Προς το περιεχόμενο

Web/Desktop Programming ή Game Programming

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχε υπόψη επίσης ότι το Game Development δεν έχει καμία σχέση με το Gaming. Δηλαδή το να είσαι στο Development Team του Diablo ή του επόμενου MMORPG της Blizzard, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα περνά και ευχάριστα η ώρα σου ή ότι θα είναι ενδιαφέρον το αντικείμενο.

Ίσως να είναι πολύ ενδιαφέρον να φτιάξεις ένα παιχνίδι μόνος σου αλλά σε πραγματικές συνθήκες θα είσαι ένα πολύ μικρό κομμάτι μιας τεράστιας μηχανής, όπου θα υλοποιείς μικρά κομματάκια.

Μη σου πω ότι ανάλογα το αντικείμενο μπορεί να είναι και εξαιρετικά βαρετό (testing, debugging etc). Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνθήκες εργασίας στη Zynga (διάβασε και θα δεις).

Απο την άλλη μπορεί μια "βαρετή εφαρμογή" να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στην υλοποίησή της.

Having said that αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα πας για Game Dev πολύ απλά ξεχνάς Ελλάδα.

• Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Έχε υπόψη επίσης ότι το Game Development δεν έχει καμία σχέση με το Gaming. Δηλαδή το να είσαι στο Development Team του Diablo ή του επόμενου MMORPG της Blizzard, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα περνά και ευχάριστα η ώρα σου ή ότι θα είναι ενδιαφέρον το αντικείμενο.

Ίσως να είναι πολύ ενδιαφέρον να φτιάξεις ένα παιχνίδι μόνος σου αλλά σε πραγματικές συνθήκες θα είσαι ένα πολύ μικρό κομμάτι μιας τεράστιας μηχανής, όπου θα υλοποιείς μικρά κομματάκια.

Μη σου πω ότι ανάλογα το αντικείμενο μπορεί να είναι και εξαιρετικά βαρετό (testing, debugging etc). Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνθήκες εργασίας στη Zynga (διάβασε και θα δεις).

Απο την άλλη μπορεί μια "βαρετή εφαρμογή" να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στην υλοποίησή της.

Having said that αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα πας για Game Dev πολύ απλά ξεχνάς Ελλάδα.

Το γνωρίζω, είχα μια εργασία, έκανα 25 μέρες περίπου (τα χριστούγενα) και είχα κουραστεί τόσο ψυχικά που και τώρα δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί αναστενάζω.

Έμαθα αρκετά από αυτό, οκ, επίσης η ευχαρίστηση ότι έφτιαξα ένα 3D RPG είναι μεγάλη (άσχετα τώρα αν έχει απλά γραφικά και το περιβάλλον είναι απλά ένα Terrain με δέντρα-γρασίδι και μερικά σπίτια και πέτρες (δεν έχω ξέρω γω καμιά τεράστια πόλη))

ΥΓ: Καλά τώρα! μιλάμε για Blizard και μλκιες, σιγά μην στοχεύω τόσο ψηλά.

Απλά σε καμιά εταιρία ελληνική, ίσως και άγνωστη στο κοινό, αν έβρισκα κάτι...

Επίσης υπάρχει και το θέμα του "freelancer" αλλά δεν ξέρω, πολύ Ινδία πέφτει με εξευτελιστικές τιμές-προτάσεις για Projects.

Κοίτα! δεν μου αρέσει καθόλου το Testing-Debuging γιατί τα βαριέμαι (αν και έχουν πολλά λεφτά έχω ακούσει και απαιτούν δυνατό μυαλό και αγάπη γιατί πολλές φορές θα πήξεις και θα σου έρθει να τα παρατήσεις) προσωπικά δεν μπορώ κάτι τέτοιο.

μου αρέσει να δημιουργώ!

Δημοσ.

Yeap εγώ έχω σκοπό να φύγω έξω γιατί το όνειρο μου ήταν να δουλέψω σε μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως που έχουν να κάνουνε με το gaming.. Ισχύει πρέπει να μπω σε ΑΕΙ, όχι πως σε ΤΕΙ θα είναι άσχημο αλλά...

Όσον αφορά το Testing και η ειδικότητα του Game Tester, καλή ακούγεται αλλά τι πρέπει να κάνεις γι'αυτό το πράγμα; Εννοώ πως ότι έχει να κάνει με το gaming education/production, νομίζω πως πρέπει να μπει απλά σε μια σχολή πληροφορικής και ύστερα μπορεί να μην είσαι και game programmer/developer.. Μπορεί να είσαι κάτι άλλο... Ισχύει κάτι τέτοιο ή όνειρα βλέπω;

Διότι μεταξύ μας, προτιμώ να γίνω Game Tester παρά Game Programmer.. Πώς θα γίνει αυτό όμως; :P

Δημοσ.

IzaK θα συμφωνήσω μαζί σου ΣΧΕΔΟΝ σε όλα...Λες: μπες σε ένα ΑΕΙ και όχι σε ΤΕΙ...μην το δένεις σχοινί κορδόνι πως επειδή είναι ΑΕΙ θα πάρεις κ περισσότερες γνώσεις...ένα μεγάλο +++ των ΤΕΙ είναι τα εργαστήρια...πόσα εργαστήρια θα έχει κάποιος σε ένα ΤΕΙ? (μπορεί να φτάσουν απο 3 μεχρι 5 το εξάμηνο) θα μαθαίνεις στην θεωρία τν προγραμματισμό αλλα την άλλη μερα θα το εφαρμόζεις κιόλας.. και στα ΑΕΙ  υπάρχουν εργαστήρια αλλά οχι στον βαθμό του ΤΕΙ(κ για έμενα προσωπικά τέτοια επαγγέλματα θέλουν κ δουλειά στην πράξη)...δν λέω βέβαια πως γι αυτόν το λόγο το ΤΕΙ είναι καλύτερο αλλά μερικά τμήματα είναι πάρα πολύ αξιόλογα κ πιστεύω πως κοντράρουν (αν όχι) περνάν κ κάποια αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ...

Δημοσ.

Επειδή είμαι από ΤΕΙ, αυτό με τα εργαστήρια μόνο καλό μπορεί να δώσει...

ΑΠΛΑ

μην νομίζεις, υπάρχουν τμήματα (σχεδόν όλα) που σε μερικά μαθήματα αναγκάζονται να μην κάνουν πολύ ύλη γιατί δεν καταλαβαίνουν οι φοιτητές και κόβονται...

Με απλά λόγια, υπάρχουν αρκετά μαθήματα που στο εργαστήριο θα κάτσεις με τα Printf άντε βαριά βαριά καμιά δομή...

@ μαθαίνεις δηλαδή!

Δημοσ.

εννοείται πως σε οποιοδήποτε τμήμα κ να πας ΑΕΙ-ΤΕΙ αν δν ασχοληθείς μόνος δεεεενν...απλά ναι αυτό με τα εργαστήρια μόνο καλό είναι...έστω κ αυτό το printf θα σ παιτάξει κάποιο compile error την πρώτη φορά και θα ψαχτείς λίγο όσο να ναι...

Δημοσ.

[..]

Κοίτα! δεν μου αρέσει καθόλου το Testing-Debuging γιατί τα βαριέμαι (αν και έχουν πολλά λεφτά έχω ακούσει και απαιτούν δυνατό μυαλό και αγάπη γιατί πολλές φορές θα πήξεις και θα σου έρθει να τα παρατήσεις) προσωπικά δεν μπορώ κάτι τέτοιο.

μου αρέσει να δημιουργώ!

...σκέψου όμως ότι μέσο του debugging τελειοποιείς το δημιούργημα σου - με την σκέψη αυτή το debug για εμένα γίνεται μια ανεκτή και ούτως ή άλλως ουσιώδης διαδικασία στον κύκλο ανάπτυξης του λογισμικού  ;)

Δημοσ.

...σκέψου όμως ότι μέσο του debugging τελειοποιείς το δημιούργημα σου - με την σκέψη αυτή το debug για εμένα γίνεται μια ανεκτή και ούτως ή άλλως ουσιώδης διαδικασία στον κύκλο ανάπτυξης του λογισμικού  ;)

Πολύ απαλή απάντηση, κατά την γνώμη μου, σε μία τόσο επιπόλαιη και εκτός αντικειμένου δήλωση... 

Δημοσ.

Πολύ απαλή απάντηση, κατά την γνώμη μου, σε μία τόσο επιπόλαιη και εκτός αντικειμένου δήλωση... 

.. βλέπεις είναι νέος "στο άθλημα" οπότε τώρα το βλέπει έτσι - - είμαι σίγουρος ότι μετά από μερικά χρόνια πραγματικής εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού θα αναθεωρήσει (ίσως πολύ πιο σύντομα από όσο και ο ίδιος μπορεί να φαντάζεται αυτή την στιγμή που μας διαβάζει) :)

Δημοσ.

βρε συμφωνώ!

Απλά δεν θα είμαι εγώ το παιδί για όλες τις δουλείες, φυσικά και θα τεσταρω αυτά που γράφω! τι λέμε τώρα! απλά δεν θα είναι η κύρια μου δουλειά αυτή (για αλλονών δημιουργίες να κάνω εγώ Debuging δηλαδή )...

Τέσπα! το μέλλον θα δείξει, δεν είμαι αρνητικός σε τίποτα.

Δημοσ.

Εν έτει 2013 ακόμα ασχολείστε με το ΑΕΙ vs TEI? News flash, ΔΕΝ εξαρτάται η επαγγελματική σας αποκατάσταση από το πτυχίο σας αλλά με το πόσο θα ασχοληθείτε μόνοι σας με το αντικείμενο, κυρίως ΕΚΤΟΣ των πλαισίων της σχολής γιατί ως επί το πλήστον οι εργασίες που δίνονται πάνω στον προγραμματισμό είναι νηπιακού επιπέδου. Το αν θα πέσετε πάνω σε κάποιον καθηγητή ο οποίος να σας εμπνεύσει να πάτε ένα βήμα παραπάνω είναι καθαρά θέμα τύχης και όχι αν η σχολή που θα περάσετε είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Fun fact, τα ΤΕΙ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα θεωρούν ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τα ΑΕΙ. 

• Like 1
Δημοσ.

Εν έτει 2013 ακόμα ασχολείστε με το ΑΕΙ vs TEI? News flash, ΔΕΝ εξαρτάται η επαγγελματική σας αποκατάσταση από το πτυχίο σας αλλά με το πόσο θα ασχοληθείτε μόνοι σας με το αντικείμενο, κυρίως ΕΚΤΟΣ των πλαισίων της σχολής γιατί ως επί το πλήστον οι εργασίες που δίνονται πάνω στον προγραμματισμό είναι νηπιακού επιπέδου. Το αν θα πέσετε πάνω σε κάποιον καθηγητή ο οποίος να σας εμπνεύσει να πάτε ένα βήμα παραπάνω είναι καθαρά θέμα τύχης και όχι αν η σχολή που θα περάσετε είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Fun fact, τα ΤΕΙ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα θεωρούν ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τα ΑΕΙ. 

1) Εγώ δεν ασχολήθηκα με το ΑΕΙ vs ΤΕΙ. Ίσα - ίσα γνωρίζω ότι π.χ το ΤΕΙ Πληροφορικής Αθήνας σαν επίπεδο είναι καλύτερο από τη Σχολή Πληροφορικής στο Ιόνιο. Βασικά για να μη κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου για προγραμματισμό 3 είναι τα ιδρύματα που μετράνε κατά τη γνώμη μου στην Ελλάδα, το ένα είναι το Τηλεπικοινωνιών Αθήνας, το άλλο είναι το Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο Κρήτης και το Πολυτεχνείο στη Πάτρα - Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Ούτε καν το Μετσόβειο δεν έχει το ίδιο επίπεδο στον προγραμματισμό - μιλάω για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δε λέω ότι είναι γενικά καλύτερα τμήματα, μιλάω καθαρά για το κομμάτι του προγραμματισμού. Π.χ. αν θέλεις να ασχοληθείς με ενέργεια πας Μετσόβειο με κλειστά μάτια.

Από εκεί και πέρα όταν μίλησα για ΑΕΙ νομίζω ήμουν ξεκάθαρος στο γιατί ... Έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις ανθρώπους top level εκεί παρά σε ένα ΤΕΙ. Επίσης με εξαίρεση το ΤΕΙ Αθήνας που έχω εικόνα σε 2-3 άλλα ΤΕΙ η ύλη που διδάσκεται είναι σημαντικά μικρότερη, απλά γιατί και το γενικό επίπεδο είναι μικρότερο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ένας που θέλει να ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ φρενάρεται από το ίδιο το περιβάλλον του.

Επίσης το αν η επαγγελματική αποκατάσταση εξαρτάται από το πτυχίο, προφανώς και εξαρτάται. Σκέψου απλά: 2 άνθρωποι που καταβάλουν ανάλογη προσπάθεια και έχουν ανάλογες γνώσεις και αξιώνουν ανάλογο μισθό. Ο ένας είναι από ΑΕΙ και ο άλλος από ΤΕΙ. Θεωρείς έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για συνέντευξη (δε μιλάω καν για να πάρουν τη θέση) ? --- Πήγαινε μια βόλτα στις αγγελίες να δεις προϋποθέσεις και πες μου ποια Εταιρεία θα προτιμήσει το παιδί από το ΤΕΙ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ, δε παύει όμως να είναι αλήθεια.

Επίσης αυτό το ασχολείσαι μόνος σου είναι η μισή αλήθεια των πραγμάτων. +φωνω ότι όσο πιο πολυ επενδύσει κανείς από μόνος του, τόσο καλύτερα για τον ίδιο. Ωστόσο η γνώση δεν έρχεται μόνο από το προσωπικό διάβασμα. Και το να μάθεις να δουλεύεις σε συνεργασία με άλλους είναι ένα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κομμάτι. Και μέσα από τη συνεργασία με ανάλογους ανθρώπους σε φιλοδοξίες και skills κερδίζεις γνώση και χρόνο.

Δημοσ.

Επίσης το αν η επαγγελματική αποκατάσταση εξαρτάται από το πτυχίο, προφανώς και εξαρτάται. Σκέψου απλά: 2 άνθρωποι που καταβάλουν ανάλογη προσπάθεια και έχουν ανάλογες γνώσεις και αξιώνουν ανάλογο μισθό. Ο ένας είναι από ΑΕΙ και ο άλλος από ΤΕΙ. Θεωρείς έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για συνέντευξη (δε μιλάω καν για να πάρουν τη θέση) ? --- Πήγαινε μια βόλτα στις αγγελίες να δεις προϋποθέσεις και πες μου ποια Εταιρεία θα προτιμήσει το παιδί από το ΤΕΙ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ, δε παύει όμως να είναι αλήθεια.

Εδώ οι περισσότεροι θα διαφωνήσουμε, όχι γιατί έτσι μας συμφέρει αλλά γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αυτό γινόταν πριν μερικά χρόνια, πλέον οι εταιρίες ενδιαφέρονται για το τι ξέρεις, για το Portfolio σου, για το αν έχεις κάτι καλό στο github, για το αν έχεις καμιά πιστοποίηση (CCNA πχ για τους διτυάδες, κάποιος αν γνωρίζει, έχει μόνο CCNA και δεν έχει πτυχίο, θα πάρει την δουλειά από κάποιον που έχει πτυχίο και δνε έχει CCNA).

Φυσικά κοιτάνε και το πτυχίο απλά δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, βασικά δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Δεν το λέω αυτό για να παινέψω το σπίτι μου, απλά έτσι είναι!

• Like 1
Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον sonyxp. Σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα θα είχες δίκιο, αλλά στου Προγραμματιστή έτσι που έχει η κατάσταση την τελευταία 5ετία πολύ λίγοι εργοδότες κοιτούν το πτυχίο. Ίσα-ίσα που αρκετές φορές προτιμούν φοιτητές ΤΕΙ γιατί μπορούν να τους δώσουν λιγότερα χρήματα. 

Για να αποφασίσει ο εργοδότης βάσει πτυχίου πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν:

- Ακριβώς το ίδιο επίπεδο προγραμματιστικά. (το οποίο σπάνια συμβαίνει)

- Ακριβώς την ίδια εμπειρία.

- Παρόμοιο χαρακτήρα. (συμβαίνει ακόμα πιο σπάνια)

- Παρόμοιο πορτοφόλιο.

Προσωπική άποψη, προτιμώ να εστιάσω σε όλα τα παραπάνω παρά στο τι πτυχίο θα πάρω.

Γι'αυτό λέω πως είναι στο χέρι του ίδιου του προγραμματιστή να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τους υπόλοιπους. Σε πολύ λίγα άλλα επαγγέλματα συμβαίνει αυτό.

Συμφωνώ πως το να μάθεις να δουλεύεις σε συνεργασία με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό, αλλά δε καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με το σε ποιά σχολή σπούδασες. Κι αυτό μπορείς να το αναπτύξεις σε πολύ μεγάλο βαθμό με το να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο, συμμετέχοντας σε hobby projects με άλλα άτομα ή με το να ασχοληθείς με open source projects, τρόποι υπάρχουν.

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω με τον sonyxp. Σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα θα είχες δίκιο, αλλά στου Προγραμματιστή έτσι που έχει η κατάσταση την τελευταία 5ετία πολύ λίγοι εργοδότες κοιτούν το πτυχίο. Ίσα-ίσα που αρκετές φορές προτιμούν φοιτητές ΤΕΙ γιατί μπορούν να τους δώσουν λιγότερα χρήματα. 

Για να αποφασίσει ο εργοδότης βάσει πτυχίου πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν:

- Ακριβώς το ίδιο επίπεδο προγραμματιστικά. (το οποίο σπάνια συμβαίνει)

- Ακριβώς την ίδια εμπειρία.

- Παρόμοιο χαρακτήρα. (συμβαίνει ακόμα πιο σπάνια)

- Παρόμοιο πορτοφόλιο.

Προσωπική άποψη, προτιμώ να εστιάσω σε όλα τα παραπάνω παρά στο τι πτυχίο θα πάρω.

Γι'αυτό λέω πως είναι στο χέρι του ίδιου του προγραμματιστή να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τους υπόλοιπους. Σε πολύ λίγα άλλα επαγγέλματα συμβαίνει αυτό.

Συμφωνώ πως το να μάθεις να δουλεύεις σε συνεργασία με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό, αλλά δε καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με το σε ποιά σχολή σπούδασες. Κι αυτό μπορείς να το αναπτύξεις σε πολύ μεγάλο βαθμό με το να αφιερώσεις προσωπικό χρόνο, συμμετέχοντας σε hobby projects με άλλα άτομα ή με το να ασχοληθείς με open source projects, τρόποι υπάρχουν.

Δηλαδή με ποιον τρόπο μπορεί ένας όσο βρίσκεται στην σχολή μαζί με φροντιστήριο αγγλικών (ναι για εμένα λέω) να φτιάχνει ένα portofolio κλπ; Δε θα υπάρχει χρόνος.. Σίγουρα θα ψαχτώ και μόνος μου όταν είμαι σπίτι, θα διαβάσω πράγματα θα πειραματιστώ λίγο, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορώ να φτιάχνω ωραία πράγματα και πολλά μόνος μου ή με παρέα ώστε να φτιάξω και να εμπλουτίσω ένα portofolio... Πρώτα θα κοιτάω να είμαι άψογος στην σχολή και στα μαθήματα και στο φροντιστήριο αγγλικών παρά σε αυτό, αυτό ίσως ακολουθήσει μετά αλλά τι να σου πω ίσως είμαι και εγώ λάθος.. Απλά σου λέω τι θέλω να κάνω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...