.

Χρησιμοποίησε και τον RAID controller. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω σκληρό και CD-ROM στο IDE-0, CD-RW και DVD-ROM στο IDE-1 και από ένα σκληρό σε κάθε κανάλι του RAID. Γιά περισσότερο από 1 χρόνο, είχα και τους 2 μου σκληρούς στον RAID (έκανε boot από εκεί) και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Καλό είναι να χρησιμοποιείς όλα τα διαθέσιμα κανάλια ;)

Δημοσ.

Τα προβλήματα αντιγραφής on-the-fly με τα 2 drives στο ίδιο καλώδιο υπήρχαν την εποχή των 486 και των Pentium!! Τα τελευταία χρόνια, οι επεξεργαστές είναι αρκετά γρήγοροι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό ΧΩΡΙΣ προβλήματα. Εκτός αυτού, όλα τα recorders έχουν πια Burnproof που βοηθά κι αυτό...

Ο μόνος πια λόγος για να μην μπορεί να γίνει εγγραφή on-the-fly είναι να υπάρχουν άλλα προβλήματα (πχ λάθος ρυθμίσεις ή drivers) ή το CD που θέλετε να αντιγράψετε να είναι προστατευμένο (οπότε χρειαζονται ειδικές διαδιακασίες και προγράμματα).

Δημοσ.

egw padws sto systhma mou ebala na bootarei apo raid gia na mporw na balw ta ypoloipa opws hthela dhladi.raid ton prwto sklhro mou,primary master to cdrw primary slave to deytero sklhro

kai secondary master to dvd

twra esy des kai pes

Δημοσ.

georgeadams συμφωνώ εν μέρει αλλά δεν ξέρεις τι CDRW έχει ο άλλος και επίσης δεν είναι θέμα επεξεργαστή μόνο η αντιγραφή... Το burnproof όντως βοηθάει πολύ, αλλά και παλι γίνεται πιο αρφαλής η εγγραφή όταν έχεις DVD και cdrw σε διαφορετικά κανάλια!

Δημοσ.

έχω και εγω ενσωματωμένο raid controller στην Μ/Β αλλά από αυτά που είχα διαβάσει υπέθετα ότι δεν γίνεται να το χρησιμοποιώ παράλληλα με IDE σύνδεση.

προφανώς κάτι δεν είχα καταλάβει καλά.

συμφέρει η διάταξη που αναφέρθηκε με RAID σκληρο ?

επιταχύνει το σύστημα?

θέλει κανένα περίεργο φορμάτ ο σκληρός?

μάλλον θέλει και ειδικά καλώδια, ε?

Δημοσ.

Χμ, ναι. Στο πρωτόκολλο ΑΤΑ, σε δεδομένη χρονική στιγμή και σε δεδομένο κανάλι, μόνο σε έναν από τους δύο οδηγούς που είναι συνδεμένοι στο κανάλι μπορούν να ρέουν δεδομένα, είτε πρόκειται για ανάγνωση, είτε εγγραφή. Ο άλλος οδηγός εκείνη τη στιγμή είναι υποχρεωτικά αδρανής, ασχέτως της σύνθεσης του συγκεκριμένου καναλιού, (δίσκος, cd, dvd, zip κλπ.). Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που αφετηρία και προορισμός της on the fly εγγραφής ανήκουν στο ίδιο κανάλι, είναι δυνατό να γίνει επιτυχής εγγραφή με ενεργοποιημένο το burn-proof , ή ό,τι άλλο αντίστοιχο υποστηρίζει ο εγγραφέας, κατά προτίμηση τηρώντας το χρυσό κανόνα: ο εγγραφέας να γράφει σε ταχύτητα όχι μεγαλύτερη από την υποδιπλάσια αυτής που είναι σε θέση να διαβάσει το dvdrom ή το cdrom.

Αυτό το χαρακτηριστικό του πρωτοκόλλου ΑΤΑ είναι και ένας από τους λόγους, για τους οποίους είναι επιθυμητό, τα αρχεία και το λειτουργικό σύστημα, (ουσιαστικά το directory που χρησιμοποιείται από τις εφαρμογές για τήρηση του history, και που συνήθως ονομάζεται temp), να βρίσκονται σε διαφορετικούς φυσικούς δίσκους, που θα είναι συνδεδεμένοι σε διαφορετικά κανάλια. Έτσι επιτυγχάνουμε και μικρότερες μηχανικές καταπονήσεις στους δίσκους. Οι δίσκοι βέβαια, θα πρέπει να έχουν συγκρίσιμα χαρακτηριστικά. Αλλιώς, ο γρήγορος δίσκος θα «περιμένει» τον αργό, δίνοντας αποτελέσματα ταχύτητας χειρότερα από αυτά που θα έδινε εάν λειτουργούσε μόνος του, (φέροντας δηλαδή επάνω του και τα αρχεία και τις εφαρμογές).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...