Προς το περιεχόμενο

Web/Desktop Programming ή Game Programming

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Απλώς τα ΤΕΙ μετατράπηκαν σε ΑΤΕΙ = Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στη συνείδηση αυτού που θα σε προσλάβει δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας.

http://www.mixanografiko.gr/pdf/Teliko_Sxedio_NOMOU_gia_Anotatii_Ekpaideusi.pdf

Το θέμα είναι: Αυτός που ανεβάζει την αγγελία το γνωρίζει ή έχει μείνει πίσω?

Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να σου πει "Καλά! στραβάδι είσαι? ψάχνουμε ΑΕΙ και όχι ΤΕΙ" (αν τύχεις σε μλκα) γιατί τον ταπώνεις κανονικότατα :)

• Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όταν στις αγγελίες διαβάζεις University Degree ή Bachelor αυτό αφορά πανεπιστήμιο.

Όταν διαβάζεις και ΤΕΙ τότε συγκαταλέγονται και αυτές οι κατηγορίες.

Δημοσ.

Αγαπητέ,

Θα το πώ όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται.

Σε προτρέπω να πας να ρίξεις μια ματιά σε αγγελίες στο skywalker και στο karriera για δουλείες Junior στην πληροφορική. Δες όχι μόνο Junior developer, δες οτιδήποτε σε junior στην πληροφορική. Δες τις προϋποθέσεις σε πτυχίο και βγάλε το δικό σου συμπέρασμα στο τι ζητάει η αγορά περισσότερο.

Επιπλέον προσπαθώ να στο πω όσο πιο ΝΙΑΝΙΑ γίνεται ότι καλό το project portfolio, όμως ΔΕ ΘΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ, γιατί πολύ απλά αυτά που μπορέις να κάνεις ενόσο είσαι στο πτυχίο έχουν μικρή σχέση με αυτά που ζητάνε και θα μάθεις όταν με το καλό σε προσλάβουν. Αυτοί ενδιαφέρονται να δουν άνθρωπο με φιλοδοξίες και γνώσεις, θα σου κάνουν 10 ερωτήσεις, θα γράψεις και ένα τεστακι και με αυτά θα κρίνουν. ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ . Φίλη μου στο HR της Qualcο μου είπε κατά λέξη:

"Για μια junior θέση θα υποβάλλουν περίπου 2000 άνθρωποι αιτήσεις - Από αυτούς θα διαλέξω 200 τυχαία και στους άλλους θα στείλω αυτοματοποιημένο μήνυμα απόρριψης. Και αυτό γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ότι στα πρώτα 50 βιογραφικά που θα δώ, θα βρω 5 υποψήφιους που να ταιριάζουν στο προφίλ της μίας θέσης που θέλουμε να καλύψουμε. Ε αυτούς τους 5 θα τους φωνάξουμε για συνέντευξη και κατά 99.99% ένας θα μας κάνει." 

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Δηλαδή το μόνο που θέλει είναι να αγαπάς αυτό το πράγμα, να το έχεις όνειρο στην ουσία, να ασχολείσαι όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο, και να έχεις ενα ικανοποιητικό δίπλωμα; Αυτό απλά; Μιλάω πάντα για εξωτερικό σε εταιρία gaming, software, κάτι τέτοιο! :)

Δουλεύω εδώ και 2 χρόνια. Η μια δουλεία που είχα ήταν πάνω στο game development σε open-source project κατα τη διάρκεια του GSoC και η δουλειά που βρίσκομαι τώρα έχει να κάνει με ανάπτυξη enterprise εφαρμογών. Σε καμία από τις δύο συνεντεύξεις δεν ασχολήθηκαν για πάνω από 1 λεπτό με το πτυχίο μου, με αυτό που ασχολήθηκαν ήταν να δουν:

-Αν έχω καλές γνώσεις σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών. Αλγορίθμους και δομές δεδομένων κυρίως. Ειδικά στην 1η δουλειά με εξέτασαν εξωνυχιστικά σε γλώσσα της επιλογής μου (C++/STL).

-Αν έχω τεχνικές γνώσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο.

-Με ρώτησαν αν ασχολούμαι με κάτι στον ελευθερό μου χρόνο (προφανώς προγραμματιστικό) τι είναι αυτό κι αν μπορώ να τους στείλω κάποιο github ή άλλο link με κώδικα που έχω γράψει.

-Αρκετές ερωτήσεις μη τεχνικού περιεχομένου για να δουν αν ταιριάζω στο κλίμα και το προφιλ της εταιρίας όπως και για ποιό λόγο θέλω να δουλέψω εκεί (για να δουν αν έστω έχω ενδιαφερθεί να κάνω μια έρευνα για την εταιρία που θέλω να πάω να δουλέψω, αν και είναι μεγάλη εταιρία, δε ξέρω κατα πόσο θα χρειαζόταν για κάποια μικρότερη).

-Με την εμπειρία μου και τις προηγούμενες δουλειές μου είναι επόμενο να ασχολήθηκαν ελάχιστα γιατί είμαι πολύ μικρός, αλλά απ'όσο ξέρω στις συνεντεύξεις με υποψήφους 30+ ετών ασχολούνται πάρα πολύ.

Στη δουλειά που είμαι τώρα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι μόνο απόφοιτοι ΤΕΙ. Ένα περίπου ίδιο μόνο από ΑΕΙ και το μεγαλύτερο μερίδιο έχει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, με αρκετούς ως bachelor να έχουν πτυχίο από ΤΕΙ πάλι.

Επίσης στον κοινωνικό μου κύκλο βρίσκονται αρκετοί προγραμματιστές μέσω των οποίων μαθαίνω αρκετά για την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Σε κάλυψα?

Εμένα ναι..! Και εγώ νόμιζα πλέον ότι θα ήταν σχεδόν απαραίτητο να είχε κάποιος ένα καθαρό Portofolio.. Όχι απλά είναι ενδιαφέρον, απαραίτητο νόμιζα!

Δηλαδή συνοψίζοντας, τι θα ήταν καλό για κάποιον να κατέχει για να πάει εξωτερικό και να πετύχει; Εκτός από το δίπλωμα ΑΕΙ/ΤΕΙ προγραμματισμού και το πτυχίο αγγλικών..!

By the way τι ειναι το CCNA πώς το είπατε... Μαθητής είμαι ακόμα δε τα ξέρω αυτά! :P Θέλω να τα μάθω όμως!

Στο skywalker.gr έχει ενδιαφέρουσες δουλειές αλλά όλες είναι ''τόσο συγκεκριμένες''. Αν ένας έχει τελειώσει προγραμματισμό θα μπορούσε να μπει σε όλες/αρκετές από αυτές; Διότι έχουν περίεργα ονόματα και έτσι όπως τις κοιτάω λέω ''Ρε φίλε, αν αποτύχω για εξωτερικό θα βρω καμιά δουλειά απο'δω αλλά... Μπορώ να δουλέψω εκεί ως ένας απλός προγραμματιστής; :P ''

Μιλάω για αυτά τα ''Newtork & System Administrator, Senion Java Programmer Analyst, Software Developer, Java Developer, Software Quality Assuranse Engineer'' κλπ!

Δημοσ.

Δηλαδή το μόνο που θέλει είναι να αγαπάς αυτό το πράγμα, να το έχεις όνειρο στην ουσία, να ασχολείσαι όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο, και να έχεις ενα ικανοποιητικό δίπλωμα; Αυτό απλά; Μιλάω πάντα για εξωτερικό σε εταιρία gaming, software, κάτι τέτοιο! :)

Εμένα ναι..! Και εγώ νόμιζα πλέον ότι θα ήταν σχεδόν απαραίτητο να είχε κάποιος ένα καθαρό Portofolio.. Όχι απλά είναι ενδιαφέρον, απαραίτητο νόμιζα!

Δηλαδή συνοψίζοντας, τι θα ήταν καλό για κάποιον να κατέχει για να πάει εξωτερικό και να πετύχει; Εκτός από το δίπλωμα ΑΕΙ/ΤΕΙ προγραμματισμού και το πτυχίο αγγλικών..!

-----------------------------

Για τα πρώτα σου ερωτήματα, η απάντηση είναι ότι για να μπορέσεις να φτάσεις σε επίπεδο game developer πρέπει να έχεις πέρα από τα skills και ταλέντο. Πρέπει να αποδείξεις οτι ανήκεις σε αυτό το 5% των πιο καλών παγκοσμίως που θυσιάζουν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Προσωπικά αν θες να μιλήσουμε καθαρά γι αυτό, θα έψαχνα στο net ποιοι είναι οι προγραμματιστές των κορυφαίων games και θα τους έστελνα ένα Mail να μου πουν και εκείνοι τη γνώμη τους. Αν δε σου απαντήσουν η πρόταση που σου κάνω είναι να πας σε ένα ΑΕΙ Πληροφορικής να ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ και να πας να κανεις ενα Master σε ένα Top Class Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο πάνω στο software development. Αν ξεχωρίσεις και εκεί, νομίζω ότι έχεις καλές πιθανότητες.

------------------------------

By the way τι ειναι το CCNA πώς το είπατε... Μαθητής είμαι ακόμα δε τα ξέρω αυτά! :P Θέλω να τα μάθω όμως!

-----------

Είναι πιστοποίηση της Cisco - Cisco Certified Network Associate και αφορά το τομέα των δικτύων. Από όσο γνωρίζω είναι Must για δικτυάδες και γενικά είναι high level - μεταπτυχιακού επιπέδου πιστοποίηση. Υπάρχει και η CCNP (Professional) που είναι ένα επίπεδο πάνω και από όσα ακούω την έχουν ελάχιστοι στην Ελλάδα, ίσως και κάτω από 500.

-------------

Στο skywalker.gr έχει ενδιαφέρουσες δουλειές αλλά όλες είναι ''τόσο συγκεκριμένες''. Αν ένας έχει τελειώσει προγραμματισμό θα μπορούσε να μπει σε όλες/αρκετές από αυτές; Διότι έχουν περίεργα ονόματα και έτσι όπως τις κοιτάω λέω ''Ρε φίλε, αν αποτύχω για εξωτερικό θα βρω καμιά δουλειά απο'δω αλλά... Μπορώ να δουλέψω εκεί ως ένας απλός προγραμματιστής; :P ''

Μιλάω για αυτά τα ''Newtork & System Administrator, Senion Java Programmer Analyst, Software Developer, Java Developer, Software Quality Assuranse Engineer'' κλπ!

---------------------------

Αν εσύ βάλεις στόχο να γίνεις game developer και δεν τα καταφέρεις επειδή ας πούμε αποφάσισες ότι δεν εχεις διάθεση να πας στο εξωτερικό ή οτι τα skills σου δεν επαρκούσαν γιατί ήσουν στο τοπ 10% και όχι στο τοπ 5%, η πιθανότητα να απορροφηθείς στην Ελλάδα στις δουλειες που κοιτάς είναι πολύ μεγάλη. Απλά τότε μάλλον δε θα σου αρκούν εσένα αυτές οι δουλειές και θα ψάχνεις κάτι καλύτερο

---------------------------

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...