troupdim Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Kαλησπέρα σας, έχω βρει ένα site το http://www.hurricanemedia.net/ το οποίο περιέχει κάποια έτοιμα joomla template τα οποία από ότι κατάλαβα μπορείς να τα κατεβάσεις κ να τα παραμετροποιήσεις με βάση τις ανάγκες σου, αφήνοντας βέβαια το σχετικό copyright του σχεδιαστή στο footer της σελίδας. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι κατά πόσο ενδείκνυται η χρήση έτοιμων template (εννοείται με την κατάλληλη παραμετροποίηση) για την κατασκευή Site για κάποιον πελάτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
XPHSTOS_ Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Ενδείκνυται και είναι μια χαρά... εκτός αν ο πελάτης πληρώνει για να πάρει δικό του template... Αν θέλεις να κάνεις κάτι πιο custom μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο framework... Όπως YOOMaster, Sparky, Helix II, T3, Gantry κτλπ.Τα frameworks αν δεν γνωρίζεις είναι βάσεις πάνω στις οποίες χτίζεις εσύ το δικό σου template, συνήθως είναι "γυμνά" εντελώς.
sougiasdj Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Η πλειοψηφία των developers παίζει με template μιας και είναι πολύ πιο εύκολο και απλό. Οπότε και πιο οικονομικό . Τώρα καλή τακτική ειναι να ενημερώνεις τον πελάτη.
troupdim Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Ευχαριστώ για την κατατόπηση. Σχετικά με τα framework, πως δουλεύουν? Εννοώ τα κάνω install σαν extension η τα τρέχω εκτός joomla?
migf1 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Ο περισσότερος κόσμος με templates δουλεύει, μιας και είναι σημαντικό χάσιμο χρόνου να φτιάξεις μόνος σου κάτι από το 0 και κυρίως σπάνια πληρώνεται από τον πελάτη. Για να βγάλεις ισοδύναμο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα με κάποιο καλό έτοιμο template συνήθως χρειάζεσαι πολύ χρόνο και πολλές γνώσεις της πλατφόρμας. Κατά κανόνα συμφέρει και σένα και τον πελάτη να χρησιμοποιηθεί έτοιμο template. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να είσαι εξοικειωμένος με το API της πλατφόρμας πάνω στην οποία χτίζεις το site, για να μπορείς να επεκτείνεις/τροποποιείς λειτουργίες του template, ακόμα και να αφαιρέσεις περιττές λειτουργίες που δεν χρησιμοποιείς (π.χ. για να μειώσεις τα resources που χρησιμοποιεί το site). Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, το Wordpress (το οποίο γνωρίζω πολύ καλύτερα από το Joomla) έρχεται με ένα κάρο js libraries/frameworks τα οποία τα ενεργοποιείς on demand είτε στο head είτε στο τέλος της σελίδας, μέσω ειδικών συναρτήσεων του API του, ειδικά για αυτή την δουλειά. Οι συναρτήσεις αυτές (π.χ. wp_register_(), wp_enqueue_(), κλπ) αναλαμβάνουν να φορτώσουν τυχόν dependencies των scripts κι εξασφαλίζουν πως κανένα από τα scripts δεν πρόκειται να διπλο-φορτωθεί. Τα API των πλατφορμών έχουν κι άλλες ιδιαιτερότητες που καλό είναι να τις γνωρίζει κανείς πριν επιχειρήσει να καστομάρει κάποιο template, plugin, κλπ. Για παράδειγμα, τόσο το Wordpress όσο και το Joomla (από 3.0 και μετά νομίζω) παρέχουν από default την jQuery σε noConflict mode, για να αποφευχθούν διενέξεις με άλλα 3rd-party scripts. Αυτό στη πράξη σημαίνει πως τυχόν καστομαρίσματα που κάνουμε πρέπει να χρησιμοποιούν το 'jQuery' namespace αντί για το '$' (σου δίνουν όμως και την επιλογή να φορτώσεις την jQuery και σε normal mode). Οπότε, σε γενικές γραμμές, μένοντας απλά στα έτοιμα templates δεν μπορείς να πας και πολύ μακριά, ειδικά αν σου ζητηθεί παραμετροποίηση κάποιων λειτουργιών τους (πολύ συνηθισμένο σενάριο). Μη γνωρίζοντας το API της πλατφόρμας που χρησιμοποιείς μπορείς να επιτύχεις αρκετές από αυτές τις παραμετροποιήσεις (όχι όλες) μέσω έτοιμων plugins/extensions αλλά συνήθως με κόστος σε resources. Γνωρίζοντας το API της πλατφόρμας μπορείς να κάνεις ουσιαστικά ότι θέλεις ανά πάσα στιγμή, και να το κάνεις όσο efficient επιτρέπει η εξοικείωσή σου με το API. Παραθέτω κι ένα περιληπτικό link με Joomla 3 JS Frameworks μιας κι από ότι κατάλαβα σε ενδιαφέρει κυρίως το Joomla.
sougiasdj Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2013 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ για την κατατόπηση. Σχετικά με τα framework, πως δουλεύουν? Εννοώ τα κάνω install σαν extension η τα τρέχω εκτός joomla? Τα Frameworks ειναι βιβλιοθήκες που περιέχουν υλικό για να σε βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής. Για παράδειγμα Frameworks είναι το Codeigniter το Boostrap etc. Βασικές αλλαγές πανω στην εμφάνιση του template ειναι σχετικά εύκολο να κάνεις μιας και συνήθως τα πάντα γίνονται απο class στην css. Αλλα πάντα μπορείς να πειράξεις τα αρχεία που αναλαμβάνουν την διαμόρφωση της σελίδας. Σε ένα αρχικό επίπεδο θα μπορείς εύκολα να κάνεις τις περισσότερες ενέργειες. Όταν θα σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς περισσότερο, στο web θα βρεις αρκετά tut πάνω στις παραμετροποιήσεις /api calls κλπ. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2013 από sougiasdj
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα