haris013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 ψηνόμουν από τότε που βγήκε αλλά έκανα υπομονή ώστε να υπάρξει διαθεσιμότητα,να λυθούν τυχόν προβλήματα και προφανώς να δώ αν θα έχει μεγάλη υποστήριξη απο τους devs. θέλω να ρωτήσω τελικά αξίζει να το αγωράσω? μιλάω για το μοντέλο με τα 512mb ram. η χρήση που το θέλω είναι γενικά να παίξω με λινουξάκι και κυρίως για media/file server. συγκεκριμένα θα μπεί σε tv και θέλω να μπορώ να streamαρω ταινίες απο το pc στην tv μέσω του raspberry. δηλαδή φαντάζομαι θα έχω έναν δικτυακό φάκελο με ταινίες,θα μπαίνω απο το rPi και θα τις παρακαλουθώ στην tv. μετά κλασικά κανα surfαρισμα και κανα πείραγμα/mod που έχουν βγεί για το pι ώστε να σκοτώνω τον χρόνο μου θα μπορώ να τα κάνω όλα αυτά με το Pi? υπάρχει κάτι άλλο μέχρι 100ε και να υποστηρίζει linux? τέλος έχει κάποια εγγύηση? ποιά αξεασουάρ είναι must have ώστε να παίζει σχεδόν Out of the box?(μιλάω για συμβατότητες HW, όπως κάρτες μνήμης,wifi dongle,wirless control κλπ) να τονίσω οτι θέλω και κάποιο usb hub το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει και κανα εξ. σκληρό δίσκο ή οτι άλλη συσκευή usb χρειαστεί να συνδέσω. το λέω αυτό γιατί ένας φίλος μου είχε πάρει ενα Pi απο τα πρώτα και δεν κατάφερε ποτέ να συνδέσει σε αυτό wifi stick(ενώ ήταν στην λίστα συμβατότητας),εξωτερικό σκληρό και keyboard. τι κι αν πήρε hub με εξωτερική τροφοδοσία,παράλληλα δεν παίζαν τα συγκεκριμένα περιφεριακά. είχε κανείς παρόμιο πρόβλημα?
Universal Soldier Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Το Raspberry είναι καλή περίπτωση ειδικά τώρα που μας σκίζει η Δεη με τους λογαρισμούς. ακόμα και mini-itx θα εχεις server το νιώθεις στο λογαριασμό. Για κάρτες μνήμης και keyboard mouse δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα εκεί που περιπλέκονται τα πράγματα είναι στο WiFi στο bluetooth και σε tv-tuner που βάζουν πολλοί.
haris013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 από να το πάρω και τι περιφεριακά προτείνεις? σίγουρα κάποιο hub,καθώς wifi
zmaskos Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 από να το πάρω και τι περιφεριακά προτείνεις? σίγουρα κάποιο hub,καθώς wifi Απ' οτι θυμαμαι οποιδηποτε dongle με RTL8188CUS Chipset εινα συμβατο, αλλα για σιγουρια κοιτα λιγο και στο επισημο φορουμ. Το hub πρεπει να εχει δικια του τροφοδοσια για να σηκωσει δισκους και αλλα περιφεριακα.οσο για αγορα απο εδω http://uk.rs-online.com/web/generalDisplay.html?id=raspberrypi
haris013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 ωραία! καρτούλα και τροφοδοτικό? έχει εγγύηση τo pi?
insomniaK Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά που αναφέρεις στο πρώτο μήνυμα ταυτόχρονα ή και με ένα μόνο λειτουργικό. Το browsing είναι εξωφρενικά βαρύ για το raspi. Αν θες να φτιάξεις media server, πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια Linux distro, optimized για αυτό, αλλιώς θα σιχτηρίσεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο κονσόλα και καθόλου GUI για να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου όμορφα. USB μεγάλο θέμα 1. Οτι συνδέεις στις USB πρέπει να είναι κάτω απο 5V. Επομένως, ότι και να πάρεις πρέπει να ελέγχεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. 2. Ενα σημαντικό πρόβλημα του raspi, για εμένα είναι πως ακόμα και όταν η εξωτερική τροφοδοσία είναι συνδεδεμένη μπουτάρει με ρεύμα απο το USB, με αποτέλεσμα ακόμα κι ενα πληκτρολόγιο να έχεις ενωμένο να reboot ανά 5 δευτερόλεπτα. Η λύση είναι να το ξεκινάς μόνο με την τροφοδοσία και τη σύνδεση στην τηλεόραση. 3. Το USB hub πρέπει να είναι σταθερό, μην πάρεις καμιά κινεζιά του 5ευρου, διότι αντί να δίνει ρεύμα, θα τραβάει. 4. Wifi, κι εδώ σε απασχολούν τα volt λειτουργίας του. Ούτως η άλλως, Debian είναι στο βάθος η συντριπτική πλειοψηφία των διανομών που το υποστηρίζουν, επομένως υπάρχουν λύσεις για να κάνεις οτιδήποτε να λειτουργήσει σωστά. Τι άλλο πρέπει να αγοράσεις: πληκτρολόγιο, ποντίκι, wifi dongle, 8gb καρτούλα, ενα κουτάκι για να το έχεις μέσα. Απο εκεί και πέρα, προσωπικά του έχω GPS, θερμόμετρο, camera pi, sim module, arduino με διάφορα. Τι θες να φτιάξεις, ε πάρε το σωστό module Εύκολη διαχείριση του. Του καρφώνεις ip και χρησιμοποιείς ssh (σε windows συνδυασμό putty, xming) ούτε πληκτρολόγιο ούτε τηλεοράσεις. Εγγύηση Λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα, για πειραματισμό το αγοράζεισ. μπορείς πάντα να επιστρέψεις το προϊόν τις πρώτες εβδομάδες σύμφωνα με την πολιτική του καταστήματος που το αγόρασες. Τεοφοδοτικό Χρησιμοποίησε το φορτιστή του κινητού σου αν είναι microusb. 1
haris013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά που αναφέρεις στο πρώτο μήνυμα ταυτόχρονα ή και με ένα μόνο λειτουργικό. Το browsing είναι εξωφρενικά βαρύ για το raspi. Αν θες να φτιάξεις media server, πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια Linux distro, optimized για αυτό, αλλιώς θα σιχτηρίσεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο κονσόλα και καθόλου GUI για να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου όμορφα. USB μεγάλο θέμα 1. Οτι συνδέεις στις USB πρέπει να είναι κάτω απο 5V. Επομένως, ότι και να πάρεις πρέπει να ελέγχεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. 2. Ενα σημαντικό πρόβλημα του raspi, για εμένα είναι πως ακόμα και όταν η εξωτερική τροφοδοσία είναι συνδεδεμένη μπουτάρει με ρεύμα απο το USB, με αποτέλεσμα ακόμα κι ενα πληκτρολόγιο να έχεις ενωμένο να reboot ανά 5 δευτερόλεπτα. Η λύση είναι να το ξεκινάς μόνο με την τροφοδοσία και τη σύνδεση στην τηλεόραση. 3. Το USB hub πρέπει να είναι σταθερό, μην πάρεις καμιά κινεζιά του 5ευρου, διότι αντί να δίνει ρεύμα, θα τραβάει. 4. Wifi, κι εδώ σε απασχολούν τα volt λειτουργίας του. Ούτως η άλλως, Debian είναι στο βάθος η συντριπτική πλειοψηφία των διανομών που το υποστηρίζουν, επομένως υπάρχουν λύσεις για να κάνεις οτιδήποτε να λειτουργήσει σωστά. Τι άλλο πρέπει να αγοράσεις: πληκτρολόγιο, ποντίκι, wifi dongle, 8gb καρτούλα, ενα κουτάκι για να το έχεις μέσα. Απο εκεί και πέρα, προσωπικά του έχω GPS, θερμόμετρο, camera pi, sim module, arduino με διάφορα. Τι θες να φτιάξεις, ε πάρε το σωστό module Εύκολη διαχείριση του. Του καρφώνεις ip και χρησιμοποιείς ssh (σε windows συνδυασμό putty, xming) ούτε πληκτρολόγιο ούτε τηλεοράσεις. Εγγύηση Λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα, για πειραματισμό το αγοράζεισ. μπορείς πάντα να επιστρέψεις το προϊόν τις πρώτες εβδομάδες σύμφωνα με την πολιτική του καταστήματος που το αγόρασες. Τεοφοδοτικό Χρησιμοποίησε το φορτιστή του κινητού σου αν είναι microusb. ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση! για wifi dongle αυτό https://www.modmypi.com/wireless-usb-1n-nano-adaptor-802.11N-wifi-dongle φαντάζομαι δεν έχει θέμα έτσι? τώρα εφόσον πάρω ενα hub με εξωτερική τροφοδοσία έχει συμασία πόσα volt είναι οι συσκευές που συνδέω? πχ ένας 2.5αρης εξωτερικός σκληρός δεν μπορεί να μπεί στο hub και να τον "δει" το pi? τώρα όσο αφορά αυτά που θέλω γνωρίζω οτι δεν γίνονται όλα σε 1. συγκεκριμένα για τις ταινίες θα έχω το xbmc(εκδοση για το rasb) και για το file server κάποια κατάληλη διανομή(στην τελική την στήνω εγώ με τα κατάληλα ρεπος) για τον σερβερ συγκεκριμένα ενδιαφέρομαι να υπάρχει ενας τορρεντ client που θα κατευάζει μια λιστα απο τόρρεντς που θα έχω βάλει σε queue σε εναν εξωτερικό δίσκο. τώρα αν υπάρχει και η δυνατότητα remote control,δηλαδή να μπαίνω απο το κινητό και να προσθέτω τορρεντς θα ήταν υπεροχο. αυτό τώρα που είναι σε bold δεν το έπιασα,έστω οτι έχω πάλι hub με εξωτερική τροφοδοσία(εκεί βρίσκονται τα περιφεριακά μου) και το pi τροφοδοτείται με δικό το micro usb τροφοδοτικό απο την πρίζα. θα έχω bootloops? τέλος έχει νόημα το μέγεθος της sd? τη μάρκα και μοντέλο μου συστήνεις να πάρω? 1
insomniaK Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Το dongle που δείχνεις δουλεύει απροβληματιστα χωρίσ προβληματα στην εκγαταταση του. Εγώ χω αγοράσει ένα ότιναναι με $6 και μου πήρε 5 λεπτά να το κάνω να λειτουργήσει. Συμβουλή, αν το pi το χεις κοντά στο router σου, συνέδεσε το με καλώδιο. Αυτά που ρωτάς με την τάση έχουν σχέση με το υπογραμμισμένο. Το raspi μπορεί να τροφοδοτηθεί ή απο USB ή από εξωτερική τροφοδοσία. Οταν και τα δύο είναι ενωμένα ξεκινάει με τροφοδοσία από USB. Στο δικό μου raspi με ένα κάρο περιφερειακά πάνω του, όταν το ξεκινάω με όλα ενεργοποιημένα, και επειδή τραβάει ρεύμα απο τη USB, τις περισσότερες φορές, αυτο δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να μπαίνει σε ενα λουπ ατέρμονων επανεκιννήσεων. Το πρόβλημα λύνεται, στη δική μου περίπτωση, αποσυνδέοντα το USB, το ρασπάι ξεκινάει με την εξωτερική τροφοδοσία και συνδέσω στη συνέχεια το USB hub. Δεν έχει δικό του τροφοδοτικό, ο κάθε ηλεκτρονικός φτιάχνει κάτι συμβατό και το πουλάει. Να μαι ειλικρινής, μπορείς να κάνεις τα πάντα με την ίδια distro, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από κάτι πολύ βασικό, πχ puppy, και να τη διαμορφώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις σου. Για torrent client, βάλε το transmission είναι μόνο για κονσόλα, εγκατέστησε και ένα ssh client στο κινητό σου και μπορείς να ελέγχεις τι κατεβάζεις απο οπουδήποτε στον κόσμο. SD, λένε πως κάποιες δεν είναι συμβατές. Δε μου ζει τύχει, προσωπικά χρησιμοποιώ μία 16άρα, νομίζω, με το λογότυπο της amazon. Νομίζω πως τα απάντησα όλα.
haris013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Το dongle που δείχνεις δουλεύει απροβληματιστα χωρίσ προβληματα στην εκγαταταση του. Εγώ χω αγοράσει ένα ότιναναι με $6 και μου πήρε 5 λεπτά να το κάνω να λειτουργήσει. Συμβουλή, αν το pi το χεις κοντά στο router σου, συνέδεσε το με καλώδιο. Αυτά που ρωτάς με την τάση έχουν σχέση με το υπογραμμισμένο. Το raspi μπορεί να τροφοδοτηθεί ή απο USB ή από εξωτερική τροφοδοσία. Οταν και τα δύο είναι ενωμένα ξεκινάει με τροφοδοσία από USB. Στο δικό μου raspi με ένα κάρο περιφερειακά πάνω του, όταν το ξεκινάω με όλα ενεργοποιημένα, και επειδή τραβάει ρεύμα απο τη USB, τις περισσότερες φορές, αυτο δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να μπαίνει σε ενα λουπ ατέρμονων επανεκιννήσεων. Το πρόβλημα λύνεται, στη δική μου περίπτωση, αποσυνδέοντα το USB, το ρασπάι ξεκινάει με την εξωτερική τροφοδοσία και συνδέσω στη συνέχεια το USB hub. Δεν έχει δικό του τροφοδοτικό, ο κάθε ηλεκτρονικός φτιάχνει κάτι συμβατό και το πουλάει. Να μαι ειλικρινής, μπορείς να κάνεις τα πάντα με την ίδια distro, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από κάτι πολύ βασικό, πχ puppy, και να τη διαμορφώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις σου. Για torrent client, βάλε το transmission είναι μόνο για κονσόλα, εγκατέστησε και ένα ssh client στο κινητό σου και μπορείς να ελέγχεις τι κατεβάζεις απο οπουδήποτε στον κόσμο. SD, λένε πως κάποιες δεν είναι συμβατές. Δε μου ζει τύχει, προσωπικά χρησιμοποιώ μία 16άρα, νομίζω, με το λογότυπο της amazon. Νομίζω πως τα απάντησα όλα. αδερφέ μου να'σαι καλά! είχα ξεχάσει οτι μπορώ να το διαχειριστώ με ssh! οπότε το χρησιμοποιώ ως κατευαστήρι,το βαζω σε μια γωνία και ούτε οθόνες ούτε τίποτα! κάτι τελευταίο για να μην σε κουράζω. όσο αφορά το streaming των ταινιών,θα παίζουν smooth ή θα έχει κολλήματα? ας αποκλείσουμε τον παράγοντα του δικτύου που λογικά με dongle που σου έδειξα θα κολάει,γιατί δεν θα έχει και ιδιαίτερα μεγάλη εμβέλεια/καλό σήμα,θα φτιάξω patch cord rj45 στα μέτρα που θέλω για να πέρνω απο το router. τις περισσότερες φορές θα streamαρει dvdrip ποιότητα,στα full hd θα κολάει(λόγο επεξεργασίας όχι λόγο δικτύου)? είναι εύκολο να υλοποιηθεί αυτό που θέλω? να βλέπω απο το raspberry εναν δικτυακό φάκελο που θα έχω διμηουργήσει απο το pc μου το οποίο θα περιέχει ταινίες και θα τις αναπαράγει το Pi? ευχαριστώ και πάλι!
forgotten Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 θα ελεγα να παρεις το ouya για να χεις και παιχνιδοκονσολα και mini pc αν και το κοστος ειναι γυρω στα 120 ευρω
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Moderators Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Για streaming, browsing κτλ κτλ, γιατι οχι κατι τετοιο? http://www.geekbuying.com/item/MK808B-Dual-Core-Android-4-1-Jelly-Bean-TV-BOX-RK3066-Cortex-A9-1GB-RAM-8GB-ROM-Mini-PC-TV-Box---Black-313213.html To μονο που θελει ειναι... τηλεοραση
haris013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Για streaming, browsing κτλ κτλ, γιατι οχι κατι τετοιο? http://www.geekbuying.com/item/MK808B-Dual-Core-Android-4-1-Jelly-Bean-TV-BOX-RK3066-Cortex-A9-1GB-RAM-8GB-ROM-Mini-PC-TV-Box---Black-313213.html To μονο που θελει ειναι... τηλεοραση γιατί το θέλω και για άλλα πράγματα,όχι μόνο για παρακολούθηση ταινιών έχει άπειρα mods και δυνατότητες το pi καθώς και arm επεξεργαστή με υποστήριξη πλήθους λογισμικών linux που μπορώ να τα φέρω στα μέτρα μου
insomniaK Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δεν ξέρω πως πάει απο streaming, στην tv έχω ενα Samsung e5900 με τα νετφλίξια και τα Hulα του, Ethernet, hdd, με εξωτερικούς ενισχυτές και άλλα καλούδια. Τα βίντεο απο ut στο raspi πάντως σέρνονται αλλά τι φταίει δεν το χω ψάξει. Για να μοιράζονται τα αρχεία σου, χρησιμοποίησε samba, δεν έχω κάνει στο σπίτι, αλλά δε νομίζω πως είναι δύσκολο.
Log@n Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Εχω το model B (αλλα της 1ης φουρνιας με τα 256ΜΒ). Μια χαρα τα παει στο streaming απο shared folder του pcιου, ειδικα σε dvdrip ποιοτητα (τα εχω και τα 2 ενσυρματα στο lan μου). Σε full hd, ειχα παρατηρησει οτι ζοριζοταν οταν streamaρε απο λαπτοπ που το ειχα ασυρματα. Καλο θα ηταν παντως οπως ειπε και ο insomniaK, αν μπορεις να το ριξεις ενσυρματα στο ρουτερ σου. Η διανομη που χρησιμοποιω ειναι η OpenELEC/XBMC (την προτιμησα απο την Raspbmc). Η υλοποιηση για αυτο που θες να κανεις ειναι πολυ απλη. Εχω δοκιμασει ελαχιστα και raspbian αλλα δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα. Με την OpenELEC παντως πεταει, κανεις παπαδες, yt παιζει μια χαρα. Επισης για απλη χρηση σαν media player, δεν χρειαζεσαι καν keyboard/mouse, παιζεις με το remote control της TV. Γενικα στο προτεινω ανεπιφυλακτα, για εναν μεσο χρηστη το θεωρω vfm, για καποιον που εχει ορεξη να ασχοληθει παραπανω μια απο τις καλυτερες αγορες. 1
haris013 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Εχω το model B (αλλα της 1ης φουρνιας με τα 256ΜΒ). Μια χαρα τα παει στο streaming απο shared folder του pcιου, ειδικα σε dvdrip ποιοτητα (τα εχω και τα 2 ενσυρματα στο lan μου). Σε full hd, ειχα παρατηρησει οτι ζοριζοταν οταν streamaρε απο λαπτοπ που το ειχα ασυρματα. Καλο θα ηταν παντως οπως ειπε και ο insomniaK, αν μπορεις να το ριξεις ενσυρματα στο ρουτερ σου. Η διανομη που χρησιμοποιω ειναι η OpenELEC/XBMC (την προτιμησα απο την Raspbmc). Η υλοποιηση για αυτο που θες να κανεις ειναι πολυ απλη. Εχω δοκιμασει ελαχιστα και raspbian αλλα δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα. Με την OpenELEC παντως πεταει, κανεις παπαδες, yt παιζει μια χαρα. Επισης για απλη χρηση σαν media player, δεν χρειαζεσαι καν keyboard/mouse, παιζεις με το remote control της TV. Γενικα στο προτεινω ανεπιφυλακτα, για εναν μεσο χρηστη το θεωρω vfm, για καποιον που εχει ορεξη να ασχοληθει παραπανω μια απο τις καλυτερες αγορες. ναι και εγώ πέρα απο το media player το θελω για να παίξω με τα υπολοιπα καλούδια του.συνδέεται με arduino,έχει διάφορα ρομποτικά modules,γενικά το θέλω να ασχοληθώ μαζί του στον ελεύθερο χρόνο μου. σκεφτόμουν να του βάλω τον kernel απο arch χωρίς DE,προγράμματα κλπ και να το στήσω μόνο με ότι χρειάζομαι αλλά φυσικά θα τσεκάρω και τις έτοιμες διανομές. για το τροφοδοτικό έχει συμασία πόσα mA θα είναι? βλέπω οτι διαφημήζουν πολύ 1,5 και 2 mA,εχουν κάποια ουσιαστική διαφορά? τέλος υπάρχει compability list με SD κάρτες? 16gb είναι καλά?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα