sonyxp Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Αν γνωρίζεις αγγλικά και απλά δεν έχεις πάει, τότε σε 1 χρόνο μπορείς να το βγάλεις (ταχύρυθμα τμήματα), άρα σου μένουν άλλα 4-5 χρόνια από την φοιτητική σου ζωή (Σιγά μην σου πάρει μόνο 4 χρόνια :P). Μερικοί φτιάχνουν το Portfolio τους μετά τις σπουδές (αυτό θα κάνω εγώ, δεν είχα δώσει πολύ σημασία και έλεγα "ελα μωρε..", αλλά σιγά σιγά πρέπει να το φτιάξω και εγώ...) Αυτό με την παρέα πάντως, δύσκολα θα βρεις άτομο που να ταιριάζετε, αν πας σε ΤΕΙ δεν θα βρίσκεις άτομα που ξέρουν (άλλο πρόβλημα αυτό , hehe joking) Προσωπικά νοιώθω μοναξιά, αν είχα κάποιον φίλο που να με νοιώθει, να γνωρίζει πράγματα, θα συνεργαζόμασταν και θα περνάγαμε καλά... αλλά... Όσο για αυτό ...αλλά δεν ξέρω αν θα μπορώ να φτιάχνω ωραία πράγματα... Προγραμματιστής είσαι, δεν είναι η δουλειά σου τα γραφικά και οι ήχοι. Άρα, αν για παράδειγμα θες κάποια Σελίδα, αγόρασε κάποιο Template (το έχω και εγώ απορία αυτό, κάποιος προγραμματιστής πρέπει να έχει φτιάξει και τα γραφικά κάποιας σελίδας που έχει στο Portfolio του?) Υπάρχουν 1002 UIs, βρίσκεις κάποιο και το αγοράζεις.
Timonkaipumpa Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Εδώ οι περισσότεροι θα διαφωνήσουμε, όχι γιατί έτσι μας συμφέρει αλλά γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό γινόταν πριν μερικά χρόνια, πλέον οι εταιρίες ενδιαφέρονται για το τι ξέρεις, για το Portfolio σου, για το αν έχεις κάτι καλό στο github, για το αν έχεις καμιά πιστοποίηση (CCNA πχ για τους διτυάδες, κάποιος αν γνωρίζει, έχει μόνο CCNA και δεν έχει πτυχίο, θα πάρει την δουλειά από κάποιον που έχει πτυχίο και δνε έχει CCNA). Φυσικά κοιτάνε και το πτυχίο απλά δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, βασικά δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν το λέω αυτό για να παινέψω το σπίτι μου, απλά έτσι είναι! Επειδή δεν έχω καταλάβει... Είσαι ή όχι φοιτητής; Ως τι τα λες αυτά; Ως κάποιος που έχει δουλέψει και άρα μπορεί να θέτει προτάσεις ή είναι προσωπική σου γνώμη επειδή ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ; Γιατί το μόνο που φαίνεται, και ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ φροντίζεις για αυτό, είναι το πρώτο. Και επειδή το θέμα το άνοιξες εσύ... ρωτώντας τι να επιλέξεις και τι θα ήταν καλύτερο για την σταδιοδρομία σου... είναι κάπως οξύμωρη η φάση. Από την μία ρωτάς γιατί δεν ξέρεις (πολύ λογικό και όμορφο) και από την άλλη δίνεις συμβουλές για κάτι για το οποίο ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ πως είναι (κάτι εντελώς άσχημο). Άρα, είτε το θέμα ήταν απλά ένα ψέμα είτε αυτά που γράφεις (και κάνω quote) είναι απλά μία δοξασία (μιας και δεν βασίζονται σε αντικειμενική γνώση αλλά σε εικασίες δικές σου) και τα θέτεις με έναν τρόπο που είναι αρκετά ψεύτικος για αυτά που είναι. Κοινώς, είτε απλά trolάρες στην αρχή είτε βρήκες κάποιον στα πιο αρχικά στάδια από εσένα και το παίζεις ιστορίας. Υ.Γ. Επίσης, ποιοι είναι οι περισσότεροι και γιατί ανήκεις εσύ σε αυτούς;
sonyxp Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 είμαι φοιτητής προς τα τελειώματα και ψάχνομαι για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας ώστε να κανονίσω ... λέω ότι λέω ως απλός άνθρωπος με αυτά που βλέπει στην κοινωνία της πληροφορίας δεν είπα ότι είναι σωστά, μπορεί να έχω καταλάβει λάθος αρκετά πράγματα... αυτά που βλέπω στην ΚΤΠ αυτά λέω. Όσο για τις συμβουλές, όλοι έχουν δικαίωμα στον λόγο. Πρέπει να πάψει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα που μόνο όσοι έχουν 200 πτυχία πρέπει να μιλάνε και οι άλλοι το κεφάλι κάτω . Προσπαθώ να μάθω από άτομα που ξέρουν και προσπαθώ όσο μπορώ να πω και εγώ αυτά που ξέρω Υ.Γ. Επίσης, ποιοι είναι οι περισσότεροι και γιατί ανήκεις εσύ σε αυτούς; Αυτό δίχνει η κοινωνία φίλε μου, δεν χρειάζεται κάποιος να σπουδάσει για να καταλάβει τι γίνεται. Αν εννοείς ότι "Δεν μπορουν να εκφέρουν γνώμη όσοι δεν έχουν σπουδές(η δεν το έχουν ζήσει στο πετσί τους ) τότε νοιώθω ότι με προσβάλλεις" Δεν νομίζω να διαφωνείς στο ότι παλιά έπαιζε σημαντικό και ίσως καθοριστικό ρόλο το πτυχίο, τώρα παίζει ρόλο αλλά κοιτάνε και άλλα. Αν δεν το βλέπεις, και πιστεύεις ότι εγώ είμαι αλλήθωρος, πες μου τότε τι γίνεται στην κοινωνία... πάντα φιλικά και με αμυντική στάση. ΥΓ: Το θέμα μου, "Για το τι πτυχιακή να επιλέξω" το έχουμε λύσει από την 2 σελίδα φίλε μου, απο εκει και πέρα μερικοί άνοιξαν άλλα θέματα και το προχωράμε... δεν έχω πρόβλημα. Προσωπικά με βάλατε σε προβληματισμό, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να κάνω κάποιο παιχνίδι ενώ δεν θα το ακολουθήσω γιατί δεν έχει δουλειές στην ελλάδα. Αυτά που μου είπατε μου φάνηκαν σωστά και τα κρατάω. Το θέμα μου έχει λήξει, τώρα μιλάμε Off-topic ¨)
Timonkaipumpa Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Εδώ οι περισσότεροι θα διαφωνήσουμε, όχι γιατί έτσι μας συμφέρει αλλά γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό γινόταν πριν μερικά χρόνια, πλέον οι εταιρίες ενδιαφέρονται για το τι ξέρεις, για το Portfolio σου, για το αν έχεις κάτι καλό στο github, για το αν έχεις καμιά πιστοποίηση (CCNA πχ για τους διτυάδες, κάποιος αν γνωρίζει, έχει μόνο CCNA και δεν έχει πτυχίο, θα πάρει την δουλειά από κάποιον που έχει πτυχίο και δνε έχει CCNA). Φυσικά κοιτάνε και το πτυχίο απλά δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, βασικά δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν το λέω αυτό για να παινέψω το σπίτι μου, απλά έτσι είναι! είμαι φοιτητής προς τα τελειώματα και ψάχνομαι για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας ώστε να κανονίσω ... λέω ότι λέω ως απλός άνθρωπος με αυτά που βλέπει στην κοινωνία της πληροφορίας δεν είπα ότι είναι σωστά, μπορεί να έχω καταλάβει λάθος αρκετά πράγματα... αυτά που βλέπω στην ΚΤΠ αυτά λέω. Όσο για τις συμβουλές, όλοι έχουν δικαίωμα στον λόγο. Πρέπει να πάψει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα που μόνο όσοι έχουν 200 πτυχία πρέπει να μιλάνε και οι άλλοι το κεφάλι κάτω . Προσπαθώ να μάθω από άτομα που ξέρουν και προσπαθώ όσο μπορώ να πω και εγώ αυτά που ξέρω Αυτό δίχνει η κοινωνία φίλε μου, δεν χρειάζεται κάποιος να σπουδάσει για να καταλάβει τι γίνεται. Δεν νομίζω να διαφωνείς στο ότι παλιά έπαιζε σημαντικό και ίσως καθοριστικό ρόλο το πτυχίο, τώρα παίζει ρόλο αλλά κοιτάνε και άλλα. Αν δεν το βλέπεις, και πιστεύεις ότι εγώ είμαι αλλήθωρος, πες μου τότε τι γίνεται στην κοινωνία... πάντα φιλικά και με αμυντική στάση. Δυστυχώς, για εσένα, λες ό,τι να 'ναι. Από πότε το: "όλοι έχουν δικαίωμα στο λόγο" είναι ισοδύναμο με θέσεις όπως: "Δεν το λέω αυτό για να παινέψω το σπίτι μου, απλά έτσι είναι!" και "Εδώ οι περισσότεροι θα διαφωνήσουμε, όχι γιατί έτσι μας συμφέρει αλλά γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο." ; Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι να είναι ανεύθυνοι κάποιοι και να πετάνε την... "γνώμη" τους ενώ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ (ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ) δεν ξέρουν. Δεν είναι κακό να μην ξέρει κανείς... όλοι έτσι γεννιούνται. Αυτό που είναι, για εμένα, άκρως μεμπτό και γλοιώδες είναι να θέλει κανείς να "το παίζει" ιστορίας σε όποιον τον "παίρνει". Λες και θα κερδίσει κάτι εάν κάποιος θέση πιο αδύναμος θαμπωθεί με αυτά που θα του πει. Κακή, κάκιστη νοοτροπία. Είναι κρίμα μία τέτοια να υπάρχει σε έναν άκρως ορθολογιστικό κλάδο όπως η πληροφορική.
IzAz Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Θα συμφωνήσω με τον sonyxp. Σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα θα είχες δίκιο, αλλά στου Προγραμματιστή έτσι που έχει η κατάσταση την τελευταία 5ετία πολύ λίγοι εργοδότες κοιτούν το πτυχίο. Ίσα-ίσα που αρκετές φορές προτιμούν φοιτητές ΤΕΙ γιατί μπορούν να τους δώσουν λιγότερα χρήματα. Για να αποφασίσει ο εργοδότης βάσει πτυχίου πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν: - Ακριβώς το ίδιο επίπεδο προγραμματιστικά. (το οποίο σπάνια συμβαίνει) - Ακριβώς την ίδια εμπειρία. - Παρόμοιο χαρακτήρα. (συμβαίνει ακόμα πιο σπάνια) - Παρόμοιο πορτοφόλιο. Προσωπική άποψη, προτιμώ να εστιάσω σε όλα τα παραπάνω παρά στο τι πτυχίο θα πάρω. Γι'αυτό λέω πως είναι στο χέρι του ίδιου του προγραμματιστή να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τους υπόλοιπους. Σε πολύ λίγα άλλα επαγγέλματα συμβαίνει αυτό. Συμφωνώ πως το να μάθεις να δουλεύεις σε συνεργασία με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό, αλλά δε καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με το σε ποιά σχολή σπούδασες. Κι αυτό μπορείς να το αναπτύξεις σε πολύ μεγάλο βαθμό με το να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο, συμμετέχοντας σε hobby projects με άλλα άτομα ή με το να ασχοληθείς με open source projects, τρόποι υπάρχουν. Για πες μου κανα 2 παραδείγματα τέτοια σε παρακαλώ ? Το λες από προσωπική εμπειρία ή επειδή αυτή είναι η εκτίμησή σου? Μήπως στο είπε ο φίλους, του φίλου, ω φίλε. Γνωρίζεις τι είδους αγγελίες που κυκλοφορούν στην αφορά αφορούν πτυχιούχους ΤΕΙ. Κοιτάς συχνά το karriera και το skywalker για αγγελίες? Τις προϋποθέσεις τις λαμβάνεις υπόψιν σου ή το πεδίο που αφορά το πτυχίο το προσπερνάς, επειδή εντάξει και από ΤΕΙ γαμάτος μπορείς να είσαι δε λέω. Αλήθεια πες μας πόσους πτυχιούχους ΤΕΙ ξέρεις να δουλεύουν σε εταιρείες gaming ... έχεις δει καθόλου τα βιογραφικά αυτών που δουλεύουν εκεί? Εδώ οι περισσότεροι θα διαφωνήσουμε, όχι γιατί έτσι μας συμφέρει αλλά γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό γινόταν πριν μερικά χρόνια, πλέον οι εταιρίες ενδιαφέρονται για το τι ξέρεις, για το Portfolio σου, για το αν έχεις κάτι καλό στο github, για το αν έχεις καμιά πιστοποίηση (CCNA πχ για τους διτυάδες, κάποιος αν γνωρίζει, έχει μόνο CCNA και δεν έχει πτυχίο, θα πάρει την δουλειά από κάποιον που έχει πτυχίο και δνε έχει CCNA). Φυσικά κοιτάνε και το πτυχίο απλά δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, βασικά δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν το λέω αυτό για να παινέψω το σπίτι μου, απλά έτσι είναι! Φιλαράλι άνοιξες thread για να σου πούμε τη γνώμη μας σχετικά με την πτυχιακή που θέλεις να διαλέξεις. Μάλλον λάθος εγώ κατάλαβα, σε πέρασα για φοιτητή ακόμα και αναλογιζόμουν τι χρειάζεσαι για junior θέση αύριο. Φαίνεται έκανα λάθος, εσύ ξέρεις καλύτερα τις απαιτήσεις των Εταιρειών και το αν το πτυχίο σου μετράει ή οχι. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω μόνο όταν με το καλό - και στο εύχομαι ειλικρινά - πας να περάσεις την πρώτη σου συνέντευξη, να θυμηθείς να γράψεις σε αυτό το post με τι είδους portfolio θα πας και κατά πόσο στο ζήτησαν. Μιλάω πάντα για junior θέση έτσι. Μεταπτυχιακοί συμφοιτητές μου σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες software development ( European Dynamics, Trasys, Accenture) δεν έδειξαν portfolio, με εξαίρεση την Accenture που ζήτησε μια φορά να πας και portfolio αν έχεις σε συγκεκριμένη τεχνολογία. Όσο για τις πιστοποιήσεις, εντάξει πήγαινε πάρε το CCNA με προσωπικό διάβασμα και φυσικά θα σε προσλάβουν .... είναι σαν να έχεις κάνει ένα μεταπτυχιακό στο περίπου στα δίκτυα ... τέτοιας βαρύτητας είναι αυτή η πιστοποίηση. Κατα τα άλλα, τα πτυχία δε μετράνε ... edit: Επειδή το ξέχασα πριν, να συμπληρώσω ότι υπάρχουν και πιστοποιήσεις που απαιτούν και χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα πέρα από το να περάσεις το test για να την πάρεις στα χέρια σου. Απλά ενημερωτικά αυτό με τις πιστοποιήσεις που είπες παίζει κυρίως για να μην πω αποκλειστικά με τους pen. testers - ethical hackers etc.
sonyxp Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Μάλιστα! άρα έχω καταλάβει λάθος. Άρα μόνο με το πτυχίο(και κάποιο μεταπτυχιακό) θα βρω δουλειά. Ξέρετε... εμένα με συμφέρει κάτι τέτοιο μακάρι... Όσο για αυτό Φιλαράλι άνοιξες thread για να σου πούμε τη γνώμη μας σχετικά με την πτυχιακή που θέλεις να διαλέξεις. το έχουμε "λύσει", άλλοι ανοίξατε το θέμα με τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος. ... Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι να είναι ανεύθυνοι κάποιοι και να πετάνε την... "γνώμη" τους ενώ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ (ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ) δεν ξέρουν. Προσπαθώ να κρατάω αμυντική στάση αλλά νομίζω ότι φτάνει με τις προσβολές. Λοιπόν, αν το πάρουμε σοβαρά το θέμα ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να μιλάει εδώ μέσα ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ. Ήρεμα με τους χαρακτηρισμούς όπως "ανεύθυνοι" Δεν είναι κακό να μην ξέρει κανείς... όλοι έτσι γεννιούνται. Αυτό που είναι, για εμένα, άκρως μεμπτό και γλοιώδες είναι να θέλει κανείς να "το παίζει" ιστορίας σε όποιον τον "παίρνει". Λες και θα κερδίσει κάτι εάν κάποιος θέση πιο αδύναμος θαμπωθεί με αυτά που θα του πει. Κακή, κάκιστη νοοτροπία. Είναι κρίμα μία τέτοια να υπάρχει σε έναν άκρως ορθολογιστικό κλάδο όπως η πληροφορική. Αυτά φίλε μακριά από μένα, δεν παίζω τίποτα, το αντίθετο, προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται χαμηλών τόνων. Φιλαράλι άνοιξες thread για να σου πούμε τη γνώμη μας σχετικά με την πτυχιακή που θέλεις να διαλέξεις. Μάλλον λάθος εγώ κατάλαβα, σε πέρασα για φοιτητή ακόμα και αναλογιζόμουν τι χρειάζεσαι για junior θέση αύριο. Φαίνεται έκανα λάθος, εσύ ξέρεις καλύτερα τις απαιτήσεις των Εταιρειών και το αν το Είμαι φοιτητής και ενδιαφέρομαι για το αύριο. Όσο για το "εσύ ξέρεις καλύτερα...", δεν ξέρω φίλε μου καλύτερα, ξέρω αυτό που βλέπω. Παρακαλώ θέλω την γνώμη σας πάνω σε αυτό, διαφωνείτε σε κάτι? Βλέπω έναν κόσμο όπου στην Ελλάδα για να βρεις δουλειά πρέπει να έχεις σαφώς ένα πτυχίο και ένα δυνατό Portfolio ή κάτι αντίστοιχο του Portfolio που να δείχνουν τις γνώσεις σου, κάποιοι μπορεί στην συνέντευξη να δείξουν τις ικανότητές τους. Δεν είπα ότι κάποιος μόνο με CCNA θα πάρει την δουλειά από κάποιον με CCNA & πτυχίο, είπα ότι το CCNA είναι πολύ δυνατό χαρτί Δεν είπα ότι οι πιστοποιήσεις είναι δυνατά χαρτιά και σε καμιά περίπτωση δυνατότερα από τα πτυχία. Ερώτηση! στο εξωτερικό το να έχει κάποιος επιπλέον CCNA ή Oracle(DB) είναι σημαντικό?
IzAz Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Αγαπητέ, Θα το πώ όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Σε προτρέπω να πας να ρίξεις μια ματιά σε αγγελίες στο skywalker και στο karriera για δουλείες Junior στην πληροφορική. Δες όχι μόνο Junior developer, δες οτιδήποτε σε junior στην πληροφορική. Δες τις προϋποθέσεις σε πτυχίο και βγάλε το δικό σου συμπέρασμα στο τι ζητάει η αγορά περισσότερο. Επιπλέον προσπαθώ να στο πω όσο πιο ΝΙΑΝΙΑ γίνεται ότι καλό το project portfolio, όμως ΔΕ ΘΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ, γιατί πολύ απλά αυτά που μπορέις να κάνεις ενόσο είσαι στο πτυχίο έχουν μικρή σχέση με αυτά που ζητάνε και θα μάθεις όταν με το καλό σε προσλάβουν. Αυτοί ενδιαφέρονται να δουν άνθρωπο με φιλοδοξίες και γνώσεις, θα σου κάνουν 10 ερωτήσεις, θα γράψεις και ένα τεστακι και με αυτά θα κρίνουν. ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ . Φίλη μου στο HR της Qualcο μου είπε κατά λέξη: "Για μια junior θέση θα υποβάλλουν περίπου 2000 άνθρωποι αιτήσεις - Από αυτούς θα διαλέξω 200 τυχαία και στους άλλους θα στείλω αυτοματοποιημένο μήνυμα απόρριψης. Και αυτό γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ότι στα πρώτα 50 βιογραφικά που θα δώ, θα βρω 5 υποψήφιους που να ταιριάζουν στο προφίλ της μίας θέσης που θέλουμε να καλύψουμε. Ε αυτούς τους 5 θα τους φωνάξουμε για συνέντευξη και κατά 99.99% ένας θα μας κάνει." Ελπίζω να σε κάλυψα.
sonyxp Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Γνωρίζει κάποιος τι Τεστακια βάζουν?, το επίπεδο δυσκολίας δηλαδή. Ένας από το πανεπιστήμιο Πατρών έδωσε συνέντευξη, έγραψε και κώδικα! ήταν καλός και πήρε την δουλειά.
Erevis Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Για πες μου κανα 2 παραδείγματα τέτοια σε παρακαλώ ? Το λες από προσωπική εμπειρία ή επειδή αυτή είναι η εκτίμησή σου? Μήπως στο είπε ο φίλους, του φίλου, ω φίλε. Γνωρίζεις τι είδους αγγελίες που κυκλοφορούν στην αφορά αφορούν πτυχιούχους ΤΕΙ. Κοιτάς συχνά το karriera και το skywalker για αγγελίες? Τις προϋποθέσεις τις λαμβάνεις υπόψιν σου ή το πεδίο που αφορά το πτυχίο το προσπερνάς, επειδή εντάξει και από ΤΕΙ γαμάτος μπορείς να είσαι δε λέω. Αλήθεια πες μας πόσους πτυχιούχους ΤΕΙ ξέρεις να δουλεύουν σε εταιρείες gaming ... έχεις δει καθόλου τα βιογραφικά αυτών που δουλεύουν εκεί? Δουλεύω εδώ και 2 χρόνια. Η μια δουλεία που είχα ήταν πάνω στο game development σε open-source project κατα τη διάρκεια του GSoC και η δουλειά που βρίσκομαι τώρα έχει να κάνει με ανάπτυξη enterprise εφαρμογών. Σε καμία από τις δύο συνεντεύξεις δεν ασχολήθηκαν για πάνω από 1 λεπτό με το πτυχίο μου, με αυτό που ασχολήθηκαν ήταν να δουν: -Αν έχω καλές γνώσεις σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών. Αλγορίθμους και δομές δεδομένων κυρίως. Ειδικά στην 1η δουλειά με εξέτασαν εξωνυχιστικά σε γλώσσα της επιλογής μου (C++/STL). -Αν έχω τεχνικές γνώσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο. -Με ρώτησαν αν ασχολούμαι με κάτι στον ελευθερό μου χρόνο (προφανώς προγραμματιστικό) τι είναι αυτό κι αν μπορώ να τους στείλω κάποιο github ή άλλο link με κώδικα που έχω γράψει. -Αρκετές ερωτήσεις μη τεχνικού περιεχομένου για να δουν αν ταιριάζω στο κλίμα και το προφιλ της εταιρίας όπως και για ποιό λόγο θέλω να δουλέψω εκεί (για να δουν αν έστω έχω ενδιαφερθεί να κάνω μια έρευνα για την εταιρία που θέλω να πάω να δουλέψω, αν και είναι μεγάλη εταιρία, δε ξέρω κατα πόσο θα χρειαζόταν για κάποια μικρότερη). -Με την εμπειρία μου και τις προηγούμενες δουλειές μου είναι επόμενο να ασχολήθηκαν ελάχιστα γιατί είμαι πολύ μικρός, αλλά απ'όσο ξέρω στις συνεντεύξεις με υποψήφους 30+ ετών ασχολούνται πάρα πολύ. Στη δουλειά που είμαι τώρα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι μόνο απόφοιτοι ΤΕΙ. Ένα περίπου ίδιο μόνο από ΑΕΙ και το μεγαλύτερο μερίδιο έχει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, με αρκετούς ως bachelor να έχουν πτυχίο από ΤΕΙ πάλι. Επίσης στον κοινωνικό μου κύκλο βρίσκονται αρκετοί προγραμματιστές μέσω των οποίων μαθαίνω αρκετά για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Σε κάλυψα?
ZAKKWYLDE Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 και εμένα δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα πτυχία μου ΑΛΛΑ. Όταν είχα μόνο BSc, με καλούσαν αραια και πού. Όταν πήρα το 1ο μάστερ η συχνότητα των συνεντεύξεων αυξήθηκε. Τώρα που έχω 2ο με καλούν σχεδόν πάντα. Έχω βέβαια και σχεδόν 3 χρόνια εμπειρία και πολύ συχνά χτυπάω και Junior θέσεις. Φυσικά θα μου αλλάξουν τα φώτα στις ερωτήσεις...αλλά τουλάχιστον "οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα". Όπως και να έχει το πτυχίο/α είναι πλεονέκτημα.
IzAz Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δουλεύω εδώ και 2 χρόνια. Η μια δουλεία που είχα ήταν πάνω στο game development σε open-source project κατα τη διάρκεια του GSoC και η δουλειά που βρίσκομαι τώρα έχει να κάνει με ανάπτυξη enterprise εφαρμογών. Σε καμία από τις δύο συνεντεύξεις δεν ασχολήθηκαν για πάνω από 1 λεπτό με το πτυχίο μου, με αυτό που ασχολήθηκαν ήταν να δουν: -Αν έχω καλές γνώσεις σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών. Αλγορίθμους και δομές δεδομένων κυρίως. Ειδικά στην 1η δουλειά με εξέτασαν εξωνυχιστικά σε γλώσσα της επιλογής μου (C++/STL). -Αν έχω τεχνικές γνώσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο. -Με ρώτησαν αν ασχολούμαι με κάτι στον ελευθερό μου χρόνο (προφανώς προγραμματιστικό) τι είναι αυτό κι αν μπορώ να τους στείλω κάποιο github ή άλλο link με κώδικα που έχω γράψει. -Αρκετές ερωτήσεις μη τεχνικού περιεχομένου για να δουν αν ταιριάζω στο κλίμα και το προφιλ της εταιρίας όπως και για ποιό λόγο θέλω να δουλέψω εκεί (για να δουν αν έστω έχω ενδιαφερθεί να κάνω μια έρευνα για την εταιρία που θέλω να πάω να δουλέψω, αν και είναι μεγάλη εταιρία, δε ξέρω κατα πόσο θα χρειαζόταν για κάποια μικρότερη). Στη δουλειά που είμαι τώρα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι μόνο απόφοιτοι ΤΕΙ. Ένα περίπου ίδιο μόνο από ΑΕΙ και το μεγαλύτερο μερίδιο έχει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, με αρκετούς ως bachelor να έχουν πτυχίο από ΤΕΙ πάλι. Επίσης στον κοινωνικό μου κύκλο βρίσκονται αρκετοί προγραμματιστές μέσω των οποίων μαθαίνω αρκετά για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Σε κάλυψα? Παρέλειψες να μας πεις τα προαπαιτούμενα των θέσεων που χτύπησες. Γιατί εγώ βλέπω ότι το 80% ζητούν πτυχίο ΑΕΙ. Και το όλο concept είναι να πληρείς τις προϋποθέσεις μέχρι να πας σε συνέντευξη. Γιατί κανείς δε θα εξετάσει τις περεταίρω γνώσεις σου μέσα από το βιογραφικό που θα στείλεις. Το βιογραφικό είναι απλά η πόρτα για να σε καλέσουν για συνέντευξη. Όλα όσα ανέφερες προϋποθέτουν ότι έχεις πάει για συνέντευξη. Αν θεωρείς ότι είχες τις ίδιες ευκαιρίες με ομολόγους σου πτυχιούχους ΑΕΙ, εδώ έχω άλλη εικόνα sorry. Από εκεί και πέρα, όσα ανέφερες αφορούν τα skills! Κανείς δε θα σε προσλάβει με έναν τίτλο ΑΕΙ, προφανώς πρέπει να έχεις και ένα background. edit: Προφανώς και δε χρειάζεται να ασχοληθούν παραπάνω από 1 λεπτό με το πτυχίο σου. Αυτοί στους οποίους απευθύνεσαι για δουλειά έχουν πολύ καλύτερη γνώση και από εσένα του τι παίζει σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Ξέρουν εκ των προτέρων τι να περιμένουν. Και προφανώς μετράει στην απόφασή τους.
sonyxp Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα ΑΕΙ -> Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Πανεπιστήμιο -> Είναι Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ΤΕΙ -> είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα άρα όταν βλέπετε αγγελίες που ζητάνε "ΑΕΙ" νομίζω ότι είναι και τα 2 μέσα, εκτός αν αυτοί που ζητάνε δεν ξέρουν ότι είναι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και νομίζουν ότι είναι ΑΕΙ και ΤΕΙ. 1
IzAz Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Γνωρίζει κάποιος τι Τεστακια βάζουν?, το επίπεδο δυσκολίας δηλαδή. Ένας από το πανεπιστήμιο Πατρών έδωσε συνέντευξη, έγραψε και κώδικα! ήταν καλός και πήρε την δουλειά. Τα τεστάκια που βάζουν ποικίλλουν, ανάλογα το είδος της θέσης και τις προϋποθέσεις, Συνήθως όταν μιλάμε για προγραμματισμό, χρειάζεται να αναπτύξεις σε ένα διάστημα 3 ωρών με γλώσσα της επιλογής σου (ή δικής τους επιλογής) έναν αλγόριθμο. Επίσης θα σου κάνουν πολλές τεχνικές ερωτήσεις - θα σε ξεσκονίσουν από πάνω έως κάτω - για τις γνώσεις σου πάνω στον προγραμματισμό. Π.χ θα σε ρωτήσουν τη γνώμη σου για το ποια δομή είναι πιο αποδοτική για να κάνεις το τάδε. Επίσης έχει συμβεί σωστό κώδικα να σου πουν να τον κάνεις refacuring και πιο αποδοτικό. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα ΑΕΙ -> Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Πανεπιστήμιο -> Είναι Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ΤΕΙ -> είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα άρα όταν βλέπετε αγγελίες που ζητάνε "ΑΕΙ" νομίζω ότι είναι και τα 2 μέσα, εκτός αν αυτοί που ζητάνε δεν ξέρουν ότι είναι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και νομίζουν ότι είναι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπάρχει το ΑΕΙ και το ΑΤΕΙ ...έτσι για να καταλαβαινόμαστε και για να μην παίζουμε με τις λέξεις. Τα τεστάκια που βάζουν ποικίλλουν, ανάλογα το είδος της θέσης και τις προϋποθέσεις, Συνήθως όταν μιλάμε για προγραμματισμό, χρειάζεται να αναπτύξεις σε ένα διάστημα 3 ωρών με γλώσσα της επιλογής σου (ή δικής τους επιλογής) έναν αλγόριθμο. Επίσης θα σου κάνουν πολλές τεχνικές ερωτήσεις - θα σε ξεσκονίσουν από πάνω έως κάτω - για τις γνώσεις σου πάνω στον προγραμματισμό. Π.χ θα σε ρωτήσουν τη γνώμη σου για το ποια δομή είναι πιο αποδοτική για να κάνεις το τάδε. Επίσης έχει συμβεί σωστό κώδικα να σου πουν να τον κάνεις refacuring και πιο αποδοτικό. Υπάρχει το ΑΕΙ και το ΑΤΕΙ ...έτσι για να καταλαβαινόμαστε και για να μην παίζουμε με τις λέξεις. ΑΕΙ = Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια ΑΤΕΙ = ΤΕΙ
sonyxp Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Τα τεστάκια που βάζουν ποικίλλουν, ανάλογα το είδος της θέσης και τις προϋποθέσεις, Συνήθως όταν μιλάμε για προγραμματισμό, χρειάζεται να αναπτύξεις σε ένα διάστημα 3 ωρών με γλώσσα της επιλογής σου (ή δικής τους επιλογής) έναν αλγόριθμο. Επίσης θα σου κάνουν πολλές τεχνικές ερωτήσεις - θα σε ξεσκονίσουν από πάνω έως κάτω - για τις γνώσεις σου πάνω στον προγραμματισμό. Π.χ θα σε ρωτήσουν τη γνώμη σου για το ποια δομή είναι πιο αποδοτική για να κάνεις το τάδε. Επίσης έχει συμβεί σωστό κώδικα να σου πουν να τον κάνεις refacuring και πιο αποδοτικό. Υπάρχει το ΑΕΙ και το ΑΤΕΙ ...έτσι για να καταλαβαινόμαστε και για να μην παίζουμε με τις λέξεις. Κοίτα! παλιά έτσι ήξερα και εγώ, αλλά επειδή έχω δει αρκετά έγγραφα, δεν λέει πουθενά κάτι τέτοιο Λέει Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, απορώ πως το λες αυτό... Π.χ θα σε ρωτήσουν τη γνώμη σου για το ποια δομή είναι πιο αποδοτική για να κάνεις το τάδε. Επίσης έχει συμβεί σωστό κώδικα να σου πουν να τον κάνεις refacuring και πιο αποδοτικό. Αυτό προσωπικά δεν με αγχώνει καθόλου, εδώ αξίζει να πούμε ότι πρέπει να δίνουμε σημασία σε μαθήματα όπως "ΔΔ" , γιατί μερικοί λένε "που θα χρειαστεί..." να τα ακούνε... Τι να πω! εγώ για Πολυτεχνεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ξέρω... ( τα έβαλα και σε σειρά ανάλογα με το τι είναι καλύτερο) Μην νομίζεις! καινούργιο είναι αυτό, παλιά έτσι θα ήταν (τώρα πότε άλλαξε δεν γνωρίζω)
IzAz Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2013 Απλώς τα ΤΕΙ μετατράπηκαν σε ΑΤΕΙ = Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στη συνείδηση αυτού που θα σε προσλάβει δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα